Septua napisał(a):
Tr0n napisał(a):
Muszę przyznać, że 1 M bardzo mi się podoba. Mam tylko nadzieję, że wersja bez nawigacji nie będzie miała żadnego schowka w miejscu tego kurnika z ekranem. Duży minus turbo. Niestety znak czasów. Wielce prawdopodobne jest, że nowe wersja M3 zamiast tradycyjnej V8 dostanie R6 turbo. Czekam na jazdę testową tym najmniejszym M. Dużo części zapożyczonych z M3 dobrze wróży właściwościom jezdnym. Zastanawiam się czy zamieniać E46 330ci na 1 M, czekać na nowe M3, czy myśleć o Cayman S? Ostatnia opcja to szukanie świetnie utrzymanej M3 E46 i przeczekanie czasu kiedy E46 będzie podstawową baza dla wiejskiego tuningu i zacznie być fajnym youngtimerem.
Mocno się nad tym autem zastanawiam.
Gdzieś to wyczytał

bo to raczej mało prawdopodobne
Mam nadzieje

Dzisiaj rozmawiałem ze specjalistą od ///M w salonie BMW który był na prezentacji i szkoleniu odnośnie 1 M Coupe w Monachium. Zapytałem go o silnik R6 w kolejnej generacji M3. Powiedział, ze to pewne że nowe M3 będzie z silnikiem R6. Rozmawialiśmy o stosunkowo niskiej mocy różniącej 1 M od 135i. Podobno na szkoleniu sprzedawcy strasznie narzekali, że mogli dać chociaż 360 KM żeby nie było tak samo jak w Z4 sDrive35is. W odpowiedzi zostali przewiezieni 1 M po torze. Według mojego rozmówcy można śmiało powiedzieć, że właściwości jezdne są dużo lepsze niż w E46 M3. W rozmowach nieoficjalnych przyznano, że silnik mógł byc lepszy ale całe auto byłoby lepsze niż M3 dlatego została tylko zmieniona charakterystyka silnika bez zbytniego podnoszenia mocy. Generalnie można powoli zapominać o mocach ponad 100KM większych niż w najsilniejszych modelach bez ///M. Mam też oficjalny cennik w DE więc jak ktoś jest zainteresowany to mogę wysłać. 1 M coupe otwiera nową generację aut spod znaku ///M, jeśli więc ktoś chce silnik wolnossący to zostaje mu kupować obecną generację. Duży wpływ na politykę ///M ma eko-terroryzm.
Ze strony technicznej świetnie ponoć spisują się kurtyny powietrzne które osłaniają koła (To te pionowe wloty powietrza z przodu). Z pytań na które nie uzyskałem odpowiedzi ale mam otrzymać:
1. Czy 1 M będzie w limitowanej produkcji czy bez limitu?
2. Jeśli bez limitu sztuk to w jakim czasie będzie oferowana w sprzedaży?
3. Czy tryb M włączany na kierownicy ma rozbudowane menu ustawień do którego potrzebujemy nawigację, czy jest tylko tryb "normal" i "///M" (najprawdopodobniej jest ta druga opcja). Jeśli się to potwierdzi będzie można brać auto bez "kurnika" na środku deski.
Z ciekawostek:
- dilerzy otrzymali po maksymalnie 5 prospektów w wersji papierowej

Jeden nawet już jest mój (to ten sam co jest w internecie)
- w czasie prezentacji nie dano dilerom się przejechać autami tylko byli na fotelu pasażera.
- według panów z ///M jest to najlepiej prowadzący się samochód ///M obecnie. Na pytanie co z M3 GTS padła odpowiedź, że pod względem frajdy z jazdy znak równości.
Na zakończenie:
Mój rozmówca powiedział że prezenterzy i testerzy dali wyraźnie do zrozumienia, że kaganiec założony przez BMW w stosunku do mocy silnika i osiągów idealnie pomiędzy E46 M3 i E92 E3 panowie z ///M zrekompensowali za pomocą genialnych właściwości jezdnych.