renoraines napisał(a):
Nie potrafisz czytac ze zrozumieniem, dam ma msze w Twojej intencji o lepszy rozum.
Cytuj:
Szerszeniak zgadza sie, wprowadzilo bmw jeden silnik benzynowy biturbo 3000/305KM, jednak to nowatorski silnik, poniewaz tam pierwsze turbo dziala w niskich zakresach obrotow, a drugie w wysokich. Wraz ze wzrostem masy, wzrasta rowniez moc wolnossacych silnikow benzynowych dla porownania benzyna 3000/272KM ( turbodieslow moc tez wzrasta, ale nie o tym mowa)
Z tego postu nie wynika, że chodzi Ci o masę auta. Równie dobrze może chodzić o masę silnika.
Ale i tutaj nie do końca się mogę zgodzić. Wraz ze wzrostem masy pojazdu, większy nacisk się kładzie na moment maksymalny, a nie moc.
Przykład? 540i 286PS 400Nm i jakieś 1700kg.
M3 S50B30 286PS 320Nm i dobre 200kg mniej.
Inny przykład. Samochody ciężarowe i dostawcze. Jakie mają moce ich silników powiedz mi, a jakie momenty obrotowe.
renoraines napisał(a):
przyklad e46 330ci/1505kg/231KM - e92 330i/1545kg/272KM.
Ten przykład akurat słabo potwierdza Twoją teorię. E92 to auto nowsze, nowsze technologie, bardziej zaawansowane, lepsze materiały itd. więc moce uzyskuje się większe. Z resztą 40kg więcej to żadna masa, dobierając jakieś tam różne wyposażenie dodatkowe zyskujesz kolejne i nic.
BIGPUN napisał(a):
a m sie wydawalo ze to kolejna generacja tego znakomitego silnika

BIGPUN, dobrze Ci się wydaje
renoraines,Tak, czy inaczej, Twoja teoria nie ma sensu, przykro mi.
Zarzuciłeś mi brak wiedzy z zakresu mechaniki, budowy i zasad działania maszyn, nazywając mnie po prostu laikiem. Tymczasem, sam nie potrafisz odpowiedzieć na bardzo proste pytanie dotyczące korbowodu, bez którego ruch posuwisto zwrotny silnika w samochodzie nic nam nie daje.
Ja w takich sytuacjach potrafię się ugryźć w język i nie nazywam nikogo tak, a jeśli już, potrafię przeprosić, bo jestem gentlemanem
Tylko proszę Cię, nie pisz takich teorii wyssanych z palca. Twoja jest intuicyjnie prawdziwa, ale praktyka inaczej to weryfikuje. Ktoś to potem przeczyta i będzie mówił wszem i wobec, tak się rodzą mity, że jak się zrobi test zegarów, ukazuje się prawdziwy przebieg.
Pozdrawiam.