BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 00:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36]93' DZIWNIE TARCIE I W TYLNYM LEWYM KOLE ?
PostNapisane: 6 maja 2007, 13:59 
Otóż przetoczyłem bębny! I dalej to samo! Sprawdzałem wszystko, nawet jechałem bez bębna i dalej cos trze ewidentnie słychać w kole przy prędkości 4 na godzinę i wyżej czy to może być łożysko? Podnosiłem koło na lewarku i nic nie słychać dopiero pod obciążeniem!!! Pomóżcie

[mod: NIE KRZYCZ, poprawiłem wielkie litery bo się czytać nie dało]

Ostatnio edytowano 6 maja 2007, 19:39 przez LUKASZ20LVIP, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2007, 18:17 
Forumowicz

witam,wygląda,ze to łożysko.Piszesz cos o zgrzycie ,zastanawiam sie czy to nie wina mostu,z tym.ze one szumią albo wyją,ale nie chce wprowadzac w błąd.Jeszcze jest opcja,ze gumy w tulejach sie wytarły i trze metal o metal stąd ten zgrzyt i to by bylo najbardziej prawdopodobne.

pozdro

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2007, 18:20 
Forumowicz

Mój ojciec w vectrze B miał podobną akcje i okazalo sie ,że to sworznie w jednym z elementów zawieszenia.

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2007, 18:25 
Siema mialem ten sam problem i nie mozna bylo dojsc co to jest w tym samym kole co Ty :rotfl: ,tylko ze w e39.Wymienilem klocki tylne i wszystko git nic nie slychac :hurra: ,ale rzeczywiscie moze byc cos innego.
A sprawdz na tarczy czy nie ma jakis dziwnych zarysowan w srodku ;)

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2007, 18:41 
Częsty bywalec

Przemas123 napisał(a):
Siema mialem ten sam problem i nie mozna bylo dojsc co to jest w tym samym kole co Ty :rotfl: ,tylko ze w e39.Wymienilem klocki tylne i wszystko git nic nie slychac :hurra: ,ale rzeczywiscie moze byc cos innego.
A sprawdz na tarczy czy nie ma jakis dziwnych zarysowan w srodku ;)

ładnie przeciez on ma bebny . Kolego to łozysko ci poszło i się nie zastanawiaj ja tez mialem to samo jak chcesz to ci załatwie tanio

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2007, 12:04 
Pierwsze kroki

Cytuj:

Wysłany: 07 Maj 2007 08:25
Imię: Przemek
Siema mialem ten sam problem i nie mozna bylo dojsc co to jest w tym samym kole co Ty :rotfl: ,tylko ze w e39.Wymienilem klocki tylne i wszystko git nic nie slychac

Ja mialem to samo wymienilem klocki i dalej bylo to bez zmian ale po pewnym czasie wszysko bylo juz OK mysle ze klocki musialy sie ulozyc.

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2007, 11:13 
Pierwsze kroki

witam....... ja mialem to samo tylko ze to oslona tarczy chamulcowej tarla o tarcze :kwasny: :kwasny: :kwasny: tak wlasnie jak metal o metal :/ :/ :/ i klocki wymienilem i nic a tylko trzeba bylo srubokretem odgiac tam ta blache i kompresorem dmuchnac zeby rdza wyleciala ktora byla pomiedzy tarcza a oslona :ok: :ok: :ok: :super: :oczami: :hurra: ale ty masz bebny :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2007, 18:02 
Pierwsze kroki

rogol007 napisał(a):
witam....... ja mialem to samo tylko ze to oslona tarczy chamulcowej tarla o tarcze :kwasny: :kwasny: :kwasny: tak wlasnie jak metal o metal :/ :/ :/ i klocki wymienilem i nic a tylko trzeba bylo srubokretem odgiac tam ta blache i kompresorem dmuchnac zeby rdza wyleciala ktora byla pomiedzy tarcza a oslona :ok: :ok: :ok: :super: :oczami: :hurra: ale ty masz bebny :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd:

nie mam bebnow tylko tarczo-bebny tarcze do chamulcow a bebny do recznego i ty tak samo masz tylko o tym nie wiesz.
a tak po za tym to tarcie ustapilo dopiero jak sciagnalemtarcze i wyciagnalem urwana czaesc od zaciskow(sprezynke ktora skorodowala i obracala sie w srodku)

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2007, 19:05 
Pierwsze kroki

simon, ja wiem ze mam takie wlasnie hamulce tylko w e36 sa bebny a w e34 tarczo bebny :D :D wiec mi tarla obudowa tarczy :P

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2007, 13:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: E91+E36M54
Kod silnika: N47 + M54
rogol007 napisał(a):
simon, ja wiem ze mam takie wlasnie hamulce tylko w e36 sa bebny a w e34 tarczo bebny :D :D wiec mi tarla obudowa tarczy :P

w e36 występowały z tyłu bębny i tarczobębny.

u mnie też był taki dosyć uciązliwy dźwięk. podejrzani: most, hamulce i łożysko - winne było łożysko.

wyśledziłem po podniesieniu całego tyłu i "jeździe w powietrzu". dało się określić źródło hałasu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1