BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [All] Prosze o Pomoc M5 czy Rs4
PostNapisane: 23 czerwca 2013, 16:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: F20
Kod silnika: N55B58
koperek86 napisał(a):
waskii napisał(a):

kolega ma rs4 od roku i nic mu sie z nia nie dzieje a jezdzi nim na codzien ładnie wyglada jest wygododna

Ciekawe czy chociaż 350KM ma :D

Miłosz napisał(a):
Kolega ma rs6 i jest zadowolony 800 koni robi robote. Oczywiście trzeba odwiedzić sportmile jeśli chodzi o jakiekolwiek rsy ;) miałeś 645 może czas na coś innego ? :D

Kompresor czy Turbo? Poniekąd oba w jakimś stopniu rozwiązują problem.

wujekwaldus napisał(a):
Waski dobrze Ci napisal, odpusc RS4 od razu, ZADEN egzemplarz nie trzyma serii...
a glupio by Ci bylo gdybys dostal baty od np: 335d i to w kombii?

Na pytanie M5 vs RS4 odpowiedz moze byc tylko jedna: M5.

RS4 to syf, muł, nie jedzie i oprócz fajnego dźwięku nie ma kompletnie żadnego innego argumentu aby to auto kupić.

Widziałem ten silnik po 130tys km... Drożność kanałów 1/4 tego co powinno być, a i po czyszczeniu 398KM pokazała :rotfl:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 16:33 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
waskii napisał(a):
Miłosz napisał(a):
Kolega ma rs6 i jest zadowolony 800 koni robi robote. Oczywiście trzeba odwiedzić sportmile jeśli chodzi o jakiekolwiek rsy ;) miałeś 645 może czas na coś innego ? :D

Kompresor czy Turbo? Poniekąd oba w jakimś stopniu rozwiązują problem.

Cytuj:
Auto przygotowane u Sportmile (wydech, filtry, program). Poza tym auto kompletnie seryjne.

3.2 do 100
6.2 od 100-200
1/4 ok. 11,2

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 16:36 
waskii napisał(a):
Widziałem ten silnik po 130tys km... Drożność kanałów 1/4 tego co powinno być, a i po czyszczeniu 398KM pokazała :rotfl:

To i tak zdrowa!
U rogala (RPerformance) byla Rs4 ktora w serii pokazala 350 km, po czyszczeniu i programie pokazala chyba 405:D

Koperek86: potrzebujesz rodzinnego auta? zalezy Ci na wygladzie? zalezy Ci na osiagach M5? Nowoczesnym aucie?
Musze Cie zmartwic, w tym budzecie nie ma nic co ma wszystko z powyzszych...
Musisz isc na kompromisy.
M5 albo RS6 (ale te drugie zakladam poza budzetem jak wykluczasz m3 sedan)

Olej to jak beda patrzec na to ludzie i ze laik nie odrozni tego od MPakietowej 5tki... walic to, liczy sie PRAKTYCZNOSC i POWER, bedziesz mial usmiech na twarzy przy wozeniu dziecka do przedszkola...:)

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 16:39 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Dziecko do przedszkola można i bez problemu wozić 645i, M6, CL. Od siebie mogę dodać, że wygodniej się wkłada dzieciaka do felika w coupe, gdy robi się to na wprost, niż jak masz 4 furtki i przeciskasz go obok 'boczka' :) Nie mówimy tu o seicento 3 drzwiowym czy jakimś innym małym gównie, na którym stereotyp nierodzinnego coupe bazuje, tylko o dużym coupe, którym można 100% jechać rodzinką na wakacje (jak ktoś ma 3 dzieci, to tylko w grę wchodzi 7 er lub X5/6, chrysler grand voyager, chevy suburban, etc, żeby nie jechać jak śmieć), nie wspominając nawet o typowej codziennej eksploatacji.

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 16:48 
no tutaj Kyo bedziemy się zgdzać w tej kwestii akurat.
Jak dla mnie moja M3, gdybym miał rodzinę to nie zamienił bym tego na żadnego mini vana kombii albo inne wynalazki...
miejsca w tyłu w cholere, duży bagażnik, atrakcyjny wygląd, przyzwoite osiągi... i te prowadzenie... ideał :)

Ale autor dał M5 Vs RS4, dlatego wolę doradzanie ograniczać do tych dwóch wyborów.

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 16:50 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
wujekwaldus napisał(a):
Ale autor dał M5 Vs RS4, dlatego wolę doradzanie ograniczać do tych dwóch wyborów.

Pisał o większym, a te dwa są mniejsze od 6er, dlatego włożyłem kij w mrowisko :D Nie lubię ograniczeń, staram się na wszystko patrzeć szerzej ;)

Auta 4 drzwiowe są przydatne wtedy, gdy często, prawie co dzień, wozi się z tyłu starsze osoby mające problem z poruszaniem się. Wtedy im rzeczywiście jest wygodniej. ALe dla normalnej, zdrowej osoby wyjście z tyłu przez przednie drzwi to nie problem, fotel się odsuwa łatwo i daleko, często elektrycznie, 'z tyłu' spokojnie można dosięgnąć klamki i wyjść bez pomocy osoby siedzącej z przodu. Poza tym, jak jeździ jakaś 3-4 osobowa rodzinka, to najczęściej wszyscy wsiadają i wysiadają w tym samym miejscu, więc też problem znika, a przypadkowe osoby 'podwieź mnie', niech spadają i nie miauczą, zawsze mogą iśc pieszo.O

Kombi ma sens tylko wtedy jak wozi się graty do swojej działalności lub ma się jakieś hobby wymagające 'paki', typu paralotniarstwo etc.

coupe są często 4 osobowe, ale to dobrze, lepiej niech 4 ma bardzo wygodnie (dlatego są 4, na środku jest wielki jak koryto podłokietnik) niż jak miało by być 5 i nie miały by o co rąk oprzeć. Sporadycznie jeździ się w 5 osób, najczęściej w 1 lub 2 (3 jak jest dziecko). Dla 2 dzieci wystarczy duże coupe, bo jest 4 os i jest wygodnie, a dla 3 dzieci może nie wystarczyć 7er by miały wygodnie, wtedy sie kupuje 7 osobowego suv'a i tak je rozsadza by miały miejsce.

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 16:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kyo ja wiem,że musisz mieć swoje zdanie ale autor wątku ma rację w E63 jest bardzo mało miejsca na nogi. Przy moim wzroście 178 dorosła osoba miała by problem,żeby się tam w ogóle upchnąć przy 200cm wzrostu nie ma szans nawet dziecko.

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 17:01 
Administrator

Nie wiem jak Wy siadacie, jak dla mnie w E60 jest bardzo podobnie jak w E63 jeżeli chodzi o ilośc miejsca. Ale spoko, co kto chce. Zaproponowałem CL'a, jak uważacie że E63 to mały kajtek.

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 17:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: F20
Kod silnika: N55B58
Kyokushin napisał(a):
Nie wiem jak Wy siadacie, jak dla mnie w E60 jest bardzo podobnie jak w E63 jeżeli chodzi o ilośc miejsca. Ale spoko, co kto chce. Zaproponowałem CL'a, jak uważacie że E63 to mały kajtek.

CL to jest kawał lochy przy e63

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 17:09 
Administrator

waskii napisał(a):
CL to jest kawał lochy przy e63

Przypomnę - E63 - 6er jest trochę większe od E60 - 5er a CL jest tylko 15cm od niego dłuższy. To raptem kilka cm więcej niż twoj ptak.
Ani jedno, ani drugie, ani trzecie, małe nie jest :)

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 17:12 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

To Panowie jest masakra jakaś.

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 17:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 645 ci
Jak rozumiem nie ma tu nikogo kto jezdzi M5 i moze powiedzieć coś wiecej ??
Kolego Kyokushin poki nie zdecyduje się na chirurgiczne skracanie tułowia czy nóg .... Dalej bede upierał sie przy swoim ze mimo danych ktorych przedstwaiłeś w cm 5tka jest jednak sporo wieksza w srodku ( wiele zależy od zagospodarowania wnetrza ) i dziwie mnie to co piszesz ze z cupe wysiada sie i wsiada tak samo jak do 4 drzwiowego samochodu lub tez łatwiej sie wkłada dziecko do fotelika ale co ja tam moge wiedzieć na temat e63 :/
Nie mam zamiaru sie kłucic poprostu prosiłem o opinie na temat tych 2 aut bo tylko te mnie ineteresują tylko cieżko znaleść kogoś kto ma m5 i szczerze może powiedzieć i wadach i zaletach po przez pryzmat użytkowania

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 18:17 
Administrator

koperek86 napisał(a):
dziwie mnie to co piszesz ze z cupe wysiada sie i wsiada tak samo jak do 4 drzwiowego samochodu lub tez łatwiej sie wkłada dziecko do fotelika

Co kto lubi, piszę na bazie swoich doświadczeń z 2 i 4 drzwiowymi autami.

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 18:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Kyokushin napisał(a):
więc też problem znika, a przypadkowe osoby 'podwieź mnie', niech spadają i nie miauczą, zawsze mogą iśc pieszo

Tyle tylko, że jak ktoś siada z tyłu to znaczy, że na przednim fotelu już kogoś wieziemy. I niestety aby wypuścić kogoś z tyłu czy wpuścić, osoba siedząca obok, dziewczyna, małżonka lub nawet kolega musi kilka razy się fatygować.
Moim zdaniem to jest główna wada auta 2 drzwiowego.

A co do kryterium, że auto musi zwracać uwagę,moim zdaniem BMW nawet 520 m-pakiet, góruje nad audi :cwaniak:

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 18:24 
Przyjaciel forum

Oba wybrane przez Ciebie modele maja wady dlatego ich ceny sa jakie sa. Rs4 nie trzyma mocy i co 50tys km trzeba zdejmowac glowice i czyscic jezeli chcemy miec te 400km. M5 ma problemy z vanosami i panewkami gdzie naprawa kosztuje 20-30tys i czesto konczy sie na wymianie silnika. Co do miejsca w e63 jest to bardzo dziwnie zrobione ale wiecej miejsca z tylu jest w e92.

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 18:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 645 ci
--==Mały==-- napisał(a):
Co do miejsca w e63 jest to bardzo dziwnie zrobione ale wiecej miejsca z tylu jest w e92.

tu sie z toba zgadza w 100%

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 18:49 
Administrator

wandii napisał(a):
Tyle tylko, że jak ktoś siada z tyłu to znaczy, że na przednim fotelu już kogoś wieziemy. I niestety aby wypuścić kogoś z tyłu czy wpuścić, osoba siedząca obok, dziewczyna, małżonka lub nawet kolega musi kilka razy się fatygować.
Moim zdaniem to jest główna wada auta 2 drzwiowego.

Tak, ale to właśnie zależy jak często chcesz wozić kogoś dodatkowego. Ja nie chcę, bo jestem nieuczynne bydle :D A 'sporadycznie, okazjonalnie' to nie problem wsiąść/wysiąść.
Sytuacja że ktoś siedzi z tyłu, a z przodu nie, często ma miejsce w przypadku posiadania małego dziecka, któremu trzeba podać smoczek, chrupka, butelkę lub je zabawić.

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 21:43 
Przyjaciel forum

Kod silnika: S65B40
Ja w swoim coupe mam kanapę 2 osobową (z E30 M3 albo z cabrio) i ostatnio przerobiłem pasy na dwuosobowe, trzeciego pasa nie ma i nie będzie, podobnie jak piątego pasażera w moim E30. Kanapa jest rewelacyjna dla dwóch osób w moim odczuciu, wygodnie się siedzi i fajnie trzyma, jak przystało na tego typu autko. Z doświadczenia wiem, że 3 osoby z tyłu w E30 to katorga zarówno dla tych osób, jak i dla auta...

Uważam jednak, że w sedanie będzie więcej miejsca na nogi z tyłu i tyle, bo zawsze praktycznie tak jest, podobnie jak z miejscem nad głową. Dopóki nie mam rodziny to nie chcę słyszeć już o aucie z 4/5 furtkami, w wielu kwestiach się zgadzam z Kyo. Również uważam, że RS4 to będzie krok w tył jeżeli chodzi o komfort i wielkość, zwłaszcza z przodu. Poza tym wielkość to nie tylko wnętrze...

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 21:50 
Administrator

jiGsaw napisał(a):
bo zawsze praktycznie tak jest, podobnie jak z miejscem nad głową.

wymiary auta - coupe z reguły większe, umiejscowienie kanapy i siedzień - podobne, więc w sedanie nie może być lepiej :) Liczby zabijają stereotypy.

Najczęściej w coupe, z uwagi na 2 drzwi, nie wozi się ludzi z tyłu i ma się fotel wygodnie ustawiony pod siebie (nisko, pochylony, odsunięty, kiera wysunięta na max), natomiast w autkach 4/5 furtkowych podświadomie przedni fotel nie jest tak wywalony do tyłu (za razem z przodu jest mniej miejsca, ale na to się uwagi nie zwraca, bo pozornie proporcje przód/tył są zachowane i wydaje się że tak właśnie ma być). Jak miałem auta 4 drzwiowe to przeważnie mój zagłówek był w tylnej szybie, a z tyłu było tak samo mało miejsca, jak jet teraz, niezależnie czy była to seria 3, 5 czy jakieś inne auto. Jak ktoś wiezie kogoś z tyłu, może sobie zrobić 'sedanowe' ustawienie fotela 'pod programem 2', wtedy ma cyk i ustawione. Problem solved.

Miejsce nad głową - owszem, do jazdy w kapeluszu coupe niestety jest złym pomysłem :rotfl:

PostNapisane: 23 czerwca 2013, 21:57 
Przyjaciel forum

Kod silnika: S65B40
Z tyłu nad głową jest mniej miejsca w praktycznie każdym nowocześniejszym coupe. W kwadratowym E30 w coupe akurat jest tak samo zarówno z miejscem na nogi jak i nad głową. Wiem, bo miałem E30 coupe i sedan, chociaż może nawet w coupe jest lepiej ciut z tyłu, ciężko mi ocenić. Jednak na innych przykładach z jakimi miałem do czynienia to już w coupe było mimo wszystko ciaśniej z tyłu. Częściowo może przez to, o czym piszesz. Na głowę z tyłu na bank jest ciaśniej w 90% coupe.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1