Witam serdecznie Forumowiczów

Na forum jest wiele cennych informacji, jednak nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi na moje pytanie ( między innymi przez zmieniającą się sytuację na rynku ) dlatego postanowiłem założyć nowy temat.
Zanoszę się z zamiarem kupna swojego pierwszego BMW, wybór padł na e46 sedan najlepiej po lifcie w M paku, co do wyboru silnika sytuacja już nie jest tak oczywista (pewne jest tylko to, ze ma to być silnik benzynowy).
Po analizie kosztów utrzymania/spalania doszedłem do wniosku, że najlepszym wyborem dla mnie byłby silnik 3.0 lub 2.5 ewentualnie 2.8 jeżeli z jakichkolwiek przyczyn wybór padłby na przedliftowy egzemplarz.
Pytanie, które mnie nurtuje to czy do kwoty 20 tys. zl. uda mi się kupić zadbany egzemplarz ? Na allegro w tym przedziale cenowym jest dość sporo egzemplarzy, które na pierwszy rzut oka spełniałyby moje wymagania no ale na żywo jeszcze nic nie oglądałem. Dzwoniłem do gościa, który zajmuje się sprowadzaniem tylko e46 i ostrzegł mnie, że poliftowe 3.0 za 20 tys to same jeżdżące trupy i że za taki samochód trzeba dac 26-28 tys ew. 22-23 za wersję przedliftową.
Koledzy doradźcie mi czy faktycznie tak jest, czy może nie sugerować się radami handlarza i szukać ładnej sztuki czy od razu dać sobie spokój i poszukać czegoś z silnikiem 2.0 / 2.2 ?
z góry dziekuję za informacje, pozdrawiam