BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 lipca 2025, 05:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] 320D DYMI NA CZARNO, A PO PRZEGAZOWANIU JEST OK
PostNapisane: 22 stycznia 2011, 13:33 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N104D4
Witam, mam taki dziwny problem bo moja bemka mocno kopci na czarno przy obrotach okolo3tys, ale jak dobrze przegazuje na 2 biegu na maxa to wywali kleby czarnego dymu i potem juz jest ok moge gaz wciskac do konca i dym sie nie pojawi, czyli to wtryskiwacze nie beda. Moc ma, turbina tez chodzi dobrze chciaz troche sie poci bo olej widac pod spodem ale podpytalem wachowcow od takich spraw to niby to w pewnym stopniu jest norma, wymienilem filtr odmy ktory byl nie zmieniany od nowosci wyczyscilem zawor egr ale malo jezdzilem jeszcze po tym.Dodam ze bierze troche oleju na 15tys spalil 1 litr to chyba nie az tak duzo zeby tak mocno kopcil i to na czarno, po za tym ze troche ucieka przez turbine a przewaznie jezdze w trasy ostatnio 2500kmto troche dostala po zaworach to ma prawo troche spalic. Jedna rzecz ktora mnie zaniepokoila to to ze w zaworze egr jest mokro od oleju a powinna byc chyba tylko sadz ktorej zreszta bylo b.duzo i tlumik tez mokry od srodka. Czy to jest koniec turbiny? powtorze ze moc ma dobra przebieg orginalny 180 tys ale juz wczesniej zaczal kopcic, spalanie smieszne przy normalnej jezdznie mieszanej bez zbytniego szalenstwa latem 4,8l/100km teraz zima 5,3 5,4 to max. ale to juz po sniegu. Prosze o jakies rady

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW 320D DYMI NA CZARNO, A PO PRZEGAZOWANIU JEST OK
PostNapisane: 22 stycznia 2011, 19:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: Audi
Kod silnika: AVJ
To spalanie pewnie wg. kompa co :hyhy:

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 19:33 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N
Garaż: www.sjnet.pl
KubaMpakiet napisał(a):
To spalanie pewnie wg. kompa co :hyhy:

:) też od razu zauważałem to w tym wątku

za mało Ci kolego pali masz coś nie tak :szok: :szok: :szok:

www.sjbud.pl Remonty domów mieszkań od A do Z
www.ania.sjnet.pl Biżuteria na każdą okazję
Mapy 2017, Softy do nawi , programy,
hasło: bmw
Obrazek

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 19:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Jak dymi na czrno to wydaje sie za bogata mieszanka,poprostu nieprzepala calego paliwa.

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 23:39 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: m47
a turbo czasem oleju Ci niepuszcza w wydech?? przegazujesz wypali olej z kata i jest ok.... :hyhy: zreszta sam pisales ze bierze olej wiec na 99% turbo puszcza i w wydech i w dolot....pzdr

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 23:47 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
To spalanie to mnie za murowało :P

PostNapisane: 23 stycznia 2011, 10:59 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N104D4
nie wiem czy sie nie powtorze bo raz napisalem ale juz godzina jak mojego postu nie ma wiec, tak odnosnie tego spalania to z tego co komp. pokazuje ale duzo to on raczej nie przeklamuje bo na zbiorniku zrobilem 1200km a jescze paliwa bylo wiec z tym jest ok co mnie zreszta nie dziwi bo te silniki poprostu malo pala tak samo jak i 3.0d wiem bo mialem ich naprawde sporo. olej w dolocie powietrza jest ale tak na wszelki wypadek odme zmienilem zeby byc pewnym ze to nie jej wina bo mialem juz taki przypadem ze przez zapchana odme palilo mi olej i kopcil niesanowicie ale to byl plasstikowy separator a nie papierowy filtr. Olej przy cieplym silniku jest na max a przy zimnym jest na min chciaz przy zmianie sprawdzalem na zimnym, ale to pewnie dlatego zecieply chociaz tego nigdy wczesniej nie zauwazylem. wczoraj zrobile sporo km z nowa odma i raczej duzych zmian nie ma chciaz w nocy i slisko to trudno ocenic ale na sniegu ak przegazuje w miejscu to zostaje czarna plama. Wiec jak puszcza olej tzn ze nadaje sie tylko do regeneracji czy cos jeszcze mozna z nia zrobic tak w e wlasnym zakresie, nigdy nie robilem diesli wiec pytam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1