BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Niedługo E36 będzie legendarne
PostNapisane: 18 stycznia 2014, 00:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Mira_s1987 napisał(a):
Wojt4S90 napisał(a):
ja uważam, że e36 to bardzo, ale to bardzo udany model i kiedyś będzie legendarny

Tak to bardzo udany model i to jest jeszcze prawdziwe BMW robione z pasją a nie jak nowe przez księgowych :dobani:
Długo na miano legendy wydaje mi się nie trzeba będzie czekać, mówią ponoć że e30 to legenda ale ja nie widzę większego zainteresowania
przynajmniej nie tak jak e36

Kyokushin napisał(a):
"Większym problemem dla potencjalnego właściciela jest to, że auto kojarzone jest ze specyficzną grupą społeczną określaną mianem np. dresiarzy."

:faint:

Nie widzisz zainteresowania? To zobacz po ile chodzą ładne E30, zwłaszcza z dobrym motorem.

Kamil_ napisał(a):
Na tą chwilę to taki sam zwyklak jak megane, focus, czy inne auto tej klasy

Megane, focus - klasa średnia niższa. :wstyd:

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 stycznia 2014, 10:57 
E34 lover

jiGsaw napisał(a):

dokładnie :ok: No chyba że chcesz ją zestawić z mondeo, laguna itd...

PostNapisane: 18 stycznia 2014, 11:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
Panowie należy uściślić, jakieś padła 316 w sedanie czy kompakcie wiadomo, że równie wzbudzają emocje co megane czy inne toczydła ale ładne zadbane z mocnym piecem to cud miód i orzeszki :hyhy:

PostNapisane: 18 stycznia 2014, 13:39 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
Adam_94 napisał(a):
Panowie należy uściślić, jakieś padła 316 w sedanie czy kompakcie wiadomo, że równie wzbudzają emocje co megane czy inne toczydła ale ładne zadbane z mocnym piecem to cud miód i orzeszki :hyhy:

dla mnie silnik nie jest żadnym wyznacznikiem, ważniejszy jest stan,

PostNapisane: 18 stycznia 2014, 13:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: Z4 e89, e60 LCI
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=129051
rafal_13 napisał(a):
Adam_94 napisał(a):

dla mnie silnik nie jest żadnym wyznacznikiem, ważniejszy jest stan,

powiedz to tym którzy mają pod maską 2.8 :hyhy: a na zewnątrz klepane blachy :rotfl:

PostNapisane: 18 stycznia 2014, 15:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
Kiedy wy się nauczycie czytać ze zrozumieniem...
Adam_94 napisał(a):
ale ładne zadbane z mocnym piecem to cud miód i orzeszki :hyhy:

Oczywiście, że stan jest ważniejszy i dlatego kupiłem 320i zamiast zajechanego 330i w tej samej cenie jednak do tanga trzeba dwojga i nawet jak będzie wychuchana igiełka to z rozrusznikiem zamiast silnika nie zrobi na mnie wrażenia. Tym bardziej, ze BMW to marka w teorii o sportowym charakterze...

PostNapisane: 18 stycznia 2014, 22:35 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Garaż: mondeo mk4
Na pewno coraz cięzej kupić e36 z duzym motorem, swiadczy o tym nawet fakt, że na allegro wszystkich stron z e36 jest 14, a modele 323 mieszczą się na jednej stronie, 328 tez. Jak przegladam allegro od kilku dni to sa to ciagle te same oferty w wiekszosci parchów lub swapów (ewentualnie takie ktore wycenione sa na grubo ponad 10 tys)

PostNapisane: 19 stycznia 2014, 09:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 520IA FL
Kod silnika: M54B22
Komentarze pisane przez pietnastoletnich gimnazjalistow i fanow dacii miazdza system jak zawsze. :super:

PostNapisane: 19 stycznia 2014, 10:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: 320d+
Kod silnika: M47D20
Za rok mozna juz rejestrowac pierwsze E36 na zolte blachy (25 lat -> wiek auta i 15 lat nieprodukowane) :D :D :D

PostNapisane: 19 stycznia 2014, 10:56 
Przyjaciel forum

Kamil_ napisał(a):
jiGsaw napisał(a):

dokładnie :ok: No chyba że chcesz ją zestawić z mondeo, laguna itd...

No na pewno nie ma sensu zestawiać auta klasy średniej premium z budżetowym kompaktem jak Ty to zrobiłeś. :)

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 19 stycznia 2014, 15:50 
Forumowicz

Moje BMW: 2 x E36
Kod silnika: M50B20, M52B28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72488&start=20
Witam!
Jak dla mnie e36 juz jest kultowe :)
Moge powiedziec na swoim przypadku..ze juz jako gowniarz kilku letni..jak zobaczylem e36 to wiedzilem ze musze kiedys takie auto miec..oczywiscie nie wiedzialem wtedy co to za model, ale jakos tak bardzo utkwil mi w glowie..ze gdy czlowiek mial juz te 15 - 16 lat i na powaznie wchodzilem w swiat motoryzacji..to pierwsze auta jakie byly przegladane to bylo wlasnie BMW e36..
W wieku ok.22 lat jakos tak sie zlozylo ze maluch ktorego mialem (swoja droga tez fajny egzeplarz bo BIS) troche za czesto odmawial posluszenstwa i stwierdzilem ze trzeba kupic cos innego..wybor byl oczywisty choc gotowki za wiele nie bylo..
Zaczalem szukac jakiego fajnego BMW..wtedy nawet nie myslalem o e36 bo cenowo byly nie do osiagniecia jak dla mnie..ale po przegladniecu naprawde sporej ilosci ogloszen e30, e34..to jednak nie bylo to.. e30 mi sie podobala..ale jednak to e36 idealnie pasowalo mojemu wyobrazeniu idealnego auta..po pierwsze za sprawa wygladu ktory jeszcze nawiazywal to tych starych swietynych BMW..ale i juz wkraczal w swiat nowoczesnosci..bardziej oplywowe ksztalty..
A srodek jak dla mnie super..po pierwsze za sprawa konsoli srodkowej zwroconej ku kierowcy..to chyba najlepszy co mnoze byc..super motyw..pokazujacy kto jest w tym aucie najwazniejszy..a nie jak wspolczesne badziewia..ktore maja liczniki na srodku deskii rozdzielczej..chyba tylko po to zeby pasazer saiedzacy na tylniej kanapie kontrolowal pretkosc..
A mnogosc wyposarzenia..to dopiero bajka..jak dla mnie frajda od zawsze bylo doposarzanie mojego starego juz bmw w jakies bajery z lepiej wyposarzonych modeli..ile czlowiek przy tym spedzil czasu..szukajac informacji..a potem probujac cos dolozyc samemu..swietna sprawa jak dla mnie..
A silniki....to juz cos niezwyklego..jak pierwszy raz uslyszalem rzedowa szostke bez wanosa..cud miod..wtedy myslalem jaki potezny silnik musi miec ta bejca i jaka moc..
Jak juz pisalem dla mnie osobicsie BMW E36 juz jest kultowe..teraz jezdze QP 328i..ale do tej pory mam moje pierwsze e36..troche juz nadszarpniete przez czas..ale zawsze jak jestem w polsce to lubie wskoczyc sobie do starego sedana i pojezdzic tak bez radia sluchajac R6..piekna sprawa..
E36 forever....

PostNapisane: 20 stycznia 2014, 00:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: było i ni ma
Kod silnika: M42B18
Mira_s1987 napisał(a):
Tak to bardzo udany model i to jest jeszcze prawdziwe BMW robione z pasją a nie jak nowe przez księgowych :dobani:

Aż się zalogowałem po kilku miesiącach nieobecności. E36 nie robione przez księgowych? Wewnątrz to chyba najgorzej wykonany model w historii marki. 8 / 10 egzemplarzy ma wiszącą podsufitkę, wiszące boczki, wiszący schowek, porwane siedzenia (łącznie z kanapą tylną!). Deska rozdzielcza zrobiona z bardzo przeciętnych materiałow. Nie opieram się tylko na swoim egzemplarzu - miałem do czynienia z wieloma trójkami i w większości egzemplarzy te przypadłości się powtarzały. Nie przypominam sobie innego auta klasy średniej z tak źle wykonaną kabiną (nawet francuza) - a w segmencie premium to już w ogóle skandal. C-klasa w202 (również mialem z kilkoma egzemplarzami do czynienia) to wewnątrz przepaść w stosunku do E36.

PostNapisane: 20 stycznia 2014, 08:35 
Przyjaciel forum

Masz rację, ale problemy te dotyczą głównie przedlifta oraz wersji z najuboższymi tapicerkami.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 20 stycznia 2014, 08:51 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Endrjus napisał(a):
Nie opieram się tylko na swoim egzemplarzu - miałem do czynienia z wieloma trójkami i w większości egzemplarzy te przypadłości się powtarzały.

Ja z kolei mam odmienne wrażenia a jednak też te kilka E36 się oblatało. Nic z tego co opisujesz raczej nie uświadczyłem, co więcej cały czas upieram się że jakość E36 jest na bardzo dobrym poziomie porównując do poprzednika i następnika. Porównania do W202 nie mam ale z tymi francuzami to przeginasz, ja mam odruch wymiotny jak wsiadam do puga albo renota, no takiego syfu jak tam jest to świat nie widział.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 20 stycznia 2014, 10:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: było i ni ma
Kod silnika: M42B18
Być może sytuacja po liftingu się zmieniła, z wieloma takimi modelami nie miałem do czynienia. Wiem, że schowek jest już poprawiony. Ale jeżeli chodzi o przedlift to jest bardzo źle. Żeby nawet tylne kanapy puszczały na szwach (widziałem kilka takich beemek)? Co do dużo lepszej jakości w przypadku droższych tapicerek - ponad miesiąc zajęło mi szukanie w miarę ładnej skóry do mojej coupe w rozsądnych pieniądzach. Większość propozycji do tysiąca złotych była bardzo wymęczona.

A francuzy - xantia i 406 czyli konkurencja z tamtych lat dobrze znoszą wewnątrz próbę czasu. Za to laguna już bardzo przeciętnie, największym badziewiem w renault są ekspresowo wycierające się kierownice.

PostNapisane: 20 stycznia 2014, 17:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Kamil_, to porównanie do meganki itp trochę chyba nie trafione, jak dla mnie e36 jest ponad tymi autami.
Endrjus, ja mam drugie e36 (poliftowe), w każdym na zegarach ponad 300k km i nie ma mowy o przetartych fotelach czy odpadającej podsufitce :zdziwko:

E36 kultowe może na tak do końca, ale na pewno wyróżnia się pozytywnie pod względem wykonania, a już na pewno prowadzenia na tle konkurencji. Jeżdżę różnymi autami (polo, civic, golfy, ostanio peugot 307), i e36 prowadzi się zdecydowanie najpewniej i najlepiej się czuję w tym aucie. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale po 5 latach łącznie w e36 nie mam go dość, natomiast inne marki cieszą tylko przez chwilę, pierwsze kilometry, potem zostaje już tylko tęsknota za BMW :cwaniak:

PostNapisane: 20 stycznia 2014, 19:47 
Pierwsze welury faktycznie się pruły, struktura deski przedliftowej wyglądała tragicznie...- zostało to później poprawione. Dla mnie poliftowe wnętrze w e36 jest bardzo ładne, deska to już w ogóle ponadczasowy wybryk :)

PostNapisane: 20 stycznia 2014, 21:51 
E34 lover

DanyU, porównuję tylko wielkość auta, nie materiały.

PostNapisane: 20 stycznia 2014, 22:09 
Przyjaciel forum

No ale to bez sensu takie porównanie, z reszta nadal rozstaw osi jest większy w E36, to inna klasa auta i tyle.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 20 stycznia 2014, 22:22 
E34 lover

Może i tak, dla mnie to jednak małe auto może stąd bierze się moje przekonanie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1