BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e36]Vorshlag M Roadster V8
PostNapisane: 3 sierpnia 2013, 00:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: E92 335i
Kod silnika: N54B30
Vermilion napisał(a):
wytrzymuja tez duze przyrosty mocy.

Że mają sporą rezerwę to mnie akurat nie dziwi, skoro Niemcy potrafią wykrzesać ponad 500 koni z wolnossących 5L pojemności, a Amerykanie aby uzyskać 500 koni potrzebują 7-8L wolnossącej pojemności skokowej :P Tak czy inaczej w prostocie konstrukcji tych silników jest metoda i mimo ich prymitywizmu i sporego zapotrzebowania na paliwo, ich niewielka masa i małe gabaryty stanowią ogromną zaletę.

Corvette z LS'em - zawsze, BMW raczej nie. BMW w swoich jednostkach napędowych idzie z duchem czasu. Jeśli Amerykanie w którymś momencie zatrzymali się technologicznie w latach 50-tych to już ich sprawa i ma to swój niewątpliwy urok, jednak urok ten nijak nie pasuje mi do BMW.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 sierpnia 2013, 09:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: 3x E36 + E38
Kod silnika: V8
Trzeba rozróżnić auto do sportu i do codziennego użytku.
W autach sportowych spalanie nikogo nie obchodzi, a z reguły jest tak, że im prostsza konstrukcja tym bardziej niezawodna. Poza tym osobiście nigdy nie rozumiałem "uroku" w temacie swapów, jest moment i niut to jaka różnica co siedzi pod maską.

Dowodem na rewelacyjną konstrukcję LSów niech będzie chociażby firma Nelson Racing Engines, która ze small block'u rozmiarami podobnego do powiedzmy V6 Nissana, wykrzesała prawie 2000koni na paliwie C16 i 1375hp na Pb95 - to wszystko jeździ w aucie ulicznym, żaden tam dragster.
Z silników beemki, ostatni wytrzymujący duże moce to był chyba S38B38. Im dalej w przyszłość tym gorzej niestety.

PostNapisane: 3 sierpnia 2013, 10:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
super projekt :ok: poza wszystkim dźwięk ls miażdży wszystkie v8 bmw :)

PostNapisane: 3 sierpnia 2013, 12:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: E92 335i
Kod silnika: N54B30
jackolus napisał(a):
Poza tym osobiście nigdy nie rozumiałem "uroku" w temacie swapów, jest moment i niut to jaka różnica co siedzi pod maską.

Jedynie taka, że ja widzę tam S54B32 na jakimś dobrym kompresorze, zamiast tego LS'a. Ot tak, żeby znaczek ///M na karoserii nie stanowił przerostu formy nad treścią ;) Silniki M-power obok jednostek AMG i paru innych ze stajni Porsche i Ferrari to jedne z najlepszych jednostek napędowych pod słońcem i mają tą ogromną zaletę, że do BMW pasują na zasadzie "plug n play"! :D Więc wszystko inne w tym przypadku to trochę jak wywarzanie otwartych drzwi, no chyba, że silnik M-power nie mieści się w zamierzonym budżecie, to wtedy można kombinować jak koń pod górkę... Ale to tylko moja wizja swap'a do Z3, więc nie musicie się tym przejmować ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1