BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Najlepsza seria 3
PostNapisane: 10 kwietnia 2011, 13:46 
bendzamin napisał(a):
chociaż podstawowe bmw też dupy niw urywa, a dobrze skonfigurowany Ford jest naprawde 1adnym autem.

I oto właśnie mi chodzi.

bendzamin napisał(a):
Mondeo na pe1nym sztosie kosztuje 130 tys?

Za 145 tyś. masz 2.0 benzynę 240 koni, w najlepszej wersji wyposażeniowej, która zawiera (o ile dobrze pamiętam) również aktywne-sportowe zawieszenie i inne fordowskie frykasy. Mniej-więcej tyle kosztuje 318d...

jnx napisał(a):
Cytuj:
. Za 140 tyś. dostaniesz najwyżej średnio wyposażone 318d, z wnętrzem jakościowo przypominającym Seata... Kupel niedawno takie kupił.

Mhm...sugerujesz że im gorsza opcja wyposażenia w E90 tym gorzej wykończone? :)

Tutaj drobna korekta, bo jednak po lifcie w e90 jest chyba trochę lepiej z tą jakością, a przynajmniej tak wygląda, bo już nie macałem tych plastików gdy ostatnio siedziałem w FL. No ale kumpel ma przedliftową i wnętrze wygląda naprawdę nieciekawie :/ Może nie tyle wraz z wersją zmieniają się stricte materiały wykończeniowe, ale dostajesz już lepszą kierownicę, aluminiowe/drewniane wstawki, skórzaną tapicerkę i jakoś to wygląda.

Odnośnie jeszcze tej przewagi... J. Clarkson testując e46 328 powiedział, że to cholernie dobre auto. Problem jednak w tym, że nikt go nie kupi, bo większość wybierze 318, a to już są cholerne nudy. Ponieważ o ile w przypadku e36 taka 318, ze swoimi około 10 sek. do 100 km/h, w tamtych czasach faktycznie mogła mieć przewagę nad podobną konkurencją (o 328 nawet nie wspominając) i to należy zapisać na kolejny plus dla tej tego modelu, to jaką przewagę chcieli zdobyć konstruktorzy BMW, dodając nowej 318 e46 3 konie??? :zdziwko: W tych latach była masa tańszych aut która do tej pory to objeżdża. Do 328 w e46 też mogli dać przynajmniej te 200-parę koni (a wiem, że nie stanowi to wielkiego wyzwania...). Głupio by mi było, gdyby w e46 328, objechał mnie gość z e36... Ale 328 i tak jest mocne, więc tego się aż tak nie odczuwa. I tu jest racja, że prawdziwe BMW z krwi i kości, to tylko dobrze wyposażona wersja, koniecznie z mocnym motorem. Te słabsze są trochę "na doczepkę", a mimo to paradoksalnie najlepiej się sprzedają. Może więc faktycznie liczy się tylko znaczek???

PostNapisane: 10 kwietnia 2011, 15:33 
Częsty bywalec

Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=95071&start=0
Zakov napisał(a):
Mam nie pierwsze e46 i choć e36 jeździłem krótko, ale to właśnie do niego mam największy sentyment. Według mnie najbardziej ponadczasowa linia. Podoba mi się zwłaszcza sedan. Od e46 czuć już globalizacją i niestety jest to tendencja rosnąca wraz z kolejnym modelem (dlatego e90, jak dla mnie odpada na starcie w tym rankingu). Jakieś historie z łuszczącymi się plastikami, trzeszczącymi szybami i niepowracającymi klamkami w e46, nie, nie, zdecydowanie nie! A jak ktoś jeszcze zaczyna się bawić w jakiś "german style" z tym modelem to w ogóle wychodzi z tego pokemon. Jednak e46 w "serii" również mi się podoba, a coupe (zwłaszcza lift) nawet bardzo, w końcu takie mam :) Na e30 nie zagłosuje, ponieważ przy e36 to niebo, a ziemia, zupełnie nowa jakość po stronie e36. Przykro jedynie, że e36 zostało tak zwieśniaczone, ale sądzę, że paradoksalnie to dobrze świadczy o modelu... Nie to, żeby buractwo miało dobry gust, ale z reguły najbardziej "krzywdzone" są te najładniejsze, ponadczasowe modele. Przykład - Calibra. Marzy mi się, że kiedyś jeszcze dopadnę M3 e36 sedan, w stanie kolekcjonerskim :)

Dobre słowa :ok:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 kwietnia 2011, 16:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Zakov, rozumiem co piszesz, częściowo Cię popieram. Jednak mimo wszystko nie tylko o znaczek tutaj chodzi, mimo wszystko BMW to nie tylko osiągi... :zdegustowany:

No i znowu na korozji piszę na forum :zawstydzony:

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 10 kwietnia 2011, 17:41 
jiGsaw napisał(a):
BMW to nie tylko osiągi...

Dla mnie BMW to przede wszystkim precyzja prowadzenia. Niespotykany mix dobrego zawieszenia i hamulców, precyzyjnego układu kierowniczego i doskonałego silnika. Do tego jakość, wygoda i prestiż (to ostatnie nie jest mi koniecznie do szczęścia potrzebne). Niestety jednak rzeczywistość bywa okrutna i okazuje się, że najpopularniejsze wersje, choć z pewnością posiadają ducha BMW, nie mają wszystkich spośród tych cech. Natomiast 140 konny diesel, albo mała "benzynka" również nie przyśpieszają zbytnio tętna... A bulić trzeba tak czy siak.

Chciałbym dodać, że z całego serca mam nadzieję, iż przyszła seria 3 podzieli jakość wykończenia wnętrza obecnej serii 5. Uważam, że w porównaniu z poprzednikiem jest pod tym względem bardzo duża różnica na korzyść serii 5 f10 i oby tak było również w przypadku serii 3 f30. Bo jeśli chodzi o e90/2, to trzeba przyznać, że nawet M3 pozostawia niedosyt. Jakość jest co prawda poprawna, ale ciężko na pierwszy rzut oka odróżnić M3, od pierwszej-lepszej 335i. Jednak od takich aut wymaga się czegoś więcej... Nie wspominając już o pozycji za kierownicą, gdzie przy wzroście 185 cm i fotelu ustawionym maksymalnie nisko, odnosi się wrażenie siedzenia w jakimś mini-vanie (przynajmniej po przesiadce z e46) :/

PostNapisane: 10 kwietnia 2011, 19:43 
Zacna persona forum

Cytuj:
Jakość jest co prawda poprawna, ale ciężko na pierwszy rzut oka odróżnić M3, od pierwszej-lepszej 335i

A jest jakakolwiek różnica, żeby ją zauważać ?

PostNapisane: 10 kwietnia 2011, 20:24 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Fajny topic, Z Zakovem zgadzam się w niemal 100%.Nie mam aż tak dużej praktyki w 3er(zwłaszcza w nowych...), ale w 5er vs reszta świata się gadzam, a 7er to nie temat o prowadzeniu się..
Dla mnie bm&w to R6, które to gdyby nie w/w byłoby już wymarte. Fenomenalne silniki, mój szacun. 2 to małe samochdy z wielkimi silnikami umiejscowanymi tam, gdzie OOOO a nawet MB (choć mógłby...) nie sięga. 3er to temat, który od mnóstwa lat jest wzorem do naśladowania, który to dopiero od niedawna został podjęty lecz wciąż niedościgniony. B8....

S pozdro 4all (lufa)

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 10 kwietnia 2011, 21:01 
Septua napisał(a):
Cytuj:
Jakość jest co prawda poprawna, ale ciężko na pierwszy rzut oka odróżnić M3, od pierwszej-lepszej 335i

A jest jakakolwiek różnica, żeby ją zauważać ?

Oglądałem to auto ponad rok temu, więc nie pamiętam wszystkich szczegółów. W tym samym dniu "badałem" też 335i, ale nie przypominam sobie szczególnych różnic. W M3 uwagę przykuwała jaskrawo pomarańczowa skóra. Nie wiem czy taka jest dostępna w "cywilnej" wersji. No i kierownica to czysta poezja... Mała, zgrabna i gruba, że ledwie mieści się w dłoniach. Ale taka kierownica jest dostępna również w pozostałych modelach, a to powinno być coś wyjątkowego, co odróżnia taką odmianę i jest niedostępne w innych wersjach.

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 16:35 
Zacna persona forum

Czyli różnic nie ma co mnie kompletnie nie dziwi. ///M ma się wyróżniać silnikiem, skrzynią i zawieszeniem a nie wykończeniem wnętrza.

Zawsze można zrobić sobie Individuala i mamy perełkę choćby 320d :]

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 23:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
seria 3 jest najlepszym wyborem- niewazne w jakiej kwocie, mialem sporo aut, pierwsza e46 tak zajela mi glowe, teraz jest e90- lepsza, czekam dalej

stara czy nowa- nie wazne, diesel czy benzyna- niewazne- jak dla mnie 3er to wzor

podsumowujac- najlepsze 3er to takie na ktore Cie stac

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, 07:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M40B16
Garaż: Czerwony blaszak...
Nie mam co zbędnie pisać, porostu zgadzam się z prezesem skora w tym temacie.

Obrazek

PostNapisane: 13 kwietnia 2011, 09:14 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 540i
Garaż: Volvo S40 II 2.0d
Narazie zagłosowałem na E30, jak bede miał E36 to może zmienie zdanie :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1