LeSiO napisał(a):
a co to jest ten xDrive?

4 łapy, jedno na środku sprzęgło wielopłytkowe rodzielające napęd na przednią i tylną oś, a pozczególne koła są hamowane hamulcami, wszystko jest elektronicznie, więc nie ma strat napędu. Zaletą jest to, że wczesniej wykrywa uślizgi i takie tam. Dość dobre, żeby jechać po torze jak jest mokro jak się ma te 300PS, aczkolwiek na suchym na pewno nie da tyle frajdy, co tradycyjne RWD, czy nawet tradycyjne 4WD jak w Surabu.
LeSiO napisał(a):
Wyczytalem ze bmw zrezygnowalo z SMG na rzecz dwusprzeglowych DSG, czy ta skrzynia na drugim zdjeciu to jest wlasnie ta dwusprzegolowa DSG?
No to trochę dobrze, trochę źle przeczytałeś

Po pierwsze DSG to jest właśnie określenie z VW, w BMW nazywa się to DKG, różni się tym właśnie, że nie ma problemów przy zrzucaniu biegów, jak w VW, oraz ograniczenie momentu obr. jaki może przenieść.
BMW nie tyle zrezygnowało, co po prostu w M5 E60/1(które trochę wcześniej weszło do produkcji) była właśnie skrzynia SMG, w M3 E90/2 ładują właśnie dwusprzęgłowe jakby SMG. W nowszych M3-kach klepią DKG, ale i nadal produkują jeszcze SMG do obecnych M5.
Tryby 11 ustawień, sekwencyjnych i auto to już koledzy opisali w DKG

LeSiO napisał(a):
Tam mily czlowiek pisze o SAT Sport Automatic Transmission czy ta SAT to jest wlasnie ta co wkleil Bobby_Valentino, ???
LeSiO napisał(a):
Tam mily czlowiek pisze o SAT Sport Automatic Transmission czy ta SAT to jest wlasnie ta co wkleil Bobby_Valentino, ???
Tak

LeSiO napisał(a):
Moze ktos jest w stanie przeczytac ten temat i mniej wiecej wyciagnac z niego takie najbardziej koknkretne wypowiedzi i przetlumaczyc?

Ja przejrzałem tak no i w większości to to samo co tutaj panowie piszą

Facet ogólnie poleca i zwraca uwagę na bardzo szybką zmianę biegów, zwłaszcza o redukcjach, o tym, ze SMG przy wciśnięciu mocno gazu nic nie robi, a SAT przy większych biegach robi redukcję (normalnie jak automat). Przy mniejszych w trybie sport manual redukuje tylko gdy potrzeba. Zaznacza też, że obydwie skrzynie wyrównują obroty silnika do wału przy redukcji. Odgłos tego wyrównywania jest boooooooooooooooooooooooooskiiiiiiiiiiii
No i na zakończenie jedna sprawa... właśnie mi się wydaje, że na ten sportowy automat to się właśnie powinno mówić SAT, a na skrzynię z M3 właśnie DKG, żeby nie mylić.