BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e36] 328i szybsze niz F-22 Lightning 2
PostNapisane: 18 września 2011, 11:32 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Może ja nie jestem jakimś super kierownikiem, ale jeszcze w żadnym aucie nie udało mi się wykręcić czasu katalogowego 0-100. Pewnie jest to spowodowane tym, że katalogi podają czasy mierzone w idealnych warunkach, przez herlawego kierowce zawodowego.
W swoim życiu mierzyłem czasy w :
A8 4.2 3szt wszystkie auto
s8 4.2 auto 1szt
A6 4.2 auto 1szt
A6 2.7Bit 1szt manual
A6 2.8 2szt manual/auto
A4 2.8q manual
A4 1.8T fwd 3szt
BMW 520i (M52) 1szt (za to x razy) manual
528 M52 1szt manual
530d M57 auto
730d auto
735i (m62) manual i auto
740i (m62) auto 4szt. (zarówno z TU jak i bez TU)
oraz jaris 1.0, megane 1.6, laguna 1.8 i inne, ale do tego nie przywiązywałem wagi.
Zawsze jak kupuje auto, robie taki test, aby zobaczyć, czy silnik +/- trzyma poziom. Miałem przypadek, że A8 4.2 robiło setkę w >10sek, to wiadomo, że trup. Ale odchyłki do 1sek przy automatach i do 1,5sek przy manualach traktuje jako zdrowizny, gdyż nigdy nie udało mi się zejść poniżej wartości katalogowej +0.6sek.
Pomiar robiłem zawsze stoperem od momentu puszczenia hamulca/sprzęgła, to momentu osiągnięcia 100 na cyferblacie. Nie wierze więc, że można starym rupciem zejść poniżej wartości producenta o prawie sekundę. To było by moim zdaniem nie możliwe w dzień opuszczenia takowej E36 fabryki, a co dopiero u schyłku jej żywota.

To mówiłem ja mroova81 z 2 tysiącami postów, skoro 33 są dla Ciebie takie śmieszne i bez podstawne. A i jeszcze jedno: obecnie moja 740 robi setkę w 7.5. Wszem i wobec: jak naprawisz swoją 328 i przyjedziesz do mnie i zrobisz mnie o 28metrów w sprincie do setki (bo tyle przejeżdża auto w ciągu sekundy), to tankuje Ci do pełna oba zbiorniki paliwa.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 września 2011, 11:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Jak już chcesz mi zatankować wszystkie zbiorniki to będą 3. PB i lpg w E30 oraz PB w E36. Jak zrobię silnik, dotrę go i uznam, że jeździ jak tamten to możemy porównać się, przy okazji, bo specjalnie chyba nie będę tak daleko jechał? Poza tym jak już pisałem jest to kwestia licznikowa. Realnie myślę, że E36 328i da się wykręcić max pół sekundy lepszy czas niż deklaruje producent, szpera może też mieć na to wpływ.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 18 września 2011, 11:59 
Specjalista

Jak wlecisz obydwoma samochodami na raz, to spoko ;)
No i się spiesz, bo jak zmienię na 16tki to jeszcze z 0.2s spadnie, bo st37 są ciężkie.

Ostatnio edytowano 18 września 2011, 12:03 przez mroova81, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 września 2011, 12:02 
Częsty bywalec

Cytuj:
To mówiłem ja mroova81 z 2 tysiącami postów, skoro 33 są dla Ciebie takie śmieszne i bez podstawne. A i jeszcze jedno: obecnie moja 740 robi setkę w 7.5. Wszem i wobec: jak naprawisz swoją 328 i przyjedziesz do mnie i zrobisz mnie o 28metrów w sprincie do setki (bo tyle przejeżdża auto w ciągu sekundy), to tankuje Ci do pełna oba zbiorniki paliwa.

A warto dyskutować z ludźmi którzy raz podają dane z dziwnych katalogów, raz dane producenta, potem je podważają, i podają swoje oparte na pomiarach stoperem, i wymianie zdań na temat 20 letnich silników, tylko po to żeby w innym temacie znowu podawać dane z dziwnych katalogów?

Cytuj:
Nie wierze więc, że można starym rupciem zejść poniżej wartości producenta o prawie sekundę.

Amen.

PostNapisane: 18 września 2011, 12:07 
Przyjaciel forum

Żal mi ludzi, którzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem i wyciągać wniosków, to przykre. Wklejam tutaj filmik kolegi z forum, mam nadzieję, że się nie obrazi, filmik jest w innym temacie. - moja szła identycznie po liczniku. WNIOSKI NIECH SOBIE KAŻDY WYCIĄGNIE SAM, jak potrafi i jakie potrafi.... Osobiście mam już dość walki z trollami, bo to jak walka z wiatrakami.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 18 września 2011, 12:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Primo to mój post który jest na pierwszej stronie tego tematu raczej wydzielony być nie powinien.

Secundo
mroova81 napisał(a):
Ale odchyłki do 1sek przy automatach i do 1,5sek przy manualach traktuje jako zdrowizny, gdyż nigdy nie udało mi się zejść poniżej wartości katalogowej +0.6sek.
Pomiar robiłem zawsze stoperem od momentu puszczenia hamulca/sprzęgła, to momentu osiągnięcia 100 na cyferblacie. Nie wierze więc, że można starym rupciem zejść poniżej wartości producenta o prawie sekundę.

Mi się udało. Wiem że gps to nie idealna metoda pomiaru acz raczej lepsza od stopera. Swoim 530dA udało mi się zrobić 7,8s do setki (czyli katalogowy czas manuala) a powtarzalnie robiłem 7,9 wobec katalogowych 8s. Różnica w praktyce żadna ale jednak jest :)

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 18 września 2011, 12:35 
mroova81 napisał(a):
Nie wierze więc, że można starym rupciem zejść poniżej wartości producenta o prawie sekundę.

Wiara czyni cuda.

Moje 318i robiło REALNE 0-100km/h - 10,4 - powtarzalny wynik mierzony 2. metodami na seryjnych oponach.

Katalog podaje 11,5s.

Zważywszy, że robiłem pomiar w sprzyjających warunkach, tj. sam, bez bagażu, bez pełnego baku, przyjmuję prawidłowość pomiaru jak i wartość katalogowa nie wydaje się wartością wziętą z... :)

Licznikowe 0-100 udało mi się zejść na serii 9,9 albo 9,8 już nie pamiętam, ale >10 coś tam. Oczywiście, pomiar stoperem to taka ciekawostka.

Nie mniej jednak,

mroova81 napisał(a):
To było by moim zdaniem nie możliwe w dzień opuszczenia takowej E36 fabryki, a co dopiero u schyłku jej żywota.

niestety, ale to jest teoretyzowanie.

Istnieje mnóstwo, mnóstwo, mnóstwo przykładów, które potwierdzają, że jeśli chodzi o BMW, to zdecydowanie mroova nie masz racji.

Choćby test 540i, którego nie mogę teraz znaleźć na YT przez niezależną redakcję...

wracając do tematu, to panowie, operowanie czasem 0-100 jest bardzo niebezpieczne i trzeba JASNO wyrażać się, jaką metodę się stosuje!

Można te czasy porównywać między sobą tą samą metodą, ALE czas 0-100 nie determinuje od razu wyniku np. 0-400!!

Pamiętajcie o tym i się nie spinajcie, bo nie ma sensu.

Zarówno jig i Santi mają trochę racji, tylko nie mogą chyba odpowiednich słów znaleźć, by się dogadać.

PostNapisane: 18 września 2011, 12:47 
Specjalista

No to ja w takim razie nie rozumiem o co chodzi: Fryderyku > twoja 318i w 1994r (dobrze pamiętam?), na torze testowym (idealny asfalt), na wzorcowo dobranych oponach (przczepność vs masa), skonfigurowana tak aby była jak najlżejsza, z zawodowym kierowcą, z minimalną ilością paliwa, podczas znakomitej pogody robi sektę 1sek dłużej, niż 15lat później, zmachana życiem, na jakiś tam oponach, gdzieś tam na bocznej uliczce, być może sprawna w 100%...
Dodam jeszcze, że moja metoda, to 0-100 licznikowe, gdzie w praktyce, jest to pewnie 0-94km/h...
To jakby powiedzieć: ech fajna laska, ale za 20lat to dopiero będzie dup4 :)

PostNapisane: 18 września 2011, 12:52 
Zacna persona forum

Jak Jig zrobi auto niech przejedzie się na 400m i będzie po problemie. I żeby nie było niewiadomych to niech mierzą kilkoma sposobami. :D

PostNapisane: 18 września 2011, 13:06 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
mroova81 napisał(a):
na torze testowym (idealny asfalt), na wzorcowo dobranych oponach (przczepność vs masa), skonfigurowana tak aby była jak najlżejsza, z zawodowym kierowcą, z minimalną ilością paliwa, podczas znakomitej pogody

Skąd pewność że tak wyglądają te testy? Bo mi się zawsze wydawało że BMW podaje dane dla farbycznie seryjnego auta z częściowym ładunkiem (paliwo + bagaż + kierowca).

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 18 września 2011, 13:12 
Przyjaciel forum

mroova81 napisał(a):
No to ja w takim razie nie rozumiem o co chodzi: Fryderyku > twoja 318i w 1994r (dobrze pamiętam?), na torze testowym (idealny asfalt), na wzorcowo dobranych oponach (przczepność vs masa), skonfigurowana tak aby była jak najlżejsza, z zawodowym kierowcą, z minimalną ilością paliwa, podczas znakomitej pogody

Mamy testera BMW na forum? :przestraszony:

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 18 września 2011, 15:31 
mroova81 napisał(a):
Wszem i wobec: jak naprawisz swoją 328 i przyjedziesz do mnie i zrobisz mnie o 28metrów w sprincie do setki (bo tyle przejeżdża auto w ciągu sekundy), to tankuje Ci do pełna oba zbiorniki paliwa.

a to przeoczyłem....

owszem, niech będzie, ALE przez tą sekundę, 2. auto też się porusza z pewną prędkością V2 :P

mroova81 napisał(a):
No to ja w takim razie nie rozumiem o co chodzi: Fryderyku > twoja 318i w 1994r (dobrze pamiętam?), na torze testowym (idealny asfalt), na wzorcowo dobranych oponach (przczepność vs masa), skonfigurowana tak aby była jak najlżejsza, z zawodowym kierowcą, z minimalną ilością paliwa, podczas znakomitej pogody robi sektę 1sek dłużej, niż 15lat później, zmachana życiem, na jakiś tam oponach, gdzieś tam na bocznej uliczce, być może sprawna w 100%...

moja była to była 91r. ale mniejsza o to.

Testy nie są na idealnym asfalcie z idealnymi oponami, tylko takimi, jak, w standardzie. Testy w BMW nie są tylko na pustym baku, przy znakomitej pogodzie i na pustym bagażniku.

Tomek napisał(a):
Bo mi się zawsze wydawało że BMW podaje dane dla farbycznie seryjnego auta z częściowym ładunkiem (paliwo + bagaż + kierowca).

Bo tak właśnie jest. Ładunek to chyba 70kg o ile pamiętam, a poziom paliwa nie pamiętam, czy 15l, czy połowa, czy 3/4 baku.

Nevertheless, to nie jest "na minimum". Dla osiągnięcia NAJLEPSZEGO czasu.
Tylko takie coś, jak "w realnym użytkowaniu" czyli pod jakimś tam obciążeniem.
Bo podawanie czasu 0-100 dla max. obciażenia też się mija z celem, podobnie, jak podawanie masy bez płynów eksploatacyjnych. Dla max. obciążenia, to można liczyć wskaźnik dynamiczny, a nie ścigałki.

I o to chodziło jigowi- BMW ma dla testowania te warunki określone, swoją, własną normą. Audi może mierzyć inaczej, np. z 4 pasażerami- kto im zabroni? Regulowaną wartością jest podawane spalanie. Tutaj robi się to wg. wytycznych dyrektyw ECE. Lub też, jak w przypadku mojej ex, podane było nie spalanie w trasie, tylko dla v=const. i np. u mnie v=const.=5,9l. To nie kłamstwo, tylko trik, bo kto nie patrzy na metodę, to pomyśli, że to cykl z trasy- a taki będzie wiadomo, wyższy.

Dodam, że ja podaję 10,4, a katalog 11,5- ktoś twierdzi, że oszalałem- okay! tylko, że gdzieś mam skan z czasopisma francuskiego chyba AMSu, czy inny, gdzie podają czas 10,3 ! Jeszcze inne 10,4, a gdzieś przesłanki o 10,2, choć to wydaje się być absolutną absolutnością.

Przyznam też, że robiłem testy na wpływ różnych warunków, czy też sposobów ruszania, zmian biegów, nawierzchni. Rozrzut wyników dawał sporo do myślenia ;)

BTW. Jeśli np. Twoja, czy inna 740iA nie osiąga wartości z katalogu, to też daleko mi od stwierdzenia, że np. "procentowo, to jiga jest zdrowsze, niż Twoje" bo możesz mieć:

a) inne koła, niż zakłada fabryka
b) inne obciążenie ze względu na załadunek, metodę pomiaru, warunki (ciśnienie, lekka pochyłość, cokolwiek wprowadza już tutaj zamieszanie)
c) po prostu Twoje 7er ma znacznie więcej wyposażenia, niż fabryka przewiduje, a które jest ciężkie.
d) no i na koniec, z tego co pamiętam, wg. norm DIN moc silników wyjeżdżających może się różnić od deklarowanych +/- 5% ;)

Reasumując, BMW nie podaje w katalogu czasu rozpędzania 0-100km/h, który jest możliwie najlepszy do uzyskania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

...ale i jeszcze należy pamiętać, że przy różnych autach, różnie to może się rozkładać. Np. przy eXX może być bardziej na korzyść, a w jakimś innym eXY mniej, a np. eXZ tolerowane na 0.

Inna sprawa, że przy takim słabeuszu, jak 318i, to patrząc na katalog, to 1s to jest 8,7% tego czasu, a w przypadku 328i to jest już... 13,9%.

mroova81 napisał(a):
To jakby powiedzieć: ech fajna laska, ale za 20lat to dopiero będzie dup4 :)

...a czy tak nie myślą faceci, którzy się żenią? :hyhy:

PostNapisane: 18 września 2011, 15:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: Z3 Coupe M-Power
Kod silnika: S50B32
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=84460
jiGsaw, filmiki z YT mozesz sobie wsadzic (wybierz sobie sam gdzie), dlaczego? pare postow czesniej podalem przyklad :wstyd:

przy autach seryjnych proponuje podawac dane katalogowe a w autach rozniacych sie od serii (tjunig, odchudzanie, zab czasu) proponuje podawac dane dopiero po sprawdzeniu ich na odpowiednich przyrzadach ktorych wyniki maja zminimalizowany iloras bledu i pomiary/wyniki sa wielokrotnie powtarzane by uniknac bledow pomiarowych.

poziom tego tematu i wypowiedzi w nim (nie wszystkich) to poziom piaskownicy. bajkopisarstwo pelna morda. :wstyd:

PostNapisane: 18 września 2011, 15:56 
Wania napisał(a):
przy autach seryjnych proponuje podawac dane katalogowe a w autach rozniacych sie od serii (tjunig, odchudzanie, zab czasu) proponuje podawac dane dopiero po sprawdzeniu ich na odpowiednich przyrzadach ktorych wyniki maja zminimalizowany iloras bledu i pomiary/wyniki sa wielokrotnie powtarzane by uniknac bledow pomiarowych.

Danych katalogowych dla różnych marek nie warto porównywać, w obrębie BMW, zwłaszcza w tych samych latach, to i owszem, ale nawet 1. lepszy AMS i tam są podane deklarowane czasy producentów i czasy przez nich uzyskane. Też można ciekawe spostrzeżenia wyciągnąć. Katalogowe można zatem porównywać spalanie, bo normalnizuje to ECE, a 0-100- nie!

A co do wielokrotności pomiarów, to nie jest to konieczność, istnieje tzw. "metoda B", która opiera się na doświadczeniu metrologa, tj. jak ktoś robił dużo pomiarów, to przy każdym następnym sam będzie od razu wiedział, czy pomiar jest poprawny, gdzie i jak duży wystąpił błąd, także przy takich rzeczach nie trzeba serii 20 pomiarów.

PostNapisane: 18 września 2011, 16:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
marcin1341 napisał(a):
i tak Condora 540 jest szybsze

Jiga 328 jest szybsze! wszak bylo mierzone stoperem! a sorry bylo szybsze ...

PostNapisane: 18 września 2011, 17:56 
Przyjaciel forum

Santino - widzę, że wnioski wyniosłeś, jakom prosił, na poziomie...

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 18 września 2011, 17:57 
Specjalista

Tomek napisał(a):
mroova81 napisał(a):
na torze testowym (idealny asfalt), na wzorcowo dobranych oponach (przczepność vs masa), skonfigurowana tak aby była jak najlżejsza, z zawodowym kierowcą, z minimalną ilością paliwa, podczas znakomitej pogody

Skąd pewność że tak wyglądają te testy? Bo mi się zawsze wydawało że BMW podaje dane dla farbycznie seryjnego auta z częściowym ładunkiem (paliwo + bagaż + kierowca).

Mi się zawsze zdawało, że właśnie producenci korzystają z tego, że co nie jest zabronione, jest dozwolone, dlatego moje życiowe doświadczenie pokazuje, że bardzo trudno zbliżyć się do katalogowego 0-100. Ale tutaj nie będę się upierał, bo jak dokładnie te testy wyglądają nie wiem, tylko na zdrowy rozsądek sobie myślę: po co mają wkładać 70kg bagażu jak nie muszą?
Ale ok, Jig, chcesz: zapraszam na kreskę, a potem kawkę. Tematu nie ciągnę dalej, bo zmierza on w bezproduktywnym kierunku.

Tytuł: Re: Nowe M550dx - DIESEL POWER
PostNapisane: 18 września 2011, 18:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: Plastic ;)
Garaż: Yas Marina
jiGsaw napisał(a):
Jak dla mnie to jest żenada, że jakieś nowe BMW nazywające się ALPINA ma problem ze starym 328i. Jak już kiedyś pisałem - dla mnie Alpina to najszybsze modele, konkurujące osiągami z Mpwr i zdania nie zmienię. Czterocylindrowy diesel to nie to. Mogli to nazwać Alpina Paket i nikt by się nie czepiał.

a dla mnie żenada, że pierd... takie głupoty :]

jak dla mnie to jest żenada czytając jakie to Twoje 328i jest igłą (oj sorry było :wstyd: , swoją drogą kierownik w Peżocie musi do dziś sikać w majtki ze śmiechu :rotfl: :rotfl: ) i jak robi mierzone stoperem (napisz na forum jaki to model, chętnie kupie i sobie zmierze :D), setke w niskie 6 :wstyd: , ale wiara czyni cuda, życze Ci żeby nowy motor 328i był jeszcze szybszy :ok: :ok:

P.s Rób sobie dalej jazdy na mojego plastika, mi to naprawde rybka :cwaniak:, możesz nawet napisać pismo do Alpiny ze skargą, a najlepiej wyslij swoje CV do Monachium, bo inżynierowie Bmw mogą się od Ciebie uczyć :ok: :wstyd:

PostNapisane: 18 września 2011, 20:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
zacznijmy od tego ze 328 to nie zadna rakieta, tak samo jak 330, ibiza w dizlu porobiona na 200KM zrobi jak szmate czy to z startu czy to z rolki do konca swoich obrotow.
a gadki ze seryjne 328 robi niskie 6 to dla mnie mniej wiarygodne niz rozmowy mietka z kazkiem na gieldzie samochowej przy spalonej kaszance.

PostNapisane: 18 września 2011, 23:21 
Nie no, koncepcja D3 mi się nie podobała, o czym wcześniej pisałem (chociaż skłamię, jak nie powiem, że ją coraz bardziej łapię), ale sposób w jaki jig to porównuje, to mnie co najmniej zastanawia?

Jig, co Ty tutaj piszesz smutki o 328i i D3, jak to należy do 320d E90 przyrównać, jak już, po pierwsze, po drugie, w Alpinie nie chodzi o osiągi i konkurowanie z mpwr, bo to bezcelowe.

Maksss napisał(a):
najlepiej wyslij swoje CV do Monachium, bo inżynierowie Bmw mogą się od Ciebie uczyć :ok: :wstyd:

ja może za 2 lata wyślę, jak Catie ogarnę na lux :wstyd:

mroova81 napisał(a):
tylko na zdrowy rozsądek sobie myślę: po co mają wkładać 70kg bagażu jak nie muszą?

no toż kurde, sam dla siebie piszę?! :P

Santino napisał(a):
rozmowy mietka z kazkiem

akurat kazika 328i zapierniczało :zabawa: ;)

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1