BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 279 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 02:27 
International Engine of the Year 2007

Best Performance Engine

Results:

1. BMW 5-litre (M5, M6)- 219 points

2. BMW 3-litre Twin Turbo (335i)- 185 points

3. Ferrari 6-litre (599 GTB)- 170 points

4. Porsche 3.6-litre Turbo (911 Turbo)- 97 points

5. Mercedes-AMG 6.2-litre (CLK, E, CLS, S, ML, R)- 67 points

6. Mercedes-AMG 6-litre bi-Turbo (SL65, CL65, Maybach)- 66 points

I to by było na tyle w tym temacie, bynajmniej jeśli chodzi o silniki...

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 02:33 
Forumowicz

Fryderyk napisał(a):
inrzynjer napisał(a):
bo zirytowało mnie mnóstwo wypowiedzi stawiających Mercedesa w absurdalnie złym świetle.

Dobrze, panie zirytowany. Twierdzisz o chorych wojenkach, że mam kompleks BMW itd. To teraz powiedz mi napisz mi proszę gdzie ja stawiłem niesłusznie Mercedesa w złym świetle?

Nie pisałem o Tobie. Przeczytałem temat od początku i kilka wypowiedzi się takich znalazło, palcem pokazywał nie będę.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 02:35 
2008 Winners:

Best New Engine: BMW 2-litre Diesel Twin Turbo (123D)

Green Engine of the Year: Toyota 1.5-litre Hybrid Synergy Drive (Prius)

Best Performance Engine: Porsche 3.6-litre Turbo (911 Turbo, 911 GT2)

Sub 1-litre: Toyota 1-litre

1-litre to 1.4-litre: Volkswagen 1.4-litre TSI Twincharger

1.4-litre to 1.8-litre: BMW-PSA 1.6-litre Turbo

1.8-litre to 2-litre: Volkswagen/Audi 2-litre Turbo FSI

2-litre to 2.5-litre: Subaru 2.5-litre Turbo (Forester, Impreza, Legacy, Outback)

2.5-litre to 3-litre: BMW 3-litre Twin Turbo (135, 335, X6)

3-litre to 4-litre: BMW 4-litre V8 (M3)

Above 4-litre: BMW 5-litre V10 (M5, M6)
International Engine of the Year 2008: BMW 3-litre Twin Turbo (135, 335, X6)

A tu jeszcze wyniki z ostatniego roku... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 02:36 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Ja tylko chce sie dowiedziec, dlaczego wszyscy uwazają,ze w E39 jest plastik zamiast drewna :mur: :mur: :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 02:38 
inrzynjer napisał(a):
Nie pisałem o Tobie. Przeczytałem temat od początku i kilka wypowiedzi się takich znalazło, palcem pokazywał nie będę.

Dobrze. W takim razie mi nie wypisuj, że mam kompleks BMW :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 02:40 
Forumowicz

Daję sobie rękę uciąć, że nie wszyscy tak uważają - ja np. nawet bym nie przypuszczał takiego rozwiązania :D

Zakov, naprawdę nie musisz mnie zasypywać statystykami przyznanych nagród. Nie pierwszy raz widzę je na oczy. Ten temat jest utrzymany w charakterze: "Czemu kupiłeś to, a nie tamto."

Nie powiecie mi chyba, że te nagrody są argumentem przy zakupie auta, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę za które silniki zostały przyznane, a które są najczęściej kupowane.

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 02:41 
Administrator

Ktos wspominał o M3 vs C63-
prosze- PRAKTYKA:
http://www.youtube.com/watch?v=CnRgTM4qvKM

jak widac wiecej nie zawsze znaczy LEPIEJ.

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 02:44 
inrzynjer napisał(a):
szczególnie jeśli wziąć pod uwagę za które silniki zostały przyznane, a które są najczęściej kupowane.

Fiat >> Mercedes >> BMW

Frank napisał(a):

ojej :orany:

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 02:45 
Frank napisał(a):
Ja tylko chce sie dowiedziec, dlaczego wszyscy uwazają,ze w E39 jest plastik zamiast drewna :mur: :mur: :mur:

Może to pytanie trochę nie na miejscu i może uznasz mnie za totalnego laika, ale zaciekawiło mnie to co masz napisane w rubryce "Moje BMW". Powiedz mi, czy jest w ogóle takie BMW jak 544i e39???

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 02:48 
Administrator

Zakov napisał(a):
Może to pytanie trochę nie na miejscu i może uznasz mnie za totalnego laika, ale zaciekawiło mnie to co masz napisane w rubryce "Moje BMW". Powiedz mi, czy jest w ogóle takie BMW jak 544i e39???

Oficjalnie to auto nazywa się 540i ,ale poniewaz ma silnik 4.4 uwazam te nazwe za bezsensowną degradację i uzywam 544. Azeby nikomu sie nie myliło z E34 540 4.0 czy E60/E61 540 4.0 :)

A czy sie to komus podoba, czy nie ( a wiem,ze wiele osob ma z tym problem , o dziwo :zdziwko:
) , to juz nie moja broszka :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 02:49 
Forumowicz

"Fiat >> Mercedes >> BMW"

Nie zrozumieliśmy się, mówiłem o silnikach kupowanych w obrębie jednej marki. Tak jak wspomniany wcześniej S50B32 jest genialną konstrukcją, M40 nie muszą sobie radzić równie dobrze. Przy zakupie porównuje się raczej konkurencyjne modele tego samego segmentu, niż wybiera markę po przyznanych nagrodach. O tym raczej mówiłem.

Jeśli chodzi o ten wyścig, to z mojej strony w dyskusji chodziło raczej o to, żeby nikt nie napisał, że ten odstawiony przez M3 Mercedes jest wolny :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 02:53 
inrzynjer napisał(a):
Zakov, naprawdę nie musisz mnie zasypywać statystykami przyznanych nagród. Nie pierwszy raz widzę je na oczy. Ten temat jest utrzymany w charakterze: "Czemu kupiłeś to, a nie tamto."

Wkleiłem to tylko w celach ogólno-edukacyjnych ;)

Cytuj:
Nie powiecie mi chyba, że te nagrody są argumentem przy zakupie auta, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę za które silniki zostały przyznane, a które są najczęściej kupowane.

Nie, ale już dźwięk rzędowej szóstki od BMW może być doskonałym argumentem... :rotfl:

Ostatnio edytowano 21 maja 2009, 03:00 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 02:59 
Frank napisał(a):
Zakov napisał(a):

Oficjalnie to auto nazywa się 540i ,ale poniewaz ma silnik 4.4 uwazam te nazwe za bezsensowną degradację i uzywam 544. Azeby nikomu sie nie myliło z E34 540 4.0 czy E60/E61 540 4.0 :)

A czy sie to komus podoba, czy nie ( a wiem,ze wiele osob ma z tym problem , o dziwo :zdziwko:
) , to juz nie moja broszka :)

Nie no, ja nie mam oczywiście nic przeciwko. Chociaż mniejsza o numerki i tak liczy sie tylko moc ;) Mnie np. czasami kusi, żeby sobie 318Ci nakleić :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 02:59 
inrzynjer napisał(a):
M40 nie muszą sobie radzić równie dobrze.

A jednak, za czasów świetności M40, nie było bata na M40 w swojej klasie.

Co to ma być:

Cytuj:
Silnik
rodzaj silnika Benzyna
pojemność silnika (cm3) 1797
układ/ilość cylindrów Rzędowy / 4
moc silnika (kW/KM) 80 kW / 109 KM
max moment obrotowy (Nm) 150
ilość zaworów na cylinder 2

Osiągi
prędkość maksymalna (km/h) 185
przyspieszenie (0-100km/h) 12.3

Nie, to nie M40, to silnik 1.8, konkurencja MB w 190tce dla M40. Co może pokazać?

Dane M40:

115PS, 165Nm, 11.5s, V-max 198km/h -wg. danych katalogowych.

A audi co miało z takich 1.8? 90PS :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 03:07 
Forumowicz

Różnica niewielka, a i tak nie o to mi chodziło :)

(trudno nam się dziś dogadać :P )

Chodziło mi o to, że nie można też ocenić wszystkich silników oferowanych przez daną markę, na podstawie nagrody przyznanej jej za kilka wyjątkowych jednostek napędowych. Nagrody świadczą o tym, że BMW ma genialnych inżynierów i potrafi zrobić naprawdę imponujący motor, ale nie gwarantuje że każda konstrukcja będzie równie fenomenalna.

(to odnośnie tego, że przy kupnie konkretnego modelu raczej nie kierujemy się przyznanymi nagrodami)

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 03:17 
inrzynjer napisał(a):
Różnica niewielka, a i tak nie o to mi chodziło :)

Ale zauważalna i odczuwalna :)

inrzynjer napisał(a):
nie gwarantuje że każda konstrukcja będzie równie fenomenalna.

Oczywiście, że nie, ale nawet silnik M40 uważany za nie wypał BMW, mimo wszystko przy takiej samej pojemności ma lepsze parametry, niż jednostka MB.

Tak więc coś w tym jest... zwłaszcza, że wiele rozwiązań silniki w BMW czerpią od innych jednostek np. głowica jest tak samo pomyślana w M40, jak i w M70 V12 :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 03:27 
Forumowicz

Jakby przeanalizować odpowiednią ilość zestawień, to może nawet wyłoniłaby się nam jednoznaczna analogia, możliwe, ja taki uparty nie jestem ;)

Ale to o czym mówiłem zostaje zachowane - żadna marka nie odstaje znacząco od drugiej.

Istnieje mnóstwo pomniejszych pojedynków wypadających bardzo różnie. Wspominaliście wcześniej o waszych wojnach o detale typu klamki, więc powiem że kocham także wnętrza Mercedesa, szczególnie skórzane boczki drzwiowe w W124, czy W140 :D, ale z tym też nie jest tak kolorowo, przynajmniej w późniejszych latach.
Np. znajomy kupił sobie C-Klasse, W203 jeśli się nie mylę w kodzie nadwozia, i do dzisiaj auto sprawuje się świetnie, żadnych usterek, wygodne, dynamiczne.
Jednak kiedy wsiadłem i zobaczyłem wnętrze, byłem zszokowany. Gwiazda na masce do czegoś zobowiązuje, a tu kompletna moim zdaniem porażka.
No i w kontekście tych sporów powiem wam, że bez żadnego sprawdzania byłem przekonany, że BMW w swoich odpowiednikach spisało się dużo lepiej (już miałem wyrobione dobre zdanie o BMW), co się później sprawdziło :)

Więc moim zdaniem można znaleźć wiele przykładów na zwycięstwa jednej, czy drugiej marki, ale nie można powiedzieć, że któraś wygrała wojnę :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 07:45 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Fryderyk napisał(a):
Zakov napisał(a):
Faktycznie masz racje. Tylko dlaczego w tym teście

Nie chcę się za bardzo wypowiadać, ale po mojemu to C w ogóle ciężki jest do manewrowania, z podsterowności wpada w nadsterowność, w teście top gear stig wspominał, że nie da się nim tak samo precyzyjnie jechać jak M3 (ten słynny zakład z jabłkiem) :)

Z resztą, E36 w niektórych warunkach też potrafi być podsterowne :)

E36 z zasady jest podsterowne jak zdecydowana większość aut jeżdżących po drogach. W tym teście też problemem w AMG jest podsterowność i kiepskie zbalansowanie auta.

A żeby było w temacie (bo mnie wasza nocna wojenka ominęła) to powiem że jak na masce gwiazda to kicha nie jazda :lol:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 08:34 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Frank napisał(a):
Ktos wspominał o M3 vs C63-
prosze- PRAKTYKA:
http://www.youtube.com/watch?v=CnRgTM4qvKM

jak widac wiecej nie zawsze znaczy LEPIEJ.

niezle jaja :rotfl:
Wygląda na to, że ten AMG dostalby ode mnie lomot

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 10:32 
Naczelny killer

Ja powiem tyle:

W mesiu stojac w korku ciesze sie ze stoje.. jest pieknie, milo ogromnie, niezbyt cnotliwie, niezbyt tez skormnie... w Buni wkur*am sie ze nie jade, ze nie slysze silnika i czule glaszcze ja po kierownicy... jak mi sie znudzi jazda samochodem to kupie sobie merca... i moze nawet bedzie w nim telewizorek ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 279 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1