BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupno bmw e46 32.... proszę o radę
PostNapisane: 9 czerwca 2013, 14:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: brak
Ok, Panowie, wiem, że mogę się stawać powoli męczący w tej kwestii ale proszę o radę

Jutro albo po jutrze, na pewno już w tym tygodniu, który zaczynamy będę w posiadaniu większej gotówki około 30 tys. zł. I chciałbym przeznaczyć to na zakup auta. Tak żebym był zadowolony i cieszył się z niego jak dziecko z prezentu pod choinką.

Mam trzy opcję, przy założeniu, że:
-auto ma być na gaz,
- sedan (coupe anie kombi mnie nie interesują),
-wersja po lifcie
- silnik R6 czy będzie to wersja 320, 323 czy 325 nie ma już tak dużego znaczenia. Chociaż moim ideałem była by piękna czarna 320i
- zależy mi na dobrym stanie karoserii, generalnie, żeby za tą kasę było to porządne i zadbane auto bo uważam (sugerując się cenami na allegro), że są to już najwyższe kwoty jeśli chodzi o 3(e46). Dlatego mam też większe oczekiwania.

Oto moje 3 opcje.

Pierwszą z nich jest sprowadzenie auta z Niemiec. Jestem dziś umówiony z gościem, którego polecił mój kolega z pracy (razem kończyli podstawówkę, gimnazjum i szkołę średnią. I też ma auto od niego i chwali sobie, więc liczę że jak będę z polecenia to będzie z miarę uczciwie, zdając sobie też z tego sprawę, że handlarz też chce zarobić).
Ale samo auto musiałoby kosztować około 22 tys. max. Później to wszelkie opłaty około 3 tys. zł, plus instalacja gazowa w vanosie już się pytałem i są dwie opcje 3400 i 3700 i super droga za 4500. Na końcu posta wstawię ofertę od vanosa, którą dostałem na maila, może też ktoś się wypowie. tak czy siak miejmy nadzieję, że zamknę się w tych 30 tys. lub nie przekroczę znacznie tej kwoty. A auto będzie z Niemiec, gdzie jak myślę jest tam większa kultura użytkowania auta, regularne przeglądy, lepsze nawierzchnie do jazdy itd. (oczywićie zawsze jest jakieś ryzyko) tylko nie wiem tak na prawdę co kupuję poza relacją przez telefon.

http://otomoto.pl/bmw-325...-C28953159.html
- co tu dużo mówić samochód wygląda super,
- jest navigacja co bardzo mi się podoba, nie będę ukrywał jestem trochę gadżeciarzem, może nie tyle co komórkowym ale generalnie lubię elektronikę pomagającą w życiu.
-skórzane regulowane z pamięcią fotele.
- w miarę ok wyposażenie chociaż szkoda, że nie ma czujników parkowania i szyberdachu.
- rozmawiałem z właścicielem auto gaz to stag i hana.
- sprawdzałem vin auto przyjechało z Francji (jeśli to ma jakieś znaczenie ;p)
i opcja nr 3.

http://otomoto.pl/bmw-320...-C29302997.html
- dużo lepsze wyposażenie,
-brak navigacji.
- ogłoszenie wcześniej było droższe, sprzedający zszedł z ceny więc może coś jeszcze bym utargował,
-założył od nowości gaz i wiedziałbym że to jest dobrze wykonana robota
- jest szyberdach co też mi się podoba.
- szkoda, że brak skórzanej tapicerki. Chociaż w tym wypadku nie wydałbym całych 30 tys. więc mógłbym kupić na allegro i zamontować (co o tym sądzicie i czy da radę wtedy zamontować podgrzewanie czy w tych modelach ze skórą to standard ?)

I tak oto wymieniłem co mnie gryzie, liczę na waszą opinię, dlatego, że chciałbym w tym tygodniu już nabyć auto, chyba że znalezienie odpowiedniego modelu w niemczech dla mnie, zabierze trochę więcej czasu.

Nie ukrywam, że opcja 2 i 3 jest trochę wygodniejsza bo widzę na zdjęciach co jest, mogę pojechać od razu do domu. A w przypadku opcji nr. 2 to już w ogóle tylko koszt przerejestrowania i mam resztę formalności w przypadku tych dwóch pozostałych z głowy, nie licząc też montażu instalacji.

Wybaczcie ale jestem tak skołowany mnogością wyboru, że trochę mi ciężko racjonalnie i na zimno to wszystko przemyśleć, więc liczę na krótką opinię, co według was byłoby słusznym wyborem.

specyfikacja od vanosa
Cytuj:
Witam
Specyfikacja
1
Optima pro tec OBD /can
wtryskowacze barracuda
reduktor 150km shark 1500/ 170km kme gold
butla 55l
wlew pod klapką
wtryskiwcze na krótkich węzach na specjalnych trójnikach montowane pod klapką ook benzynowych
i oczywiscie kolektor sciągany do wiercenia
150km 3400 170km 3600
gwarancja 3 lata 100kkm
2
Stag 300-6 ISA2
hana 150km czerwona/170 km zielona ew barracuda
Reduktor ACR 150/ KME GOLD
reszta jw
3500 / 3700
gwarancja 2 lata bez limitu km

i opcja 3 włoszczyzna
Landirenzo omegas
Wtryski MED
Reduktor IG1 s magratto
wtrysków nie idzie schowac pod pokrywę
2 lata bez mimitu km
4500zł
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Kupno bmw e46 32.... proszę o radę
PostNapisane: 9 czerwca 2013, 15:10 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Lepsza opcja to 325 bo przy dwóch litrach będziesz miał ciutkę mniejsze spalanie ale osiągi dość znacznie mniejsze.

PostNapisane: 9 czerwca 2013, 16:00 
Forumowy terrorysta

Wersja po lifcie 320i to 2.2 ( przed liftem były 2.0 i 2.2), także lepszym wyborem 325i z 2.5. Oba M54,ale 325i to wiecej KM i Nm, przy podobnym spalaniu. Kup ze sportowymi fotelami i nie chodzi o ścigi, ale o wygode.
325i-ten egzemplarz z linku czy podobny.

PostNapisane: 9 czerwca 2013, 16:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: brak
Ten z linku, to w sumie konkretna oferta, którą mógłbym sprawdzić. Tylko w przypadku tej 325 wszystko też zależy od jak ktoś wykonał tą instalację

PostNapisane: 9 czerwca 2013, 21:09 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Jak będzie coś z gazem nie tak to polecisz do naszego forumowego gazownika Pawła (Toudi) i Ci poprawi co trzeba i będzie :ok:

PostNapisane: 16 czerwca 2013, 11:25 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=125605
tak bierz 325 , wezmiesz cos mniejszego i zagazujesz a pozniej bedziesz narzekac ze malo mocy czy momentu, 325 + gaz bedzie dobrym wyborem :)

PostNapisane: 16 czerwca 2013, 11:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
luckyluke88 napisał(a):
Ale samo auto musiałoby kosztować około 22 tys. max. Później to wszelkie opłaty około 3 tys. zł, plus instalacja gazowa w vanosie już się pytałem i są dwie opcje 3400 i 3700 i super droga za 4500. Na końcu posta wstawię ofertę od vanosa, którą dostałem na maila, może też ktoś się wypowie. tak czy siak miejmy nadzieję, że zamknę się w tych 30 tys. lub nie przekroczę znacznie tej kwoty. A auto będzie z Niemiec, gdzie jak myślę jest tam większa kultura użytkowania auta, regularne przeglądy, lepsze nawierzchnie do jazdy itd. (oczywićie zawsze jest jakieś ryzyko) tylko nie wiem tak na prawdę co kupuję poza relacją przez telefon.

luckyluke88 napisał(a):
około 30 tys. zł.

przy takiej kwocie nie ma problemu, bierz auto z DE, jeżdżone na niemieckim paliwie i z ważnym przeglądem TUV.
Ja w styczniu kupiłem 6-cylindrowe BMW z gazem więc coś w podobie do auta które szukasz, a dokładnie 528i.
Szukaj od razu auta z instalacją gazową, stosunkowo młodą.
U mnie było tak:
BMW 528i 99rok + instalacja gazowa Prins (najwyższa półka) w momencie kupna nie miała jeszcze dwóch lat
Koszty:
Auto 4500e (rachunek za instalację gazową na 2150E :D ) + opłaty w kraju i wymiana pęknietego zderzaka tył m-pakiet maks 1500e.
Calosc 6000e.
W Twoim przypadku zostanie jeszcze dużo kasy na wymianę podzespołów mechanicznych - ja zmieniłem sobie poduszki silnika, odmę olejową z przewodami, zamówiłem teraz tarcze + klocki przód i inne, a kwota i tak jest dużo niższa niż 30.000zł... :)
A auto w świetnym stanie, ekonomiczne i zrywne

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1