BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zmiana autka - e36 na e34, prośba o porady
PostNapisane: 14 lipca 2013, 21:35 
E34 lover

Będziesz dużo jeździł.... szukaj E39 w Touringu z M52 pod maską. E34 to świetne auto ale wydaje mi się że jako dupowóz już nie bardzo będzie się sprawdzał.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 lipca 2013, 21:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Jest jeszcze jedna opcja: Kupujesz E39 touring do jazdy i.... E34 sedan do pieszczenia. ;]

Byczus napisał(a):
E39 odpuść - zawiecha (zwłaszcza w kombi) to never ending story :/

Mógłbyś rozwinąć myśl...?

Kamil_ napisał(a):
Będziesz dużo jeździł.... szukaj E39 w Touringu z M52 pod maską. E34 to świetne auto ale wydaje mi się że jako dupowóz już nie bardzo będzie się sprawdzał.

Czemu jako posiadacz diesla polecasz benzynę? ;]

PostNapisane: 14 lipca 2013, 21:41 
E34 lover

ULLISSES napisał(a):
Jest jeszcze jedna opcja: Kupujesz E39 touring do jazdy i.... E34 sedan do pieszczenia. ;]

To tak jak u mnie :) Dieslem E39 robię 5-6 tysi miesięcznie a "babcię" E34 pieszczę co weekend ;)
I to jest najlepsza opcja :ok:

ULLISSES napisał(a):
Czemu jako posiadacz diesla polecasz benzynę? ;]

Tylko ze względu na mniejsze koszty użytkowania. Diesel wymaga drogiej obsługi.
No chyba że posiadamy swoją firmę to diesel może być korzystniejszy podatkowo ;)

PostNapisane: 14 lipca 2013, 22:16 
Zacna persona forum

elviss napisał(a):
Bo ma do sprzedania benzynę :rotfl: a tak poważnie ,e34 do jazd codziennych jest pancerne i chyba o to tez chodzi :)

Tylko ma 2 wady w tym wypadku:
1. Poziom bezpieczeństwa w porównaniu z E39.
2. Trzeba kupić w bardzo dobrym stanie, a potem malować i pieścić, żeby go rdza nie wcinała.

PostNapisane: 15 lipca 2013, 08:09 
E34 lover

ULLISSES napisał(a):
Tylko ma 2 wady w tym wypadku:
1. Poziom bezpieczeństwa w porównaniu z E39.
2. Trzeba kupić w bardzo dobrym stanie, a potem malować i pieścić, żeby go rdza nie wcinała.

3. W E39 zazwyczaj zawsze jest klima automatyczna
4. E39 jednak pali trochę mniej
5. E39 jest szansa jednak kupić w ładnym stanie
6. E39 jest obecnie w dołku cenowym i za nieduże pieniądze można mieć komfortowe kombi

PostNapisane: 15 lipca 2013, 08:39 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Jeśli chodzi o komfort to na pewno e39 też ma troszkę wyższy :P

PostNapisane: 15 lipca 2013, 08:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW e36
Kod silnika: M52B20 vanos
Hmm, Wasze odpowiedzi są bardzo podzielone. Szczerze mówiąc chyba wolałbym e34 ze względu na jakiś taki inny klimat tego modelu. Sporo się naczytałem tutaj i na podobnym forum o awaryjności e39, dziwnym zawieszeniu w kombi - ogólnie, że to już nie to pancerne BMW. Owszem bardzo ładne i na pewno bardziej zaawansowane technologicznie + bezpieczniejsze, ale bardziej awaryjne. Sam nie wiem co zrobić... :/

PostNapisane: 15 lipca 2013, 10:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW e36
Kod silnika: M52B20 vanos
Panowie zastanawiam się nad taką:

http://otomoto.pl/bmw-530-3-0-v-8-sztos-C29343540.html

Wiem, że to nie ten dział, ale chyba jestem zbyt świeżym użytkownikiem, żeby pisać w dziale z prośbą o sprawdzenie auta, bo nie widzę przycisku "nowy temat" w tamtym dziale.

Na pierwszy rzut oka wygląda fajnie, ale nie podoba mi się przedni zderzak i jakieś takie powyginane przy progach doły przednich błotników.

PostNapisane: 15 lipca 2013, 10:18 
E34 lover

radzone, auta nie widziałem ale na bank sprzedaje to taki handlarz z Lbn. Zawsze ma jakieś śmiecie w ogłoszeniach.

PostNapisane: 15 lipca 2013, 10:24 
Zacna persona forum

Zapytaj go, czy dmuchawa działa, bo 4 bieg na starcie to ani zdrowe dla auta, ani dla kierowcy.

Rzuciłem okiem na wszystkie egzemplarze i ciężko będzie Ci znaleźć zadbane E34 kombi. Jak mocno się upierasz, to zacznij oglądać mobile.de

PostNapisane: 15 lipca 2013, 11:28 

radzone na Twoim miejscu przejechał bym się e34 i e39 posiedział zapoznał się z jednym jak i drugim egzemplarze na live a następnie podejmował decyzję bo największe znaczenie to ma tutaj w którym modelu się lepiej czujesz.

Co do awaryjności e39 nie wiem czy nie poczytałeś wypowiedzi ludzi którzy kupili już strucla a nie zadbane kondycyjnie autko :P

PostNapisane: 15 lipca 2013, 12:09 
E34 lover

Szczurek1986 napisał(a):
Co do awaryjności e39 nie wiem czy nie poczytałeś wypowiedzi ludzi którzy kupili już strucla a nie zadbane kondycyjnie autko :P

Jak dbasz tak masz, ale fakt jest taki że dużo jeżdżąc cały czas coś trzeba inwestować. W dieslu 3 mc temu robiłem całe zawieszenie i serwis za ok 4 tysia a na ten tydzień znów mam auto umówione na serwis olejowy, uszczelkę pod pokrywą, filtry, zmianę wężyków i poduszek pod silnikiem. Dodatkowo już coś w przodzie puka więc pewnie znów nazbiera się spora sumka. Tylko że ja robię 5-6 tysi miesięcznie.

PostNapisane: 15 lipca 2013, 12:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60/E60
Garaż: Jest 525D:

Jest 530D: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=140951

Było 320D: http://www.bmw-sport.pl//viewtopic.php?f=6&t=150648

Było 320D: http://www.bmw-sport.pl//viewtopic.php?f=6&t=140952

Było 530D: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=127470

Było 320D: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=103604
Ja bym już szukał lepiej e39 :) tym bardziej jak kupujesz na lata to kupisz e39 touringa na jakimś wypasie i jezdzić :ok:

PostNapisane: 15 lipca 2013, 14:40 

Szczurek1986 napisał(a):
Jeśli chodzi o komfort to na pewno e39 też ma troszkę wyższy :P

E39 touring jest sztywny z tyłu na 'ledwie' 17'', gdzie w E34 co prawda sedan na 17'' cały czas było mega wygodnie i się płynęło :)
co do awaryjności - alu zawiecha w E39 niestety nie jest tak trwała jak stal w E34
E39 jest już mocno zaawansowana elektronicznie i najzwyklej w świecie ma się tam co psuć, i również w mojej opinii E39 nie jest już takim panzer-wagenem jak E34.

PostNapisane: 15 lipca 2013, 23:08 

Kamil_ masz co w aucie robić bo masz naprawdę solidne miesięczne przebiegi... Twoje przebiegi to dla duże ilości ludu ich przebieg roczny :P

PostNapisane: 18 lipca 2013, 21:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: 320d+
Kod silnika: M47D20
Nie bardzo mi się widzi slowo bezawaryjny, reprezentacyjny i na codzien w przypadku E34. Auto ma w najlepszym przypadku juz prawie 20 lat, czyli tak naprawde kazda uszczelka i przewod moga sie poddac w kazdej chwili ze starosci, nie liczac ze 99% aut jest strasznie wyjezdzona i zaniedbana mechanicznie, naprawiana najtanszym kosztem. Trzeba by znalezc jakas perelke, ale tutaj znowu troche szkoda katowac ladnej i zdrowej e34 w zimowych warunkach, bo szybko podgnije. Reprezentacyjne to auto bylo 15 lat temu, obecnie dla wiekszosci ludzi to stary kapec kojarzacy sie z wsią i paleniem gumy, zreszta wystarczy popatrzec ile jest zdrowych i zadbanych sztuk, a ile trupow. Za to na codzien to auto sprawdza sie wysmienicie, jest komfortowe, ciche, niczym nie odbiega jesli chodzi o jazde od nowoczesnych pralek w postaci Kii czy Hyuuandidiaja i o nawet o niebo je przewyzsza prowadzeniem czy zawieszeniem ;) Z 2.5 nadal ma fajne osiagi mimo dwoch dekad na karku i przepieknie brzmi, do tego ma styl ktorego brakuje wszystkim robionym obecnie na jedno kopyto Oplom, Fordom itp. W porownaniu do E36 mam wrazenie ze jednak jest generację starsze, szczegolnie srodek widac ze byl krzesany w latach `80, z wyposazenia tez na prozno szukac klimatronica dwustrefowego, 4x airbag, dorwac radio na cd to juz sztuka, a wyglad obc... ;)

Ja polecam jednak E39/E46, nowoczesne (jeszcze), calkiem milo wygladaja na ladnej feldze, silnikowa to juz inna epoka (nie mowiac o wyposazeniu), do 15 tys jak masz cierpliwosci to znajdziesz benzyniaka do zagazowania. Ja tak zrobilem i nie zaluje, E34 jest jednym z najlepszych BMW jakie powstaly i spokojnie tym mozna jezdzic na codzien majac mega frajde ale... kurcze szkoda ich jak sa w ladnym stanie, no i jednak po Europie to juz bym sie bal ;) A uwiezcie ze wrazenia z zadbanego e34 sa jeszcze lepsze jak sie jezdzi nim tylko weekendowo ;) Chociaz zawsze mozna kupic assistance i jazda ;)

PostNapisane: 19 lipca 2013, 18:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: E92 335i
Kod silnika: N54B30
Krzysiek_E34 napisał(a):
Nie bardzo mi się widzi slowo bezawaryjny, reprezentacyjny i na codzien w przypadku E34. Auto ma w najlepszym przypadku juz prawie 20 lat, czyli tak naprawde kazda uszczelka i przewod moga sie poddac w kazdej chwili ze starosci, nie liczac ze 99% aut jest strasznie wyjezdzona i zaniedbana mechanicznie, naprawiana najtanszym kosztem.

Dokładnie. W życiu nie poleciłbym 20-letniego auta, do intensywnej eksploatacji, zwłaszcza jeśli ma być pewne w trasie i zawsze dyspozycyjne. Poza tym wolałbym robić spore przebiegi autem które jednak da mi i pasażerom jakąś szanse podczas wypadku, a nie takim w którym będę miał świadomość, że każda kraksa powyżej 70km/h zakończy się zespoleniem mnie z elementami karoserii...

Z całym szacunkiem dla E34, ale na chwile obecną jawi mi się ono jako auto weekendowe do dopieszczania w garażu, którego nawet szkoda tłuc na co dzień po polskich drogach. Oczywiście mowa o zadbanym egzemplarzu.

W tej sytuacji brałbym w miarę świeże i zadbane E39. Ewentualnie jakąś używaną Octavię TDI do jazdy + E34 dla frajdy, choć jak wiadomo to już większe koszta.

PostNapisane: 24 lipca 2013, 08:06 
Zacna persona forum

Kupiłem e34 na codzień jakiś czas temu i powiem tak, jako dupowóz to nie jest najlepszy wybór. Szkoda mi jej było tłuc w deszcz, śnieg itd w przypadku zadbanego egzemplarza.

No i jeśli chodzi o trasy, to e39 jest jednak innym wymiarem. Wygłuszenie, hamowanie, zawias. Po prostu nowocześniejszy samochód i to czuć na każdym etapie.

Fajniejsze jest e34, ale nie ma co ukrywać że na codzień lepszym wyborem na codzień będzie e39

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1