BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] 330ixA
PostNapisane: 7 grudnia 2012, 21:29 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
Półośki padaja w każdej jeśli ktoś przed tobą Paweł nie wymieniał to gwarantuje Ci że będzie Ci hałasować zewnętrzny przegub ;)

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 grudnia 2012, 23:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: E92 335i
Kod silnika: N54B30
Wszyscy trzęsą portkami przed automatem, do póki nie przyjedzie wywalić 3 tyś. na koło dwumasowe w manualu :rotfl:

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 10:12 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Zakov328 napisał(a):
Wszyscy trzęsą portkami przed automatem, do póki nie przyjedzie wywalić 3 tyś. na koło dwumasowe w manualu :rotfl:

Raz, że dwumas do analogicznego manuala to 1500zł a nie 5000zł za naprawę skrzyni. Dwa, że wymieni to każdy Henio a spec od automatów to co jeden to lepszy. A trzy, ile widziałeś popsutych manualów na raz?

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 10:29 
Dokładnie. Już ja naprawiałem skrzynię automatyczną, nie dość, że trzy razy zaprowadzałem na poprawki to w końcu frajer auto spalił!

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 10:32 

Ja wiem jak kolega miał babola ze skrzynią, 4 speców, w tym dwa ASO BMW i każdy zalecał inny olej :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 13:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
Zakov328 napisał(a):

Chyba najgłupsze stwierdzenie jakie ostatnio przeczytałem. Po pierwsze, do jakiego silnika kosztuje dwumas 3 tys. a po drugie jaka jest szansa, że dwumas w ogóle padnie? natomiast skrzynia automatyczna, nie dość, że jest kiepska w BMW do modelu e60 po FL to jeszcze możliwość awarii jest bardzo duża. Wiecie ile znajomy wsadził w naprawę skrzyni w automacie e39 3,0d przez 4 lata? 15 tys zł i nie przesadzam tu nawet o tysiąc. Nie mówiąc o tym, że każde 100 km kosztuje 10 zł więcej.

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 14:20 
Zacna persona forum

Zależy jak trafisz z tą skrzynią. Przejechałem dwoma 4,4 na steptronicu łącznie ok. 150tys km i nic, odpukać, nie naprawiałem w automatach. W swoich latach to był chyba najlepszy/najszybszy automat.

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 15:02 
Częsty bywalec

Tomek napisał(a):
Raz, że dwumas do analogicznego manuala to 1500zł a nie 5000zł za naprawę skrzyni.

Takie koło dwumasowe w oryginale kosztuje najmniej zdrowo ponad 2 tyś. zł nie licząc robocizny i sprzęgła które należałoby wymienić za jednym zamachem podczas takiej naprawy.

Na Realoem w niektórych przypadkach cena tego elementu sięga prawie 1000USD:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... =5&lang=pl

Jakkolwiek przekładałoby się to na ceny w ASO, tanio nie jest. Kiedyś nawet z ciekawości pytałem w ASO o cenę tego elementu i chyba właśnie rzucili mi kwotę 3 tyś. zł, no ale pewien nie jestem.

Tak czy inaczej Ty pewnie prawisz o jakimś zamienniku który nie jest złym rozwiązaniem, wtedy pewnie można zamknąć się z wszystkim w około 2 tyś. Z tym, że za około 2 tyś. przy odrobinie szczęścia kupisz już dobrą skrzynię automatyczną na Allegro. Ba! Do takiego 323/328 automaty chodzą już po 600zł, choć pewnie Bóg jeden wie w jakim to jest stanie, ale fakt faktem.

Rafał525 napisał(a):
a po drugie jaka jest szansa, że dwumas w ogóle padnie?

Taka jak, że teraz spadnie mi na głowę kasztan. Wybacz nie robiłem obliczeń, nie prowadziłem statystyk, choć pewnie przy sporym momencie obrotowym i częstym katowaniu nie taka mała.

Rafał525 napisał(a):
Wiecie ile znajomy wsadził w naprawę skrzyni w automacie e39 3,0d przez 4 lata? 15 tys zł i nie przesadzam tu nawet o tysiąc.

No wiesz... Zważywszy, że za 15 tyś. można by kupić parę takich skrzyń w używce, a obecnie można mieć za to całe 530d głupota twojego znajomego nie jest tu argumentem :(

Rafał525 napisał(a):
Nie mówiąc o tym, że każde 100 km kosztuje 10 zł więcej.

Nie mówiąc już o tym, że są ludzie który są w stanie świadomie poświęcić te 10zł i +1 sekundę do 100km/h, ponieważ wolą wykorzystywać swoje prawe ręce do robienia przyjemniejszych rzeczy niż mieszanie biegami w połączeniu z kopaniem sprzęgła.

j27 napisał(a):
Przejechałem dwoma 4,4 na steptronicu łącznie ok. 150tys km i nic, odpukać, nie naprawiałem w automatach. W swoich latach to był chyba najlepszy/najszybszy automat.

I nie wydałeś 30 tysięcy na ich naprawy! :orany: Wprost nieprawdopodobne.

Dla jasności - ja jestem zwolennikiem skrzyni manualnej (doznania z jazdy, prostota w naprawie itd.), automat preferuje tylko w specyficznych przypadkach. Jedno na co chciałem zwrócić uwagę to to, że w dzisiejszych czasach straszenie ludzi automatem to jak straszenie dzieci, że jak nie pójdą spać do dziad przyjdzie i ich zabierze - pomału odchodzi do mitów. Skrzynia automatyczna to konstrukcja bardziej skomplikowana, więc siłą rzeczy prawdopodobieństwo awarii jest większe, ale ze względu na stosowanie również w silnikach benzynowych kosztownych kół dwumasowych może zdarzyć się sytuacja, że skrzynię automatyczną uda się naprawić taniej niż rozlatujące się przeniesienie napędu w aucie ze skrzynią manualną. Kropka.

Ostatnio edytowano 19 grudnia 2012, 17:48 przez Zakov328, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 15:07 

Zakov328, fajnie że wróciłeś ale od Twojej logiki to już głowa boli. Ale niech będzie na Twoje, wymiana dwumasu i sprzęgła w ASO jest droższa niż wymiana u Henia automatu na używkę ze szrotu. Tylko czego to dowodzi?

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 15:33 
Częsty bywalec

Nie Tomku, niech będzie na Twoje żeby was czasem głowa bardziej nie rozbolała. Pewnie na ogół naprawa mocno uszkodzonej skrzyni automatycznej wyjdzie drożej, natomiast z wymianą na używkę już niekoniecznie. Jednej reguły co do tego niema. Chodzi jedynie o to, że poprzez fakt stosowania dość kosztownych kół dwumasowych przy skrzyniach manualnych różnice te w dużej mierze się zacierają. Więc lepiej się zastanowić, czy warto pozbawiać się wygody użytkowania skrzyni automatycznej, gdy "impreza" z kołem dwumasowym i kompletnym sprzęgłem może szarpnąć po kieszeni w podobnym stopniu :?: Zwłaszcza jeśli ktoś szczególnie ceni sobie taką wygodę, tak jak autor tematu, czy tam jego żona.

I jeszcze jedno - nie pisałem o wymianie w ASO, tylko o samych cenach części z ASO. Ponieważ z robocizną w ASO pewnie kosztowałoby to już z 5 tyś. jak nie lepiej. Proszę aby nie przekręcać moich słów.

Ostatnio edytowano 20 grudnia 2012, 02:02 przez Zakov328, łącznie edytowano 7 razy

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 17:51 
Przyjaciel forum

Zakov328 napisał(a):
Rafał525 napisał(a):
Wiecie ile znajomy wsadził w naprawę skrzyni w automacie e39 3,0d przez 4 lata? 15 tys zł i nie przesadzam tu nawet o tysiąc.

No wiesz... Zważywszy, że za 15 tyś. można by kupić parę takich skrzyń w używce, a obecnie można mieć za to całe 530d głupota twojego znajomego nie jest tu argumentem :(

Mozna kupic pare takich skrzyn w uzywce, tyle, ze kazda bedzie miala takie same problemy. Poprostu te skrzynie GMu nie wytrzymuja momentu M57 (a alternatywy nie ma). Takze bardziej racjonalne jest chyba zrobienie takiej skrzyni w dobrym serwisie i pozbycie sie problemu na dluzej, niz przekladanie uzywek.

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 18:15 
Częsty bywalec

Vermilion napisał(a):
Poprostu te skrzynie GMu nie wytrzymuja momentu M57

No i od tego należało zacząć. To jest tzw. "Trzecia strona medalu", bo M57 z tą skrzynią unikałbym jak ognia. Tylko czy w tym przypadku to wina samej skrzyni czy tego, że znalazła się w niewłaściwym aucie? Skrzynia ma po prostu swoje ograniczenia względem momentu obrotowego, a w 530d pracuje już u granic swoich możliwości i takie są efekty. Dlatego przykład 530d w ogóle nie powinien być tu przytoczony, bo piszemy tu o silnikach benzynowych które nie miały aż takich problemów z tymi skrzyniami.

Vermilion napisał(a):
Takze bardziej racjonalne jest chyba zrobienie takiej skrzyni w dobrym serwisie i pozbycie sie problemu na dluzej, niz przekladanie uzywek.

I słusznie, ale nawet nie wiem czy dobry serwis zawołałby dziś 15 tyś. za naprawę skrzyni w takim aucie jak E39 :zdziwko: Wolałbym już to w cholerę sprzedać na części...

Tak czy inaczej zwracam honor - nie kupujcie BMW z automatami, najlepiej w ogóle celujcie w najuboższe wersje wyposażeniowe, bez klimy i z szybami na korbę, bo jeszcze się coś sypnie i będzie drogo, a tak to choć ubogo, ale nie drogo! :D

Ps: Ja chyba faktycznie nadaję na innych falach...

Zdrówko! :zdrowko:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1