Witam
Jak w temacie intensywnie szukam BMW Z3 Coupe
Nigdy wcześniej nie miałem bmw i w związku z tym prosiłbym o jakiekolwiek wskazówki na co zwracać uwagę.
Z racji rzadkości tego modelu prawdopodobnie kupie zagranica i tutaj pierwszy problem, jaka jest wartość rynkowa tych aut( bo w bazie Eurotaxu Z3 nie figuruje), a wiadomo przy pojemności powyżej 2.0 opłaty będą większe.
Jaki silnik będzie najlepszy bo wiadomo większość z tych lat maja min 150tyś.km. Oczywiście im większy tym lepszy, ale jak już zdążyłem zauważyć to ciężko jest znaleźć Coupe, zwłaszcza poj.3.2. Z tego co przeglądam zagraniczne stronki to do 30tyś.pln 2.8 można wyrwać z przebiegami +/-200tyś.km ale nie mam pojęcia czy dla silnika BMW 2.8 w górę to dużo czy mało?
Zauważyłem również że niektóre maja białą komorę wokół silnika a kolor nadwozia inny ( coś kombinowane czy po prostu fabryka wypuszczała takowe wersje? ).
Niektóre wersje maja automatyczna skrzynie biegów. Obecnie czasem jeżdżę brata vw w automacie DSG i bajka :8) ale to są nowe technologie, a nie mam pojęcia jak to wygląda w automatach poprzedniej generacji, jaka żywotność przy przebiegach +/- 200tyś.km.
Nigdy nie jeździłem na zagraniczne giełdy i tak się właśnie zastanawiam czy takowe auta tam się pojawiają

Może macie dla mnie jakieś informacje/podpowiedzi, jakie są bolączki tego auta lub na co zwrócić szczególną uwagę?
Będę wdzięczny za ewentualną pomoc w namierzeniu jakieś fajnej COUPE-ty
pozdrawiam