BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: BMW M5 E60 w Top Gear
PostNapisane: 26 grudnia 2008, 23:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: 530d
Kod silnika: Diesel na pole !
http://www.youtube.com/watch?v=TOxNzZdWZzU
Obrazek

milo posluchac jak Clarkson zachwyca sie M5 :D

z kolei tutaj slynny Pan znawca motoryzacyjny sie kompletnie kompromituje :P
Kilka ladnych minut zajelo mu narzekanie na "natretna" pania z nawigacji, ktorej w zaden sposob nie mozna wylaczyc. W koncu stwierdza ze jedynym sposobem jest zatrzymanie i wylaczenie samochodu.
hahaha
Panie Clarkson wystarczy kliknac na 1 ikonke w ekranie nawigacji i komunikaty glosowe znikają ...
Potem mozna sie delektowac bezglosowa nawigacja przy pomocy komunikatow na szybie - HeadUp Display - Panie Clarkson
Nie wspomne o tym, ze dla Pana Clarksona zmiana stacji radiowej lub przywrocenie poprzedniej w iDrive to po prostu kosmos - zenua
http://www.youtube.com/watch?v=fsKHf4j6 ... re=related

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 00:44 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Widzisz Hans, ja to juz dawno mowiłem,ze ten test M5 był troche " pod publiczkę".
Robienie show z tego,ze sie nie umie czegos zrobic ;)

ja dla odmiany wrzuce cos takiego- M5 z pakietem Kellenersa - stawia dzielnie czoła S65 AMG :ok:
http://www.youtube.com/watch?v=yeEZL9aD ... annel_page

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 00:52 
Częsty bywalec

Frank napisał(a):
Widzisz Hans, ja to juz dawno mowiłem,ze ten test M5 był troche " pod publiczkę".
Robienie show z tego,ze sie nie umie czegos zrobic ;)

dokladnie
najgorsze jest to, ze BMW sie ugielo i specjalnie dla takich cymbałów po lifcie
dodali 6 przycisków zeby takie głaby jak Clarkson mogly zmieniac sobie stacje radiowe "guziczkiem"
Obrazek

ja jednak wole bardziej wysublimowany sposob: 1 przycisk+komenda głosowa :hyhy:
chociaz zmiana zaprogramowanych stacji radiowych krecac kolkiem iDrive w prawo/lewo jest za pewne szybsza i prostsza niz wyciaganie reki i wciskanie przyciskow na konsoli ...

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 01:08 
Administrator

Hans' napisał(a):
chociaz zmiana zaprogramowanych stacji radiowych krecac kolkiem iDrive w prawo/lewo jest za pewne szybsza i prostsza niz wyciaganie reki i wciskanie przyciskow na konsoli ...

dokładnie. Ja w swoim zabytku zawsze zmieniam sobie zaprogramowane stacje z kierownicy. Celowanie w guziczki stacji na konsoli uwazam za malo wygodne.

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 12:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Zrób z siebie głupka i jestes dla wielu bogiem motoryzacji :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 13:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 320dA
Frank napisał(a):
ja dla odmiany wrzuce cos takiego- M5 z pakietem Kellenersa - stawia dzielnie czoła S65 AMG
http://www.youtube.com/wa...re=channel_page

Szok, przeciez ten Merc powinien zniknac M5, a jada rowno :przestraszony:
Naprawde duzy szacunek dla E60 M5, coprawda po lekkim tunigu, ale jednak :padam:

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 16:31 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
GP-T1000 napisał(a):
Zrób z siebie głupka i jestes dla wielu bogiem motoryzacji

Dlaczego głupka? Facet opisuje JEGO wrażenia z jazd tym autem. Panowie, Clarkson ma prawie 50 lat, jeździł w swoim życiu autami prostymi jak wrzeciono, więc nie dziwcie mu się, że mu to naszpikowanie elektroniką nie odpowiada ;)

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 17:39 
Częsty bywalec

maaaad napisał(a):
GP-T1000 napisał(a):
Zrób z siebie głupka i jestes dla wielu bogiem motoryzacji

Dlaczego głupka? Facet opisuje JEGO wrażenia z jazd tym autem. Panowie, Clarkson ma prawie 50 lat, jeździł w swoim życiu autami prostymi jak wrzeciono, więc nie dziwcie mu się, że mu to naszpikowanie elektroniką nie odpowiada ;)

to niech zlozy podanie to TVN Turbo do programu "Legendy PRL-u"
jesli typ kreuje sie na wielkiego guru motoryzacyjnego i prowadzi jeden z najpopularniejszych programow motoryzacyjnych to moglby sie choc troche przylozyc i przygotowac merytorycznie zanim zacznie gadac bzdury, ktorymi potem sugeruja sie tysiace jemu podobnych idiotow
wystarczylo tylko przed programem wykonac krotki tel. do byle jakiego dealera BMW i zadac krotkie pytanie - jak wylaczyc pania z NAVI - mysle ze zajelo by mu to jakies 6 minut jego cennego czasu
no ale coz, najwazniejszy jest "show "

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 18:09 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Wydaje mi się że Clarkson chciał po prostu podkreślić to że ta cała elektronika jest bez sensu i za dużo jej w Emce...

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 18:32 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Hans' napisał(a):
jesli typ kreuje sie na wielkiego guru motoryzacyjnego i prowadzi jeden z najpopularniejszych programow motoryzacyjnych

No cóż, facet miał okazję jeździć chyba "trochę" większą ilością aut, niż ktokolwiek na tym forum... Nie dostrzegam niczego idiotycznego w jego wypowiedziach, chociaż nie zawsze się z nimi zgadzam.
Hans' napisał(a):
wystarczylo tylko przed programem wykonac krotki tel. do byle jakiego dealera BMW i zadac krotkie pytanie - jak wylaczyc pania z NAVI - mysle ze zajelo by mu to jakies 6 minut jego cennego czasu

Kolego, jakby każdy użytkownik miał dzwonić do BMW i pytać, jak panią z navi wyłączyć, to trochę by się infolinia BMW zapchała, nie sądzisz? :D
Cytuj:
Wydaje mi się że Clarkson chciał po prostu podkreślić to że ta cała elektronika jest bez sensu i za dużo jej w Emce...

Właśnie o to mi chodziło :D

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 18:42 
Częsty bywalec

maaaad napisał(a):
Hans' napisał(a):

Kolego, jakby każdy użytkownik miał dzwonić do BMW i pytać, jak panią z navi wyłączyć, to trochę by się infolinia BMW zapchała, nie sądzisz? :D

nie kazdy uzytkownik prowadzi program Top Gear, ktory oglada masa ludzi w calej Europie
wystarczylo, ze taki Clarkson stwierdzil w swojej pseudo recenzji, ze E60 to strasznie skomplikowane w obsludze auto i cala masa malkontentow miala wspaniala pozywke
do tej pory czarna masa opowiada bzdury o tym jak to ten iDrive jest strasznie skomplikowany
wystarczy jednak poczytac opinie ludzi, ktorzy uzywaja na codzien iDrive i jakos ich opinie sa z gola odmienne
dzisiejsze wszystkomajace telefony komórkowe sa 10 razy bardziej skomplikowane od iDrive w BMW ...

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 18:47 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Hans' napisał(a):
nie kazdy uzytkownik prowadzi program Top Gear, ktory oglada masa ludzi w calej Europie
wystarczylo, ze taki Clarkson stwierdzil w swojej pseudo recenzji, ze E60 to strasznie skomplikowane w obsludze auto i cala masa malkontentow miala wspaniala pozywke
do tej pory czarna masa opowiada bzdury o tym jak to ten iDrive jest strasznie skomplikowany
wystarczy jednak poczytac opinie ludzi, ktorzy uzywaja na codzien iDrive i jakos ich opinie sa z gola odmienne
dzisiejsze wszystkomajace telefony komórkowe sa 10 razy bardziej skomplikowane od iDrive w BMW ...

Mi się podoba to jak Clarkson prowadzi program, numer 1 wśród programów motoryzacyjnych. Niech gada o i-drive`ie i innych guzikach a malkontenci niech stękają :) Przynajmniej jest się z czego później pośmiać.

Też nie uważam że i-drive jest skomplikowany. Wsiadłem chwilę się pobawiłem i poklikałem i wiedziałem mniej więcej co i jak ale Emką nie jeżdżę więc nie wiem czy tam może się on bardziej nie różni.

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 02:16 
Forumowicz

Śmieszny temat. Tak sobie czytam i widzę że autor kompletnie nie rozumie tego co robi Clarkson. On ma przecież taki styl bycia, tak prowadzi, opowiada i wyraża swoje emocje związane z samochodami. Czepia się, często robi z igły widły, ale dzięki temu ten program ma taką popularność. Zresztą wiele rzeczy o które się czepia w aucie, nie tylko w BMW, ktoś w innej marce zrobił lepiej, dlatego też tak to wytyka, skoro Audi czy Merc jest łatwiejsze to czemu tego nie wytknąć BMW?? Mieli tam klaskać tyłkami na sam widok M5?

Kolejna sprawa to choćby to że Clarkson czy Hamond nie są przynajmniej mistrzami prostej jak to 99% dziennikarzy z PL. Potrafią pokazać coś na torze i udowodnić na własnej skórze że wiedzą co mówią, a nie klepać formułki z katalogu. W TVN Turbo to mało nie popuszczą jak dostaną jakieś lepsze auto. A kiepskie opinie to tylko o najtańszych Loganach potrafią powiedzieć. Jakby się spodziewał w aucie dla ludu za 22 tys zł skóry, climatronica i V8 pod maską. W Top Gear nie ma taryfy ulgowej, Clarkson wsiada do auta za milion i mówi że jest do dupy bo przełącznik jest nie tam gdzie on by chciał. Skoro on tak uważa to czemu ma o tym nie mówić? U nas lepiej to przemilczeć bo jeszcze nie dostaną do testów kolejnej wypasionej fury z climatronicem...

Nie wiem czy ktoś pamięta, ale młody Zientarski prowadził V-Max i dostali tam kiedyś nową serie 6 do testów. Praktycznie cały materiał to było latanie bokiem i szaleństwa na torze przy dźwieku V8. Na koniec powiedzieli że super auto i to nie tylko na deptak ale też do zabawy. W następnym odcinku pochwalili się że dostali opiernicz od BMW PL za katowanie samochodu...

Zresztą Hans wyobraź sobie że kupujesz takie BMW 5 na wypasie. Wsiadasz no i jedziesz np 50 km do domu z salonu, bo kupiłeś nowy, 500 km bo kupiłeś auto np w DE. Może i-Drive nie jest jakiś przesadnie skomplikowany, ale banalny w obsłudze też nie jest. I np chcesz sobie włączyć radio, włączyć ogrzewanie foteli, zrobić cokolwiek. Ale nie będziesz się zatrzymywał i zerkał w instrukcje. Taki podstawowe rzeczy nie są wcale łatwie podczas pierwszego kontaktu, a w innych markach jest to intuicyjne i nawet ktoś kto jeździł autem bez radia poradzi sobie bez problemu. W BMW nie jest to takie oczywiste. Wspomniany już Zientarski testował kiedyś nowe 7er i żeby ściszyć radio musiał wejść do 3 zakładki 7 podmenu 5 ekranu głównego czy jakoś tak.

I co miał powiedzieć, że I-Drive jest super ergonomiczny??

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 03:48 
Częsty bywalec

spoko Misek masz sporo racji i w gruncie rzeczy musze przyznac, ze lubie Top Gear z Clarksonem i jego fochami
nie podoba mi sie jednak, ze czasami pieprzy po prostu bzdury a wymagalbym od niego choc troche rzetelnosci i przygotowania przy recenzowaniu takiego auta jak M5
abstrachujac od Clarksona odpowiem na Twoje pytanie
wiesz co robi swiezy uzytkownik E60, ktory chce zmienic stacje radiowa a nie umie obslugiwac sie iDrive ?
wciska guzik i mowi: stazion 2 :hyhy:
a Zientarski zamiast wchodzic w 3 menu i 5 submenu (czego oczywiscie nie ma) zeby sciszyc radio wystarczyloby zeby przekrecil galke na panelu srodkowym (taka sama jak w kazdym innym samochodzi ala Fiat 125P)
miales okazje chociaz bawic sie iDrivem Misek ?
zmiana stacji radiowej to sa 2 male ruchy prawa reka ktorej nawet nie trzeba odrywac od tulowia: galka idrive na dol i potem krecimy sobie koleczkiem w prawo/w lewo - ot cala filozofia ...

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 03:54 
Administrator

miałem do czynienia z IDrive i czy jest on bardziej skomplikowany (na 1 rzut gałką :D ) od obsługi monitorka navi/tv z E39 ? moim zdaniem nie bardzo :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 04:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
Ja też jestem zdania że Clarkson często mówi bzdury bo po prostu tego nie rozumie, albo robi to specjalnie żeby było zabawnie i tak jest. I dobrze.

Co do IDrive. Mam w X5 i jest bardzo wygodny. Fakt ma bardzo dużo opcji, ale w sumie każdy chce mieć ich jak najwięcej. IDrive powstał żeby ułatwić ich obsługę i działa świetnie. OK zakładek, menu i pod menu jest dużo ale dzięki IDrive wszystko jest uporządkowane, a przejście z jedengo pod menu do innego podmenu w kompletnie innym menu trwa ok. 1s. ;)

Nie wyobrażam sobie tylu funkcji pod 100 przyciskami jak w Jaguarze który nie ma nawet połowy tych opcji co IDrive ;)

P.S.
Zaznajomienie się z IDrive i przyzwyczajenie się do niego mi zajęło jakąś 1h i jak już załapałem o co chodzi poruszam się po nim bez żadnego problemu ;)
Cały bajer polega na tym żeby załapać że przechodzenie z jednej zakładki do drugiej wykonuje się poprzez przesuwanie joysticka, a poruszanie się po danej zakładce poprzez kręcenie nim. Niby proste ale trzeba przywyknąć ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 12:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Misek, specjalnie po to się zarejstrowałeś żeby obronić p. Clarksona?

Masz sporo racji, ale Clarkson i Hammond nie są wcale tacy dobrzy za kółkiem, ok może lepsi od kapitana powolnego. Zobacz sobię Fifth Gear, tam masz dobrych prezenterów. Potrafią jeździć i powiedzieć coś w miare obiektywnego o aucie. Ok nie robią takiego show. Lubie popatrzeć i na Top i na 5th Gear, a pierwszym magazynem który mogłem oglądać a był robiony na dobrym poziomie to było Motorvision na DSF. To jak tam śmigali M5 E39 robiło wrażenie :) Choć w Top Gear też Tiff nieźle polatał :)

W Polsce nie ma i długo nie będzie programu na poziomie tych wyżej wymienionych. Wielu rzeczy nie bedzie, autostrad i dobrobytu też nie ;P

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 17:42 
Forumowicz

Hans nie wmówisz mi że przy pierwszym kontakcie z i-Drive wiedziałeś że trzeba nacisnąć to i wtedy powiedzieć komendę głosową, albo że trzeba wcisnąć kółeczko, a potem tylko kręcić. Chodzi mi o absolutnie pierwszy kontakt. Bawiłem się i nie powiem żeby nie dało się tego ogarnąć w mniej niż 1 h. Myślę że osoba która ma pojęcie o komputerach, obsłudze wypasionych telefonów komórkowych rozgryzie to w 20 minut. Mi chodziło właśnie o pierwszy kontakt kiedy dodatkowo musisz się skupić na tym co się dzieje na drodze.

Dokładnej wypowiedzi Zientarskiego nie przytoczę, ale brzmiało to mniej więcej tak skąplikowanie. Oczywiście z ilością tych zakładek i menu to był mój wymysł bo nie pamiętam tej wypowiedzi.

Miałem/mam tu konto ale hasła zapomniałem i musiałem nowe założyć. A e-mail na który rejestrowałem konto już nie istnieje.

Clarkson ma w wiekszości aut z nawigacją zastrzeżenia do tej funkcji. Może tego nie lubi. Mi się podoba właśnie to że tak otwarcie i z humorem potrafi wytykać błędy i wady które mu nie pasują. 5-gear też lubie, ale tam znowu brak tego rozmachu, biorą auto, parę przejazdów na torze, trochę bokiem polatają i tyle. Na koniec komentarz w stylu jakiegoś raportu typu:
-zawias ok
-ukł kierwoniczy mało czuły
-ładne fotele

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 18:19 
Częsty bywalec

ja jestem wielkim fanem calej trojki bestmotoring ,top gear i fifth gear jednak kazdy z nich proponuje cos innego.
w bestmotoring jak sie zaglebia w technike to jest poprostu nudne
w top gear chodzi ogolnie patrzenie z przymruzeniem oka na wszystko. Tak zgodze sie to jest show ale topgear kiedys nie byl taki ( a teraz wg mnei jest duzo fajniejszy i lepszy). Clarkson nie boi sie powiedziec prawdy nawet o najlepszym samochodzie czego inni ludzie by nie zrobili bo by wiecej samochodu nie dostali.
fifth gear jezdzic potrafia (zwlaszcza tiff jest w tym zarabisty) ale brakuje im nutki show.

moj wybor to topgear pozniej bestmoring a na koncu fifth. Nie bijcie to moja opinia :D

co do tego testu ktory juz dawno temu byl to nie naskakujcie na niego ma sporo racji bo i drive jest zarabisty ale trzerba sie przygotowac do niego..i o tu clarksonowi chodzilo zreszta sam powiedzial ze kocha wszystkie m ki odpoczatku :)

[you] obejrzyj :

Moje 330 XI

Brata Audi AWE S4

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 18:53 
Częsty bywalec

Misek napisał(a):
Hans nie wmówisz mi że przy pierwszym kontakcie z i-Drive wiedziałeś że trzeba nacisnąć to i wtedy powiedzieć komendę głosową, albo że trzeba wcisnąć kółeczko, a potem tylko kręcić. Chodzi mi o absolutnie pierwszy kontakt.

napisze Ci tak
przesiadlem sie do E60 po przygodach z kilkoma E36 i jednym E39
na pewno geniuszem komputerowym nie jestem ale nie mam problemu z
zalapaniem podstawowej obslugi dvd, tv czy tel komorkowych - mysle ze jestem przecietniakiem
po pierwszym odpaleniu E60 na placu z ktorego odbieralem moje E60
poswiecilem jakies 5 minut na zabawe z iDrive po czym ruszylem w droge
do domu mialem jakies 90km - gdy wjezdzalem do swojego garazu mialem iDrive w pelni opanowany, wszystkie stacje ladnie zaprogramowane i wszystko odpowiednio ustawione
no moze poza fotelami, ktore do dzisiaj caly czas poprawiam hehe
mysle, ze opanowanie wszystkich funkcji DVD zajeloby mi wiecej czasu
, nie wspomne o kuchence mikrofalowej - kosmos !
tak apropos w E39 nie ma iDrive - myslisz, ze przy pierwszym zetknieciu z tym autem wiesz od razu co do czego sluzy i jak sie ustawia wszystko ?
watpie.

Ostatnio edytowano 28 grudnia 2008, 18:57 przez Hans', łącznie edytowano 2 razy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1