Witam, kiepski to temat aby się przywitać bo nie mam się czym pochwalić

Mam BMW e36 316i z 1995 roku. Centralny zamek, bez alarmu i pilota.
Auto w rodzinie od 2005 roku więc wiem co się już psuło i co było wymieniane od tego czasu.
Obecnie jestem w Czechach, właśnie odebrałem samochód od mechanika ( zawór magnetyczny i silnik dmuchawy)
i właśnie... klapa bagażnika nie daje się otworzyć. Czytałem tematy ale nie znalazłem odpowiedzi.
Otwieram auto, słychać jak bolce z centralnego się przesuwają ( również w bagażniku) ale klapy otworzyć nie mogę.
Klucz z tyłu nie kręci się od chyba dwóch lat (próbowałem czyścić preparatami ale to nic nie dało).
Dodam, że gdy żona otwiera samochód z drzwi, a ja trzymam palec na przycisku klapy czuję "puknięcie".
Aha, przycisk nie stawia charakterystycznego oporu przy wciskaniu ( normalnie opór pojawiał się po wciśnięciu do połowy)
Z tego wnioskuję, że centralka jest w porządku.
Czy to możliwe, że mechanik zamykając klapę ( były w niej części do auta) trzasnął tak mocno, że się zablokował bolec, który trzyma klapę?
Jak to naprawić?
Dostęp z tyłu mam bo to compact

ale nie wiem jak wykręcić dwie plastikowe śruby z osłony klapy, bo są na tej powierzchni klapy, która po zamknięciu jest zasłonięta.
Mechanika nie chce w to mieszać bo na pewno będzie chciał kasę za naprawę, chociaż klapa się zepsuła jak auto stało u niego...