BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 04:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: E36 vs E39 vs E46 które wybrać na lata. Pierwsze BMW
PostNapisane: 15 czerwca 2014, 20:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Jeszcze brak
Kod silnika: szukam
Witam.
Postanowiłem, że spełnię jedno ze swoich marzeń jakim jest posiadanie BMW. ( Zawsze mnie ta marka przyciągała, ale niestety nigdy nie udało mi się nic kupić, powody były różne, od innych preferencji po długie poszukiwania zadbanego egzemplarza).

Potrzebuję dość wygodny, trwały samochód z silnikiem benzynowym 2.0l. Może być coś minimalnie większego. Prawdopodobnie zostanie zamontowana instalacja LPG lub samochód zostanie zakupiony z LPG.
Nigdy nie jeździłem niczym z napędem na tył, poza kilkoma przejażdżkami E36 i E30 znajomych.

Na zakup samego samochodu mogę przeznaczyć około 12000zł. Nie licząc oczywiście pakietu startowego, ubezpieczenia, itp to będą osobne koszty.
Będzie to dla mnie typowe wozidło o które oczywiście będę bardzo dbał i chciałbym żeby kilka lat ze mną pojeździło, codziennie dojazdy do pracy około 20 km w jedną stronę.
Biorę pod uwagę:
E36 z końcówki produkcji w Cupe z silnikiem 2.0 lub 2.8
E46 także Cupe lub sedan z silnikiem 2.0
E39 sedan z silnikiem 2.0

Prosił bym szanowne forum o pomoc w wyborze, z E39 nigdy nie miałem do czynienia a bardzo mi się podoba, jednak nie wiem czy to dobry samochód na codzienną jazdę.

Przyznam że delikatnie obawiam się tylnego napędu, czy kontrola trakcji naprawdę pomaga czy jest to tylko taki bajer??

Jeśli założyłem temat w złym dziale proszę o przeniesienie, dużo informacji wyczytałem w innych tematach ale chciałbym usłyszeć zdania osób które posiadają te samochody. Co najlepiej kupić za 12 tysięcy?
Jestem z wykształcenia mechanikiem więc kosztów napraw bym nie liczył, poza zakupem części. (Chce samochód po zakupie doprowadzić do bardzo dobrego stanu).

Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E36 vs E39 vs E46 które wybrać na lata. Pierwsze BMW
PostNapisane: 15 czerwca 2014, 20:11 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Czym jeździłeś wcześniej i czego oczekujesz od auta. Miałem e36- fajne auto ale po przesiadce na e39 nigdy bym do niego nie wrócił. Trójka na 2 osoby jest względnie spoko, z tyłu ciasnota. Piątka wyraźnie luźniejsza, bardziej komfortowa, z reguły lepszy wypas. Droższe będzie zawieszenie, opony itp. Nie jest to kolosalna różnica ale widoczna. Więcej tez spali z racji masy. Silnik do piątki polecam mocniejszy niż 2.0.

Co do e46 to miałem mało do czynienia. Dla mnie najładniejsza ze wszystkich. Chyba najlepiej będzie trzymać cenę. Będzie też pewnie najdroższa ze wszystkich. Dużo elementów podobnych do e36, wiec ceny Cię nie zabiją.

Jak chcesz mieć trochę komfortu i nie bolą Cię trochę większe koszta bierz e39, jak młode auto to e46. e36 tylko ze zdrową budą i mocnym silnikiem- za tą kasę możesz szukać już czegoś konkretnego.

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 20:14 
Zacna persona forum

HG18 napisał(a):
Biorę pod uwagę:

Dlaczego tylko przy e36 patrzysz na 2.8?

HG18 napisał(a):
z E39 nigdy nie miałem do czynienia a bardzo mi się podoba, jednak nie wiem czy to dobry samochód na codzienną jazdę.

Dlaczego?

HG18 napisał(a):
Przyznam że delikatnie obawiam się tylnego napędu, czy kontrola trakcji naprawdę pomaga czy jest to tylko taki bajer??

Pomaga

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 20:21 
Pierwsze kroki

Jeździłem Seatem Ibizą z 96 roku, Golfem 3, Peugotem 106. Wszystko z małymi silnikami około 1.2.
Dzięki za odpowiedź.
W tych pieniądzach uda się kupić dość zadbane e39??
e36 fajne, ale już dość stare wiec bardziej skłaniał bym się ku czemuś nowszemu.
Słyszałem od znajomych że łatwiej kupić zadbane e39 z mniejszym silnikiem benzynowym niż zadbane e46 który bardziej jest mocniej eksploatowanym samochodem. Nie wiem czy to prawda.

Sikora napisał(a):
HG18 napisał(a):
Biorę pod uwagę:

Dlaczego tylko przy e36 patrzysz na 2.8?

HG18 napisał(a):
z E39 nigdy nie miałem do czynienia a bardzo mi się podoba, jednak nie wiem czy to dobry samochód na codzienną jazdę.

Dlaczego?

HG18 napisał(a):

Pomaga

Dlatego tylko przy e36 gdyż czytałem że zadbane 2.8 w e46 ciężko kupić w tych pieniądzach. Na jakiejś dużej mocy mi nie zależy myślę że 2.0 będzie dla mnie gigantycznym przeskokiem.

W sumie nie wiem, mało kto w mojej okolicy ma e39 w sumie nikt, więc pomyślałem że w tych samochodach jest może coś nie tak bo z tego co widzę to większość osób woli kupić e46 niż lepiej wyposażone e39.

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 20:26 
Forumowy terrorysta

HG18, viewforum.php?f=75 o kosztach.

sorry , nie ten link :D .

Ostatnio edytowano 15 czerwca 2014, 20:30 przez renoraines, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 20:29 
Pierwsze kroki

renoraines ale to jakaś strona z motocyklami z tego co patrzę.
Przeglądam dział koszty właśnie.

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 20:32 
Zacna persona forum

Tak ciężko znaleźć na allegro czy tablicy e39 i posadzić w niej tyłek?

Hansio ma na sprzedaż swoją e39, która łapie się w budżecie.

renoraines napisał(a):

Reno Ruska w nocy oglądałeś i się nie wyspałeś :D

Ostatnio edytowano 15 czerwca 2014, 20:37 przez Sikora, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 20:34 
Forumowy terrorysta

Sikora, Le Mans ogladalem :D, a Ruska dziś po poludniu .

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 20:48 
Pierwsze kroki

Podoba mi się e39 ale obawiam się kosztów nie wiem czy słusznie. Samochód będzie do codziennej jazdy, dlatego chciałbym kupić coś zadbanego. A niestety w sieci są same skrajne opinie, albo super, albo auto dla osoby z dużymi dochodami.

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 20:54 
Zacna persona forum

viewtopic.php?f=1&t=133318

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 21:01 
Pierwsze kroki

Czytałem. Ale dzięki za zaangażowanie. Tego właśnie oczekiwałem od tego forum.

Chyba zdecyduje się na e39, jak szaleć to szaleć, umiem sam naprawiać samochody więc kupował bym tylko części.
12 tyś to myślę że nie będzie w tragicznym stanie i też wydaje mi się że łatwiej kupić zadbane niż e46

Wszystkie E39 miały ASC + T?? Znalazłem takie info w necie i chciałbym potwierdzić.

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 21:06 
Zacna persona forum

HG18 napisał(a):
Wszystkie E39 miały ASC + T??

Tak.

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 21:08 

A ile jeździsz rocznie? Generalnie utrzymanie któregokolwiek z tych aut będzie dużo droższe niż samochodów, które miałeś wcześniej. W e39 zawias przod na dobrych czesciach to 2-3 tys. Opona 17 cali 400-600 za szt, amor do piątki chyba ok 400zł/szt. Tego nie robi się co chwilę, ale możesz mieć lekki szok :P Do tego spalanie. Te silniki są ekonomiczne ale "jak na tą moc i masę auta". Mi 528 kombi w manualu na kapciach 235 pali srednio 14l LPG. Rozpiętość jest od 9 do 18l. 2.0 spali tylko trochę mniej. W trójce ten silnik będzie miał lżej ale jak będzie automat to pewnie podobnie weźmie. W e46 też masz takie przyjemności jak kosztowny wentylator klimy, wahacze ze sworzniami na stałe czy trochę droższy zestaw do regeneracji podwójnego vanosa. Do tego większość czujników trzeba kupować dobrym zamienniku czyli 2-3 razy drożej niż te najtańsze.

Moim celem nie jest Cię straszyć ale zmusić do poczytania i przekalkulowania. Mam kilku znajomych, którzy po przesiadce na BMW doznali niemałego szoku jak dowiadywali się o ceny napraw. Nie mniej, jeśli Cię stać, to taka piątka jest jak statek kosmiczny w porównaniu do aut, które miałeś :P

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 21:09 
Pierwsze kroki

Czyli decyduje się na poszukiwanie e39. Mam nadzieje że będe zadowolony i że mój portfel temu sprosta.

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 21:12 

Z tymi zadbanymi to jak się trafi. Ludzi kupujących takie auta często nie stać na ich eksploatację. Do tego wszystkie te modele potrafią już dobrze korodować. W tej kasie e39 z mniejszymi silnikami jest spokojnie do dostania ale może Ci chwilę zająć jej znalezienie.

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 21:14 
E34 lover

Sikora napisał(a):
HG18 napisał(a):

Tak.

NIE

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 21:16 
Pierwsze kroki

Kamil_ napisał(a):
Sikora napisał(a):
HG18 napisał(a):

Tak.

NIE

Tak znalazłem w necie odpowiedź serwisu BMW prosto z DE

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 21:16 

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
najlepiej przejechać się każdym z nich ;) ale z tym budżetem polecam e36 320/3/8, ewentualnie 523/8 :) e46 bym sobie odpuścił, chyba że sedan, ale może być ciężko znaleźć coś godnego ;) przemyśl czy potrzebujesz na pewno 4ro drzwi, bo może już na wstępie rozwiążesz swój problem czy szukać coupe czy sedana

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 21:19 

Mniejsze silniki spokojnie znajdzie w tej kasie. Mocniejsze i dopasione już niestety nie.

PostNapisane: 15 czerwca 2014, 21:21 
Pierwsze kroki

ded napisał(a):
Z tymi zadbanymi to jak się trafi. Ludzi kupujących takie auta często nie stać na ich eksploatację. Do tego wszystkie te modele potrafią już dobrze korodować. W tej kasie e39 z mniejszymi silnikami jest spokojnie do dostania ale może Ci chwilę zająć jej znalezienie.

W sumie masz rację, ale chyba z e46 jest gorzej bo tam bardziej młodzież szaleje.

Ja też nie mam jakiś sporych dochodów. Ale nigdy nie kupuje najtańszych części. Wymienia się na bieżąco to nie rosną mega koszty na jeden raz.

No to proste pytanie.
Czy kogoś kto zarabia np. 2200zł na rękę nie płaci mieszkania, nie ma rodziny na utrzymaniu będzie stać na utrzymanie e39 z małym silnikiem czy lepiej szukać e46??

Na start liczę dać za samochód 12 tysięcy i dołożyć do niego np. 3 tysiące, jestem na to przygotowany.

Wojt4S90 napisał(a):
najlepiej przejechać się każdym z nich ;) ale z tym budżetem polecam e36 320/3/8, ewentualnie 523/8 :) e46 bym sobie odpuścił, chyba że sedan, ale może być ciężko znaleźć coś godnego ;) przemyśl czy potrzebujesz na pewno 4ro drzwi, bo może już na wstępie rozwiążesz swój problem czy szukać coupe czy sedana

Będę szukał jednak sedana. Chce żeby samochód był na dłuższy czas a sytuacja rodzinna może się zmienić :D

[mod.edit. - edytuj posty, następnym razem będzie ostrzeżenie za pisanie jednego posta pod drugim!]
Ok, przepraszam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1