Na forum lexusa mi też próbowali udowadniać że lexus jest lepszy pod każdym względem od bmw, tutaj że bmw jest lepsze niż lexus... Dobrze że mam własne zdanie na ten temat i widzę w każdym z nich jakieś wady i zalety. O ile na is220d ludzie marudzą, bo z góry zakładają że kupią i nic nie będzie trzeba robić, a po sobie wiem że to nie prawda. Tak is250 ludzie sobie bardzo chwalą i są dosyć trwałe jednostki, gdzie praktycznie wystarczy dbać. W obu z nich zdarzają się awarie, w klekotach wywala uszczelkę pod głowicą i wygina blok, a w benzynowych jak wyżej. Toyota jednak co do diesla podeszła do sprawy profesjonalnie i wkładali ludziom po gwarancji całe nowe motory. W toyotach avensisach natomiast pakowali regenerowane motory, także już tu widać jak dbają o L

Jak się nie mylę to w us&a były też akcje serwisowe na motory benzynowe, ale co jak nie drążyłem tematu. Jak dla mnie z tego co ludzie mówili o eksploatacji is250 to motory są fajne, demonami prędkości nie są, na hamowani pokazują raczej poniżej 200 koni, ale w ogólnym rozrachunku jest ok. Polecam się osobiście przejechać i wyciągnąć wnioski z jazdy L.
A jeszcze co do cen części, to chyba tragedii nie ma z tego co sam przy aucie już działałem. Zamienniki są dostępne, ale trzeba się naszukać. Dla przykładu nowy zawór scv w aso ok 2300zł, ze sklepu z częściami samochodowymi 600-700zł.