Krolik_Bugs napisał(a):
Na rynku US is w E36 oznacza Coupe, wszystkie Coupe (i wylacznie Coupe) maja skrot is.
Na rynku EU is w E36 oznacza silnik 1,8 lub 1.9 o mocy 140km w Sedanie i Coupe. Compact z tym silnikiem to 318ti.
zgadza się, teraz to ma ręce i nogi, ale
Krolik_Bugs, nie zaprzeczysz, że litera s oznacza sport- co konkretnie- zależy od konkretnego modelu.
Kucharz napisał(a):
po drugie spostrzegłem, że kolega ma właśnie e36 318iS więc Drogi Fryderyku w pierwszej kolejności chciałem pomóc Jemu, gdyż tak wywnioskowałem

domyślam się, że tak właśnie było, jednak temat czytają także inni, więc musiałem się doczepić, mam nadzieję, że nie bierzesz tego osobiście

318is także oznacza "sport" a w tym sporcie zawierają się barany, silniejsze silniki, tapicerka też chyba is miał nieco inną, jeśli chodzi o wzór na fotelach.
Krolik_Bugs napisał(a):
Mysliz ze to przypadek ze nazwano modele absolutnie nie zwiazane ze soba oprocz 16V tym samym skrotem?
Nie! 320is żeby odróżnić od 320 m20 i m40/m10 od m42.
litera s w bmw już wcześniej oznaczała sport, np. CS, CSi, CSL, to wszystko oznacza sport, jeśli chodzi o literę s.
E3 np. miało swoje 3.0s, ale E9 (czyli E3 coupe) miało 3.0CSi
Krolik_Bugs napisał(a):
Na rynku EU is w E36 oznacza silnik 1,8 lub 1.9 o mocy 140km w Sedanie i Coupe. Compact z tym silnikiem to 318ti.
Ja bym to ostatecznie inaczej powiedział.
is oznacza sportową wersję z elektronicznym wtryskiem paliwa
W KAŻDYM BMW gdzie w przypadku e36 w EU znajdziemy usportowiony silnik M42/M44.
Kwadrat jest prostokątem zawsze, ale nie każdy prostokąt jest kwadratem