stones1 napisał(a):
To że w Polsce Felek z kiepem w zębach mówi zwyczajowo na wszystko
Tak, ja też się zawsze czepiam, aż wszyscy w towarzystwie miny dziwne robią i myślą "odpuść sobie człowieku", ale mnie szlag jasny trafia, jak ktoś mówi "wieloklin" na coś, co się nazywa wielowypustem, albo frezem na coś, co frezem zostało wykonane, dziurą na coś, co jest otworem etc.
Ale w tym wypadku, podwozie to wcale nie oznacza ramy podwoziowej.
Bardzo ładnie wyjaśnione:
http://www.forumsamochodowe.pl/slownikm ... lo&nri=346stones1 napisał(a):
Poza tym proponuje znalezc w ETK
Czy w ETK znajdziesz coś takiego jak "osprzęt silnika?" nie, znajdziesz engine electronical system, fuel supply system, fuel supply.
Czy w ETK znajdziesz coś takiego, jak układ napędowy?
Hmmm.... chyba nie.
Czy w ETK znajdziesz nie wiem, np. bagażnik? Ale jest coś takiego w samochodzie... prawda?
Czy znajdziesz w ETK elementy wykonane z metalu i drewna, tworzyw sztucznych? Nie ma w ETK takiego podziału, ale można tak to wyodrębnić. Tak samo jak można wyodrębnić miejsce, gdzie w samochodzie znajduje się pewien zespół elementów.
Czy nazwa "podwozie" musi oznaczać jakiś element? Konkretny element? Nie! Tak samo dobrze kot napisał. W e34 sedan nie ma czegoś takiego jak dach.
Mówiąc "przytarłem moim nadwoziem samonośnym o coś"
Skąd wiesz gdzie ktoś przytarł? Jak ktoś powie "przytarłem dachem" albo "przytarłem podwoziem" to się pewnie śmiejesz, że nie ma czegoś takiego w ETK?
stones1 napisał(a):
łysałeś kiedyś by np. Vw stosował wspólne "podwozie" dla kilku modeli Seata, Skody i Vw ? Bo ja słyszałem o płycie podłogowej.
Oczywiście, że tak, bo zazwyczaj nie mają IDENTYCZNYCH podwozi

nawet E36 316i oraz 328i nie mają takich samych podwozi!
Bez jaj panowie. Nazwa "podwozie" nie jest błędem, ale tylko wtedy, gdy rozumiemy to przez ogół elementów umieszczonych... na dole auta. Natomiast gdy ktoś mówi "podwozie" i myśli o ramie podwoziowej- oczywiście, nie ma jej w F01, ani w E34, E36, etc. Za to jest w Gaziku 69

Cała sprawa tylko na tym polega. Sama rama podwoziowa też nie jest całym kompletnym podwoziem, jest elementem, do którego elementy podwozia i karoseria są przymocowane.
Tyle z mojej strony. Czytelnik sam oceni, który robi z siebie większy popis.