BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Co rzÂądzi wsrod e"M"ek??
M3 (e30) 19%  19%  [ 27 ]
M3 (e36) 14%  14%  [ 20 ]
M3 GT (e36) 6%  6%  [ 8 ]
M3 (e46) 6%  6%  [ 8 ]
M3 CSL (e46) 17%  17%  [ 24 ]
M5 (e34) 13%  13%  [ 18 ]
M5 (e39) 18%  18%  [ 26 ]
M5 (e60) 5%  5%  [ 7 ]
M6 (e?) 3%  3%  [ 5 ]
Liczba głosów : 143
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ktory samochod z seri M była najbardziej udana??
PostNapisane: 15 listopada 2011, 01:00 
Uzależniony od forum :)

e39 m5

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 listopada 2011, 04:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46Coupe E63Coupe
Kod silnika: M54B30 M57D30TU
ciezko tak okreslic, jedna generacja zastepowala poprzednia bedac lepsza pod wzgledem technicznym zas poprzednia nabierala w ty czasie klasy.

jak wyszlo np m3 e36 to bylo cos a e30 poszla w odstawke w pewnym sensie ale jak pojawila sie e46 m3 to e30 byla juz w pewnym sensie rarystasem ..... teraz to naprawde rodzynek i kazdy by chcial ja miec....

dla mnie jesli mam wybrac jedno dziecko M to e46

Silver Queen
White Lady

"No Replacement for Displacement... "

PostNapisane: 15 listopada 2011, 04:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 39
Kod silnika: MK47
Garaż: https://drive.google.com/?hl=pl#folders ... nJoSFprSlU
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=125911
Oczywiście ze M5 to tylko E39 :D

PostNapisane: 16 listopada 2011, 23:12 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530i 2001
Kod silnika: m54b30
Ogólnie M3 CSL
Potem M5 E39

PostNapisane: 19 listopada 2011, 14:00 
Zacna persona forum

M5 E34
M3 E30
M5 E28

PostNapisane: 19 listopada 2011, 16:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
discrimen napisał(a):
Na mnie osobiście wersje M nie działają zupełnie.
Nie miałem przyjemności się przejechać się taką furką, napewno wrażenia są niesamowite.
Miałem okazje natomiast przejechać się hondą integrą, która wykręca 100km\h w niecałe 7sec i musze przyznać, że furka robi duże wrażenie.
Co do tematu, to ja jestem zagorzałym przeciwnikiem czterodrzwiowych samochodów, dlatego też M5 dziękuje na starcie. Mówiąc czysto opytcznie stawiam na serie 6, oraz e36 i e46, oczywiście coupe. Osiągi czy to będzie 6.5 sec, czy 6.8sec, czy 6.2sec jeden pies...

Ewidentnie nie wiesz o czym mówisz. Osiągi to nie tylko przyśpieszenie na prostej. Mi też nie robi różnicy 0,5 w tą czy w tą, ale to jak samochód się prowadzi, skręca, hamuje, przyśpiesza... tutaj żadne zwykłe BMW nie ma podejścia.
Aper napisał(a):
Idealna na podroze transkontynentalne, na zakupy jak i wypad na tor lub wyscig spod swiatel!

M5 e39 to bardzo fajny i udany samochód, ale na tor się nie nadaje. Nie mniej jednak jest to wygodna limuzyna która bardzo dużo potrafi :)

Ogólnie wątek trochę dziwny. Pytanie pod jakim względem porównujemy. Jeżeli tak jak głosi temat które M było najbardziej udane to bym głosował na GTS'a, gdyż jest najbardziej dopracowany i nie bardzo jest co w nim zmieniać. Jeżeli uniwersalność to zwykłe M3 e9x. Ze względu na potencjał torowy wybrałbym e46. jeżeli chodzi o tak zwaną kultowość to tutaj wybór strasznie ciężki, ale z typowych M wybrałbym M1. Wspaniałe są też 8er i Z8, ale teoretycznie to nie eMki. Dla kogoś kto jeździ głównie w trasie M5 e39 itd. Każda eMką ma coś w sobie i w czymś się sprawdza wyśmienicie.

Zaznaczyłem M3 e46 gdyż najbardziej do mnie pasuje. Nie zaznaczyłem CSL'a tylko dlatego że ma SMG, a ze zwykłego e46 nie trudno zrobić CSL'a.

PostNapisane: 20 listopada 2011, 11:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
kostek_ja napisał(a):
Wspaniałe są też 8er i Z8, ale teoretycznie to nie eMki.

co do Csi można się kłócić, VIN Mkowy ale silnik tylko liźnięty ;)
a z takim ///M nie ///M to uber alles jest chyba s70/2 i S70/3 :]

PostNapisane: 20 listopada 2011, 11:50 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
kostek_ja napisał(a):
M5 e39 to bardzo fajny i udany samochód, ale na tor się nie nadaje.

M5 z założenia miało być limuzyną pana prezesa ze sporym zapasem mocy do pocinania na autobahnach. Powiedz mi Kostek jak wygląda sprawa toru po modach? Siedzisz w tym i pewnie będziesz wiedział jak się prowadzi M5 w ciasnych zakrętach po zmianie hebli, zawieszenia itd itp. Według mnie dużym plusem S62 jest bardzo mocny dół i to jest coś w czym można się z miejsca zakochać :serce:

wczoraj oglądałem filmiki na youtube i trafiłem na to: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... l-IuxWEMVI
według Clarkson'a 1M jest najlepsze do FUNu :hyhy:

Masa 1570 kg
Moc/Masa 216,56 KM/t

Musi robić mały terror na torze i łupać asfalt na kawałki, w dodatku małe, zwinne, sztywne i typowo ///M czyli zwarte ;)

PostNapisane: 20 listopada 2011, 11:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Obiektywnie jako auto sportowe, bo takim jest M/// to E30, jako auto, które zdobyło najwięcej nagród w historii rajdów samochodowych.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 20 listopada 2011, 12:03 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: Jest A3 8V CXS
Jest A4 B5 ANB
Jest S6 C4 AEC
Jest S4 C4 AAN
Jest A6 C4 AAT
Jest BMW E39 530da
Jest BMW E46 320d

FB:

Garage Our Cars
E34, E30.

Reszta już idzie w złym kierunku.

Było BMW e39 530Da
Jest BMW e39 530Da

PostNapisane: 20 listopada 2011, 16:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
Wojt4S90 napisał(a):
Powiedz mi Kostek jak wygląda sprawa toru po modach?

Ciężko mi coś powiedzieć na ten temat gdyż po pierwsze M5 e39 jechałem tylko na prawym fotelu, a po drugie tych aut się za bardzo nie modyfikuje. Oczywiście można poprawić zawias, a hamulce wręcz trzeba, ale robienie z M5 e39 samochodu na tor nie ma sensu.
Wojt4S90 napisał(a):
Siedzisz w tym i pewnie będziesz wiedział jak się prowadzi M5 w ciasnych zakrętach po zmianie hebli, zawieszenia itd itp.

W ciasnych ze względu na masę i gabaryty tak sobie. To nie jest samochód do tego. Nie pamiętam dokładnych czasów, ale na MTD w lublinie gdzie tor jest bardzo ciasny M5 e39 na drogowych oponach miało do mnie całkiem sporą stratę, a po założeniu slicków była taka sama różnica ale na korzyść e39. e39 miało gwint bilsteina, a ja miałem praktycznie serię + stabilizatory. Nie miałem jeszcze gwintu i hamulców.
Wojt4S90 napisał(a):
Według mnie dużym plusem S62 jest bardzo mocny dół i to jest coś w czym można się z miejsca zakochać

Fakt ten silnik to arcydzieło. Ma rewelacyjny dół. To samo e39 na MTD w Koszalinie kręciło czasy bardzo podobne do mojej e46 (już na gwincie i heblach). Obydwaj mieliśmy semislicki. Nie pamiętam rozmiarów. Raczej miałem węższy tył, z przodem mogło być różnie. e39 było na r888, ja miałem z przodu federala, a z tyłu R888. Na koniec tak się prezentowały czasy:
Ja - 1:53:26
e39 - 1:53:89
Mierzone fotokomórką.
Moim zdaniem w zakrętach e39 jest wolniejsze, za to szybsze na prostej. Do tego bardzo pomaga mu dół o którym piszesz. Ja na niektórych zakrętach nie wiedziałem czy jechać na 2 czy na 3. Po czasach doszedłem do wniosku że jest trochę szybciej jak biorę je na 3. Oczywiście wychodzę wówczas wolniej, ale nie destabilizuje samochodu przed wejściem. Niestety nie umiem na tyle dobrze hell & toe żeby używać go w jeździe torowej i taki jest efekt. e39 na 3 wyrywa prawie tak samo jak na 2, a na pewno mniej traci niż ja w e46 :)
Wojt4S90 napisał(a):
czoraj oglądałem filmiki na youtube i trafiłem na to: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... l-IuxWEMVI
według Clarkson'a 1M jest najlepsze do FUNu

Masa 1570 kg
Moc/Masa 216,56 KM/t

Musi robić mały terror na torze i łupać asfalt na kawałki, w dodatku małe, zwinne, sztywne i typowo ///M czyli zwarte

Tylko jakbym na to 1M nie spojrzał to jak dla mnie jest to M3 e46 w nowszym wydaniu. Trochę cięższe i ma trochę mniej mocy, za to ma więcej momentu itd.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1