Już jakiś czas temu wpadłem na pomysł stworzenia takiego tematu, ale z regóły jestem dość powściągliwy z zakładaniem nowych tematów. Nie wiem czy już był taki temat, bynajmniej takiego nie znalazłem. Nie wiem, czy w ogóle taki temat ma sens, ale najwyżej jak się nie spodoba, to w kosz. Otóż chciałem uporządkować informacje o silnikach, żeby nie trzeba było wertować całego forum w poszukiwaniu jednej odpowiedzi. Jest już podobny temat, dotyczący masy pojazdów i wg. mnie jest pożyteczny. Co prawda zawsze można użyć Google, ale poco, gdy wszystko jest pod ręką, a Google i tak nie "wie" wszystkiego. Ale żeby nie zanudzać - po prostu informacje o danym modelu jednostki napędowej, wedle schematu. Jak ktoś nie wie, zostawić puste pole. To może ja zacznę. Wszelkie sugestie mile widziane. Jak się gdzieś mylę, to mnie poprawcie.

Mój silnik: M52TUB28 (Benzynowy)
1. Układ/liczba cylindrów - R6
2. Pojemność skokowa - 2793 cm³
3. Maksymalne obroty (RPM) - 6500
4. Moc (km)/przy RPM - 193/5300
5. Moment obrotowy (NM)/przy RPM - 280/3500
6. Stopień sprężania - 10,2:1
7. Głowica(e) (ilość głowic, ilość zaworów, materiał wykonania) - Pojedyncza, 24 zawory, aluminium.
8. Rozrząd (ilość wałków, napęd rozrządu) - DOHC, łańcuch
9. VANOS - Podwójny
10. VALVETRONIC - Brak
11. Zasilanie - Elektroniczny, wielopunktowy wtrysk paliwa
12. Blok cylindrów (materiał wykonania, średnica cylindrów, skok tłoka) - Aluminium. 84 mm. 84 mm
13. Ilość oleju - 6.5L
14. Miska olejowa (materiał wykonania, sportowa (sucha), lub standardowa) - Aluminiowa, standardowa
15. Masa jednostki - ???
16. Silnik zastąpił jednostkę - M50B25 (???)
17. Różnice względem poprzednika (również w osprzęcie) - Aluminiowy blok, podwójny VANOS... Jakie jeszcze?