BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pomoc Przy Wyborze Auta . Czy dobry Wybrałem egzemplarz ?
PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 14:42 
Pierwsze kroki

Bywało różnie i będzie bywać różnie :).

No cóż obrażać to ja się nie dam :). Samemu to tym bardziej się raczej uważa coś spierniczysz - sam płacisz , jedziesz z ojcem ( np ) coś się stanie wie co zrobić - sam co zrobisz? jak się nie znasz ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 14:45 
Pierwsze kroki

damianRC napisał(a):
1. Nie tak dawno bo około 2 lata temu miałem ten sam dylemat co Ty.

2. Kupiłem w Niemczech e36 318i czarna w M-paku, tu masz zdjęcie:

Obrazek

Jeździłem nią około 1,5roku. Sprawowała sie znakomicie. Ale żałowałem, tylko tego że wybrałem mniejszy silnik.
Nie pisz, ze 316 i 318 są nie najlepsze bo są b. dobre<mowa oczywiście o m43 czyli po liftowe silniki> . Jedyny problem z nimi to drobne wycieki spod uszczelki spod okolicy obudowy rozrzadu- reszta ok. Wielu forumowiczów ma w takowych gaz, przejechało mnóstwo km bez problemów.

Spalanie w 318i? Nie wiele mniejsze od np.323 dlatego lepiej brać większy motor.

Aktualnie, ale tylko przelotnie jeżdżę e36 328i i wiem, że ten silnik jest cudowny- elastyczny, potrafi mało spalić, można nim skillować 95 % aut w mieście.

Moim zdaniem najlepsze dla Ciebie będzie 318is albo 323i.

Ale póki co kieruj się stanem technicznym i bez wypadkowością auta. :)

Hm.. Kurcze no przekonało mnie, ale no silnik powyżej 2.0 to nie da rady kupić.. fakt że to tylko o 0.3 większy silnik ale jednak dla Taty to sporo :P. Nie nie nie chodziło mi że złe bo niewątpie że są bardzo dobre jak zresztą każde BMW :). Ale właśnie chodzi mi o cylindry , do 1.8 były 4 cylindry a 2.0 ma już 6 a z tego co czytałem to przy 6 jest niższe spalanie no i bardziej elastyczny silnik . Nie jestem pewny bo nie wiem czy dobrze wszystko ogarnałem :)

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 14:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: Ford Mondeo
Kod silnika: Freunde am Fahren
Tamashi napisał(a):
No cóż obrażać to ja się nie dam

Panie Kolego, nie miałem Cię zamiaru obrażać ;) Nie wiem, jak jeździsz, po prostu wiem, jaka jest męska, młodzieńcza psychika ;) Do tego zwykle, jak widzę gościa w takim aucie, to zawsze jakaś popisówka (umc umc na całą ulicę, wiadro zamiast rury wydechowej, zimny łokieć...) ;) Daleko mi od obrażania Cię, staram się tylko pomóc ;)

I Obrazek Poland Kurde!
Jeśli mogę Ci pomóc, służę pomocą!

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 14:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
Tamashi napisał(a):

Hm.. Kurcze no przekonało mnie, ale no silnik powyżej 2.0 to nie da rady kupić.. fakt że to tylko o 0.3 większy silnik ale jednak dla Taty to sporo :P. Nie nie nie chodziło mi że złe bo niewątpie że są bardzo dobre jak zresztą każde BMW :). Ale właśnie chodzi mi o cylindry , do 1.8 były 4 cylindry a 2.0 ma już 6 a z tego co czytałem to przy 6 jest niższe spalanie no i bardziej elastyczny silnik . Nie jestem pewny bo nie wiem czy dobrze wszystko ogarnałem :)

1. No nie bardzo ogarnąłeś. ;)

2. 2.0 to już r6, ale pali dużo więcej niż np. 318is czy 318i< a nawet 323> a idzie całkiem podobnie.

3. 318i czy tam 320i w przedziale 80-120 czy tam 60-100 na 4biegu nie są specjalnie elastyczne- tzn trzeba je podkręcić powyżej tych 3 tys.obr. :] No ale to w końcu wolnossąca benzyna.

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 14:53 
Pierwsze kroki

Glimcio napisał(a):
Tamashi napisał(a):
No cóż obrażać to ja się nie dam

Panie Kolego, nie miałem Cię zamiaru obrażać ;) Nie wiem, jak jeździsz, po prostu wiem, jaka jest męska, młodzieńcza psychika ;) Do tego zwykle, jak widzę gościa w takim aucie, to zawsze jakaś popisówka (umc umc na całą ulicę, wiadro zamiast rury wydechowej, zimny łokieć...) ;) Daleko mi od obrażania Cię, staram się tylko pomóc ;)

No dobrze dobrze, poczekaj zobaczysz mnie młodzieńczą psychikę i zobaczysz że jeździć normlanie da radę ;)

damianRC napisał(a):
Tamashi napisał(a):
1. No nie bardzo ogarnąłeś. ;)

2. 2.0 to już r6, ale pali dużo więcej niż np. 318is czy 318i< a nawet 323> a idzie całkiem podobnie.

3. 318i czy tam 320i w przedziale 80-120 czy tam 60-100 na 4biegu nie są specjalnie elastyczne- tzn trzeba je podkręcić powyżej tych 3 tys.obr. :] No ale to w końcu wolnossąca benzyna.

Hm.. czyli 2.0 odradzasz po prostu ? albo 318IS albo 323 tak ?:) oczywiście chodzi mi tylko i wyłącznie silniki benzynowe najlepiej Coupe żeby było lub sedan :)

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 15:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
Weź sobie takie zadbane 323 - bardzo mało pali fajnie jedzie, ma 6 cylindrów, na te 4 cylindrowe eski czy ieski nawet nie patrz...

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 15:13 
Zacna persona forum

Cytuj:
="Tamashi"
Hm.. czyli 2.0 odradzasz po prostu ? albo 318IS albo 323 tak ?:) oczywiście chodzi mi tylko i wyłącznie silniki benzynowe najlepiej Coupe żeby było lub sedan :)

Może nie, tak, że odradzam ale proponuję albo 318is albo 323. 323 spali tyle co 320 a jedzie zdecydowanie lepiej, z kolei 318is spali mniej od 320 a jeździ tak samo. No ale to tylko r4.....

Ogólnie priorytet bo bezwypadkowe auto, a silnik 318is czy 320 to powinna być drugorzędna sprawa.

Choć jeśli trafiła by mi się zadbana 320 w M-paku to wziął bym ją bez wahania. :) Wszystko zależy od stanu egzemplarza a e36 nie jest młodym autem i ciężko znależć coś dobrego.

Ostatnio edytowano 15 kwietnia 2012, 15:43 przez damianRC, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 15:16 
Pierwsze kroki

frrider napisał(a):
Weź sobie takie zadbane 323 - bardzo mało pali fajnie jedzie, ma 6 cylindrów, na te 4 cylindrowe eski czy ieski nawet nie patrz...

Hm.. No dobrze postaram się jakoś naprosić siły wyższe ( tate ) ;D

damianRC napisał(a):
Może nie, tak, że odradzam ale proponuję albo 318is albo 323. 323 spali tyle co 320 a jedzie zdecydowanie lepiej, z kolei 318is spali mniej od 320 a jeździ tak samo. No ale to tylko r4.....

Ogólnie priorytet bo bezwypadkowe auto, a silnik 318is czy 320 to powinna być drugorzędna sprawa.

Choć jeśli trafiła by mi się zadbana 320 w M-paku to wziął bym ją bez wahania. :) Wszystko zależy od stanu egzemplarza a e36 nie jest młodym autem i ciężko znależć coś dobrego.

hm 318IS to nie jest modyfikacja standardowej 318 ?

Tak wgl mam inne pytanie na co głównie zwracać uwagę przy wyborze bmw ? na co konkretnie patrzeć ? :)

I co uważacie o tych Dwóch egzemplarzach ? :
1. http://otomoto.pl/bmw-323-2-5-171km-bog ... 58941.html
2. http://otomoto.pl/bmw-323-m-pakiet-C23650283.html

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 15:19 
Zacna persona forum

Ogólnie starsze BMW (czyt. poniżej e38) dosyć trudno jest znaleźć w naprawdę świetnym stanie, bo najczęściej pochodzą od amatorów szybkiej jazdy i palenia kapcia, co nie oznacza, że takiej nie znajdziesz, trochę cierpliwości i nieprzespanych nocy przy allegro lub otomoto i na pewno znajdziesz jakiegoś rodzynka ;) Pomyśl o M-Paku, coś pięknego :hyhy:

I Obrazek Poland Kurde!

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 15:21 
Pierwsze kroki

Glimcio napisał(a):
Ogólnie starsze BMW (czyt. poniżej e38) dosyć trudno jest znaleźć w naprawdę świetnym stanie, bo najczęściej pochodzą od amatorów szybkiej jazdy i palenia kapcia, co nie oznacza, że takiej nie znajdziesz, trochę cierpliwości i nieprzespanych nocy przy allegro lub otomoto i na pewno znajdziesz jakiegoś rodzynka ;) Pomyśl o M-Paku, coś pięknego :hyhy:

Hm no zgodzę się z Tobą, że ciężko znaleźć naprawdę w dobrym stanie zwłaszcza z moim gustem :P. No ale jak zauważyć naprawdę dobry egzemplarz na co zwrócić uwagę ? M -Pak tak w skrócie czym się różni od normlanego ?

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 15:21 
Zacna persona forum

Tamashi napisał(a):
I co uważacie o tych Dwóch egzemplarzach ? : 1. http://otomoto.pl/bmw-323-2-5-171km-bog ... 58941.html2. http://otomoto.pl/bmw-323-m-pakiet-C23650283.html

To drugie, to cudo :) Tylko na wejściu zrób porządek z tym wydechem ;) Mogę się mylić ale nie kojarzę takiej rury w m-paku ;)

I Obrazek Poland Kurde!

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 15:23 
Pierwsze kroki

Glimcio napisał(a):
To drugie, to cudo :) Tylko na wejściu zrób porządek z tym wydechem ;) Mogę się mylić ale nie kojarzę takiej rury w m-paku ;)

Nie nie, ta rura wydechowa to jakaś pomyłka ale chodzi mi ogólnei o wystrój czy zmienił się mój gust troszeczke ;D

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 15:25 
Zacna persona forum

Tamashi napisał(a):
Glimcio napisał(a):

Nie nie, ta rura wydechowa to jakaś pomyłka ale chodzi mi ogólnei o wystrój czy zmienił się mój gust troszeczke ;D

Jak te dzieci szybko dorastają, jestem z Ciebie taki dumny synu :hurra: :super:

I Obrazek Poland Kurde!

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 15:26 
Pierwsze kroki

Glimcio napisał(a):
Jak te dzieci szybko dorastają, jestem z Ciebie taki dumny synu :hurra: :super:

Te Twoje poczucie humoru ;]

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 15:27 
Zacna persona forum

Tamashi napisał(a):
Te Twoje poczucie humoru ;]

Nie każdy je rozumie, może dlatego nie mam kolegów :(

I Obrazek Poland Kurde!

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 15:29 
Pierwsze kroki

Glimcio napisał(a):
Nie każdy je rozumie, może dlatego nie mam kolegów :(

Zastanawiające dlaczego nie masz kolegów hm.. Przykro mi :zalamany:

Ponawiam pytanie, Na co głównie trzeba zwrócić uwagę przy wyborze BMW ? :)

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 15:33 
Zacna persona forum

Tamashi napisał(a):
Zastanawiające dlaczego nie masz kolegów hm.. Przykro mi

Dziękuję za współczucie :D

I Obrazek Poland Kurde!

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 15:43 
Zacna persona forum

Cytuj:
Zastosowanie łańcuchowego napędu rozrządu ograniczyło liczbę czynności serwisowych. Oczywiście motory nie są całkowicie bezobsługowe - konieczność wymiany łańcucha i napinaczy zwykle pojawia się przy przebiegach 200-250 tysięcy kilometrów. Interwencji mechanika mogą wymagać także hydrauliczne popychacze zaworowe, które konieczność wymiany sygnalizują intensywnym terkotem.

Źródłem wielu problemów jest instalacja elektryczna - zdarzają się zaśniedziałe połączenia oraz trudne do wykrycia przetarcia izolacji. We wnętrzu kontroli wymagają wszystkie elementy wyposażenia. W E36 często strajkują centralne zamki, stacyjki i elektrycznie sterowane szyby. Blacha nadwozia nie została najlepiej zabezpieczona przed korozją. W bezwypadkowych egzemplarzach pierwszej kolejności atakuje błotniki i tylną klapę. Rdza upodobała sobie również elementy układu wydechowego. Przy przebiegach 150-200 tysięcy kilometrów często konieczne są nowe przepływomierze oraz czujniki ABS-u.

W trakcie jazdy próbnej warto zwrócić uwagę na działanie maglownicy, jak również wsłuchać się w pracę zawieszenia. Stukanie zwykle świadczy o wyrobieniu metalowo-gumowych tulei. Najtrwalsze nie są także łączniki stabilizatorów oraz drążki kierownicze, a najbardziej kosztowną operacją jest wymiana tulei belki tylnego zawieszenia. Wibracje i hałasy podczas przyśpieszania oraz zmian biegów zwykle oznaczają uszkodzoną podporę wału napędowego. Za typową przypadłość BMW E36 można uznać wycieki oleju z silnika i skrzyni biegów. W wielu egzemplarzach, szczególnie nierzetelnie serwisowanych, regeneracji mogą wymagać hamulce.

Po otwarciu maski trzeba rzucić okiem na elementy układu chłodzenia, które nigdy nie uchodziły za mocną stronę BMW. Wycieki albo problemy z działaniem wentylatora mogą prowadzić do kosztownego w skutkach przegrzania jednostki napędowej. W przypadku wersji 1.8tds problemy z uruchomieniem silnika mogą zwiastować konieczność wymiany lub regeneracji pompy wtryskowej. Niestety odsetek zaniedbanych pojazdów rośnie - serwisowanie i pozornie drobne naprawy zaczynają kosztować niewspółmiernie dużo do wartości pojazdu.

Źródło: http://www.autocentrum.pl/testy-aut-uzy ... 000/#lista

http://www.autocentrum.pl/autorentgen/bmw/seria-3/e36/

a tu masz listę najczęstszych usterek ;)

A tak poza tym, to spójrz na kierowcę, poznaj go, zobacz, jakim jest człowiekiem, na jeździe próbnej daj mu też prowadzić, żeby zobaczyć, jak on jeździ i traktuje to auto, zagadaj go przy tym, żeby to co robił było odruchem ;)

I Obrazek Poland Kurde!

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 15:45 
Pierwsze kroki

Czyli z zewnątrz jedynie co mogę sprawdzić to Korozja z tych usterek prawda ? :)

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 15:49 
Zacna persona forum

Tamashi napisał(a):
hm 318IS to nie jest modyfikacja standardowej 318 ?

Zasadnicza różnica jest taka, że 318is to 16V ,a 318 i 316 to 8V.

A co do kupna BMW to poszukaj na forum, tematów o e36, kupnie, na co zwracać uwagę było już bardzo dużo, np:
viewtopic.php?f=6&t=63010&start=920

A wydech w tej 323 z linka jest oryginalny AC Schnitzer, ale fatalnie zamocowany. :suchy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1