BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 18:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Problem z "ryglowaniem"
PostNapisane: 13 lutego 2011, 16:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 pasuje do bluzki
Kod silnika: M52B28
Witam kolegów... Mam mały problem... otóż, przestało mi działać "ryglowanie zamków" w moim autku... jak chce żeby mi zaryglowało to muszę odłączyć akumulator na 15 minut i podłączyć. To raz zarygluje a już drugi itd. już nie... Co jest tego przyczyną?? Gdzie szukać usterki??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Problem z "ryglowaniem"
PostNapisane: 13 lutego 2011, 16:26 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Ja maiłem ostatnio problemy w e36 gdy po myciu w myjni, na drugi dzień coś przymarzło w zamku i tez raz dało się zaryglować a raz nie... A gdy już się dało do zamek automatycznie się otwierał, i trzeba było ponownie zamykać... ( tyczy się zamykania z pilota i z kluczyka) Po 2 dniach przeszło samo... Prawdopodobnie odmarzło :hyhy:

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

PostNapisane: 13 lutego 2011, 23:47 
Częsty bywalec

zeby auto ryglowało musi impuls podczas zamykania isc na zamykanie i otwieranie jednoczenie.najwidoczniej cos musi powodowac przerwanie lub niełączenie tego impulsu na otwieranie. Jesli masz elektryczne szyby to sprawdzil bym tez przycisk prostokątny przy kierownicy(wyłączanie elektrycznych szyb)moze on nie lączy a różwniez odpowiedzialny jest za ryglowanie.

Była e36 '92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=50317&start=20

E30 qp m20b20 '83 :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=59193&start=20&hilit=m20b20

PostNapisane: 14 lutego 2011, 10:14 

Lukezz napisał(a):
Jesli masz elektryczne szyby to sprawdził bym tez przycisk prostokątny przy kierownicy
A takie coś występuje oryginalnie w e36? ja bynajmniej tego nie mam :niepewny:

Moja e39

PostNapisane: 14 lutego 2011, 10:30 
Forumowicz

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 vanos
Kolego ja bym sprawdził też wiązkę która idzie do tylnej klapy skoro raz zamyka apotem otwiera samo gdyż miałem podobnie i powodem były przetarte przewody w właśnie w tamtej wiązce... A co do ryglowania to tak... na zamku a raczej na klamce jest jeden albo dwa mikro-switche (w zależności od wersji wyposażenia, jeden odpowiedzialny właśnie za ryglowanie drzwi a drugi za włączenie ogrzewania wkładki po delikatnym uniesieniu klamki do góry nawet przy zamkniętym aucie zapala się światełko w środku i zamek się podgrzewa). Ten odpowiedzialny za ryglowanie daje sygnał do centralki po tak jakby podwójnym przekręceniu kluczyka w pozycji zamknij. Zamek wtedy nie pamiętam czy zwiera czy rozwiera ten micro-switch i właśnie rygluje po tym wszystkie drzwi.
Więc zacząłbym od sprawdzenie najpierw wiązki w klapie a potem właśnie od klamek tzn, micro-switchy oraz wiązki która do nich dochodzi. Do klamki dopięte w środku maksymalnie 3 wtyczki (żółta, szara i biała).

PostNapisane: 14 lutego 2011, 12:05 

dj.landi napisał(a):
Kolego ja bym sprawdził też wiązkę która idzie do tylnej klapy skoro raz zamyka apotem otwiera samo gdyż miałem podobnie i powodem były przetarte przewody w właśnie w tamtej wiązce...

Ja już to przerabiałem, na prawie samym początku zakupu auta-wymieniałem kable po całości :kwasny: , także wiem ze tam na 100% wszystko OK... (ale to dobra wskazówka dla użytkownika: Madzia:), , bo faktycznie też miałem takie objawy a nawet gorsze... :ok: )

A wracając do tematu: u mnie to były zwykłe objawy przymarzniętego zamka ;)

Moja e39

PostNapisane: 27 kwietnia 2011, 20:35 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
Wiem o co ci chodzi, też tak miałem, działało jak przez chwilę nie było prądu w aucie, gdy prąd się pojawił to ryglowanie działało ale tylko do pierwszego przekręcenia stacyjki, już później KAPUT i znowu odłączyć aku i ryglowanie działało, Ja to rozwiązałem tak: kabelek Fioletowo biały pin 7 w białej wtyczce centralki wyjąłem(odłączyłem) i zaizolowałem. I od tej pory mogę ryglować za każdym razem. Ale przez to że odłączyłem ten kabelek to oświetlenie nie przygasa mi gdy przekręce kluczyk w pozycję zapłonu. Musi się chwilę poświecić i samo zgaśnie trochę to irytujące czasami w nocy ale już się przyzwyczaiłem :)

PostNapisane: 28 kwietnia 2011, 10:42 
Pierwsze kroki

:) :) Faktycznie.... Działa:) tylko mam tak samo jak ty kolego że lampka nie gaśnie po przekręceniu kluczyka :( ale trzeba się przyzwyczaić :P przynajmniej działa mi ten org alarm :) :) Już teraz czuwa :) Znalazłam ten temat. w postach timi-91 i mam taki sam moduł. To on jest tym oryginalnym alarmem?? viewtopic.php?f=16&t=92510&hilit=modu%C5%82+DWA

PostNapisane: 28 kwietnia 2011, 21:36 
Pierwsze kroki

Dowiedziałam się że jest to sterownik z alarmem. Gdy go odłączę i zarygluje drzwi, przekręcę kluczyk w stacyjce to brak reakcji a gdy podłącze ten sterownik i wykonam tą samą czynność co wcześniej to zaczynają mi mrugać kierunki i mijania... ale dźwięku brak, i teraz pytanie... czy da się pod to podłączyć syrenkę?? Wiecie skoro jest to fajnie by działało ;)

PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 09:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
COUPE napisał(a):
Ja maiłem ostatnio problemy w e36 gdy po myciu w myjni, na drugi dzień coś przymarzło w zamku i tez raz dało się zaryglować a raz nie... A gdy już się dało do zamek automatycznie się otwierał, i trzeba było ponownie zamykać... ( tyczy się zamykania z pilota i z kluczyka) Po 2 dniach przeszło samo... Prawdopodobnie odmarzło :hyhy:

Takie coś ma miejsce zazwyczaj gdy cycek w drzwiach jest przetarty pomaga zazwyczaj ponowne otwarcie zamkniecie drzwi. A najprościej to sprawdzić pchając drzwi (dopychając , na siłe dociskając) i przekrecenie kluczyka. Niestety z czasem te elementy się przecierają.

Chodzi mi o element nr 6
Obrazek

PostNapisane: 2 maja 2011, 18:23 
Forumowicz

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 vanos
Dokładnie jeśli chodzi o otwieranie automatyczne po zamknięciu drzwi to tak jak kolega wyżej napisał jest za to często odpowiedzialny element nr 6 ze zdjęcia który jest na słupku karoserii. Czasem jeszcze może to być przetarta wiązka tylnej klapy i również różne psikusy będą się dziać..
Ale jeśli chodzi o ryglowanie to jest za to odpowiedzialny stycznik (taki mały przełącznik) na zdjęciu powyżej jest to nr 13.
Jest on często nad zamkiem na klamce wewnątrz drzwi. I jeśli się wytarł to też nie będzie działać. Jego zadaniem jest jeśli dobrze pamiętam zwarcie sygnału do sterownika centralnego zamka (podanie równocześnie plusa i minusa ale mogę się mylić)
więc jeśli problem jest z ryglowaniem to zajrzałbym do wnętrza drzwi i sprawdził ten microswitch na klamce (wiem bo u siebie miałem urwany kabelek który do niego prowadzi ale nie pamiętam koloru wtyczki) i ryglowanie z tych właśnie drzwi nie działało a z drzwi pasażera ryglowało normalnie po przekręceniu kluczyka tak jakby na dwa razy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1