pajdziu napisał(a):
!kuchar napisał(a):
Ok postaram się niedługo coś tam napisać

Monsieur !kuchar co z tą listą?

Napiszę to co zrobiłem w kwietniu na sezon letni tzw. moja "full kuracja"

robię ją zawsze na wiosnę na zimę gdzieś w listopadzie w ciepłym garażu oraz raz w ciągu lata.
1. Mycie auta jakimś mocniejszym środkiem (może być np. aktywna piana) z pierwszego brudu. Następnie mycie ręczne szamponem Meguiars gold class - bardzo dokładke z wnękami drzwi, pędzelkiem w miejscach trudno dostepnych itp.
2. Użycie środka Reno Flash w celu usunięcia centów asfaltu, klejów itp. z lakieru.
3. Po Reno Flash'u znowu mycie szamponem
4. Uzycie środka IronX na dolnych partiach drzwi. IronX Usuwa zanieczyszczenia metaliczne, rozpuszczając je do tego jest z nim niezła zabawa bo fajnie "krwawi" po chwili. (po umyciu felg czymś troszkę mocniejszych takze użyłem IronX na felgach a następnie 'przeleciałem' felgi mleczkiem polerskim oraz nałożyłem wosk syntetyczny Collinite 845).
5. Glinkowanie lakieru - ja użyłem glinki Meguiars a do poślizgu 0,5 wody + pół nakrętki szamponu Megsa w atomizerze po płynie do szyb
6. Po glinkowaniu mycie szamponem.
7. Po myciu dokładne osuszenie auta ręcznikiem Meguiars water magnet, wydmuchanie wody ze wszystkich możliwych zakamarków.
8. Nastepnie na idealnie czysty i suchy lakier ręcznie polerowałem auto mleczkiem polerskim Meguiars Ultimate Compound (UC). Po nim użyłem IPA - alkohol izopropylowy, używa się go w celu odtłuszczenia lakieru oraz po Megsie UC by zebrać wypełniacze jakie zawiera to mleczko.
9. Polerowanie auta (zdecydowanie o wiele delikatniejsze niż w pkt. wyżej) cleanerem przygotowującym lakier pod wosk. Ja użyłem Meguiars Deep Crystal 1 (DC1) bo jescze go mam ale jest wiele innych fajniejszych. ( punkt 9 w zasadzie możesz ominąć i po polerowaniu Megsem UC oraz użyciu IPA odrazu kłaść wosk - ja tak robiłem kilka razy i wytrzymałość wosku Collinite 476 czy 845 była na najwyższym poziomie)
10. Ostatnia rzecz po użyciu cleanera to woskowanie. Wiele jest wosków ale jak zależy Ci na trwałości do do ~100zł Collinite 476, Finish Kare Hi Temp, Meguiars #16 (w PL juz niedostępny niestety) czy Collinite 845 będą jedne z lepszych...są jeszcze sealanty Duraglosa i wiele innych. Jeżeli chcesz woskować cześciej to na lato super sprawa są woski bardziej przyjazne bo pachną i są fajniejsze np. Poorboys World Natty's Red czy Pete's 53.
Między kolejnymi myciami auta używaj też Quick detailera (po umyciu i wytarciu do sucha na czystą powierzchnie psikasz znikomą ilość i wycierasz mikrofibrą). Są różne QD i w zależnośći jaki wosk masz będzie Ci potrzebny odpowiedni QD. Do wosków syntetycznych (nie naturalnych) ja polecam QD Finish Kare 425 lub Meguiars Ultimate Quick Detailer.
Jak chcesz starać się dopiąć wszystko na ostatni guzik będą potrzebne Ci środki do wnętrza np. Poorboys World Natural Look lub Meguiars Natural Shine oraz coś do zewnętrznych listw - tutaj dla mnie mistrzem jest Finish Kare Trim bo jest bardzo wytrzymały.
Można jeszcze sporo pisać ale jak chcesz bardziej się zagłebić w temat polecam odwiedzić forum o kosmetyce aut.
Pozdrawiam