BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bmw i systemy wspomagajace jazde
PostNapisane: 7 grudnia 2010, 00:18 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Septua napisał(a):
Śmieszą mnie wypowiedzi ludzi którzy uważają,że są w stanie zastąpić ABS. :wstyd:

"Nowoczesne układy ABS są na tyle skuteczne, że zmiany ciśnienia mogą następować do 100 razy na sekundę, co jest niewykonalne przez mięśnie człowieka. Przy czym zachowana jest bardzo ważna właściwość auta, którą jest sterowność podczas hamowania."

No przecież to banalnie proste jest ;)

Ostatnio edytowano 8 grudnia 2010, 23:00 przez Benyy, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 7 grudnia 2010, 00:20 
Zacna persona forum

No co ty polski kierowca na pewno da rade ... ;)

:zabawa:

PostNapisane: 7 grudnia 2010, 00:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
Septua napisał(a):
Śmieszą mnie wypowiedzi ludzi którzy uważają,że są w stanie zastąpić ABS.

jeżeli to do mnie to muszę Cię zmartwić bo nie mam nawet zamiaru zastępować ABSu :) może źle się wyraziłem w swoim 1 poście.
mnie za to śmieszą wypowiedzi ludzi którzy bezgranicznie ufają w ABS, ESP i inne cuda. chciałbym mieć auto z full elektryką bo jednak dużo łatwiej się jeździ ale to nie znaczy że jak ktoś ma milion systemów to w razie czegoś auto samo za niego pojedzie

PostNapisane: 7 grudnia 2010, 00:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42B18
fajnie jest wyłączyć i podriftować ale jak masz dać auto kobiecie lub jedziesz wyluzowany i nagle lecisz bokiem to trochę za ciepło się robi bez DSC+T :przestraszony:
nie jestem mistrzem kierownicy ale teraz jak spadł śnieg to każdy wolniejszy zakręt jadę bokiem dla zabawy bez DSC+T :D

kiedyś na trasie mijałem kilka samochodów w rowach i nagle wiatr ustawił mnie w poprzek drogi
leciałem po lodzie bokiem wzdłuż drogi prosto na ciężarówkę z naprzeciwka
wystarczyła kontra a auto idealnie wróciło na swój tor (nawet nie zabujało)
a ja już się martwiłem żeby tylko do rowu trafić a nie bokiem na Stara z naprzeciwka

lepiej mieć choć często cię przymuli i wkurza tyrkotanie a czasami mu zaufasz a on nie da rady jest przydatny tylko do niespodziewanych uślizgów :cwaniak:

zdecydowanie polecam :ok:

PostNapisane: 7 grudnia 2010, 12:28 

trollu napisał(a):
Septua napisał(a):

jeżeli to do mnie to muszę Cię zmartwić bo nie mam nawet zamiaru zastępować ABSu :) może źle się wyraziłem w swoim 1 poście.
mnie za to śmieszą wypowiedzi ludzi którzy bezgranicznie ufają w ABS, ESP i inne cuda. chciałbym mieć auto z full elektryką bo jednak dużo łatwiej się jeździ ale to nie znaczy że jak ktoś ma milion systemów to w razie czegoś auto samo za niego pojedzie

Dokładnie można mieć te wszystkie ABS(BAS), ASR, ESP, RSC, ale jak się nie będzie miało oleju w głowie to nic nie da :/

PostNapisane: 7 grudnia 2010, 13:23 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Jeżeli człowiek przyzwyczaja się do jazdy samochodem z ABS to ciężko potem wykorzenić odruch wbijania nogi w podłogę. Pierwszą furką w rodzinie bez ABS był Rekin i przy pierwszym awaryjnym hamowaniu mało nie przypaliłem opon a wtedy komplecik na śmietnik idzie. Więcej plusów z jego posiadania niż minusów.

PostNapisane: 7 grudnia 2010, 16:50 
Forumowy terrorysta

bendzamin napisał(a):
trollu napisał(a):
Septua napisał(a):

Dokładnie można mieć te wszystkie ABS(BAS), ASR, ESP, RSC, ale jak się nie będzie miało oleju w głowie to nic nie da :/

Otóz to, a do tej listy można dodać także czujniki parkowania. Zderzak połamany/zarysowany, bo nie zapiszczało :rotfl: .

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 13:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42B18
Zdajcie sobie sprawę że nowe samoloty wcale by nie latały gdyby nie systemy korygujące :20:
(pewnie zaraz ktoś pojedzie że tu z samolotami przy samochodach wylatuję)

F1 miało czy ma Ferrari też ma! i oczywiście jak i w BMW można wyłączyć :hurra:

Jak czytam że komuś systemy wspomagające jazdę nie są potrzebne
to jak bym słyszał Mamę że te komputery internet to samo zło i że to jej niepotrzebne :rotfl:

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 13:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
to ja z pytankiem w temacie, gdyż nie chce zakładać osobnego:
czy w tym aucie jest standardowo system zapobiegający buksowaniu kół napędzanych?
http://motoallegro.pl/bmw-e-32-gaz-klim ... 04205.html
Bo jeżeli nie ma żadnego pomocnika oprócz abs-u, to jazda tym statkiem bez szpery będzie nie lada atrakcją, a kupuje go w piątek

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 13:55 
bmw power napisał(a):
Jak czytam że komuś systemy wspomagające jazdę nie są potrzebne

bo nie są.

chyba, że ktoś jest pusią na drodze, to i owszem.

były kiedyś mocne samochody, bez esp, ba, bez abs, ludzie jeździli, no big deal

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 20:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: m62tub44
Fryderyk napisał(a):
chyba, że ktoś jest pusią na drodze, to i owszem.

Pusi to ABS, ASC, CBS, ABW i inne z kontra po partii nie pomoga.

Mi jak jest slisko, wlacza sie system "jedz 10 razy ostrozniej i uwazniej " tfu tfu narazie sie sprawdza :P

pzdr
GreenEvil

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 21:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46Coupe E63Coupe
Kod silnika: M54B30 M57D30TU
No ja w swojej 3er mam podstawowe wyposazenei wiec ABS ,DSC no i PDC czyli czujniki parkowania. W irlandii zima przyszla niespodziewanie pod koneic listopada. Kraj jak sparaliżowany ,zero opon zimowych itp okazja by przetestowac 3er na lodzie. nie bylo zbyt wiele czasu ale wpadlem pod lidl na parking troszke. jakos jeszcze nie przekonalem sie do konca jak dziala dsc . na letnich oponach po lodzie leci sie jak w przepasc. u nas tylko marznacy deszcz i mroz i trioche sniegu no i z rana totalna szklanka na drodze.

Silver Queen
White Lady

"No Replacement for Displacement... "

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 22:21 

W zimę głównym błędem jak patrze na kierowców to brak płynnych ruchów, tylko taka agresywna szarpanka co w tym przypadku gwóźdź do trumny :/ Przecież jasnym jest, że delikatniejszymi, płynnymi ruchami będzie się lepiej autko na lodzie prowadziło, a tak jak patrze to tak:

- Ze świateł jak się koła ślizgają to pełna piz**
- skręcanie na tzw. szarpanego
- hamowanie w ostatnim momencie
- gaz hamulec albo do oporu albo wcale

I to mnie martwi :/ Zupełny brak dostosowania stylu jazdy do warunków :/

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 22:32 
Fryderyk napisał(a):
były kiedyś mocne samochody, bez esp, ba, bez abs, ludzie jeździli, no big deal

Może jak byś miał takie w e36, to teraz nie sprzedawał byś "ozdób choinkowych"... :( :( :(

Ostatnio edytowano 8 grudnia 2010, 22:51 przez Zakov, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 22:44 
Zacna persona forum

Septua napisał(a):
Śmieszą mnie wypowiedzi ludzi którzy uważają,że są w stanie zastąpić ABS. :wstyd:

Śmieszna to jest co najwyżej Twoja wypowiedź.

Prawie 20 lat temu Bublewicz pokazywał w swoich filmach jak skutecznie hamować bez użycia ABSu, a nawet skuteczniej niż przy jego użyciu!
Do dnia dzisiejszego w motorsporcie praktycznie nie używa się ABSu bo ogranicza on w pewnym stopniu kierowcę.

Dla szarego kierowcy, który przemieszcza się z punktu A do punktu B jest to na pewno dobry wynalazek, jednak nadmierne zaufanie co do jego skuteczności też może być zgubne w skutkach.

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 22:45 

Oleczek napisał(a):
Septua napisał(a):

Śmieszna to jest co najwyżej Twoja wypowiedź.

Prawie 20 lat temu Bublewicz pokazywał w swoich filmach jak skutecznie hamować bez użycia ABSu, a nawet skuteczniej niż przy jego użyciu!
Do dnia dzisiejszego w motorsporcie praktycznie nie używa się ABSu bo ogranicza on w pewnym stopniu kierowcę.

Dla szarego kierowcy, który przemieszcza się z punktu A do punktu B jest to na pewno dobry wynalazek, jednak nadmierne zaufanie co do jego skuteczności też może być zgubne w skutkach.

Czyli krótko mówiąc myśleć i nie ufać systemom na pałe :cisza:

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 22:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
Zakov napisał(a):
Może jak byś miał takie w e36, to teraz byś nie sprzedawał "ozdób choinkowych"

gdybać można.
co do systemu zapobiegającemu buksowaniu kół to taki system był juz dostępny w generacji mojego GTI, czy u mnie jest nie wiem, w każdym razie trochę archaiczne już rozwiązanie ale dalej stosowane

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 22:51 
Według mnie najbardziej przydaje się ABS, bo jednak (wbrew debilnym mitom) skraca tą drogę hamowania o parę procent zakładając, że poruszamy się po suchej nawierzchni. Kontrole trakcji wyłączam jak brnę w jakimś bagnie na parkingu, albo w uliczkach po mieście. Wole aby mi wtedy nie "dusiło" silnika :/ Jednak przy większych prędkościach i na trasie zawsze mam włączone ASC. Jeśli chodzi o ESP, to nawet nie wiem czy ja coś takiego w tym paździerzu mam. Ale dobrze byłoby to mieć, gdyż człowiek to nie maszyna i zawsze może się pomylić. Choć wiem, że 100 razy uda mi się przejechać dany zakręt w trudnych warunkach, to zawsze może zdarzyć się ten 101, mniej szczęśliwy raz. Dlatego głupotą było by z tych systemów nie korzystać. Natomiast Ci którzy umyślnie wyłączają elektroniczne pomoce w aucie, bo twierdzą, że są zbędne, wykazują się niczym innym jak tylko bezmózgim kozaczeniem :wstyd: Co innego jak ktoś takich "pomocników" nie posiada w ogóle.

Ostatnio edytowano 8 grudnia 2010, 23:58 przez Zakov, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 22:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: m62tub44
Gdyby elektronika zalatwiala wszystkie klopoty, to bym co rusz nie mijala glabow z roznymi cbs-ami siedzacych w rowie.

Elektronika moze pomoc, myslenia nie zastapi (co z reszta slicznie opisal Ben)

pzdr
GreenEvil

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 22:59 

Zakov napisał(a):
Według mnie najbardziej przydaje się ABS, bo jednak (wbrew debilnym mitom) skraca tą drogę hamowania o parę procent. Kontrole trakcji wyłączam jak brnę w jakimś bagnie na parkingu, albo w uliczkach po mieście. Wole aby mi wtedy nie "dusiło" silnika :/ Jednak przy większych prędkościach i na trasie zawsze mam włączoną. Jeśli chodzi o ESP, to nawet nie wiem czy ja coś takiego w tym paździerzu mam. Ale dobrze było to mieć, gdyż człowiek to nie maszyna i zawsze może się pomylić. Choć wiem, że 100 razy uda mi się przejechać dany zakręt w trudnych warunkach, to zawsze może zdarzyć się ten 101, mniej szczęśliwy raz... Dlatego głupotą było by z tych systemów nie korzystać. Natomiast Ci którzy umyślnie wyłączają elektroniczne pomoce w aucie bo twierdzą, że są zbędne, wykazują się niczym innym jak tylko bezmózgim kozaczeniem :) Co innego jak ktoś takich "pomocników" nie posiada w swoim pojeździe.

Moim zdaniem trochę przesadziłeś ;) Bo jednak byłem swego czasu przechadzałem się Peugeot 405 2.0T 200 km przy wadze ok. 1300 kg. W aucie zero systemów, tylko wspomaganie :P I jakoś dawało rade... Fakt, że nie można było po prostu przycisnąć, ale ogólnie bez większych problemów :)

Z resztą e30 też są bez systemów i ludzie tym bez większych problemów jeżdżą :)

Na codzień jeżdżę autem dostawczym i jakbym miał wymieniać po kolei wszystkie systemy które tam siedzą (wyższa wersja wyposażenia) to połowie by się nie chciało czytać, połowa by nie zrozumiała, a mod by się wkurzył i mnie zbanował :rotfl:
Bardzo się ciesze, że auto jest nafaszerowane tymi wszystkimi kontrolami, czujnikami itd bo to na codzień zdecydowanie ułatwia prace z autem ;) Gdyby tak kontrolować, patrzeć, rozglądać się to człowiek by się 87149812 razy szybciej męczył :/ A tak do cofania jest czujnik, od przechyłu jest system, od widoczności jest jakiś tam specjalny system aktywnego oświetlenia, od hamowania jest system, od skręcenia jest system, a ja tylko wajcha kręcę jak mi się podoba :P Oczywiście wszystko da się wyłączyć i często to robię bo ile można tylko siedzieć :] Ale na ogól po przejechaniu juz tych kilkuset kilometrów o później nocnej godzinie lub wcześnej porannej zdecydowanie pomagają bo koncentracja już nie ta sama ;)

Ostatnio edytowano 8 grudnia 2010, 23:07 przez Benyy, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1