BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 czerwca 2025, 14:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: E36 cabrio vs. E38
PostNapisane: 10 marca 2010, 17:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
Zdzira 850I napisał(a):
Borsuk czy ja pisałem coś, że ma kupić moją??? W przeciwieństwie do Ciebie mam E-38 a kolega z klubu ma E-36 Cabrio 320i M50 i wiem jakie są różnice w utrzymaniu i prawda jest taka, że znaleźć Cabrio, które nie wymaga wymiany dachu to paranoja a wymiana dachu sporo kosztuje. Ty masz prawo wyrażać swoje zdanie do tego nie poparte ani użytkowaniem Cabrio ani E-38 natomiast ja posiadacz E-38 nie mogę ??? Ciekawe skoro Ty wiesz lepiej ode mnie ile kosztuje utrzymanie takiego auta wirtualny ekspercie :)

tradycyjnie klepiesz bzdety :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 marca 2010, 17:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
Borsuk napisał(a):
Zdzira 850I, zapomniales dodac zeby kupil od Ciebie E38 :wstyd:
MISTRZ :rotfl:

PostNapisane: 10 marca 2010, 18:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Zdzira 850I napisał(a):
Hmmm normalnie E-36 325i M50 spala koło 12 litrów z tego co wiem a moje 735iA spala 13-14 a teraz dodajcie do tego, że Cabrio jest cięższe :)

Borsuk czy ja pisałem coś, że ma kupić moją??? W przeciwieństwie do Ciebie mam E-38 a kolega z klubu ma E-36 Cabrio 320i M50 i wiem jakie są różnice w utrzymaniu i prawda jest taka, że znaleźć Cabrio, które nie wymaga wymiany dachu to paranoja a wymiana dachu sporo kosztuje. Ty masz prawo wyrażać swoje zdanie do tego nie poparte ani użytkowaniem Cabrio ani E-38 natomiast ja posiadacz E-38 nie mogę ??? Ciekawe skoro Ty wiesz lepiej ode mnie ile kosztuje utrzymanie takiego auta wirtualny ekspercie :)

A co do paliwożerności to technika w silnikach idzie do przodu i V8 z vanosem jest w stosunku do pojemności mniej paliwożerne niż silniki typu M50 :) Tak samo jak silniki N62 są mniej paliwożerne jak M62 mimo większej mocy to chyba oczywiste :)

I dlaczego porównujesz spalanie do 740 4,4 skoro napisał , że chce 2,8 R6 M52?? Takie coś pali pewnie góra tyle co moje czyli podobnie co Cabrio no chyba, że kupi Cabrio 1,8is to będzie mniej palić ale za to jak jeździć :(

Koszt utrzymania E-38 na pewno będzie wyższy ale niewiele a prościej chyba jednak znaleźć ładne 728i niż E-36 Cabrio :)

Ale co kolega kupi i tak będzie pewnie zadowolony :)

Twoje V8 automat w kobyle pali w mieście 13-14? :rotfl: Mała różnica w kosztach utrzymania? Poza dachem wszystko jest dużo droższe, nie rób z siebie błazna. Kilka razy już przymykałem oko na Twoje wypociny o E38, ale tym razem nie wytrzymałem...

Obrazek

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 10 marca 2010, 19:43 
Częsty bywalec

Skoro masz juz jedną limuzyne to kup e36 cabrio bo jazda z otwartym dzchem jest zaje... :cwaniak:

PostNapisane: 11 marca 2010, 10:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Hmmm wiem JigSaw Ty wiesz lepiej w końcu masz E-30 M20 :rotfl: :]

Jak to jest ,że w tematach dotyczących E-38 zawsze wiedzą najlepiej właściciele E-30 i E-36 ??? :]

A jak nie wierzycie ile pali 735iA to zapraszam do siebie i sprawdzimy wsiadacie za kierę i jazda :) ( paliwo lejecie sobie sami sponsorem nie jestem ).

Błazen bo mam bezpośrednie porównanie dwóch aut w klubie ile kosztuje utrzymanie??? Hmm wiem Wy wirtualnie wiecie lepiej jak zwykle ....

I nadal porównujecie spalanie V8 a gość chce R6 brawo.

PostNapisane: 11 marca 2010, 10:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
Zdzira 850I, Ty masz porownanie a inni jezdza na koniach ??

Skoncz juz ta blazenade bo pograzasz sie z kazdym postem na tym forum :)

PostNapisane: 11 marca 2010, 12:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Borsuk napisał(a):
Zdzira 850I, Ty masz porownanie a inni jezdza na koniach ??

Skoncz juz ta blazenade bo pograzasz sie z kazdym postem na tym forum :)

Ja już nic nie napiszę więcej (w końcu mam tylko E30 m20 i nie mam prawa głosu, a co dopiero posiadać jakąkolwiek wiedzę, czy broń boże innych znajomych z BMW np. właśnie z E39 535i automat), oprócz: j.w.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 11 marca 2010, 14:53 
Przyjaciel forum

Dokładnie mając E-30 z M20 chyba się nie ma sensu o E-38 z M62TU wypowiadać ale wiem, wiem ja słyszałem hahahahah :)

A to niby czemu się pogrążam bo śmiem twierdzić ,że jako posiadacz wiem lepiej od Was ile kosztuje utrzymanie mojego BMW ale sorry Wy wiecie lepiej co ja robię i ile wydaje na moje auto :wstyd:

To jak kto wpada zobaczyć ile pali 735iA??? Bo zero sensownej argumentacji Borsuk już przynajmniej wiem jak nabiłeś te 2000postów w stylu: tak, nie, i nie pogrążaj się. Bardzo fachowa argumentacja i pomoc zwłaszcza dla kolegi, który pytał o koszt utrzymania 728i kontra E-36 Cabrio a wy doszliście od razu do 740 4,4 żenada.

Sorry Jigsaw masz pierwsze BMW do tego najmniejsze właściwie jakie jest ale wiesz najlepiej wszystko o moim modelu ja miałem już M20, M30, M50 i obecnie mam M62TU to mam chyba skromne porównanie dlatego tez nigdy nie kupię np 520i E-34 bo pali skromnie litr mniej jak obecne V8 ale przecież nie wiem czym jeździłem :)

PostNapisane: 11 marca 2010, 15:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: 320i
Zdzira 850I napisał(a):
Dokładnie mając E-30 z M20 chyba się nie ma sensu o E-38 z M62TU wypowiadać ale wiem, wiem ja słyszałem hahahahah :)

A to niby czemu się pogrążam bo śmiem twierdzić ,że jako posiadacz wiem lepiej od Was ile kosztuje utrzymanie mojego BMW ale sorry Wy wiecie lepiej co ja robię i ile wydaje na moje auto :wstyd:

To jak kto wpada zobaczyć ile pali 735iA??? Bo zero sensownej argumentacji Borsuk już przynajmniej wiem jak nabiłeś te 2000postów w stylu: tak, nie, i nie pogrążaj się. Bardzo fachowa argumentacja i pomoc zwłaszcza dla kolegi, który pytał o koszt utrzymania 728i kontra E-36 Cabrio a wy doszliście od razu do 740 4,4 żenada.

Sorry Jigsaw masz pierwsze BMW do tego najmniejsze właściwie jakie jest ale wiesz najlepiej wszystko o moim modelu ja miałem już M20, M30, M50 i obecnie mam M62TU to mam chyba skromne porównanie dlatego tez nigdy nie kupię np 520i E-34 bo pali skromnie litr mniej jak obecne V8 ale przecież nie wiem czym jeździłem :)

Musze państwa pogodzić...Zdzira850, troche przesadzasz...2.5 bedzie o wiele ekonomiczniejszym motorem od nie ważne jakiej V8, napewno e36 badziej latwiej utrzymać nawet w wersji cabrio od e38.

Z drugiej strony też zauważylem, że ten który ma e30 lub e36 jest najmądrzejszy na forum i wie ponad przeciętność o wszystkich slinikach i o modelach, czasami nawet lepiej niż nie jeden właściciel danego auta... nie mam tu konkretnie na mysli rozmówców z tego topiku... ale niestaty tak jest...cieżko mi to zrozumieć i wyjasnić.

PostNapisane: 11 marca 2010, 17:07 
Przyjaciel forum

Hmmm ja nie twierdzę, że E-38 utrzymuje się tak samo twierdzę, że w konkretnym przypadku Cabrio, które jest dużo droższe od Coupe czy Sedana nie ma przepaści. Fakt może trochę za ostro to ująłem ale to koledzy zaczęli od chamskich odzywek w stronę mnie czyli posiadacza takiego auta, który o nie dba i regularnie serwisuje. Ja także uważam, iż między E-36 a E-38 jest przepaść w utrzymaniu ale w wersji Cabrio zmienia sie to sporo na korzyść E-38 . I chodziło mi właśnie o fakt, że nie lubię jak ktoś mi wciska, że wie lepiej ile pali moje auto czy ile kosztuje utrzymanie.

Peace :piwo: :piwo:

PostNapisane: 11 marca 2010, 17:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 323 coupe
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=300
JEsli chodzi o 328 a 7er z V8 to napewno spalanie bedzie wieksze w 735/740 ale porownujac juz np 328 i 728 czyli R6 to nie bedzie wielkiej roznicy o ile wogole bedzie bo mowa tutaj o cabrio ktore jest ciezsze od sedana i qp wiec wypada sie zgodzic ze Zdzirą ze spalanie bedzie podobne

viewtopic.php?f=6&t=68497&start=300

Obrazek

PostNapisane: 11 marca 2010, 18:25 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
A co w tych cabrio takiego drogiego? Że dach miękki to odrazu kosmiczne technologie są? Kiedyś się interesowałem tym nadwoziem ale mówicie że dobrze zrobiłem odpuszczając bo to skarbonka i bubel BMW? :zakrecony:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 11 marca 2010, 18:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: braak
Wtrącę się w dyskusję którą zresztą sam rozpocząłem. Wydaje mi się że jest jeszcze jeden fakt. Nie chce generalizować ale wydaje mi się że w cenie powiedzmy 20tys.zł łatwiej znaleść wychuchane E36 cabrio niż E38 w dobrym stanie. Zgodzicie się?

PostNapisane: 11 marca 2010, 18:34 

328 v 728? Raczej odwrotnie.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 11 marca 2010, 18:37 
Pierwsze kroki

E36 - 2.0 ostatecznie 1.8 . E38 - 2.8 .

PostNapisane: 11 marca 2010, 18:42 

Powiem tak, i jedno i drugie znajdziesz w tej cenie w dobrym stanie.
Ale akurat z uwagi na dach w cabrio to może i z E38 będzie łatwiej.

PostNapisane: 11 marca 2010, 23:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 328i Cabrio
Kod silnika: M52B28
Ciekawe rzeczy slysze ;) Wiec moze opowiem cos na przykladzie mojego cabrio.

Wymiana dachu w cabrio jest oczywiscie droga, ale jak sie chce to zorbic w aso (chcialo by sie zapytac co nie jest drogie w aso :D ) Konkretnie wymiana dachu, oczywiscie mowimy o samym poszuciu, bez stelaza linek etc.(bo i po co to wymieniac ;) ) z Sonnenland'u czyli chyba najlepszego materialu w kolorze czarnym to koszt 1800 zl. Inne kolory sa troche drozsze ok 2000 zl. I masz nowy dach z nowa zielonkawa szyba z tylu. Zrobione jak w fabryce. Za to czesci do e36 sa bardzo tanie, natargali mase angoli wiec przy czesciach ktore nie koniecznie musza byc nowe zaoszczedzisz sporo pieniedzy w porownaniu do 7 er. Koszty czesci zawieszenia, ukladu hamulcowego sa smiesznie niskie. Spalanie bedzie raczej podobne. Moje 328 w automacie pali ok 13l wiec tez tragedi nie ma a jest napewno szybsze. Nie ma sie co oszukiwac jechalem taka 728 i jak dla mnie mul. Tak ze juz konczac e36 bedzie sporo tansze w utrzymaniu i da mnustwo frajdy w lecie, dotego jest jednak szybsze od 728. Wiec jezeli nie potrzebujesz wiekszego samochodu, z komfortowym zawieszeniem to ja bym bral e36 w cabrio bo to sie juz powoli fajny klasyk robi. A jezeli jestes mlodym chlopakiem to juz wogole. Na limuzyny przyjdzie jeszcze czas. Oczywiscie nie bedziesz mial deski w skorze elektrycznej rolety, i ogromnych foteli ktore w 7er sa fantastyczne i innych bajerow. Chociaz wadpie czy 728 w tych pieniadzach beda lepiej wyposarzone od 328 w cabrio ktore mialy bardzo przyzwoite wyposarzenie... Pozostaje jeszcze kwestia znalenienia odpowiedniego egzemplarza i tu bedzie latwiej o 728 ogolnie e36 cabrio jest malo a 328 to juz wogole ciezko znalesc na sprzedaz nie wspominajac nic o stanie samego auta. Powodzenia w poszukiwaniach.

P.S. Jakbys mial jakies pytanie odnosnie uzytkowania samego cabrio to pytaj smialo i nie wierz w te brednie ze w zimie jest lod w na kierownicy, ze na glowe kapie, albo ze nie da sie nagrzac w srodku bo to bzdury zwlaszcza to ostatnie e36 cabrio ma swietne grzanie nie spotkalem sie z samochodem ktory by sie szybciej zagrzal bez webasto oczywiscie, jak dodasz do tego podgrzewane fotele, ktore byly chyba nawet w standardzie to na komfort cieplnym naprawde nie mozna narzekac i to nawet przy -20 ;)

PostNapisane: 11 marca 2010, 23:32 

Zdzira 850I napisał(a):
A jak nie wierzycie ile pali 735iA to zapraszam do siebie i sprawdzimy wsiadacie za kierę i jazda ( paliwo lejecie sobie sami sponsorem nie jestem ).

Ty tak nie obiecuj, bo się przejadę tam do Ciebie, zatankuję i będę liczył, ile E38 pali wachy na hmm... 200 km. Oczywiście prowadząc. ;)

PostNapisane: 12 marca 2010, 09:56 
Pierwsze kroki

Seth8 dzięki za wypowiedź. Bardzo rzeczowa i ciekawa ;)

PostNapisane: 12 marca 2010, 10:19 
Przyjaciel forum

Heheheheh spoko ale ja siedzę obok albo z tyłu po prawej to możesz mnie wozić czemu nie :)

Ale bez wyprzedzań bo się boję :rotfl: :rotfl: ;)

Hmmm seth i o to mi chodziło, twoje 328iA pali praktycznie tyle co moje 735iA :]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1