jiGsaw napisał(a):
Było jakieś zestawienie niedawno na forum nawet. Pierwsze miejsce BMW, drugie Toyota. Już nie jestem pewien, czy chodziło o koncern, czy tylko o markę.
Rusz glowa i pomysl logicznie - BMW (majac dwie marki i kilka fabryk) jako koncern ma byc warte, od VW czy Toyota, ktore posiadaja po kilka marek i fabryki w kazdym wiekszym kraju swiatu. Nie chce mi sie nawet szukac zrodla, zeby Ci to udowodnic.
jiGsaw napisał(a):
Tak, czy inaczej mają pod swoimi skrzydłami mini chociażby i pod tą nazwą lepiej by było chyba takie gówienka wypuszczać.
Najlepiej gdyby zrobili sobie nowy brand, ale podejrzewam, ze nie stac ich na to za bardzo. Wiec beda rozwodniali dalej to co jest.
jonas napisał(a):
Nie rozumiem tego świętego oburzenia, może gdyby BMW ogłosiło całkowite zaprzestanie produkcji modeli z RWD na rzecz spalinowych wózków na zakupy, napędzanych jakimś dreiturbo 0.8 na przednią oś, ale tak? Taka VAGina tłucze budżetowe Skody, wsadzając dla zmniejszenia kosztów te same silniki, co do dwukrotnie droższych Audi. Skody się sprzedają, interes się kręci, można więc spokojnie konstruować na przykład R8 na ropę (istnieje R8 z TDI, śmiałem się bardzo). Auta VAGiniarzy nie wzbudzają we mnie żadnych emocji, są nudne, brzydkie i przestarzałe (dopóki Fiat nie sprzeda im jakiejś technologii, MultiAir już czeka w kolejce), ale jak bym się tu nie ciskał, księgowych mają fachowców.
No ale ja mam niekanoniczne BMW, to może nie wszystko kumam.
Nie chce mi sie konkretnie punktowac Twojego posta, ale masz niewielkie pojecie o tym, o czym piszesz. Wspolne rozwiazania pomiedzy Skoda, a Audi znajdziesz w podstawowych modelach, od A4 wzwyz sie koncza i sa wspolne z Bentleyem, Porsche i Lamborghini.
Nie ma czegos takiego jak R8 TDI (poza prototypami, a prototypowo to mogli sobie wsadzic nawet silnik od kosiarki albo nawet flux capacitor)

Brakuje technologii? Pokaz mi u BMW naped na obie osie tak zaawansowany jak Quattro, albo silniki V10, V12, W8, W12, W16, juz przemilcze fakt, tego, ze obecnie 1er az do 7er, sa produkowane na tej samej platformie - kuriozum swiata motoryzacji.
Daleko mi do bycia fanem Audi, ale nie znosze slepego fanboizmu BMW.