BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: BMW to najbardziej szanowana firma świata - ciekawy artykuł
PostNapisane: 13 maja 2013, 18:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d 150 km
BMW to najbardziej szanowana firma świata

Mamy fatalną wiadomość dla wszystkich, którzy szydzą z jeżdżących po polskich drogach beemek, uznają pojazdy z logo bawarskiego producenta samochodów za szczyt obciachu, szyderczo przekonują, że nazwa sprzedawanych przez niego aut to skrót od określenia Bolid Młodego Wieśniaka...

Oto już drugi raz z kolei BMW zostało uznane za najbardziej szanowaną firmę świata, zwyciężając w corocznym rankingu firmy renomowanej badawczej i konsultingowej Reputation Institute.
Wspomniane zestawienie zostało utworzone na podstawie ponad 55 tysięcy wywiadów z konsumentami, przeprowadzonych w 15 krajach Europy, obu Ameryk oraz regionu Azja - Pacyfik. BMW wyprzedziło The Walt Disney Company, koncern kojarzony przede wszystkim z filmami animowanymi, Myszką Miki i Kaczorem Donaldem oraz producenta luksusowych zegarków Rolex.

Piąte miejsce w rankingu zajął Daimler (Mercedes-Benz), a trzynaste - Volkswagen. W pierwszej setce najbardziej renomowanych firm świata znalazło się wiele innych koncernów motoryzacyjnych: Honda (miejsce 35), Toyota (37), Volvo (42), Ford (65), General Motors (82), Nissan (83), Suzuki (85) oraz Peugeot-Citroen (93). Zwraca uwagę nieobecność Fiata, Renault czy Koreańczyków z Kii i Hyundaia. Wysoko za to uplasowali się producenci opon: Michelin (21), Goodyear (27), Bridgestone (28) i Pirelli (33).

Warto zauważyć, że wśród ankietowanych przez Reputation Institute nie było Polaków, co może tłumaczyć wyniki. To oczywiście żart, chociaż z drugiej strony znamienne, że w Europie największym uznaniem konsumentów cieszy się Sony przed The Walt Disney Company i Google. BMW zajęło dopiero czwarte miejsce.

Autorzy rankingu podkreślają, że dbałość o postrzeganie firmy i marki stanowi coraz ważniejszy element w strategiach międzynarodowych koncernów, bowiem przekłada się na wzrost sprzedaży i lojalność klientów. Pojawiło się nawet pojęcie "zarządzania reputacją"

źródło Interia.pl

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW to najbardziej szanowana firma świata - ciekawy artykuł
PostNapisane: 13 maja 2013, 20:15 
Uzależniony od forum :)

W jakim sensie "najbardziej szanowana" ? Że klienci są zadowoleni z obsługi, czy że MARKA jest szanowana? Czy chodzi o to że firma jest szanowana ogólnie wśród ludzi?

PostNapisane: 13 maja 2013, 22:05 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Tak to może określi każdy wielbiciel danej marki...

PostNapisane: 13 maja 2013, 22:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Dla mnie to jakaś bzdura lub ranking z przed 10-12lat Mercedes szanowany??
W ostatnich latach nawet 2-3 letnie auta za 500tyś+ rdzewiały na potęgę.
BMW też się nie popisuje a jakość wykonania spada.

PostNapisane: 14 maja 2013, 23:44 
Forumowicz

Kod silnika: M52b28tu
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 53&start=0,
bylo e92 330d N57
Cytuj:
BMW też się nie popisuje a jakość wykonania spada.
racja, audi juz dawno przegonilo bmw pod wzgledem jakosci wykonania materiałów :zdegustowany:

PostNapisane: 15 maja 2013, 05:41 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46B20
I to dlatego buractwo i dresy przesiadają się ostatnimi czasy na Audi? Interesujące.

3.6 litra i 249 KM łącznie.
Obrazek

PostNapisane: 15 maja 2013, 08:57 
Przyjaciel forum

Wystarczy pomacać mocniej deskę rozdzielczą byle jakiego BMW od 2005r w górę i to samo zrobić w audi.
Niestety ale w BMW wszystko trzeszczy i na naszych drogach to słychać w audi wszystko siedzi sztywno jak przyklejone i zero jakichkolwiek dźwięków. Technicznie każdy producent ma wpadki jak w RS4 B7 zapychające się głowicę i ogromne spadki mocy gdzie jedynym wyjściem jest co 50-60tyś zdejmowanie obydwu głowic i czyszczenie a BMW nagminnie pękające podłogi w M3 e46 gdzie BMW w USA robi to w ramach akcji serwisowej a w europie nie przyznają się do problemu. Każdy producent ma swoje problemy ale mnie trzeszczenie plastików w nowych BMW niesamowicie irytuje. Podsufitki z dużo gorszego materiału, brak plastikowych osłon rygli drzwi,które kosztowały może 5zł, brak zaślepek śrub po uchyleniu osłony przeciwsłonecznej i takich głupich detali jest sporo na bzdurach nawet oszczędzają.

PostNapisane: 15 maja 2013, 16:32 
Przyjaciel forum

Kod silnika: S65B40
BMW widocznie przerzuca się na JAKOŚĆ FIAT.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 15 maja 2013, 22:36 
Zacna persona forum

--==Mały==-- napisał(a):
Wystarczy pomacać mocniej deskę rozdzielczą byle jakiego BMW od 2005r w górę i to samo zrobić w audi.
Niestety ale w BMW wszystko trzeszczy i na naszych drogach to słychać w audi wszystko siedzi sztywno jak przyklejone i zero jakichkolwiek dźwięków. Technicznie każdy producent ma wpadki jak w RS4 B7 zapychające się głowicę i ogromne spadki mocy gdzie jedynym wyjściem jest co 50-60tyś zdejmowanie obydwu głowic i czyszczenie a BMW nagminnie pękające podłogi w M3 e46 gdzie BMW w USA robi to w ramach akcji serwisowej a w europie nie przyznają się do problemu. Każdy producent ma swoje problemy ale mnie trzeszczenie plastików w nowych BMW niesamowicie irytuje. Podsufitki z dużo gorszego materiału, brak plastikowych osłon rygli drzwi,które kosztowały może 5zł, brak zaślepek śrub po uchyleniu osłony przeciwsłonecznej i takich głupich detali jest sporo na bzdurach nawet oszczędzają.

Niedawno zupełnie co innego na forum pisał Boogie, ze np. F10 bije na glowe A6 pod wzgledem wykonania. Ciekawe z czego wynika taka roznica zdan.

PostNapisane: 15 maja 2013, 23:23 
Przyjaciel forum

No nie wiem z czego taka różnica.
Mam wśród znajomych zarówno F10 jak i A6 i audi wypada tutaj dużo lepiej wygląd na równi F10 m pakiet vs A6 s line wnętrze pod względem wizualnym dla BMW pod względem wykonania dla audi.
W okresie ostatnich kilku miesięcy jeździłem z BMW E60x2 E90 E92 X6 i F10 we wszystkich tych autach jakieś plastiki się odzywają głównie ze słupków przednich tunelu środkowego i boczków w X6 było najgorzej dla mnie masakra w takim wozie orkiestra plastików (auto nie rozbierane bezwypadek salon polska I właściciel)
Audi jeździłem ostatnimi czasy A4 B7 A4 B8 i A6 C8? nie wiem tym najnowszym z 2011r i kompletna cisza mimo s line i sporych kół żadne plastiki nie trzeszczą.
Dawno temu jeździłem też Q7 dokładnie tak samo cicho a w X5 X6 (E70 itd) już trzeszczą plastiki. W E39 X5 E53 itd nic nie trzeszczało materiały super ale z tego co rozmawiałem niedawno z Wroną (naczelny przekładacz anglików BMW) od cholery więcej śrubek spinek wygłuszeń itd jest w starszych generacjach niż tych od E60 E90.
Na koniec coś co decyduje o tym,że jeżdżę BMW a nie AUDI przede wszystkim rewelacyjne dużo lepsze od Audi silniki i również rewelacyjne dużo lepsze prowadzenie E92 w ogóle pod tym względem jest mega.
A jeszcze porównanie w A5 przy 220km/h cichutko w każdym E92 od 180km/h zaczyna się szum z szyb przy ponad 200km/h już uciążliwy.
Zresztą porównując E92 do E46 mogę podać min 10 rzeczy we wnętrzu których jakość jest dużo gorsza lub których nie ma wcale.
Na szybko bo późno:
brak osłony rygli drzwi (dokupię od e46 bo pasuje a mnie to denerwuje)
brak zaślepek śrub przeciwsłonecznika
tandetny materiał na podsufitce i słupkach ciężki w czyszczeniu (w e46 przyjemny plusz)
gałka zmiany biegów mimo,że najdroższa M-pakiet 550zł w aso zamiast skórzana jest jakaś gumowa i wyciera się prawie do dziury po 100tyś km (sprawdzone w 4 sztukach e90-e92 z w/w przebiegiem w E46 gałka przy 200tyś wyglądała jeszcze znośnie)
Słabej jakości skóra na kierownicy
Słabej jakości skóra na fotelach (sport) szybko się niszczy wygniata i wyciera już w dotyku czuć niższą jakość względem skóry z e46 (na poprzednich fotelach sportach po przebiegu ok 40tyś zrobiłem ok 10tyś km i wyraźnie widać było różnicę w zużyciu i sporo nowych zagnieceń po 100tyś skóra już wygląda tak sobie w E9x) obecnie mam fotele z M3 i tu jest skóra nappa tej samej jakości co w E46 M3 bdb nic się nie dzieje.
Trzeszczenie z okolic przednich słupków i tunelu środkowego (praktycznie wyeliminowałem podkładając filce w odpowiednie miejsca (ale do wuja w takim aucie takie rzeczy???) w E46 nic takiego nie było.
I mógł bym tak jeszcze długo ale już mi się nie chcę ogólnie jakosć materiałów sporo niższa i to na każdym kroku.

PostNapisane: 16 maja 2013, 09:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: F36 428i xdrive
Kod silnika: N20B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=102823
Mały może ty jesteś zbyt drobiazgowy ale ja tam w swojej e92 żadnych trzasków nie zauwazylem :P Wczesniej miałem e90 i tez mi w niej nic nie skrzypialo.Za to w e36 o Matko Boska jakie to dźwięki potrafiło wydawać :rotfl:

PostNapisane: 16 maja 2013, 15:24 
Przyjaciel forum

Bo E36 miałeś pewnie rozbierane składane i tak się działo ;)
W każdym E9X są takie dźwięki jestem na to wyczulony jeździłem kilkoma rozmawiałem z wieloma właścicielami i każdy to ma głównie ze słupków przy desce rozdzielczej.
W tej klasie aut nie ma prawa nic takiego występować ale w wielu nowych autach występuje.

PostNapisane: 16 maja 2013, 19:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
--==Mały==--, ale to chyba nie jest tak że te plastiki trzeszczą non-stop? U mnie w e70 (chociaż rzadko nią jeżdżę bo nie lubię) przez większość czasu jest OK, ale faktycznie czasami potrafi się jakiś plastik odezwać (gdzieś na wysokości lewego nawiewu powietrza) i zwyczajnie mnie szlag trafia (jak już zacznie to trzeszczy całą drogę). W M3 e46 oczywiście pod tym kątem zawsze jest cisza.

PostNapisane: 16 maja 2013, 20:56 
Przyjaciel forum

Kostek dokładnie to nie jest tak ze zawsze duzo zalezy od pogody. Plastiki sa gownianej jakosci i tak sie dzieje. Nadwozie tez reaguje na temperatury. Np czesto cos sie zaczyna odzywac jak dłuzszy czas jedziemy na klimie i plastiki sa zmrozone. W e92 srodkowym tunelem idzie powietrze do nawiewow dla pasazerow z tyłu jak uzywamy klimy tunel jest zimny i potrafi sie odzywac na wiekszych nierownosciach. Mnie takie dzwieki niesamowicie draznia i irytuja. Sam widzisz e70 z miekkim zawieszeniem nowsze auto potrafi trzeszczec a w e46 m3 jak nie rozbierane mimo betoniastego zawieszenia i wieku auta jest cisza.

PostNapisane: 17 maja 2013, 12:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
--==Mały==-- napisał(a):
Sam widzisz e70 z miekkim zawieszeniem nowsze auto potrafi trzeszczec a w e46 m3 jak nie rozbierane mimo betoniastego zawieszenia i wieku auta jest cisza.

Akurat moje e70 miękkiego zawieszenia nie ma + RunFlaty robią swoją :) Teraz mam amorki do wymiany to kupię komplet zwykłego zawieszenia bo te sportowe to pomyłka w X5. Prowadzi się świetnie, wręcz zaskakująco świetnie, ale komu to w X5 potrzebne a komfort jednak mocno cierpi.

Oczywiście moje M3 to też inna liga pod kątem twardości zawieszenia, ale nawet na tych mega twardych semislickach i utwardzonym zawieszeniu, mimo że na nierównej drodze nie da rady wytrzymać to plastiki dalej są cicho :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1