BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 346 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bedzie mały zapierd.... 1 M-Coupe
PostNapisane: 31 grudnia 2010, 10:18 
Zacna persona forum

Septua napisał(a):
Tr0n napisał(a):
Muszę przyznać, że 1 M bardzo mi się podoba. Mam tylko nadzieję, że wersja bez nawigacji nie będzie miała żadnego schowka w miejscu tego kurnika z ekranem. Duży minus turbo. Niestety znak czasów. Wielce prawdopodobne jest, że nowe wersja M3 zamiast tradycyjnej V8 dostanie R6 turbo. Czekam na jazdę testową tym najmniejszym M. Dużo części zapożyczonych z M3 dobrze wróży właściwościom jezdnym. Zastanawiam się czy zamieniać E46 330ci na 1 M, czekać na nowe M3, czy myśleć o Cayman S? Ostatnia opcja to szukanie świetnie utrzymanej M3 E46 i przeczekanie czasu kiedy E46 będzie podstawową baza dla wiejskiego tuningu i zacznie być fajnym youngtimerem.

Mocno się nad tym autem zastanawiam.

Gdzieś to wyczytał :przestraszony: bo to raczej mało prawdopodobne :zabawa:
Mam nadzieje :zakrecony:

Raczej wielce prawdopodobne. Bo gdzie m3 miałoby silnik z m5.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 stycznia 2011, 23:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 M3
Kod silnika: S54
Septua napisał(a):
Tr0n napisał(a):
Muszę przyznać, że 1 M bardzo mi się podoba. Mam tylko nadzieję, że wersja bez nawigacji nie będzie miała żadnego schowka w miejscu tego kurnika z ekranem. Duży minus turbo. Niestety znak czasów. Wielce prawdopodobne jest, że nowe wersja M3 zamiast tradycyjnej V8 dostanie R6 turbo. Czekam na jazdę testową tym najmniejszym M. Dużo części zapożyczonych z M3 dobrze wróży właściwościom jezdnym. Zastanawiam się czy zamieniać E46 330ci na 1 M, czekać na nowe M3, czy myśleć o Cayman S? Ostatnia opcja to szukanie świetnie utrzymanej M3 E46 i przeczekanie czasu kiedy E46 będzie podstawową baza dla wiejskiego tuningu i zacznie być fajnym youngtimerem.

Mocno się nad tym autem zastanawiam.

Gdzieś to wyczytał :przestraszony: bo to raczej mało prawdopodobne :zabawa:
Mam nadzieje :zakrecony:

Dzisiaj rozmawiałem ze specjalistą od ///M w salonie BMW który był na prezentacji i szkoleniu odnośnie 1 M Coupe w Monachium. Zapytałem go o silnik R6 w kolejnej generacji M3. Powiedział, ze to pewne że nowe M3 będzie z silnikiem R6. Rozmawialiśmy o stosunkowo niskiej mocy różniącej 1 M od 135i. Podobno na szkoleniu sprzedawcy strasznie narzekali, że mogli dać chociaż 360 KM żeby nie było tak samo jak w Z4 sDrive35is. W odpowiedzi zostali przewiezieni 1 M po torze. Według mojego rozmówcy można śmiało powiedzieć, że właściwości jezdne są dużo lepsze niż w E46 M3. W rozmowach nieoficjalnych przyznano, że silnik mógł byc lepszy ale całe auto byłoby lepsze niż M3 dlatego została tylko zmieniona charakterystyka silnika bez zbytniego podnoszenia mocy. Generalnie można powoli zapominać o mocach ponad 100KM większych niż w najsilniejszych modelach bez ///M. Mam też oficjalny cennik w DE więc jak ktoś jest zainteresowany to mogę wysłać. 1 M coupe otwiera nową generację aut spod znaku ///M, jeśli więc ktoś chce silnik wolnossący to zostaje mu kupować obecną generację. Duży wpływ na politykę ///M ma eko-terroryzm.
Ze strony technicznej świetnie ponoć spisują się kurtyny powietrzne które osłaniają koła (To te pionowe wloty powietrza z przodu). Z pytań na które nie uzyskałem odpowiedzi ale mam otrzymać:
1. Czy 1 M będzie w limitowanej produkcji czy bez limitu?
2. Jeśli bez limitu sztuk to w jakim czasie będzie oferowana w sprzedaży?
3. Czy tryb M włączany na kierownicy ma rozbudowane menu ustawień do którego potrzebujemy nawigację, czy jest tylko tryb "normal" i "///M" (najprawdopodobniej jest ta druga opcja). Jeśli się to potwierdzi będzie można brać auto bez "kurnika" na środku deski.

Z ciekawostek:
- dilerzy otrzymali po maksymalnie 5 prospektów w wersji papierowej :rotfl: Jeden nawet już jest mój (to ten sam co jest w internecie) :)
- w czasie prezentacji nie dano dilerom się przejechać autami tylko byli na fotelu pasażera.
- według panów z ///M jest to najlepiej prowadzący się samochód ///M obecnie. Na pytanie co z M3 GTS padła odpowiedź, że pod względem frajdy z jazdy znak równości.

Na zakończenie:
Mój rozmówca powiedział że prezenterzy i testerzy dali wyraźnie do zrozumienia, że kaganiec założony przez BMW w stosunku do mocy silnika i osiągów idealnie pomiędzy E46 M3 i E92 E3 panowie z ///M zrekompensowali za pomocą genialnych właściwości jezdnych.

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 02:04 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Tr0n napisał(a):

Mi się obiło o oczy, że 2700 egzemplarzy, ale nie pamiętam już, czy to była plotka, czy pewne info. Daj znać, jak będziesz coś wiedział 8-)

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 09:03 
Pierwsze kroki

maaaad napisał(a):
Tr0n napisał(a):

Mi się obiło o oczy, że 2700 egzemplarzy, ale nie pamiętam już, czy to była plotka, czy pewne info. Daj znać, jak będziesz coś wiedział 8-)

Dokładnie w pierwszej wersji było planowane wyprodukowanie jedynie 2700 sztuk, następną informacje jaka dilerzy dostali było coś około 4400 sztuk, potem ktoś gdzieś słyszał że będzie nielimitowana w sztukach tylko limitowana czasem kiedy będzie w sprzedaży - 1 rok. Jak dostanę konkretne info to dam znać.

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 11:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Tr0n napisał(a):
Na zakończenie:
Mój rozmówca powiedział że prezenterzy i testerzy dali wyraźnie do zrozumienia, że kaganiec założony przez BMW w stosunku do mocy silnika i osiągów idealnie pomiędzy E46 M3 i E92 E3 panowie z ///M zrekompensowali za pomocą genialnych właściwości jezdnych.

Jakby zrobili M3 o takiej mocy jak trzeba to by nie musieli potem pitolić takich głupot.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 13:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
jiGsaw napisał(a):
Jakby zrobili M3 o takiej mocy jak trzeba to by nie musieli potem pitolić takich głupot.

BMW cwiczy juz R6 turbo od ladnych paru lat. Mysle ze silnik w specyfikacji dla M3 bedzie juz na konkretnym koksie obecne M3 ma 420KM mysle ze silnik w nowym M3 bedzie produkowac te 460-500KM, z wskazaniem na wyzsza granice.
Wiadomo obecne C63 AMG 457KM czyli BMW musi co najmniej wyrównac ale mysle ze troche podniesie poprzeczke :)

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 14:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320i
Kod silnika: M52B20
i koniec ///M bez turbo :( nie lubię ekologów :mur:

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 15:18 
Pierwsze kroki

Czolg napisał(a):
i koniec ///M bez turbo :( nie lubię ekologów :mur:

Ciekawe kiedy napiszemy "i koniec ///M z silnikami spalinowymi"

PostNapisane: 11 stycznia 2011, 14:52 
Pierwsze kroki

Wykresy Nm i kW
BMW 1 M Coupe
Obrazek

i dla porównania
BMW M3 E46
Obrazek

PostNapisane: 11 stycznia 2011, 23:45 
Pierwsze kroki

Jako, że temat 1 M bardzo mnie interesuje staram się zebrać komplet informacji. Teraz silnik. Jak wiadomo na początku była konsternacja czy jest to silnik N54 czy N55:

N54
225kW(306 KM)@5800, 400Nm@1300-5000 (135i, 335i)
240kW(326 KM)@5800, 430Nm@1500-4500 (740i)
250kW(340 KM)@5800, 450Nm@1500-4500 500Nm overboost (Z4 sDrive 35is)
N55
225kW(306 KM)@5800-6400, 400Nm@1200-5000 (5GT, nowy 135i)

N54 kontra N55
Obrazek

Jak widać z powyższego zestawienia silnik N55 zastępuje tylko najsłabszą wersję silnika N54, wersja 326 i 340 KM ciągle są używane.

Informacja odnośnie dostępności. 1 M Coupe będzie sprzedawane tak długo jak 1 Coupe, bez limitu sprzedaży sztuk. BMW spodziewa się sporego popytu na to auto.

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 10:02 
Pierwsze kroki

Czasy okrążeń na Nürburgring:

Samochody BMW:

* E92 M3 GTS - 7:48
* E46 M3 CSL - 7:50
* E90/E92 M3 - 8:05
* E63 M6 - 8:09
* 1 Series M Coupe - 8:12
* Z4 M-Coupe - 8:12
* E60 M5 - 8:13
* Alpina B3 Biturbo - 8:14
* Z4 M-Roadster - 8:15
* Alpina Roadster S (Z4) - 8:15
* E46 M3 - 8:22
* 335i E92 Coupe - 8:26

Porównanie z konkurencją:

* 911 Carrera S PDK (997.5) - 7:50
* Audi R8 4.2 - 8:04
* Cayman S - 8:04 (by Walter Röhrl)
* Audi RS4 - 8:09
* Audi TT-RS - 8:09
* BMW 1 Series M Coupe - 8:12
* Aston Martin V8 Vantage - 8:13
* Mercedes C63 AMG PP - 8:13
* Corvette C6 - 8:15
* Cayman S - 8:16 (Sport Auto)
* Porsche Boxter S (987.5) - 8:18
* Lexus IS-F - 8:18
* 2010 VW Golf R - 8:23
* Audi S5 (2007) - 8:26
* Audi TT-S (2008) - 8:29

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 14:00 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Ciekawe czy pojawi się 1M CSL/GTS które pobije czas dotychczasowych "utorowionych" wersji?

Obrazek

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 14:44 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Przydałby się taki CSL bo nowe BMW przypominają Amerykanina w kwiecie wieku... nie długo trzeba będzie je na lawetach wozić bo same będą za ciężkie żeby się samodzielnie poruszać.

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 15:56 
Pierwsze kroki

Bobby Vintage napisał(a):
Przydałby się taki CSL bo nowe BMW przypominają Amerykanina w kwiecie wieku... nie długo trzeba będzie je na lawetach wozić bo same będą za ciężkie żeby się samodzielnie poruszać.

Tyle że w tym wypadku plotki mówią jedynie o opcji kolorystycznej "CSL" a nie innej wersji auta. W dodatku chodzi jedynie o BMW North America.

UPDATE: o przepraszam jest mowa o naklejkach CSL-podobnych ;)

Waga auta to oficjalnie podana przez BMW przyczyna instalacji silnika turbo. Silnik bez turbo byłby zbyt duży i za ciężki. Prawdopodobnie waga i brak miejsca jest też przyczyną oferowania 1M jedynie z manualną skrzynią.

Podziękujmy eko-terrorystom za wszystkie najnowsze wymogi dzięki którym trzeba instalować dodatkowe 200 kg w aucie. Nowe rozwiązania bezpieczeństwa też swoje ważą - efekt znamy 1500kg w "baby" BMW

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 16:23 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Tr0n napisał(a):
Podziękujmy eko-terrorystom za wszystkie najnowsze wymogi dzięki którym trzeba instalować dodatkowe 200 kg w aucie.

Eko nie ma nic do tego, tylko komfort i bezpieczeństwo. Dwadzieścia głośników, czterdzieści poduszek powietrznych, masa wzmocnień itp.
Eko jest niska masa (=niskie spalanie) i ten aspekt ekologii akurat mi pasuje 8-) . Co nie znaczy, że lubię ekopopaprańców :-D

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 16:26 
Forumowy terrorysta

maaaad napisał(a):
Co nie znaczy, że lubię ekopopaprańców

Dobre określenie :] .

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 17:12 
Przyjaciel forum

Tr0n napisał(a):
Waga auta to oficjalnie podana przez BMW przyczyna instalacji silnika turbo. Silnik bez turbo byłby zbyt duży i za ciężki. Prawdopodobnie waga i brak miejsca jest też przyczyną oferowania 1M jedynie z manualną skrzynią.

Watpie w taka przyczyne, podejrzewam, ze nie maja raczej gotowego, sensownego automatu (klasy DKG) do tego silnika w modelu, ktory ma oferowac bezkompromisowe osiagi.

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 17:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: G31
Kod silnika: B58
Przecież w Z4 35is jest automat DKG. Zresztą jeździełm taką zetką i fajnie chodziła

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 17:33 
Przyjaciel forum

Rufios napisał(a):
Przecież w Z4 35is jest automat DKG. Zresztą jeździełm taką zetką i fajnie chodziła

A rzeczywiscie, masz racje. W takim razie nie wiem czym uzasadniona jest ta decyzja, waga DKG nie bedzie znaczaco wieksza niz manuala.

PostNapisane: 15 stycznia 2011, 23:17 
Pierwsze kroki

Vermilion napisał(a):
Rufios napisał(a):

A rzeczywiscie, masz racje. W takim razie nie wiem czym uzasadniona jest ta decyzja, waga DKG nie bedzie znaczaco wieksza niz manuala.

Jak się okazuje DKG jest też jako opcja w 135i więc manualna skrzynia w 1 M jest tylko i wyłącznie decyzja polityczną.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 346 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1