BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 20:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] Nierówna praca silnika, biały dym z wydechu
PostNapisane: 17 grudnia 2010, 17:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
Mam m52b28 bez gazu i to samo ogromne ilości pary po przygazowaniu, płynu nie bierze temperatura w normie u innych tak samo wydobywa się para z tłumika ale u mnie to już przegięcie normalnie jakieś. Nie musi być bardzo zimno wystarczy 15 na plusie i już widać pare a po deszczu to już w ogole zasłona dymna.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 grudnia 2010, 18:44 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57B30
Witam zastanawiam się nad tym czy mam zepsutą sondę lambda. Moje objawy to:
-większe spalanie, samo odpalanie auta i jechanie na zimnym silniku z góry przez 1 kilometr przez 4 dni potrafi mi spalić przez ten czas nawet 8 litrów.
- falujące obroty na zimnym, na początku trzeba trzymać gaz bo auto gaśnie, po jakiś 3 min. nie gaśnie ale obroty są na poziomie 500 rpm i trzęsie autem
- na rozgrzanym silniku po dodaniu gazu trzeba poczekać z pół sek na reakcję auta, a i na zimnym auto po dodaniu gazu nie jedzie, trzeba odczekać nawet 8 sek żeby jechało i samo chamuje silnikiem

jutro jadę do znajomego na kanał i popatrze na nią. Czy dam radę ją sam wymienić?

I jeszcze mam pytanie moje auto to e36 silnik 318i m40 z roku 1993 a buda to e36 z 1991 roku i mam kilka pytań:
- czy mam podgrzewaną sondę?
- czy mam katalizator?

PostNapisane: 23 grudnia 2010, 15:35 
Forumowicz

Oto zdjęcię rury w której jest zamocowana sonda lambda:

Obrazek

1 - Tam mam dziure, ta rura wchodzi mi tam w tą większą puszkę i ta rura jest tam luźno zamocowana, tzn telepie się i są wokół niej dziury. Czy ta dziura za Sondą Lambda może spowodować złe działanie sondy? Jakieś pewnie zawirowania powietrza.

2 - przód samochodu:)

Kurde próbowałem wykręcić tą sondę, bodajrze kluczem 22 ale jest strasznie zapieczone, będę musiał targać na chama albo stukać młotkiem o klucz :twisted:

Od sondy idzie ten kabel dotarłem ręką do końcówki, tą wtycz\kę się wykręca?? ( nie mam kanału)

Tytuł: Re: [E36] Aparat zapłonowy, sonda lambda
PostNapisane: 26 grudnia 2010, 14:51 
Forumowicz

Witam mam podejrzenia co do kilku przyczyn:

1. Po odpięciu wtyczki do sondy lambda praca silnika wogóle nie uległa zmianie, zrobiłem test i przejechałem około 20 km i żadnej zmiany. Mam przez to rozumieć że sonda kaput?

2. Rozebrałem tydzień temu aparat zapłonowy:
- ta pierwsza pokrywa do której są podłączone kable wn w środku ma taki bolec na sprężynce a po bokach takie cienkie blaszki które są nadpalone, mam to zedrzć papierem ściernym?

- palec rozdzielacza ma lekko uszczerbioną tą ceramiczną obudowę. Czy już jest do wymiany?

EDIT

Obrazek

1- nadpalone blaszki
2- bolec na sprężynce :)

Obrazek

1- leki około 3 mm uszczerbek (niewidoczny na zdjęciu, słaba jakość)

PostNapisane: 28 grudnia 2010, 22:57 
Forumowicz

Moje BMW: E34 525i
Kod silnika: M20B25
jeżeli nie ma dużych wżerów na kopułce to przetrzyj papierem ściernym w miarę do równa ,a ten kawałek uszczerbany plastiku na palcu raczej nie powinien miec znaczenia.

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1244459

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1