Po długiej przerwie wracam do aktualizacji w temacie.
Nie mam nowych zdjęć, a aura póki co nie zachęca do ich robienia. Dlatego opiszę co się działo od września.
W październiku wleciał zestaw sprężyn Eibach Pro Kit . Do tego wymieniłem wszystkie tuleje gumowe w tylnym zawieszeniu na nówki lemfordera. Nowe łączniki stabilizatora.
Wleciała też nowa chłodnica, gdyż stara miała delikaty wyciek z dołu (wreszcie udało się zdiagnozować dlaczego minimalnie ubywało płynu) i kilka wężyków.
Felgi odmalowane na orginalny kolor z uzupełnieniem braków i podprostowaniem jednej sztuki.
W listopadzie wleciały ledowe lampy na tył samochodu. Wymieniełem też łożysko z tyłu przy lewym kole.
Grudzień spokojnie, tylko wymiana oleju w dyfrze.
W styczniu zabrałem się za zbieranie gratów do przekładki

na skrzynię manualną.
Założenie -> 6cio biegowy manual z polifta.
Po długich poszukiwaniach udało się znaleźć 1 sztukę, z e60 2.0 czy 2.2 benzyna. Okazuje się że to te same skrzynie (e60 2003r).
Mniej więcej lista pozostałych części:
-nowy dwumas + nowe sprzęgło LUK
-lewarek
-pedały gaz/hamulec/sprzęgło
-wał, skręcony z 2 części na nowym krzyżaku wyważony
-nowa podpora wału
-nowa gałka + mieszek
-mocowania skrzyni
-wysprzęglik + rurki do płynu
-czujnik sprzęgła
-czujnik wstecznego (w skrzynii)
Nie mam fotek z wymiany bo nie było jak robić, zeszło z tydzień roboty. Zegary zostały te same, udało się elegancko przekodować kompa i sterowniki w taki sposób, że nie ma żadnego błędu związanego z brakiem skrzyni. DSC działa, DME z nowym softem 2013.
Różnica.... jest zdecydowanie na + auto lepiej się zbiera. Automat ma jednak spore opóźnienie. Jeszcze planuję zmienić lewarek na jakiegos shorta.
Dyfer został stary, z przełożeniem 3.38 co pozytywnie wpływa na przyspieszanie.
W teorii z
http://www.bokchoys.com/differential/e4 ... ulator.htmMax prędność dla biegu:
1 - ok 50km/h
2 - ok 91 km/h
3 - ok 138km/h
4 - ok 186km/h
5 - ok 230km/h
6 - wg teorii do 270
ale ten kalkulator nie bierze pod uwagę mocy więc te wartości muszą być trochę przekłamane, jednak pokazują mniej więcej jakie jest przełożenie i że bez 6tki v-max by spadł na bank
Jak się poprawi pogoda to pstryknę parę fotek. Wizualnie grill z przodu wleciał black piano (połysk). Ciąglę przekładam wymianę listew drzwi

Kolejnym krokiem będzie wydech, planuję zestaw schmiedmanna
http://www.schmiedmann.com/en/product/1 ... howdetails