BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zakup E60 550i - prośba o opinie
PostNapisane: 10 września 2013, 08:41 
Pierwsze kroki

Zastanawiam sie nad wymiana mojej e60 530i w manualu na 550i rowniez e60 tym razem automat. Mam do was pytanie czy ktos takim autem jezdzil albo ma jakies rzetelne informacje co i jak. Z mojego obecnego autka jestem zadowolona jednak zaczelo brakowac mocy i pojawila sie chec zmiany na cos mocniejszego. Nie mam na mysli spalania poniewaz to przy zakpie e60 to chyba nie ma dla nikogo znaczenia. Czy 550i z poczatku produkcji mialo jakies typowe bolaczki. Mam okazje od znajomego nabyc takie autko z poczatku 2006r w niemcowni. Przebieg niecale 140kkm cena 17k Ero do tego dojda oplaty i pytanie czy warto.

Czy automaty wytrzymuja w tych autkach.
Jak kwestia silnika.
Czy zawieszenie m w 550i oraz hamulce to jakies dodatkowe problemy.
Zapomnialam napisac autko ma sportowe fabryczne zawieszenie czy ewentualnie moge go tanio wymienic na seryjne. SPORTLICHE FAHRWERKSABSTIMMUNG

Jesli ktos ma takie autko i bylby chetny podzielic sie opinia bede wdzieczna za pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Zakup E60 550i - prośba o opinie
PostNapisane: 11 września 2013, 10:47 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
asia napisał(a):
Zapomnialam napisac autko ma sportowe fabryczne zawieszenie czy ewentualnie moge go tanio wymienic na seryjne.

Kupując E60 nikt nie myśli o tanim serwisie.

PostNapisane: 11 września 2013, 17:52 
Zacna persona forum

Kod silnika: 2,0 T
asia napisał(a):
Czy automaty wytrzymuja w tych autkach.

Automaty są w miarę nowoczesne, jest 6 biegów i dają już radę.
asia napisał(a):
Jak kwestia silnika.

Nie słychać by ktokolwiek narzekał na te silniki. To jeszcze młode samochody i mało popularny motor w Polsce, aby można było słuchać litania o padających vanosach i czujnikach
asia napisał(a):
Czy zawieszenie m w 550i

Zawieszenie m to nie problem a zaleta. Wahacze są takie same jak w normalnym zawieszeniu, sprężyny m-technikowe są ciut obniżone. W razie awarii amortyzatora nie trzeba kupować oryginałów, wystarczy bilstein b6 lub sachs advantage.
Wymiana na seryjne zawieszenie jest bez sensu jak brakuje Ci mocy w aktualnym samochodzie, co jest równoznaczne z tym że zawalidrogą nie jesteś.. Szybsza jazda wymaga stabilniejszego pojazdu i po to jest właśnie to zawieszenie. Oczywiście możesz wrzucić seryjne sprężyny i amortyzatory ale czy jest sens....
Hamulce to żaden problem. Wszystko jest dostępne, w razie potrzeby można kupić nawiercane lub nacinane tarcze, są też zamienniki także nie ma z niczym problemu

Sam rozglądam się za 550i jednak ja wolałbym manual który jest rzadko spotykany

PostNapisane: 11 września 2013, 18:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: pocket rocket 323ti
Kod silnika: r6 :)
Garaż: Pocket rocket 323ti vel dzikus
Smoczyca 645ci vel dziadkowóz
wypowiem się nt zawieszenia mpakietowego- JEST TO OBŁĘD. prowadzenie, stabilność, komfort. same zalety, brak wad. wymiana na serię, to strzał w kolano. jeździłem dwoma e60 ze zwykłym i sportowym. obie są w rodzinie;)

Lekki zamach 240mm
Hamulec 325/294mm+ pompka e84
Szpera 40% w końcu na pokładzie!
Gwint 4x kolumna
Stroker waiting.......
Jest przeciąg :)

PostNapisane: 11 września 2013, 19:12 
tomaszeklolek napisał(a):
Nie słychać by ktokolwiek narzekał na te silniki. To jeszcze młode samochody i mało popularny motor w Polsce, aby można było słuchać litania o padających vanosach i czujnikach
ktoś mi na innym forum napisał tak:
Cytuj:
Serwis mówił tak: o problemach V8 nie czyta sie na codzien, bo 99% ludzi ma diesle albo mniejsze benzyny. A problemów z tymi silnikami wcale nie jest mniej.
z tego co czytałem te silniki też mają problem z rurką układu chłodzenia i uszczelniaczami zaworowymi, a to nie są tanie sprawy. Poza tym coś się przewinęło o valvetroniku, elektronice i padających cewkach. No, ale Bobby Vintage chyba już wyjaśnił co i jak ;)
17k eur to raczej tanio, ale skoro pewna sztuka..

PostNapisane: 11 września 2013, 20:55 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Pewna sztuka bo od znajomego tak naprawdę wiadomo jak to często bywa ze znajomymi... zwyczajnie bym nie oszczędzał na tym i dał autko do serwisu na grube oględziny bo jak wiadomo sama nie jesteś pewnie w stanie odpowiednio obejrzeć/sprawdzić autka.

PostNapisane: 11 września 2013, 21:49 
Zacna persona forum

smietnik, ja jeżdżę kilkunastoletnim v8 więc zdaję sobie sprawę jakie są koszty napraw takiego silnika. Mnie to nie odstrasza i jeśli będę zmieniał samochód to zapewne na kolejne bmw z V8 pod maską.
Rurka zdychała w N62 czyli 545i - problem rurki jest rozwiązany, można kupić rurkę customową, której wymiana nie wymaga wizyty w serwisie, tu mamy silnik N62N. Co do valvetronic to największe problemy z nim są w silniku N46. Pytanie właśnie czy przez to że jest ich dużo więcej, czy po prostu w n46 jest to wadliwe.

Edit: doczytałem gdzieś, że ta rurka jest też w N62N

PostNapisane: 11 września 2013, 23:03 
smietnik, ja jeżdżę kilkunastoletnim v8 więc zdaję sobie sprawę jakie są koszty napraw takiego silnika. Mnie to nie odstrasza
nie napisałem, że tak jest. Po prostu trochę się orientowałem jeśli chodzi o ten silnik, bo sam chciałem to kupić. Trochę poczytałem i podobno to już nie jest to samo, co Twoje v8. Sam jestem świadomy kosztów i mimo wszystko kupiłbym od razu takie auto po średniej cenie z allegro, gdyby było w zadowalającym stanie. Tymczasem oglądałem 2 sztuki, mam info o jeszcze innej (więc już wychodzi ponad połowa pojawiających się co jakiś czas na allegro), ale nadal jeżdżę czymś innym. Niestety, patrząc na autoscout, taki samochód kosztuje teraz min. 20k eur + opłaty, więc na razie odpuściłem temat.

PostNapisane: 12 września 2013, 00:40 
Zacna persona forum

Dokładnie, 20 trzeba wydać jak nic na normalne 550i, na takie 'lepsze' to i 25...
Trzymają strasznie cenę. Ja mam dość specyficzne wymagania i z reguły to co mi się podoba to czasem 1 sztuka, czasem nic nie ma wartego obejrzenia.
Z drugiej strony zamiast kupić wypasione 550i można szukać f10 530d... Moc inna, ale to już nowa konstrukcja, która moim zdaniem ładniejsza jest
Łatwiej znaleźć e60 m5... a nawet taniej niż wypasione 550i

PostNapisane: 12 września 2013, 07:44 
Zacna persona forum

Dobre 550i można za 15tys EUR kupić, dla przykładu oferty od prywatnych właścicieli:
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm ... =Limousine
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm ... =Limousine

PostNapisane: 12 września 2013, 13:51 
Forumowicz

Moje BMW: ST FR
Kod silnika: ACT
Garaż: Była Beta
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=105035
Jest Leon 3 ST FR
Będzie ...
Ja podrzucę link do innego forum, gdzie można sobie poczytać o ... właściwie jakości serwisu BMW, ale akurat na przykładzie 550i.

Mam nadzieję, że to Cię nie odstraszy ale uświadomi pewne rzeczy i może bardziej przygotuje na ewentualne wydatki.
http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=191348

PostNapisane: 14 września 2013, 13:49 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Z drugiej strony zamiast kupić wypasione 550i można szukać f10 530d... Moc inna, ale to już nowa konstrukcja, która moim zdaniem ładniejsza jest
Łatwiej znaleźć e60 m5... a nawet taniej niż wypasione 550i

chyba troche poziomy cen, i realne stany aut, się Ci pomyliły....
F10 to ceny w okolicach 120 tys,
M5 w cenie 550i, to bedzie takie samo coś, jak 550i za 60 tys...

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 14 września 2013, 14:57 
Pierwsze kroki

Martwi mnie troche automat w 550i. Mialam okazje pobawic sie przez ostatnie dni i totalna lipa. Robi co chce i kiedy chce. Nie wiecie czy sa jakies nowe programy bo ten co jechalam z 2005r zmienial nie potrzebnie biegi przynajmniej w moim przekonani. Dodatkowo czy tryb manalny tez w zasadzie robi co chce. Chcialam sprawdzic jak by sie zbieral od 90 na iv biwg i od raz redkowal.

Nie interesje mnie f10 poniewaz jest to sprzet dla starszego Pana jest spokojna i ciezka zwkla i komfortowa nic wiecej a ja jestem mloda. Wyglad e60 powala pod warunkiem oczywiscie odpowiedniego dzwiek silnika a to conajmnije v8 moje r6 niestety nie wystarcza.

PostNapisane: 14 września 2013, 17:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
550i z zalozenia nie jest autem sportowym to ma byc wygodna limuzyna a automaty sa jeszcze z tych archaicznych. Jak chcesz cos szybszego o sportowym zacieciu to pomysl o 335i tam automat jest juz bardzo szybki i dziala fajnie.

PostNapisane: 14 września 2013, 17:51 
Zacna persona forum

Boogie napisał(a):
M5 w cenie 550i, to bedzie takie samo coś

Oglądam m5 i 550i na poziomie do 120 tys i mysle ze 120 tys to wystarczajaca kwota na m5 z poczatku produkcji. Za to 550i po lifcie, dobrze wyposazone, z manualem i malym przebiegiem ciezko dostac, a jeśli już sa to też poziom 100-120 tys. f10 530D przy 120 tys to niestety bieda straszna z duzym przelotem.
Nie szukam samochodu w kraju, bo tutaj w ogloszeniach same szczepany z USA

PostNapisane: 14 września 2013, 18:21 
Zacna persona forum

--==Mały==-- napisał(a):
550i z zalozenia nie jest autem sportowym to ma byc wygodna limuzyna a automaty sa jeszcze z tych archaicznych. Jak chcesz cos szybszego o sportowym zacieciu to pomysl o 335i tam automat jest juz bardzo szybki i dziala fajnie.

Przecież to ta sama skrzynia pracuje 6b automat w tych autach i tak samo chyba w 320d. Jednie w 335 było DKG chyba od 2010 roku.

e60 M5 z małym przebiegiem z końcówki produkcji kosztuje z 40-45tys EUR. 550 z końcówki ok 30tys EUR - to już musi być klient konkretny pod taki zestaw, większość wybierze właśnie gołe F10 bo nowsze przeca :cwaniak:

PostNapisane: 14 września 2013, 21:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Nie ta sama skrzynia w 335i skrzynia jest duzo szybsza jest to najszybszy automat z jakim jezdzilem.

Co do cen naprawde dobre M5 z poczatku produkcji mozna kupic za 80k (np Filipa M5 e60 igla za 75tys) ceny sa takie ze wzgledu na ogromny koszt eksploatacji m5 i awaryjnosc kupic takie auto to nie problem ale utrzymac to juz gorzej a zazwyczaj ludzi ktorych stac na utrzymanie takiej m5 stac rowniez na drozsze nowsze auto i takie wybieraja. Brakuje klientow wiec nawet jak ktos ma dobre auto probuje walczyc cena.

PostNapisane: 14 września 2013, 21:35 
Pierwsze kroki

Gdyby nie koszty eksploatacji m5 to nawet bym nie brala pod uwage 550i.

PostNapisane: 15 września 2013, 15:13 
Zacna persona forum

Koszty eksploatacji nie są złe. Jak wcześniej wspominał soolek, problemem jest prawidłowa obsługa serwisów. Usterki ciężko diagnozować i wymienia się dużo rzeczy na ślepo.... Gdyby właśnie prawidłowo były rozpoznawane usterki to koszty nie są spore, ale wymieniając przy awarii 1 rzeczy kilka kolejnych robi się spora suma...
W linku do innego forum podanego przez soolka dokładnie widać jak mały istniał problem z tamtym 550i, a na jak kosztowne wymiany naciągało ASO, w tym na wymianę Vanosów w samochodzie z 35 tys przebiegu....

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1