BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: BMW 6 Gran Coupe
PostNapisane: 13 grudnia 2011, 08:28 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
KotSylwester napisał(a):
Kyokushin, Na jakiej podstawie stwierdzasz że dział marketingu BMW jest debilami? Myślisz że zatrudniają tam turków z kebab barów za 400Eur za miesiąc?

Nie twierdzę że oni są debilami, tylko że robią debilizm i za debili mają swoich klientów.

Cały zabieg z nazwą ma zwiększyć sprzedaż i zrobić ludziom wodę z mózgu.
Ma to rodzinne 4 furtkowe auto sprzedawać ludziom którzy chcieli by mieć nazwijmy to 'sportowe' coupe a wożą z tyłu teściową która się nie schyli wsiadając w aucie 2 drzwiowym.

OK - fajne auto, ale nie jest to coupe i nigdy nim nie będzie, to jest bardzo fajny sedan bez ramek w drzwiach.

Zniżyli się tym samym do poziomu VW który passata bez ramek 4 drzwiowego (sedan) również nazywa coupe co również jest kompletną bzdurą. Coupe z definicji jest autem 2 drzwiowym. Coupe 4 drzwiowe więc nie może istnieć bo w samym słowie coupe tkwi już to że ma mieć 2 drzwi.

Dlaczego tak mnie to mierzi? Dlatego że lubię jak rzeczy się nazywają tak, czym są i nie lubię jak mi sie wciska coś jako coś czym nie jest. Czyli jak masz sedana, to nazywasz go sedanem, jak masz coupe, nazywasz to coupe.
To tak jakbym wziął e46 coupe czy e92 i powiedział o nich Grand Touring, gdzie nawiązaniem do kombi będą składane siedzenia. No bez sensu i tyle.
Niedługo ktoś sobie 5 nazwie 4 a 2 nazwie 3 i ciekawe co wtedy wyjdzie po dodaniu 5 do 3.
Jakaś kupa.

KotSylwester napisał(a):
O Banglu też mówiło się źle, a jednak BMW zwiększyło sprzedaż i wyprzedziło swego czasu MB. Nie pamiętam czy ilością aut sprzedanych czy procentowym wzrostem ale jakoś tak było. Danych na dziś nie znam.

To prawda, fakt faktem jego linia to największe kasztany. Z jego generacji tylko e92 w miarę udane, chociaż środek ma kiepski.
Jak są zdefiniowane nadwozia, to nie nazywajmy auta które jest sedanem autem coupe.

To że oni chcą zarobić i wymyślają różne chłyty to jest jedno, ale to że my nie powinniśmy dawać robić z siebie idiotów, to druga sprawa.
Reklama reklamą, marketing marketingiem, ale róbmy to z głową i z sensem.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 08:42 
Uzależniony od forum :)

Kyokushin, ale nazwać skutecznie działania marketingowe debilizmem to jak nazwać sedana coupe. Jak mogą działania marketingowe być nazwane debilizmem skoro są skuteczne? Jakby nie były skuteczne to by można je było tka nazwać. A skoro są skuteczne to na pewno debilizmem nie są, pomimo że możemy się z nimi nie zgadzać.

Dla mnie to coupe nie jest ale nazywanie tego coupe jest skrótem myślowym od 4 drzwiowy sedan z linią w stylu coupe - opadającym dachem.

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 09:00 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
KotSylwester napisał(a):
Kyokushin, ale nazwać skutecznie działania marketingowe debilizmem to jak nazwać sedana coupe
raczej stwierdzić że coś jest skuteczne tylko dlatego że powstało.

A kto twierdzi że skuteczne są? To że napisałem co jest ich celem nie oznaczy że ten cel osiągają w jakikolwiek sposób.
Jak ich skuteczność chcesz określić?

Uważam że nie są skuteczne, tylko zwyczajnie debilne.
Ktoś na pewno na to się nabierze, część tylko pomyśli z politowaniem to co tu napisałem a część po prostu kupi to auto bo jest ładne, nie ze względu na nazwę, a część może kupi a może nie, bo będzie mieć dysonans mając świadomość głupiej nazwy.

KotSylwester napisał(a):
Dla mnie to coupe nie jest ale nazywanie tego coupe jest skrótem myślowym od 4 drzwiowy sedan z linią w stylu coupe - opadającym dachem.

To taki sam skrót bym zastosował chcąc promować e92 jako rodzinne auto kombi nazywając je grand tourer twierdząc że wspomniane już składane fotele są 'w stylu kombi'.
Albo jakbym wziął 1 er 5d i napisał że to mini wagon R(jak Racing, żeby nawiązywało do sportu, ale tak rodzinnie) bo ma klapę otwieraną jak w kombi (to przerabiają akurat marketingowcy Seata - "sportowy seat Leon z charakterem" - a auto to zwyczajny rodzinny hatchback, w dotatku wyglądający jak pomniejszony mikrovan).

Ceniłem zawsze marketing bmw, mieli dobre reklamy, świetne hasła. Niestety to zagranie jest niskie. Nie przystoi marce premium. Tak grać sobie może jakiś seat albo skoda, których i tak nikt poważny powaznie nie weźmie.

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 09:39 

Kyokushin napisał(a):
A kto twierdzi że skuteczne są?

Wg.mnie sukces sprzedaży CLS i passata CC. Jakby były nieskuteczne BMW by nie popełniało błędów VW i MB :D

Dodam że Passat CC i CLS nie należą do aut tanich ani w swoim segmencie ani marce.

A co to jest samochód rodzinny? To też skrót myślowy, rodzinny był maluch, rodzinny jest Voyager.

A co do GT - nie przeszkadzają Ci te literki w nazwie 5 GT?

Z wikipedii:

Cytuj:
Grand tourer (z wł. gran turismo, w skrócie GT) – samochód sportowy o wysokich osiągach przygotowany do jazdy na długie dystanse. Do tego segmentu można zaliczyć dowolny pojazd spełniający powyższe kryteria, tradycyjnie jednak prawdziwy samochód GT powinien mieć dwudrzwiowe nadwozie typu coupé oraz dwumiejscowe wnętrze, ewentualnie w wariancie 2+2.

Samochody typu grand tourer różnią się od typowych samochodów sportowych (np. Lotus Elise, Porsche 911) tym, że są zazwyczaj cięższe (czasami ważą ponad 1600 kg) oraz zapewniają bardziej komfortowe warunki podróży. Z tego powodu silniki montowane są zazwyczaj z przodu pojazdu, dzięki temu uzyskuje się większą przestrzeń wewnątrz kabiny pasażerskiej niż w wypadku silników montowanych centralnie. Samochody te mają też zazwyczaj dość miękkie zawieszenie aby zapewnić odpowiedni komfort podróży. Grand tourery wykazują jednak cechy wspólne z wozami sportowymi, najczęściej moc przekazywana jest na koła tylne lub na obie osie, mianem samochodu sportowego można określić więc również GT. Modele GT o bardzo wysokich osiągach jak np. Ferrari 599 GTB Fiorano, Nissan GT-R czy Mercedes-Benz SLR McLaren mogą być zaliczane do segmentu supersamochodów.

Czy 5 GT jest sportowe? To zwykły hatchback. :D

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 09:41 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Wg.mnie sukces sprzedaży CLS i passata CC. Jakby były nieskuteczne BMW by nie popełniało błędów VW i MB :D

MB nie kreował CLS jako auto coupe, VW CC jakiegoś sukcesu dużego nie odniósł, mimo tej kreacji, tak więc na przykładzie MB można wywnioskować że ten styl promocji wiele nie daje, bo bez tego można osiągnąć większy sukces.

Pastucha obok CLS też bym nie stawiał obok siebie, bo to inna półka i inna liga.

KotSylwester napisał(a):
A co do GT - nie przeszkadzają Ci te literki w nazwie 5 GT?

Przeszkadzają.
Czy 5 GT bylo hitem sprzedaży? Pokazało kunszt marketingu i stylistów?

KotSylwester napisał(a):
A co to jest samochód rodzinny? To też skrót myślowy, rodzinny był maluch, rodzinny jest Voyager.

A jest on zdefiniowany tak jak coupe?

KotSylwester napisał(a):
Czy 5 GT jest sportowe? To zwykły hatchback. :D

Ja nie wiem co to jest :D

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 10:03 

Kyokushin napisał(a):
KotSylwester napisał(a):Czy 5 GT jest sportowe? To zwykły hatchback. Ja nie wiem co to jest

No to tu się zgadzamy.

Ale czy jesteś pewien że CLS nie był sprzedawany jako coupe? :P

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 10:06 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Ale czy jesteś pewien że CLS nie był sprzedawany jako coupe? :P

Jestem nieco zaskoczony, wszedłem na stronę MB i też wciskają cls jako coupe... litości. I bynajmniej nie w formie skrótu myślowego. Jak CLS 'wchodził', nie było takich jaj. Ktoś musiał to zmałpować od VW.

W każdym razie, CLS odniósł sukces, zaś CC znikomy, tak więc nadal to dowodzi twierdzeniu że guzik ten syf daje. Nawet w definicji PWN coupe to auto 2 drzwiowe.

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 10:11 

Kyokushin, obawiam się że było tak od początku a BMW podąża za trendami. Świat się zmienia. :kwasny:

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 10:12 
Administrator

Nie przypominam sobie tego. Natomiast nie podoba mi się ślepe podążanie za trendami które sensu nie mają.
CLS - bardzo ładny sedanik. CL - zaś bardzo ładne coupe.

Niech sobie stworzą nową klasę, ale z dala od coupe.

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 10:34 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Nowa Sonata to też coupe :D

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 10:34 

Tomek, ale to już przykład jak za uznanymi lecą kundle...

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 10:50 
Administrator

Dlatego też tak bronię definicji coupe, by nie skundlić tego nadwozia.

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 10:52 

Kyokushin, ale CLS-owi daleko do kundla :) Przynajmniej temu z naszego forum.

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 10:59 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Ja pindole! A mazda RX-7?!
Dla mnie coupe, to długa maska i lekko opadająca linia dachu, przeradzjąca się w linie bagażnika. Bez trapezów. Nie ważne, czy ma to 1d, 2d, 4 czy nawet 6d.
Trapez z profilu z doczepinymi prostokątami (maksa, bagaj) to sedan, również nie ważne, czy jest to 2d, czy 4d, czy nawet 6d i więcej.

Niestety definicje samochodewe ewaluują, czy się to komuś podoba, czy nie, mamy 4 drzwiowe coupety od około 10lat już. Od lat 30 mamy 2 drzwiowe sedany. Mamy też 5drzwiowe hatchbaki, a jednocześnie 3 drzwiowe kombiaki. Mamy SUV'y ,SAV'y terenówki i chyba nie ma czegoś, czego nie ma*). Upieranie się, że definicja coupe do 2drzwi to dla mnie ignorancja. Drzwi można zaspawać, lub można też zrobić model z gliny. 0drzwi to już tez nie będzie coupe?

*)złota myśl

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 11:00 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Kyokushin napisał(a):
Obok coupe to nie stało, bo coupe z definicji ma 2 drzwi, więc nazywanie tego coupe jest marketingowym debilizmem.

Nie zgadzam się z tym, marketingowo jest to bdb posunięcie. Skojarzenia z coupe - auto szybkie, zgrabne, smukłe, zwinne, dla kogoś o wyrafinowanym guście, wyróżniające się od kombi i sedanów, czyli typowo rodzinnych dupowozów. No i sama nazwa modelu, w której często nazwa "coupe" się pojawia - coś innego, lepszego na tyle, że trzeba to zaakcentować. A tu oferujemy ci takie prawie-prawie coupe... - to jest właśnie wywoływanie pozytywnych skojarzeń, a chyba zgodzisz się ze mną, że pozytywne skojarzenia danego modelu (czy też jakiejkolwiek innej rzeczy), to sukces marketingowy.

A że ludzie się na to łapią... No cóż, można ich nazwać "motoryzacyjnymi debilami", chyba że ktoś woli słowo "dyletant" zamiast "debil" :D

Zgadzam się, że kretyńsko to wygląda, gdy na określenie 4-drzwiowego sedana używa się słowa "coupe" i też mnie to mierzi, ba, wywołuje nawet szczerą wesołość :D Z etycznego i technologicznego punktu widzenia takie działanie jest wątpliwe, natomiast marketingowo - moim zdaniem - może być uzasadnione (co nie znaczy, że je akceptuję).

No ale czymże jest marketing, jak nie robieniem ludziom wody z mózgu :D

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 11:17 

maaaad napisał(a):
No ale czymże jest marketing, jak nie robieniem ludziom wody z mózgu
\

Obawiam się że niczym więcej - i to jest sedno :D

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 12:54 
Zacna persona forum

Przemek napisał(a):
Jak dla mnie A7 stylistycznie zostawia w tyle wszystkich konkurentów w tym i nowe BMW 6 Gran Coupe ...

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 12:58 
Zacna persona forum

maaaad napisał(a):
A napisał(a):
640i sedan -1825 kg (coupé - 1735)640d sedan - 1865 kg (coupé - 1790)650i sedan - 1940 kg (coupé - 1845)650xi sedan - 2015 kg (coupé - 1920)

Sporo, jakby tak na każdym zbić ok. 200 kg... :oczami:

Powoli zaczynam przyzwyczajać się do mordki 6, bo tyłek podoba mi się już od początku. Ładne auto, podejrzewam, że za kilka lat będzie wyglądać równie świeżo, jak w chwili debiutu.

ale linia boczna tylu jest zupelnie tak jak w sedanie, a nie jak coupe czy nawet BMW CS Concept'ie

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 13:00 
Forumowy terrorysta

KotSylwester napisał(a):
maaaad napisał(a):
No ale czymże jest marketing, jak nie robieniem ludziom wody z mózgu
\

Obawiam się że niczym więcej - i to jest sedno :D

Zgadza sie, a
maaaad napisał(a):
A że ludzie się na to łapią... No cóż, można ich nazwać "motoryzacyjnymi debilami", chyba że ktoś woli słowo "dyletant" zamiast "debil"

A propos 5GT, w niedalekiej przyszłości ma byc tez oferowane 3GT.

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 13:24 

A, pomyliłeś srającego pudla z CrossFire-m...

http://www.streetfire.net/video/chrysle ... 174188.htm

Od 2:24 :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1