BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 03:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: RS6 vs M5
PostNapisane: 18 lutego 2015, 10:06 
Częsty bywalec

Panowie,

rozglądam się na wiosnę za jakimś super-sedanem, ewentualnie superWagon'em.

Jak narazie wybieram pomiędzy RS6 a M5 e60, roczniki w okolicach 2006-2009.

Znalazłem interesującą sztukę RS6, szukam jakiejś interesującej M5 dla konkurencji.

Jakieś wasze odczucia z tymi samochodami?
Wady/zalety ?
Coś, co mogłoby przeważyć szalę, oprócz tego że sercem jestem przy śmigle?

Bo niestety zaczynam się skłaniać ku Audi :wstyd: :przestraszony:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: RS6 vs M5
PostNapisane: 18 lutego 2015, 10:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
M5 wiadomo że będzie większy wariat ale RS nie ma tylu problemów, w sumie to nie wiem czy jakiekolwiek ma :P na pewno potrafi mniej napsuć krwi serwisem, ewentualna możliwość modzenia, w PL masz np sportmile, który zna silnik RS jak własną kieszeń. O problemach S85 czy SMG chyba tutaj na forum wszyscy wiedzą. Jak sedan do dzikowania to M5, jak będzie służyć również jako dupowóz to szukałbym RS w kombi. Z M5 na dzieńdobry dla świętego spokoju serwis, wymiana panewek itd

PostNapisane: 18 lutego 2015, 11:28 
Częsty bywalec

Dlaczego większy wariat ? :luka:

Auto ma rocznie robić jakieś 5-7k km.
Typowo rozprężające w weekendy na wiosnę i lato.
Nie chce na start wpakować kilkadziesiąt PLNów, bo na 100% ich nie wyciągne.
Auto na max 2 lata. Ma pocieszyć i później cieszyć kogoś innego.

Rolę dupowozu pełni zupełnie inne auto :cool:

PostNapisane: 18 lutego 2015, 11:38 
Zacna persona forum

To jest mocno indywidualny wybór, trzeba się przejechać każdym i wybrać pod siebie (no i kupić niezajeżdżony egzemplarz).
Performance do wyciśnięcia jest dużo wyższy i łatwiejszy/tańszy w RS6, ale wygląd zewnętrzny i środek emka ma lepszy.

PostNapisane: 18 lutego 2015, 12:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: najładniejsze
Garaż: G80 M3

Byle e92 335 M-pack
Byle e82 : http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147967
Byłe e46: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134728
Byłe M3+http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.ph ... &start=380
Dla mnie stylistycznie rs6 wygrywa z M5, tylko jeżeli to ma być funcar to dlaczego kombii?

PostNapisane: 18 lutego 2015, 12:05 
Uzależniony od forum :)

Liczysz, ze na tym forum ktos pochwali RS6? Przeciez tutaj to tylko gowniany wieswagen/szmelcwagen.
CoX napisał(a):
Bo niestety zaczynam się skłaniać ku Audi

Sam widzisz po emotkach, kupuj E60 bo nic lepszego nie ma.

PostNapisane: 18 lutego 2015, 12:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
Mi się bardziej podoba znaczek m5 od rs6, równie pomocna opinia :rotfl: A jak chcesz poczytać mniej o stylistyce a więcej o mechanice i odczuciach osób jeżdżących jednym i drugim to zajrzyj na racingforum było sporo o jednym i drugim ;)

PostNapisane: 18 lutego 2015, 12:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
RS6 jest przyjemnym autem codziennym nie jest to taki wariat jednak osiągi mimo wszystko lepsze po modach.
Problemów też ma mniej niż M5.
Emka E60 jest dość uciążliwym w serwisie autem i potrafi napsuć krwi awarie silnika nie są rzadkością i łatwo wpakować 20-30tyś zł ale wrażenia z jazdy są większe.
Nic co ma 500km+ nie będzie tanie w serwisie wszystko jest kwestią szczęścia bo wydanie kilku czy kilkunastu tyś przy takich autach nie jest rzadkością bo sam komplet hamulców to przedział 6-10tyś.
Jakakolwiek grubsza awaria to też już tysiące PLN.

PostNapisane: 18 lutego 2015, 12:14 
CoX napisał(a):
Jak narazie wybieram pomiędzy RS6 a M5 e60, roczniki w okolicach 2006-2009.

tak z ciekawosci... czemu AMG odrzuciles? Jeszcze wieksze cyrki, niz z M5?

PostNapisane: 18 lutego 2015, 13:25 
Częsty bywalec

Czarny napisał(a):
tak z ciekawosci... czemu AMG odrzuciles? Jeszcze wieksze cyrki, niz z M5?

Dostałem fartem służbowe W205. Co prawda daleko mu do produkcji spod bandery AMG, natomiast nie mam najmiejszej chęci posiadania dwóch aut tej samej marki, mimo że W205 zdaje mi się być naprawde zaje***ym autem.

BanDai napisał(a):
Dla mnie stylistycznie rs6 wygrywa z M5, tylko jeżeli to ma być funcar to dlaczego kombii?

Po prostu go nie wykluczam. Wolę sedan'a, ale dobry wagon może być. Mam aktualnie swoje 530d w e61. Na dobrych 20' i MSuspension z przodu i Pneumatyce z tyłu wygląda to przekozak. O walorach użytkowych nie wspominam, bo znikają. Chce coś nowszego i mocnego. M3 już miałem, później przesiadłem się do e60 szukając odrobiny komfortu - bez skutku, bo wrzuciłem 20'... :wstyd:

--==Mały==-- napisał(a):
RS6 jest przyjemnym autem codziennym nie jest to taki wariat jednak osiągi mimo wszystko lepsze po modach.
Problemów też ma mniej niż M5.
Emka E60 jest dość uciążliwym w serwisie autem i potrafi napsuć krwi awarie silnika nie są rzadkością i łatwo wpakować 20-30tyś zł ale wrażenia z jazdy są większe.
Nic co ma 500km+ nie będzie tanie w serwisie wszystko jest kwestią szczęścia bo wydanie kilku czy kilkunastu tyś przy takich autach nie jest rzadkością bo sam komplet hamulców to przedział 6-10tyś.
Jakakolwiek grubsza awaria to też już tysiące PLN.

Na to jestem przygotowany. Trudno, żeby topowe auta dwóch dobrych niemieckich marek były tanie w serwisowaniu.
Chodzi o to, że auto ma być użytkowane bardzo sporadycznie i z tego powodu wolałbym cieszyć się raczej bezawaryjną jazdą aniżeli kosztownymi postojami w serwisie.

Bardzo chciałbym uniknąć tego pierwszego bardzo kosztownego serwisu. Wiem, że dużo zależy od egzemplarza, natomiast na pewno każdy z tych modeli ma jakieś elementy newralgiczne, na które warto by było zwrócić uwagę.

Chodzi mi o subiektywne wrażenia, które posiadacie i jakieś za i przeciw zarówno do jednego jak i drugiego przypadku.

PostNapisane: 18 lutego 2015, 13:53 
Pierwsze kroki

Jeśli auto na weekendy, to zapewne także do zabaw, więc zastanów się poważnie nad subaru. To oczywiscie zupełnie inne auto niż szukasz, ale jako weekendowe sprawdza się idealnie. Kolego z mojego miasta posiada rs6 jakiej szukasz, ale jakiś skrajnych emocji nie wzbudza, ma też bmw do driftu ale na dobrą sprawę da się tym jeździć tylko po torze, na weekendy użytkuje mitsubishi evo i chwali to auto za uniwersalność jeśli można mówić o niej w takim aucie, przykładowo zimą m5 sobie nie pojeździsz, a takim evo czy subaru zimą zaczyna się zabawa.

PostNapisane: 18 lutego 2015, 15:46 
Częsty bywalec

Adam. napisał(a):
Jeśli auto na weekendy, to zapewne także do zabaw, więc zastanów się poważnie nad subaru. To oczywiscie zupełnie inne auto niż szukasz, ale jako weekendowe sprawdza się idealnie. Kolego z mojego miasta posiada rs6 jakiej szukasz, ale jakiś skrajnych emocji nie wzbudza, ma też bmw do driftu ale na dobrą sprawę da się tym jeździć tylko po torze, na weekendy użytkuje mitsubishi evo i chwali to auto za uniwersalność jeśli można mówić o niej w takim aucie, przykładowo zimą m5 sobie nie pojeździsz, a takim evo czy subaru zimą zaczyna się zabawa.

Miałem WRXa, to nie dla mnie. Mimo, że był skoksowany na prawie 300KM, jechał zaj***ście, a blow-off doprowadzał przy zmianie biegu do mini orgazmu, to ja szukam limo z kozacko brzmiącym V8 tudzież V10 :cwaniak:

Zimą auto stoi pod kołdrą i czeka na wiosnę ;)

Przez zabawę rozumiem raczej pozap***nie po mieście, za miastem, raczej nie na torze bo mnie to nie kręci jak i detailing, bo lubie posiedzieć kilka h przy aucie "bez celu". :wstyd:

PostNapisane: 18 lutego 2015, 15:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
Na forum BMW nikt Ci RS6 nie doradzi. Ja bym szukał m5 amerykańskiego z manualem. Przynajmniej koszt skrzyni przy ewentualnej awarii będzie niższy.

PostNapisane: 18 lutego 2015, 16:55 
Pierwsze kroki

CoX czyli szukasz szybkiego auta, a nie wyścigówki rozumiem. Jaki budżet może:
JAGUAR XFR
Mercedes CLS 55 AMG

PostNapisane: 18 lutego 2015, 16:58 
Przyjaciel forum

Do takich celów wolał bym M3 e92 + ESS/G-power najciekawsze wyjście.

PostNapisane: 18 lutego 2015, 17:41 
Przyjaciel forum

Jak dla mnie najwiekszym problemem sa panewki w s85, nie wiem czy vanosy tez szybko nie klękają, ogolnie problem zaczyna sie od interwałów wymiany oliwy poprzez pomy oleju, vanos i na panewkach sie konczy, smg po lifcie chyba juz tak ostro sie nie sypie ale jednak potrafi. W rs tych problemow brak. Raczej nie ma co liczyc ze ktos wladowal ilestam tys pln w silnik i sprzedaje zdrowe, przygotowane do jazdy m5, albo robisz serwis na dziendobry i nie oplaca Ci sie sprzedawac auta przez nastepne x lat albo liczysz na fart ze silnik za miesiąc nie obróci panewki i bedziesz mial bude bez silnika na podwórku. Sound, satysfakcja z jazdy rwd i szybkosc smg na pewno na plus w stosunku do audi

PostNapisane: 18 lutego 2015, 22:50 
Przyjaciel forum

Kod silnika: S65B40
--==Mały==-- napisał(a):
Do takich celów wolał bym M3 e92 + ESS/G-power najciekawsze wyjście.

Dokładnie. Też nie rozumiem po co weekendowa kanapa komuś, tym bardziej jak jedną już masz, M5 to szybkie auto rodzinne, w dodatku specjalnej troski. Na pewno dźwięk niepowtarzalny albo przynajmniej ciężki do zastąpienia... Jako funcar lepiej się sprawdzi cokolwiek mniejszego - M3 E46, M3 E92, głupie S3 + mody, czy nawet Cayman S.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 18 lutego 2015, 23:20 
Przyjaciel forum

e63 m6 - V10 jest, wariat jest, jako fun car pasuje idealnie, w cabrio można przylansować się na dzielni z otwartym dachem a i sound V10 lepiej wtedy słychać :P tylko że problemy jak w m5 czyli w sumie niewiele odbiegamy od założeń :rotfl:

PostNapisane: 19 lutego 2015, 08:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: 316i
RS6 będzie dużo lepsze jeśli ktoś planuje dalsze modyfikację.
Co do M5 to bym się zastanowił bo kupowanie auta tylko dlatego że to BMW nie jest rozsądne, tym bardziej że M5 e60 jest lekko mówiąc wymagającym samochodem jeśli chodzi o awaryjność i serwis.
Poczekajmy jednak na wypowiedź ekspertów od dwulitrowych dizli oraz posiadaczy najzajebistrzych dwa osiem ;-)

PostNapisane: 19 lutego 2015, 08:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: 316i
Rafał napisał(a):
Na forum BMW nikt Ci RS6 nie doradzi. Ja bym szukał m5 amerykańskiego z manualem. Przynajmniej koszt skrzyni przy ewentualnej awarii będzie niższy.

Mamy pierwszego eksperta :hurra:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1