BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 04:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pomoc w wyborze bmw
PostNapisane: 31 października 2014, 13:33 
Forumowicz

Moje BMW: f13 640i
Witam, brat zastanawia się nad zmianą samochodu a, że nie ma tutaj konta to ja piszę ze swojego. Więc napiszę co by go interesowało i czym jeździ. Jest to forum bmw więc pewnie nic innego nie będzie zbytnio zachwalane oprócz niego ale napiszę jego typy :)

Więc jeździł e46 teraz jeździ e90 2008rok 320d.

Interesuje go Bmw/Mercedes/Audi (oczywiście z naciskiem na bmw :))

Pracuje w Niemczech więc samochód prawie cały czas jest w trasie jakieś 1000km w jedną stronę średnio 2x w miesiącu + to co jeździ na miejscu tutaj ale to nie są jakieś duże przebiegi bo wraca do Polski na 2-3tyg maksymalnie a tam samochód stoi w garażu

Cena tak do około 100 tyś złotych.

Zastanawia się nad Benzyną, boi się trochę dużego spalania w porównaniu do diesla, wiadomo koszty eksploatacji są niższe w benzynie i ewentualnych napraw. Chciałby abyście mu doradzili czy lepiej iść w benzynę czy jednak zostać przy dieslu. Dowiedział się niedawno, że jednak do 2.0 diesla 177 koni to jest trochę za dużo i wiadomo w późniejszej eksploatacji trzeba będzie robić rozrząd itp i te koszty wzrastają. Więc teraz zastanawia się nad pojemnością 2,5-3,5, żeby silnik nie był tak "wyżyłowany" i w miarę bezobsługowy (no żeby się nie psuł) oraz, żeby samochód nie był starszy niż ten 2008 rok.

Jego typy jak na razie to:
BMW 5 F10 (tylko w tej kwocie ciężko będzie znaleźć coś z m pakietem i silnikiem 3.0)
BMW X5 e70 (tutaj też celuje w 3.0 diesla)
Mercedes E klasa W212 (Tutaj się kompletnie nie orientuje e250? czy lepiej e350?)
Audi A5 (Z tego co widzieliśmy to są te silniki 2.0 ale też by wolał coś większego)

Zależy mu na spalaniu bo wiadomo chciałby, żeby przesiadka z tego 2.0 diesla nie była tak drastyczna w spalaniu (owszem rozumie, że takie 3.0 spali więcej, ale żeby to nie były bardzo znaczące różnice) No i paliwo diesel czy benzyna, dwa jego ostatnie samochody to diesle i na razie jakoś nie jest przekonany do benzyny.

Samochód będzie pewnie zmieniał gdzieś w 2015 roku (więc to też ma wpływ na cenę, no i szukać samochodu tutaj czy jednak przeglądać rynek niemiecki?)

Dziękuje i pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Pomoc w wyborze bmw
PostNapisane: 31 października 2014, 13:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
F10 528i ?
F30 328i ?

chociaż w tej kwocie to może lepiej jakieś E92 z okolic 2010-2011 z M-Pakietem?

PostNapisane: 31 października 2014, 14:04 
Forumowicz

PAMO jednak benzyna?

No właśnie e90 kupił można by powiedzieć, że "gołą" i teraz nie chce drugi raz popełnić tego błędu tylko jak kupić już bmw to z m pakietem i konkretnym wnętrzem. Co do e92 jest to coupe więc go nie interesuje gdyż chce sedana lub kombi. No i E92 to jest to samo co e90 (chodzi o wygląd tylko że to coupe a to sedan) e90 ma więc nie chce znowu takiego samego samochodu.

PostNapisane: 31 października 2014, 14:20 
Zacna persona forum

W Nimcach jest bardzo dużo F10 530d w przewidzianym budżecie także nie ma problemu, jak tam mieszka to tym bardziej luz, bo pewnie w każdym miasteczku znajdzie taki samochód do przetestowania. Ten 245 konny dizel to bardzo udana jednostka i nie ma co szukać innego.

Chyba, że chce się skusić na rodzimego individuala z np. FSO Drezdenko albo sypnąć na tacę 18,6% :cwaniak:

PostNapisane: 31 października 2014, 14:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
Jeśli BMW to 3.0d, seria 3 lub 5 er w zależności od upodobań.

Nie było nic wspomniane o W204, osobiście też zainteresował bym się tym modelem. W pakiecie AMG jest to kosa, a 320cdi to fajny silnik.

PostNapisane: 31 października 2014, 14:43 
Forumowicz

damianRC, W204 też jest rozpatrywany, tylko nie chciał by znowu małej pojemności i "dużej mocy", żeby to się później nie sypało ale ten 320cdi, który podałeś mógłby być ok tylko szukać 320cdi czy może być też 300 bo widzę na aukcjach i takie i takie i nie wiemy na które patrzeć? Jeśli mercedes to też oczywiście był by szukany z pakietem amg. No i w204 znajdzie w lepszej cenie na pewno niż f10 bo te 100 tyś to już jest taki mocno górny pułap. Najlepiej to by było zmieścić się w okolicach 90 tyś.

A co z X5? Interesować się tym czy dać sobie spokój? Na pewno spalanie będzie dużo większe no i koszty typu opony itp pewnie dużo większe. To X5 chyba trzeba sobie odpuścić.

PostNapisane: 31 października 2014, 14:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
Misiek_97 napisał(a):
damianRC, W204 też jest rozpatrywany, tylko nie chciał by znowu małej pojemności i "dużej mocy", żeby to się później nie sypało ale ten 320cdi, który podałeś mógłby być ok tylko szukać 320cdi czy może być też 300 bo widzę na aukcjach i takie i takie i nie wiemy na które patrzeć? Jeśli mercedes to też oczywiście był by szukany z pakietem amg. No i w204 znajdzie w lepszej cenie na pewno niż f10 bo te 100 tyś to już jest taki mocno górny pułap. Najlepiej to by było zmieścić się w okolicach 90 tyś.

300cdi występuję po lifcie w W204-trochę swieższe roczniki, a 320cdi przed liftem. Oba silniki to 3.0cdi z różnicą mocy. Poza tym 320cdi można jeszcze dorwać w manualu, jeśli komuś na tym zależy..... :)

Jest jeszcze najmocniejsze 350cdi.

PostNapisane: 31 października 2014, 15:12 
Zacna persona forum

Jeśli e90 mu się dobrze jeździło to do 20tys EUR powinien znaleźć poliftowe e91 na wypasie z małym przelotem, dla przykładu takie egzemplarze wyglądają ciągle bardzo świeżo i nowocześnie i C-klasa nie ma polotu :
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm ... Car&noec=1
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm ... Car&noec=1

I jest jeszcze rodzynek w manulau:
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm ... =EstateCar
Ostatnie wolnossące, benzynowe R6 3.0 - zachować jako ciekawostkę dla przyszłego pokolenia :hyhy:

PostNapisane: 31 października 2014, 15:24 
Forumowicz

Wiem, tylko ciężko mi go będzie przekonać do e91 bo on uważa, że jak zmienić to już na model wyżej. Ja wiem, że to jest całkiem inne wyposażenie silnik itp. Ale on dalej zostaje przy swoim i jednak by wolał iść już w coś innego niż e90. Co do C klasy to podoba nam się to auto tylko ten środek nie przekonuje go za bardzo.

Tutaj jeszcze znaleźliśmy takie coś:

http://allegro.pl/mercedes-e250-amg-bi- ... 34716.html to mu się spodobało.

http://allegro.pl/4mw-e90-335d-m-pakiet ... 70839.html to jest niby e90 ale dośc fajnie to się prezentuje.

http://allegro.pl/bmw-523i-f10-igla-mpa ... 90763.html to IGLA mnie trochę zastanawia :D

PostNapisane: 1 listopada 2014, 01:02 
Forumowicz

Jeszcze się zapytam co do rozrządu czy naprawdę trzeba go wymieniać przy 200tyś? Bo słyszałem, już takie wersje (chodzi mi o e90 320d)

PostNapisane: 1 listopada 2014, 07:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Czasem szybciej. Jak 320d to ten 163 ps.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 1 listopada 2014, 19:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: 335i
Garaż: ex: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 51&start=0
jiGsaw, szybciej ale przy wersjach 143/177 czyli n47

PostNapisane: 1 listopada 2014, 19:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Te 2.0d 177 ps i 18x ps maja lancuszki z demobilu od rowerow z tego wiem. ;)

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 1 listopada 2014, 19:56 
Uzależniony od forum :)

Misiek_97 napisał(a):
żeby samochód nie był starszy niż ten 2008 rok.
Misiek_97 napisał(a):
ciałby abyście mu doradzili czy lepiej iść w benzynę czy jednak zostać przy dieslu

N57 też już nie jest taki niezawodny jak stare dobre M57

PostNapisane: 1 listopada 2014, 21:28 
Forumowicz

530d powinno go zadowolić :) X5 można się zainteresować jednak trzeba się liczyć z tym że nie będą to najświeższe egzemplarze w dobrym stanie, tylko przedliftowe samochody, ze starym automatem 6-biegowym ( po liftingowe mają już nowe 8-biegowe skrzynie automatyczne, takie automaty występują w każdej F10 z tego co wiem ) zapewne z dużym przebiegiem. No i samochód będzie więcej palił ze względu na masę, napęd na 4 koła i opływowość kiosku ;) oprócz tego eksploatacja będzie droższa, np droższe opony do SUVa. W przypadku F10 530d większość aut ma dobre wyposażenie, więc takie auto powinno go usatysfakcjonować ;)

PostNapisane: 6 listopada 2014, 19:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e61 530d mpakiet
kolego ja bym sie nie bawil w inne silniki niz 3.0d...

Mieszkasz w HOLANDII???? Sprawdz!

PostNapisane: 15 marca 2015, 14:55 
Forumowicz

Witam powracam i ja. E90 sprzedane i nowy samochód poszukiwany. Cena trochę mniejsza bo tak 80-85tyś złotych. Co do e60 to jest to już trochę stary "model" i bratu się jakoś nie podoba. Bo jeździ tego trochę u nas juz. I pewnie zastanawiamy się nad e70 lub tą c klasą bo f10 to nie bardzo już w tej kasie pewnie. Duże różnicę będą między e70 a e60 w kosztach utrzymania? (zdajemy sobie sprawę, że to jest całkiem inne auto i na pewno koszty będa większe ale czy dużo większe?)

Edit: Chyba że szukać tam f10 i jakoś sprawdzić żeby nie płacić podatku np na firmę?

PostNapisane: 15 marca 2015, 15:32 
Forumowicz

Ta opcja edycji mnie drażni więc muszę zdublować posta.

http://allegro.pl/mercedes-c-320-cdi-am ... 11021.html

Trochę się boimy ze moc podnoszona bo to nie wróży nic dobrego no ale zwrociliśmy na niego uwage :)

PostNapisane: 15 marca 2015, 15:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: najładniejsze
Garaż: G80 M3

Byle e92 335 M-pack
Byle e82 : http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147967
Byłe e46: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134728
Byłe M3+http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.ph ... &start=380
Misiek_97 napisał(a):
boimy ze moc podnoszona bo to nie wróży nic dobrego

za głoszenie takich herezji to powinien być ban :)

PostNapisane: 15 marca 2015, 16:14 
Forumowicz

BanDai napisał(a):
Misiek_97 napisał(a):
boimy ze moc podnoszona bo to nie wróży nic dobrego

za głoszenie takich herezji to powinien być ban :)

Nie mówię, że podniesienie mocy jest złe, bo sami nad tym myśleliśmy. Jednak jeśli nie wiem gdzie to było robione lub ja tego nie robiłem to nie wierzę zbytnio w takie "cuda" bo już parę samochodów widziałem po czipach nie wiadomo gdzie i nie były to udane modyfikacje :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1