BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 czerwca 2025, 19:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Realne przebiegi w BMW
PostNapisane: 29 czerwca 2011, 22:06 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Gumiś napisał(a):
bendzamin napisał(a):
Scenic 2000r

Jeszcze się nie rozpadł? :zdziwko:

jasne, że nie :hyhy: I pewnie w lepszej kondycji niż nie jedna forumowa igła :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 czerwca 2011, 04:47 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52B28
W e36 mam 220tys. Czy to prawda? Wątpię szczerze mówiąc.

Laguna w dieslu, którą jeździ moja żona z 2001r ma 290tys km. W miarę realne, choć też pewny nie jestem..

Wystawiłem ją kiedyś dla ciekawości na allegro w srednio niskim przedziale cenowym. każdy kto dzwonił pytał jak to możliwe, że auto ma taki duży przebieg.. Polak jest głupi i chce być oszukany...

PostNapisane: 3 lipca 2011, 11:55 
Pierwsze kroki

śmieszycie mnie takimi tematami jak ten czy o gazie..
to nie są wczesne lata 90, teraz przebieg można sprawdzić, np. słynnym modułem świateł,
nie wiem o czym ta gadka znam mazdę 6 2007 diesel na firme z przebiegiem 91 tyś km
"nierealne, kręcone!! diesle są do nabijania przebiegu"
no a właśnie, że ta ma na 100% realny przebieg
jakby nie patrzeć to jest 25kkm/rok to jest tak dramatycznie mało?
codziennie jest używana do dojazdu do pracy (25km w jedną stronę) codziennie do jazdy po mieście a była też np. w Chorwacji
z innych, których przebieg jest też pewny bo od nowości w rodzinie to
megane I kombi 2000r 120kkm
megane I sedan 1998 80kkm!
ford focus kombi 1998 sprowadzony od wroga 85kkm potwierdzony w aso

śmieszy mnie taka gadka, pozornie poważnych ludzi, że diesel musi mieć bambilion kilometrów bo inaczej kręcony, albo że auto 13lat i 80kkm to niemożliwe

PostNapisane: 3 lipca 2011, 12:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
Uno mojego ś.p dziadka - rok produkcji 2001 przez sześć lat przejechał 12 000 km ;)

Mój jest z 2002 i ma na liczniku 245 000 ,jak kupowałem rok temu to miał 221 000.

PostNapisane: 3 lipca 2011, 12:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
szybciutki napisał(a):
śmieszycie mnie takimi tematami jak ten czy o gazie..
to nie są wczesne lata 90, teraz przebieg można sprawdzić, np. słynnym modułem świateł,
nie wiem o czym ta gadka znam mazdę 6 2007 diesel na firme z przebiegiem 91 tyś km
"nierealne, kręcone!! diesle są do nabijania przebiegu"
no a właśnie, że ta ma na 100% realny przebieg
jakby nie patrzeć to jest 25kkm/rok to jest tak dramatycznie mało?
codziennie jest używana do dojazdu do pracy (25km w jedną stronę) codziennie do jazdy po mieście a była też np. w Chorwacji
z innych, których przebieg jest też pewny bo od nowości w rodzinie to
megane I kombi 2000r 120kkm
megane I sedan 1998 80kkm!
ford focus kombi 1998 sprowadzony od wroga 85kkm potwierdzony w aso

śmieszy mnie taka gadka, pozornie poważnych ludzi, że diesel musi mieć bambilion kilometrów bo inaczej kręcony, albo że auto 13lat i 80kkm to niemożliwe

Pozdrów rodzinkę, nie ma to jak kupić klepaka, który nigdy się nie zwróci. :rotfl:

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 3 lipca 2011, 13:57 
Pierwsze kroki

jedni zarabiają inni oszczędzają :D

diesle były sporowadzane przez brokera, przez co wychodziły idealnie w tej samej cenie co benzyna w salonie, jesteś dla mnie typowym trollem, nie znasz dokładnie sytuacji, ale offtopem pociśniesz :)

PostNapisane: 26 sierpnia 2011, 08:09 
Przyjaciel forum

Troszkę odświeżę temat :P
Swoją bawarkę (2002 r.) kupiłem w tamtym roku początkiem czerwca z przebiegiem 204 500 km.Książka była prowadzona bodajże do 2007 roku do przebiegu coś ponad 170 tyś km,tak,więc przebieg wydaję się być w miarę realny.Przy oględzinach auta czepiłem się tego przebiegu,czy rzeczywiście prawdziwy to sprzedający chciał dzwonić do poprzedniego właściciela w celu potwierdzenia tego przebiegu.Pesymistyczna wersja jest taka,że ewentualnie mógłby mieć jakieś 20-30 tyś km więcej,bo tak wychodzi z obliczeń w porównaniu do poprzednich lat użytkowania,ale wolę przyjąć wersję optymistyczną,że przebieg jest wiarygodny :)
Tym bardziej,że wnętrze auta nie jest zniszczone i nie wyglądało nawet na te niecałe 205 kk :)
Tak,więc auto było kupione 9 czerwca 2010 ze wspomnianym przebiegiem 204 500 km,a na dzień dzisiejszy po 14 miesiącach użytkowania ma 214 500 km :)

PostNapisane: 3 września 2011, 09:43 
Forumowicz

Panowie nie łudźcie się, BMW zza zachodniej granicy z połowy lat dziewięćdziesiątych zapewne ma dawno za sobą 300 tysięcy, baa duża część ma już od dawna ponad 500 tysi. a nawet 800tysi. Myk w tym aby kupić auto z tej pierwszej grupy i na bieżąco doinwestowywane ;-)
Ci co uważają, że dostali tą perełkę mającą mniej po prostu oszukują samych siebie lub są po prostu frajerami ;-) Szczególnie tyczy się to tych co kupują kilkunastoletnie "klepaki". Te samochody są szczególnie podatne na kupowanie przez naiwną część społeczeństwa, która szuka oszczędności, a nawet wmawia sobie, że ją znaleźli..... (oczywiście nie mówię tu o młodych klepakach tylko tych spracowanych) Stary samochód zawsze będzie się psuł, czy to benzyna, czy to diesel tylko koszt naprawy jest diametralnie różny. Szczególnie mając w gamie silników tak dopracowane przez lata i niezawodne jednostki benzynowe jak te z rodziny M5X diesel to słaba inwestycja.

A co do zużycia wnętrza dodam, że mój dobry znajomy ma skodę felicję 11 letnią z przebiegiem 200tysięcy, kupioną przez jego rodzinę w salonie - kiera, pedały i gałka właściwie niema żadnych oznak zużycia, tapicerka w stanie idealnym jak z salonu, właściwie nic we wnętrzu nie trzeszczy. Dodam, że większość kilometrów samochód zrobił w Warszawie, zatem często hamował, często przyspieszał, a przyspieszając w tym słabiutkim dieselku trzeba zmieniać biegi co każde 20km/h.
Porównajcie sobie teraz jakoś wykonania i materiały w skodzie i w BMW.... Patrząc na to, nie uwierzę w żaden oryginalny przebieg samochodów z za zachodniej granicy, gdzie wlatuje się na autostradę i siedzi na dupsku nieruchomo przez godzinę, a kilometry na liczniku lecą jak pojebane :hyhy:

A i powiedzcie mi czemu ludzie tak namiętnie sprawdzają przebieg w ASO?? Właściwie skąd ASO ma wiedzieć jaki jest przebieg?? Przecież komp niema wiadomości o średnicy kół, czy profilu opon, zatem powiedzcie mi skąd ma wiedzieć jaki jest przebieg?? Czy komputer zapisuje liczbę obrotów wału?? (co i tak dałoby orientacyjny wynik)
U siebie znalazłem tylko liczbę roboczogodzin silnika :D jak przemnożyłem przez 80km/h wyszedł mi wynik 280K km :hyhy: Ale dodam, ze u znajomego który ma samochód z niemcowni jak podzielił roboczogodziny przez stan licznika to wychodzi średnia prawie 90km/h, a i tak przebieg u niego wydaje mi się średnio realny, więc wózek mógł latać jeszcze szybciej :] W moim przypadku szacując po liczbie roboczogodzin, myląc się w średniej prędkości o 30km/h można popełnić błąd +/- 100 tyś. km czyli mój wóz może mieć równie dobrze i 400tyś. km jeżeli jeździł nim jakiś szybki i wściekły :-] Dodam, że oczywiście na liczniku widnieje liczba dość bliska magicznym 180 tyś. km :rotfl:

Pozdrawiam

PostNapisane: 3 września 2011, 18:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
PanBrzoza, z tym zużyciem wnętrza to wszystko zależy jak kto szanował.
Mam w rodzinie Uno,które jest od nowości,jeździł nim mój dziadek.Przez 7 lat przejeździł nim 15 tys. kilometrów.
Po siedmiu latach,uno cały czas pachniało nowością. Po jego śmierci,fiacika przejęła moja ciocia.Jeździ nim do teraz od 2007 roku,przejechała nim ok.20 000km i kierownica jest strasznie powycierana,mieszek gałki zmiany biegów urwany,fotele już w niektórych miejscach powycierane. Ogólnie auto wygląda teraz fatalnie,a ma gdzieś z 40 000 przebiegu. Wystarczyło,że do auta dopadła kobieta z pierścionkami na paluchach i kierownica wygląda jakby miała za sobą 200 000km albo i lepiej.

Kiera w moim BMW też jest trochę powycierana,za to skóra wygląda ok.
W ogóle kierownice w BMW chodzą nieco ciężej niż w innych autach i to też może powodować szybsze zużycie.

A tak kończąc tego posta to muszę powiedzieć,że wolałbym auto,które ma 500 000km od dbającego właściciela niż auto z 200 000 przebiegu od flejtucha,który o eksploatacji samochodu nie ma zielonego pojęcia i jeździ na jednym oleju aż pojawi się kontrolka niskiego ciśnienia.

A tak BTW przebieg mojej to 247 000,w rok przejechałem 24 000.
Jak na 9 letnie auto uważam ten przebieg za PRAWDOPODOBNY ;)

PostNapisane: 3 września 2011, 18:49 
E34 lover

Z tymi materiałami to jest różnie. Ja miałem Meganke służbową. Jeździłem nią od nowości i przy przebiegu 180kkm środek wyglądał jak nowy i myślałem o odkupieniu fury. Kiera pedały wszystko lux. Ale firma postanowiła że latamy do 200kkm i wiecie co? Przy 200kkm auto wyglądało jak by miało 50 lat :kwasny: Sam byłem w szoku!

PostNapisane: 3 września 2011, 21:48 
Forumowicz

Moje BMW: e34 1994r 525 tds
Kod silnika: m51
kolega naprawiał Passata 2004r 640tk wyglądał całkiem nieźle :P

PostNapisane: 3 września 2011, 22:05 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Producent projektując auto i decydując się na użycie danych materiałów do wnętrza dokładne wie jaka będzie ich żywotność/wygląd po określonym przebiegu.

PostNapisane: 4 września 2011, 06:52 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Garaż: Było E36 318i M43b18, E39 520i M52b20
Jest E46 320d M47N
Mi się wydaję, że znaleźć BMW z przebiegiem powyżej 300k km może być ciężko ale szukając w 10 latkach i to są przebiegi autentyczne (tak mi się wydaję). Ostatnio zrobiłem takie porównanie, na mobile.de przejrzałem 10 latki BMW i wiele ma przebieg poniżej 200k km a znaleźć powyżej 300k km to już ciężko, ale popatrzcie na 10 letnie mercedesy. Na allegro mercedesy mają przeloty standardowe czyli ok 180.000km a na mobilach przeważnie ok 400.000km a nie rzadko powyżej 500.000km. Niemcy BMW kupują do normalnej jazdy natomiast mercedesy to już na zarobek (taxi itd.). Blisko 300.000km w BMW to tylko diesle i to touringi (większość).
Piszę o mobilach dlatego, iż na allegro jakieś 3/4 to sprowadzone auta z Niemczech.

PostNapisane: 4 września 2011, 07:20 
Pierwsze kroki

Jak myślicie koledzy czy takie zużycie środka jak na zdjęciach jest możliwe dla tradycyjnego przebiegu 200kkm.
Wczoraj oglądałem 528 z 97r. i zrobiłem kilka zdjęć telefonem:
http://imageshack.us/f/847/foto02i.jpg/
http://imageshack.us/f/809/foto03m.jpg/
http://imageshack.us/f/847/foto04x.jpg/
http://imageshack.us/f/651/foto05x.jpg/

PostNapisane: 4 września 2011, 16:41 
Forumowicz

Szczerze, nie sądzę. Ale nie chcę być wyrocznią.

PostNapisane: 20 sierpnia 2012, 15:26 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 320d E46
Kod silnika: M47
Garaż: Moja była skromna BMW 320d E46
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104392
Ja w swojej E46 320d 136KM z 07.1999r ma obecnie 279 tys km prawdziwego przebiegu. Tylko ze moje auto nie jest autem flotowym i zostało sprowadzone aż z Hiszpanii prywatnie nie na handel :) Została kupiona w salonie w Badalonie koło Barcelony :) i miała w Hiszpanii tylko jednego właściciela.

Obrazek

PostNapisane: 20 sierpnia 2012, 15:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
W moim e36 328 chyba mam prawdziwy przebieg. Stos różnych badań technicznych ze stopniowo rosnącym przebiegiem aż do 2009 roku :) Choć po wnętrzu to już nie jeden powiedział by, że 600tys... A może i tyle jest :rotfl:

PostNapisane: 22 sierpnia 2012, 10:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Ja mam udokumentowane 250 tysi. ;)

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 22 sierpnia 2012, 10:33 
Ja sobie tak z ciekawości chciałem znaleźć na allegro autka z przebiegiem większym niż 500 tyś i nosz ku*wa ludzie to debile, szkół chyba nie pokończyli bo nawet przebiegu (ani mocy a czasem i ceny) nie potrafią porządnie wpisać. Skąd te stworzenia się biorą...?
Obecnie na allegro nie widziałem BMW z przebiegiem większym niż 350 tyś...
jest jedna 535d e61 z przebiegiem 300k, oraz x5. szacun dla sprzedających

PostNapisane: 22 sierpnia 2012, 18:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
Potwierdzone 138 tys. km :] 2000 rok :)

Wnętrze nie zależy od Przebiegu !! Dalej kierujcie się takimi stereotypami...

Jak auto ma 10 lat i przejechane 100 tys, a skóra nie była pielęgnowana to zaraz powiedzielibyście, że przebieg skręcony z miliarda....

Jak 5 letnie auto ma 400 tys km przejechane i skóra pielęgnowana i wygląda jak nowa, to powiecie pewnie, że całą tapicerke wymienił, bo niemożliwe, żeby po takim przebiegu była tapicera w takim dobrym stanie !

Jak macie w domach komplety wypoczynkowe ze skóry, to przypomnijcie sobie jak wyglądały w dniu zakupu, a jak po kilku latach. Normalna rzecz, że z czasem wszystko się starzeje i niszczy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1