BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 11:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dlaczego BMW jest lepsze od Porsche?
PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
--==Mały==-- napisał(a):
Zakov napisał(a):
--==Mały==-- napisał(a):
Porsche 996 jakością materiałów wg mnie wypadało nawet gorzej niż E46.Dopiero 997 to naprawdę dobre materiały ale tu wypada porównać to do M3 e92.

Ale niezawodnością chyba przewyższa e46.

--==Mały==-- napisał(a):
Co do wykorzystania każdego konia to jest dokładnie tak samo jak w BMW M nawet na korzyść BMW.

Ja pisałem o Porsche 450 km+. Porównaj sobie GT3, czy jakieś Turbo, nie wspominając już o GT2, do M6 np.

Nie porównuj podwójnego Turbo do NA bo to marne porównanie.
Dodatkowo porównujesz wersję GT2 która jest odelżona i ma sporo modyfikacji względem zwykłego Turbo.
BMW nie ma godnego przeciwnika dla porsche Turbo bo M5 i M6 to auta niedoładowane o sporo większej masie i gabarytach. Sprawiedliwie porównaj doładowane M6 od G powera które i tak masę ma większą od 997 Turbo ale zjada je na śniadanie.

Jak nie ma godnego przeciwnika tzn., że jest gorsze i nie wyjeżdżaj tu z jakimś giepałer od arabusów, bo równie dobrze można porobić Porsche poza fabryką.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:22 
Przyjaciel forum

Septua napisał(a):
Jedno jest pewne. BMW nawet M nie umywa się do Porsche.
A już szczytem jest tekst, że 911 to usportowione auto, a m3 e46 to sport :wstyd: :wstyd:

EDIT Mały człowieku co ty tutaj pierdoli#%$^ o 6 od Gpowera, porównujemy SERYJNE auta. Bo ja moge wyskoczyć z 9ff.

Nic nie porównuje pisałem,że nie można porównywać Turbo do seryjnych M5 i M6 i tak samo nie można porównywać Seryjnego Turbo do M6 G power. BMW poprostu nie ma odpowiednika dla Turbo więc nie ma czego w ogóle porównywać. Można porównać tylko M3 do niedoładowanych wersji 911 i to jest sprawiedliwe.
Ja pisałem tylko i wyłącznie porównanie M3 E46 do 911 Carrery 4 i Carrery S bo to porównywalne auta. Zgadzam się w pełni z tym,że BMW gorzej wypada w mocniejszych autach bo nie ma odpowiednika dla wersji Turbo zwłaszcza 4x4.

A co do M3 a 911 nigdy zapewne nie jeździłeś żadnym z tych aut więc skąd możesz wiedzieć?
M3 E46 jest autem dużo bardziej Hardcorowym od wygodnego,spokojnego i cichego 911 carrera 4 i o to mi głównie chodzi.

Ostatnio edytowano 24 grudnia 2010, 15:24 przez --==Mały==--, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:22 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Zakov napisał(a):
Przecież z samej karoserii M3 e92, to też tylko drzwi, szyby i lampy i chyba tylna klapa pasują do wersji cywilnej. Trochę przesadzasz.

A co z wersji ///M nie pasuje do zwykłego E92 ? Co w tym trudnego żeby przełożyć maskę zderzaki itp. ? Inne masz otwory w budzie czy co ?

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:28 
Przyjaciel forum

Bobby zderzaków nie przełożysz bo błotniki są dużo szersze więc nie będą pasować.
Tylnych błotników też nie przełożysz.

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:30 

Kod silnika: BCY+
--==Mały==-- napisał(a):
Septua napisał(a):
A już szczytem jest tekst, że 911 to usportowione auto, a m3 e46 to sport :wstyd: :wstyd:

EDIT Mały człowieku co ty tutaj pierdoli#%$^ o 6 od Gpowera, porównujemy SERYJNE auta. Bo ja moge wyskoczyć z 9ff.

Nic nie porównuje pisałem,że nie można porównywać Turbo do seryjnych M5 i M6 i tak samo nie można porównywać Seryjnego Turbo do M6 G power. BMW poprostu nie ma odpowiednika dla Turbo więc nie ma czego w ogóle porównywać. Można porównać tylko M3 do niedoładowanych wersji 911 i to jest sprawiedliwe.
Ja pisałem tylko i wyłącznie porównanie M3 E46 do 911 Carrery 4 i Carrery S bo to porównywalne auta. Zgadzam się w pełni z tym,że BMW gorzej wypada w mocniejszych autach bo nie ma odpowiednika dla wersji Turbo zwłaszcza 4x4.

A co do M3 a 911 nigdy zapewne nie jeździłeś żadnym z tych aut więc skąd możesz wiedzieć?
M3 E46 jest autem dużo bardziej Hardcorowym od wygodnego,spokojnego i cichego 911 carrera 4 i o to mi głównie chodzi.

Tylko ciekawe dlaczego Carrera 98-99 z silnika 3.2 24v wyciska 544 km :]

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:37 
Zacna persona forum

--==Mały==-- napisał(a):
Septua napisał(a):

Rozumiem, że miałeś e46 m3 i będziesz go teraz bronił jak lew. Ale jesteś na przegranej pozycji.
911 jest od kilkudziesięciu lat projektowana od razu na sportowe auto. A ///M to zawsze mocarni bracia cywilów.

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:38 
Przyjaciel forum

Podsumowując nie traktujcie ///M jako zwykła BMW z większym silnikiem bo to całkiem co innego. W M wszystko jest inne inaczej pracuje inaczej się prowadzi inaczej skręca inaczej hamuje itd.
I niestety wszystko jest droższe a często brakuje zamienników.

BMW ///M do Porsche brakuje głównie prestiżu bo wykonanie i osiągi często są na podobnym poziomie. Porównywać nie ma co bo to całkiem inne auta już samo umiejscowienie i konstrukcja silnika znacząco je różni jednak nie należy skreślać ///M bo w wielu aspektach wcale nie wypada gorzej niż Porsche.

Ja już się na ten temat nie wypowiadam bo 99% ludzi krzyczących najgłośniej w tym temacie nigdy nie miało do czynienia ani z 911 ani z M3 nigdy nimi nie jeździli, nigdy ich nie prowadzili ba często nawet nie mieli okazji dotykać a do powiedzenia mają najwięcej.

Często w ocenach opieracie się na legendzie danej marki co nie zawsze ma odzwierciedlenie w rzeczywistości.
Każdy na forum najarany jest na M3 myśląc,że to tak samo jak jego 328i tylko sporo mocniejsz a nigdy nim nie jeździł. Nie wie jak wiele minusów ma M3 względem cywilnej wersji jak wiele elementów pracuje ciężej ile jest głośniejsze i twardsze od zwykłej 328.
Proponuje pojeździć potestować na torze na ulicy i wtedy porównywać zarówno M3 do porsche jak i M3 do 328/330.

Ostatnio edytowano 24 grudnia 2010, 15:43 przez --==Mały==--, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:40 

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Tak jak ktoś wcześniej napisał...Spytasz przeciętnego Kowalskiego o markę Porsche to odpowie, że to prestiżowa marka, na którą stać tylko najbogatszych... A spytasz o BMW to powie, że pełno tego jeździ a o ///M to nawet nie słyszał.

Porsche to marka legenda - 911 kojarzy chyba każdy i naprawdę porównywać BMW do Porsche to po prostu brak szacunku (dla Porsche oczywiście). Nawet te ///M-ki czy inne pierdoły nie mają takiego prestiżu jak zwykłe 911 ;)

Ostatnio edytowano 24 grudnia 2010, 15:41 przez KaroleK, łącznie edytowano 2 razy

Carrera 98-99 z silnika 3.2 24v wyciska 544 km , a Mka tylko 321 :]

Porsche w latach 86-90 wyciskało z 2.8 tylko 451 km :] W czasie gdy bmw z 4.4 286 :]

--==Mały==-- napisał(a):
Bobby zderzaków nie przełożysz bo błotniki są dużo szersze więc nie będą pasować.

Co ty pieprzysz Mały za przeproszeniem ? Błotnika nie przykręcisz ? Inna rama/buda jest w E92 M3 ? Inny błotnik, maska, zderzak wiosny nie czyni.

--==Mały==-- napisał(a):
Podsumowując nie traktujcie ///M jako zwykła BMW z większym silnikiem bo to całkiem co innego. W M wszystko jest inne inaczej pracuje inaczej się prowadzi inaczej skręca inaczej hamuje itd.
I niestety wszystko jest droższe a często brakuje zamienników.

BMW ///M do Porsche brakuje głównie prestiżu bo wykonanie i osiągi często są na podobnym poziomie. Porównywać nie ma co bo to całkiem inne auta już samo umiejscowienie i konstrukcja silnika znacząco je różni jednak nie należy skreślać ///M bo w wielu aspektach wcale nie wypada gorzej niż Porsche.

Nie traktuję ///M jako zwykłego BMW z większym silnikiem bo wiadomo że ma inny zawias, hamulce itp. ale to nie to samo co kiedyś gdzie różnica w osiągach pomiędzy zwykłą wersją a ///M była bardzo duża.

Mały ochłoń i wsiądź do E92 Coupe a potem do 911 i sobie obejrzyj dokładnie plastiki wykonanie. Potem zajrzyj do śmierdzącego tanimi butami wnętrza F10 i Panamery.

--==Mały==-- napisał(a):
Ja już się na ten temat nie wypowiadam bo 99% ludzi krzyczących najgłośniej w tym temacie nigdy nie miało do czynienia ani z 911 ani z M3 nigdy nimi nie jeździli, nigdy ich nie prowadzili ba często nawet nie mieli okazji dotykać a do powiedzenia mają najwięcej.

No a którzy to z tego tematu ? Ciekawy jestem skąd znasz tak dobrze życiorysy naszych forumowiczów.

Ostatnio edytowano 24 grudnia 2010, 15:44 przez MAJSU, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:44 
Że ekspertów od ///M mamy, to zawsze wiedziałem.

....ale takich szpeców od prosche? :niepewny: no, no...

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:45 

Dzisiejsze e92 z 4.0 ma 421 km, a Porsche z 3.6 530 km :] A wykonanie to niebo, a ziemia... Właściwości jezdne jeszcze większy plus dla Porsche ;) Rozumiem gdybyś stwierdził, że Mki są wygodniejsze ;) Ale z tą sporotowścią i hardkorowością to śmiech na sali puste krzesła :rotfl:

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:46 
Bobby Vintage ma trochę racji, że BMW przesrało z tymi silnikami turbo w M. Ale takie są wymogi rynku.

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
bendzamin napisał(a):
Carrera 98-99 z silnika 3.2 24v wyciska 544 km , a Mka tylko 321 :]

Porsche w latach 86-90 wyciskało z 2.8 tylko 451 km :] W czasie gdy bmw z 4.4 286 :]

co Ty pitolisz? nie porównuj N/A do doładowanego silnika. BMW stworzyło S70/2 o którym Porsche może pomarzyć. i co teraz powiesz?
dyskusja bez sensu

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:48 
Przyjaciel forum

Bobby Vintage napisał(a):
--==Mały==-- napisał(a):

Co ty pieprzysz Mały za przeproszeniem ? Błotnika nie przykręcisz ? Inna rama/buda jest w E92 M3 ? Inny błotnik, maska, zderzak wiosny nie czyni.

No a spróbuj odkręcić tylny błotnik z M3 e92???
Jak byś nie zauważył tylny też jest sporo szerszy zarówno w M3 e46 jak i E92.

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:49 

Mały z całym szacunkiem ale czy ty wychodzisz z założenia, że jak seria dała węższe nadkola to nie można poszerzyć? Widziałeś m3 e46 sedan? Widziałeś e30 m3 Touring?

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:52 
Przyjaciel forum

bendzamin napisał(a):
Dzisiejsze e92 z 4.0 ma 421 km, a Porsche z 3.6 530 km :] A wykonanie to niebo, a ziemia... Właściwości jezdne jeszcze większy plus dla Porsche ;) Rozumiem gdybyś stwierdził, że Mki są wygodniejsze ;) Ale z tą sporotowścią i hardkorowością to śmiech na sali puste krzesła :rotfl:

Skończ z porównywaniem turbo do NA!!!!!!! Bo to debilizm.
M3 e92 ma 421KM tymczasem porównywalne 911 Carrera S ma 385KM i to są fakty.
M3 można porównywać tylko do Carrery S jako,że jest to auto NA.

A co do błotników pan Józek wszystko zrobi ale to nie o to chodzi.
Chodzi o to,że Bobby zarzucał,że konstruktorzy mają w dupie i M3 to tylko kilka innych plastików
od zwykłej wersji tymczasem tylko kilka plastików jest takich samych są to całkowicie inne auta od zwykłych BMW. A co do osiągów 335i faktycznie po lekkich modyfikacjach może dorównać lub lekko wyprzedzić M3 tylko na tym możliwości 335i się kończą a M3 dopiero można doładować i bez problemu cieszyć się (G power) 565KM i od pyty niutonometrów a 335i może nas pocałować. Dodatkowo w M3 jest szpera i prowadzenie na torze takie którego 335i nigdy nie będzie miała.
Przyszłością osiągów są na pewno jednostki doładowane więc na pewno niedługo doczekamy się seryjnej M3 turbo.

Ostatnio edytowano 24 grudnia 2010, 15:59 przez --==Mały==--, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:52 

--==Mały==-- napisał(a):
No a spróbuj odkręcić tylny błotnik z M3 e92???
Jak byś nie zauważył tylny też jest sporo szerszy zarówno w M3 e46 jak i E92.

A to jak ci ktoś wjedzie w błotnik w E92 to co się stanie ? Szkoda całkowita czy się kupuje drugi zakłada, maluje i jedzie dalej ?

Różne są drogi poszerzenia nadkoli w E28 M5 nie chciało im się robić innych, szerszych błotników więc dali na normalny błotnik plastikową nakładkę i git. Wiadomo że lepiej wygląda od nowa zrobiony błotnik niż takie kombinowanie.

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
bendzamin napisał(a):
Mały z całym szacunkiem ale czy ty wychodzisz z założenia, że jak seria dała węższe nadkola to nie można poszerzyć? Widziałeś m3 e46 sedan? Widziałeś e30 m3 Touring?

płyniecie w siną dal. na początku była gadka, że porównanie może być między seryjnymi autami. z dużego fiata można zrobić S-klase ale co to zmienia. M3 e46 sedan to typowy custom w którym jest dużo patentów. nic tam nie było plug&paly bo inaczej masa by tego była. juz było nie raz o wrzucaniu zderzaków z Mki do zwykłej qp i jak szybko ktoś wpadł na ten genialny pomysł tak szybko rezygnował

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:56 
bendzamin napisał(a):

Może nie mieszajmy w to rzeźby...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1