don_pazurro napisał(a):
Fryderyk,
próbujesz punktować mnie jako niby spec, ale weź najpierw pojeździj, poczytaj techniczne dane, a potem się wypowiadaj,
Nie tym tonem koleżko

jeździłem xdrivem, 335i też, a dane techniczne

no kto, jak kto
maaaad napisał(a):
No w normalnych warunkach 40% idzie na przód, 60% na tył (przynajmniej w 335i xDrive)... To nie jest stały?

w normalnych warunkach, ale w nienormlanych już nie, więc jest "metastały" i to nie 4x4, AWD, w quattro jest typowy stały napęd, przy torsenie A to jest 20:80 w skrajnym położeniu, torsenie b też, a w c do 60% na przód lub do 80% na tył. Nie ma sytuacji, że moment nie jest przenoszony. Zaś w haldex-ach normalnie jest 100% przód, może przenieść trochę na tył, albo i 100% na tył, jak trzeba.
ALE i tutaj to nie jest typowe 4x4! tylko
AWD4x4 jest w terenówkach, jak mamy dynamiczny rozdział momentu na osie, to jest AWD.
Z artykułu wynika, że stały, to stały, dla laika to torsen ukradziony z audi heh albo typowe zatrzpienione na amen 4x4 z terenówki

Tymczasem w xdrive mamy fajowskie sprzęgło wielopłytkowe, o którym... w artykule nic nie ma

a szkoda, bo to jedna z najciekawszych rzeczy w tym samochodzie... no ale test skupia się na literackich opisach kapusty i grzybów, a nie auta.
Porównań do M3, nawet nie chcę mi się komentować, ale... Istotnie, xdrive do 100 jest szybszy o 0,1s z tego, co pamiętam w danych BMW od wersji z samym tyłem, ale do 200 to już będzie jakieś 1,5-2s na niekorzyść xdriva, a to już jest SPORO. A gdzie z tym do M3? bez chipsa dowidzenia. O czym świadczy wklejony przeze mnie czas z mokrego testu sportauto, oraz byle jaki czas z nurburgringu. To zupełnie inna liga, 335i można przyrównać do M3, ale E46, a nie do E9x.
Nie komentuję już używania w artykule słów typu "bajer", "automat" etc.
Wybaczcie panowie, ale jak chcę czytać beletrystykę, to czytam Dickensa, jak chcę poczytać o samochodach, to... eh...