BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Breaking News: Startegiczne partnerstwo BMW i Toyoty
PostNapisane: 29 czerwca 2012, 13:56 
Naczelny killer

Konferencja prasowa ->> https://www.press.bmwgroup.com/streamin ... ex-en.html

Informacja PL: http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... ak,1816232

Sensacyjny sojusz BMW i Toyoty. Bo wszystko chcą robić jak najlepiej
1 godz. 40 minut temu

Norbert Reithofer, prezes Rady Dyrektorów BMW Group i Akio Toyoda, szef Toyota Motor Corporation poinformowali podczas transmitowanej w Internecie konferencji prasowej w Monachium o podpisaniu nowego porozumienia (memorandum of understanding) między oboma koncernami i o perspektywach zawiązania strategicznego partnerstwa.

- Nie robimy tego ze względów kapitałowych ani z chęci uczynienia naszych firm potężniejszymi niż obecnie, lecz po to, by produkować lepsze samochody - podkreślił prezes Toyoda.

- I Toyota, i BMW wszystko co robią, chcą robić jak najlepiej. To nas łączy. Jednakowo widzimy też przyszłość motoryzacji - mówił Norbert Reithofer. - Tak jak maszyna do pisania ustąpiła miejsca laptopom i iPadom, a analogowe aparaty fotograficzne cyfrowym, tak wielkie zmiany czekają również naszą branżę. Współpracując będzie nam łatwiej im sprostać.

Wspomniana współpraca obejmie cztery obszary: technologię ogniw paliwowych, pojazdy z napędem elektrycznym, lekkie konstrukcje i samochody sportowe W tej ostatniej dziedzinie, jak stwierdził Akio Toyoda, Toyota liczy na doświadczenie BMW. Z kolei prezes Reithofer chwalił osiągnięcia Japończyków w rozwoju napędów hybrydowych.

Podczas konferencji, prowadzonej w języku angielskim, kilkakrotnie padało słowo "passion" (pasja). Przypomniano także, że obecnie podpisane porozumienie stanowi dalszy krok w zacieśnianiu współpracy obu firm, datującej się od grudnia 2011 r. W marcu br. Toyota i BMW podpisały umowę, dotyczącą wspólnych badań nad następną generacją wydajnych akumulatorów li-ion oraz o dostarczaniu do europejskich zakładów Toyoty, począwszy od 2014 r., produkowanych przez BMW silników Diesla o pojemności 1.6 i 2.0 litra.

Tytuł: Re: Breaking News: Startegiczne partnerstwo BMW i Toyoty
PostNapisane: 29 czerwca 2012, 14:17 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Jeżeli chodzi o partnerstwo ekologiczne to BMW bardzo dobrze postąpiło. Krótko mówiąc mamy sojusz na którym BMW zyska doświadczenie w produkcji auto Hybrydowych, a Toyota zyska doświadczenie w produkcji aut sportowych. Ostatnio na rynku pokazał się ciekawy model Toyoty GT86. Myślę, że jak Japończycy połączą technologie BMW ze swoimi konstrukcjami to może wyjść z tego coś ciekawego.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 czerwca 2012, 14:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Byle stylistyki nie zaczeli mieszać... :rotfl:

Toyota od zawsze robiła dobre samochody, tylko one nigdy nie wygladały... (poza suprą, ale to inna bajka zresztą była na ten temat dyskusja tu na forum)

Jak toyota, to i lexus... Czyli ich hybrydy... Coś pięknego.

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 00:04 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Czekam więc za BMW X7 na ramie od land cruisera i legendarnym 4.2TDI. Ech marzenia...

Ale tak na serio może wyjdzie z tego małżeństwa coś fajnego. Toyota jest spoko.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 15:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116330
Jeśli BMW dzięki temu skorzysta z doświadczenia Toyoty w budowie tylko aut hybrydowych to w porządku :ok:

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 16:07 
Zacna persona forum

Toyota GT86 z wolnossakiem od BMW :serce:
Bo te ich 200 koni, z współpracy z Subaru to cholernie słabowite źrebaki --> 7.6s do 100 :szok:

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 18:17 
Przyjaciel forum

Toyota GT86 wygląda na dosyć ciekawy samochód. Świetnie, że obok Yarisa i hybryd mają w ofercie może nie sportowy, ale usportowiony model :)

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 18:32 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
Septua napisał(a):
Toyota GT86

Patrząc na tabelki, fotki to jak dla mnie to jest porażka, taka sama jak celica. Na następce supry nie mamy co liczyć..

Jedynie napęd jest słuszny z tego co kojażę.

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 22:06 
Przyjaciel forum

deejeys napisał(a):
Septua napisał(a):
Toyota GT86

Patrząc na tabelki, fotki to jak dla mnie to jest porażka, taka sama jak celica. Na następce supry nie mamy co liczyć..

Jedynie napęd jest słuszny z tego co kojażę.

GT86 to z zalozenia entry level sport compact, czyli taki tani konkurent E82, czy Genesisa. Zwroc uwage, ze ma fabrycznie szpere, ktorej w BMW od dawna nie ma :P To nie jest nastepca Supry.

Na tabelki nie masz co w tej chwili patrzec, bo watpie aby na jednej wersji silnikowej sie skonczylo, na pewno pojawi sie mocniejsza wersja z doladowaniem.

W kwestii samego tematu, dobry jest fragment o produkcji samochodow sportowych, z tego co pamietam, to Toyota wyprodukowala LF-A, a nie odwrotnie.

To prawda, ze Toyoty z dwoch ostatnich dekad sa raczej nudne, wydaje mi sie jednak, ze ostatnio zauwazyli swoj blad i chca cos zmienic.

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 23:45 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
Vermilion napisał(a):
GT86 to z zalozenia entry level sport compact, czyli taki tani konkurent E82, czy Genesisa. Zwroc uwage, ze ma fabrycznie szpere, ktorej w BMW od dawna nie ma To nie jest nastepca Supry.

No to fajnie, sam chciałbym ją mieć... Ale koszt jej dołożenia zniechęca mnie skutecznie :)

Vermilion napisał(a):
Na tabelki nie masz co w tej chwili patrzec, bo watpie aby na jednej wersji silnikowej sie skonczylo, na pewno pojawi sie mocniejsza wersja z doladowaniem.

Podobno tylko w tej wersji od subaru... Ale nie wgłębiałem się w temat. W celice było podobnie - 2 silniki chyba? Żaden bez szału.

PostNapisane: 1 lipca 2012, 15:32 
Przyjaciel forum

deejeys napisał(a):
Podobno tylko w tej wersji od subaru... Ale nie wgłębiałem się w temat. W celice było podobnie - 2 silniki chyba? Żaden bez szału.

Ostatnia Celica to nieporozumienie, takze nie bierz jej pod uwage. Popatrz na te napedzane 3S-GTE.

Nie wiem jaka polityke ma Toyota, podejrzewam jedynie, ze wersja doladowana moze nie trafic do Polski (ze wzgledu na maly popyt).

PostNapisane: 24 stycznia 2013, 16:46 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Dziś tj 24 stycznia 2013r , bmw i toyota związali się umową która to ma na celu stworzenie nowych rozwiązań technologicznych , mam nadzieję że każdy sobie wrzuci w translatora ;)
Obrazek
Cytuj:
Fuel Cell System, Sports Vehicle, Lightweight Technology and Lithium-air Battery Collaboration to Commence

Cytuj:
Munich, Germany - January 24, 2013... BMW Group and Toyota Motor Corporation (TMC) are pursuing their successful strategic long-term cooperation in the field of sustainable mobility today by signing binding agreements aimed at long-term collaboration between the two companies for the joint development of a fuel cell system, joint development of architecture and components for a sports vehicle, and joint research and development of lightweight technologies. These agreements follow a memorandum of understanding signed in June 2012.

Furthermore, BMW Group and TMC also today signed a binding agreement to commence collaborative research on lithium-air batteries, a post-lithium-battery solution. This agreement marks the second phase of collaborative research into next-generation lithium-ion battery cells that commenced in March 2012.

The main points of the agreements are:

1. Fuel cell system
- The companies are convinced that fuel cell technology is one of the solutions necessary to achieve zero emissions. BMW Group and TMC are to share their technologies and to jointly develop a fundamental fuel-cell vehicle system, including not only a fuel cell stack and system, but also a hydrogen tank, motor and battery, aiming for completion in 2020.

- The companies are to collaborate in jointly developing codes and standards for the hydrogen infrastructure which are necessary for the popularization of fuel cell vehicles.

2. Sports vehicle
- The companies agreed to set-up a feasibility study to define a joint platform concept for a mid-size sports vehicle that is to be completed by the end of 2013. The two companies aim to combine each other’s technology and knowledge at a high level to maximise customer satisfaction. Both companies are to share the vision to further collaborate in the field of sports vehicle development.

3. Lightweight technology
The companies are to jointly develop lightweight technologies for vehicle bodies using cutting-edge materials such as reinforced composites, with an eye to utilize these technologies in cooperation on the joint development of a sports-vehicle platform as well as other BMW and TMC vehicles.

4. Post-lithium-battery technology
The companies are to begin joint research with a goal to develop a lithium-air battery with energy density greatly exceeding that of current lithium-ion batteries.

Norbert Reithofer, Chairman of the Board of Management of BMW AG said: “TMC and the BMW Group share the same strategic vision of future sustainable mobility. In light of the technological changes ahead, the entire automotive industry faces tremendous challenges, which we also regard as an opportunity. This collaboration is an important building block in keeping both companies on a successful course in the future.”

Akio Toyoda, President of TMC said: “It is just over a year since we signed our collaborative MoU, and with each day as our relationship strengthens, we feel acutely that we are making steadfast progress. Now, we are entering the phase that promises the fruit. While placing importance on what we learn from the joint development, we will work hard together in reaching our common goal of making ever-better cars.”

BMW Group and TMC first agreed to form a medium-to-long-term collaborative relationship for developing next-generation environment-friendly vehicles and technologies in December 2011, at which time the two companies also signed a contract under which BMW Group is to supply highly efficient diesel engines to Toyota Motor Europe. BMW Group and TMC - as long-term strategic partners - have since continued their joint efforts to realize sustainable mobility for the future.

PostNapisane: 24 stycznia 2013, 16:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: M54B22
http://carscoop.blogspot.com/2013/01/wa ... 8.facebook

Patrząc na te statystyki to chyba dobrze, że będzie taka współpraca :oczami:

PostNapisane: 24 stycznia 2013, 18:19 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Koniec świata... Nie będzie R6... Ba nawet R4 nie będzie !!!

PostNapisane: 24 stycznia 2013, 18:58 
Zacna persona forum

Septua napisał(a):
Toyota GT86 z wolnossakiem od BMW :serce:
Bo te ich 200 koni, z współpracy z Subaru to cholernie słabowite źrebaki --> 7.6s do 100 :szok:

bmw jeszcze musi sie troche douczyc. Wole wolnossace v10 w LFA od toyoty niz v8 z odkurzaczem w M od bmw.
Moze bmw dostanie podzespoly od lfa i zrobi wreszcie m10

PostNapisane: 24 stycznia 2013, 19:40 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
A napisał(a):
bmw jeszcze musi sie troche douczyc. Wole wolnossace v10 w LFA od toyoty niz v8 z odkurzaczem w M od bmw.

Gdzie LFA a gdzie jakiekolwiek BMW serii ///M Panie. ///M to produkt dla plebsu porównując do Lexa.

PostNapisane: 24 stycznia 2013, 19:56 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Lexus to wciąż tylko lexus. Prawie jak luxus :hah:

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 14:22 
Przyjaciel forum

murdoc napisał(a):
to chyba dobrze, że będzie taka współpraca
miejmy taką nadzieję :) dobrze, że chodzi o technologie. :wink:

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 15:14 

Moje BMW: e65
Kod silnika: N62
Garaż: 3er http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=89854

7er http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100011&start=0
mroova81 napisał(a):
BMW X7

Kupił bym takieg wielkiego skurczybyka ! :cwaniak:

e65 745i http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=127319
e38 http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116406&start=0

"To jest Polska stary, tu się ciężko oddycha..."

brak zgody na reklamę

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 15:23 
Zacna persona forum

Bobby Vintage napisał(a):
A napisał(a):

Gdzie LFA a gdzie jakiekolwiek BMW serii ///M Panie. ///M to produkt dla plebsu porównując do Lexa.

Panie mnie chodzilo o jednostke napedowa. Wiem o tym, ze normalne M odstaje cenowo w porownaniu do LFA, ale jesli (bo moze znow anuluja supercara?) M10 pojawi sie 2015/2016r, to na pewno zblizy sie troche do tego pulapu cenowego, za gola wersje minimum 200 tys euro, poziom Maclarena MP4-12C

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1