Witam,
wreszcie udało się znaleźć chwilę czasu żeby się ujawnić.

Auto znane na forum chyba dość dobrze, poprzedni właściciele to Juma oraz Lucasb. Krótka historia moja i auta... po 2 latach ujeżdżania E39 520i w Touringu, stwierdziłem, że jednak 2 litry to zdecydowanie za mało do BMW i rozpocząłem poszukiwania czegoś mocniejszego, ale z dużą dozą rozsądku ponieważ autem poruszam się na co dzień do pracy i koszty eksploatacji grają dużą rolę. I tak początkowo miało być e60... później e46 sedan z m54b30... po kolejnej setce przejrzanych ogłoszeń byłem skłonny kupić e46, ale w coupe...a ostatecznie stwierdziłem, że jak już i tak będzie 2 drzwiowe to dachu nie musi mieć.

Tym sposobem trafiłem na ogłoszenie sprzedaży e46 cabrio od lucasb - auto z opisu i zdjęć wyglądało na zadbane, anglik mnie nie odstraszał, więc długo się nie zastanawiałem i korzystając z okazji, że miałem być w okolicach Warszawy zadzwoniłem - po krótkiej rozmowie umówiłem się na oględziny. No i się zaczęło... narzeczona która była przeciwna kupowaniu Cabrio, po obejrzeniu auta powiedziała mi, że mam ją kupić bo jak nie to będzie źle

No i tydzień po oględzinach dokładnie 22 maja 2015 stałem się szczęśliwym posiadaczem E46 330i w kabriolecie...
VIN:
Typ 330CI (EUR)
Typoszereg E E46 (C)
Seria 3
Rodzaj konstrukcji CABRIO
Układ kierowniczy RL
Drzwi 2
Silnik M54
Pojemność skokowa 3.00
Moc 170
Napęd HECK
Skrzynia biegów MECH
Kolor TITANSILBER METALLIC (354)
Tapicerka STANDARDLEDER/SCHWARZ (N6SW)
Data prod. 2002-10-23
Składanie Wyposażenie
Kod
Nazwa (interfejs)
Nazwa (ETK)
S210A DYNAMISCHE STAB. CONTROL (DSC) Dynamiczny ukł. przeciwpoślizgowy
S226A SPORTLICHE FAHRWERKSABSTIMMUNG Sportowe dostosowanie podwozia
S249A MULITFUNKTION FUER LENKRAD Wielofunkcyjność dla kierownicy
S302A ALARMANLAGE Instalacja alarmowa
S313A AUSSENSPIEGELPAKET Lusterko zewn. z funkcją składania
S338A M SPORTPAKET II M Pakiet sportowy II
S380A HARDTOP-VORBEREITUNG Przygotowanie pod Hardtop
S387A WINDSCHUTZ Osłona przeciwwietrzna
S388A VERDECK SCHWARZ Dach składany czarny
S428A WARNDREIECK Trójkąt ostrzegawczy i apteczka
S431A INNENSPIEGEL,AUTOMATISCH ABBLENDEND Lusterko wewn. ściemniane automatycznie
S441A RAUCHERPAKET Pakiet dla palących
S459A SITZVERSTELLUNG, ELEKTR.MIT MEMORY Elektryczna regulacja foteli z pamięcią
S481A SPORTSITZE FUER FAHRER/BEIFAHRER Fotel sportowy
S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Podgrzewanie fotela kierowcy/pasażera
Kod
Nazwa (interfejs)
Nazwa (ETK)
S502A SCHEINWERFER-WASCHANLAGE Spryskiwacze reflektorów
S508A PARK DISTANCE CONTROL (PDC) Park Distance Control (PDC)
S521A REGENSENSOR Czujnik deszczu
S522A XENON-LICHT Światło ksenonowe
S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna
S650A CD-LAUFWERK Odtwarzacz CD
S661A RADIO BMW BUSINESS Radio BMW Business (C43)
S672A CD WECHSLER 6-FACH Zmieniarka CD na 6 płyt CD
S674A HIFI-SYSTEM HARMAN/KARDON System HiFi Harman Kardon
S710A M LEDERLENKRAD M Kier. sport. wielofunk.
S716A M AERODYNAMIKPAKET II Pakiet aerodynamiczny
S760A INDIVIDUAL HOCHGLANZ SHADOW LINE Wysoki połysk Shadow-Line
S772A INTERIEURLEISTE ALU BLACK CUBE Listwy wewnętrzne Alu Black Cube
S785A WEISSE BLINKLEUCHTEN Lampy kierunkowskazów białe
S789A M LM-RAEDER MIT MISCHBEREIFUNG Obr. BMW, st. le. indywid.

Tak auto wyglądało niedługo po zakupie...

A tak wygląda auktualnie (akurat na jednej z wielu wycieczek, które ostatnio przeżyła).
Jak widać auto nie wiele się zmieniło i na razie raczej wielkich rewolucji nie planuje. Auto ma służyć na co dzień jak i do zabawy, także najważniejsze jest dla mnie to żeby utrzymać auto w nienagannym stanie technicznym jak i wizualnym.
Dotychczasowa historia auta odkąd jest w moich rękach:
171 000 - zakup auta
173 200 - wymiana oleju, filtrów, świec, kompletnej odmy, uszczelki pod pokrywą zaworów, termostatu wszystko oem bmw... montaż instalacji LPG - zostanę zlinczowany?
174 000 - wymiana klocków hamulcowych tylnych

178 000 - aktualny przebieg auta, jak na razie bezawaryjnie.
Oprócz eksploatacyjnych pierdółek, rozpieszczam trochę auto pod względem kosmetyki. Także auto zostało porządnie umyte, glinkowane, nawoskowane, dach umyty, przesmarowany, zabezpieczony środkiem hydrofobowym, skóry we wnętrzu również wyczyszczone i zabezpieczone. Niestety wszystko robione na spontanie i fotek brak, ale obiecuję to nadrobić.
Plany na najbliższy czas? Nawijać kolejne kilometry i czerpać z nich taką radość jak dotychczas... na horyzoncie szykuje się też wymiana tarcz i klocków przednich - właśnie rozmyślam czy iść w nawiercane Zimmermany czy w coś gładkiego

W najbliższym czasie obecuję też uzupełnić temat o jakieś fajne fotki, chociaż na to co chwila brakuje czasu. Auto zjeździło przez ostatnie dni pół Polski a ma tylko jedno zdjęcie
Pozdrawiam.