BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 09:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [eXX] wymiana sprężyn
PostNapisane: 22 maja 2007, 07:57 
Pierwsze kroki

czy ktoś może mi udzielić instrukcji wymiany sprężyn w zawieszeniu e36 coupe 320i i czy wogole jest sens zabierać się za to samemu?

Ostatnio edytowano 22 maja 2007, 19:55 przez adrianku, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 08:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
jeśli nie masz specjalnych sciągaczy, kórymi ściśniesz sprężyny to zapomnij. Jest też duże ryzyko, że możesz sobie zrobić krzywdę bo jakby taka sprężyny odskoczyła... :przestraszony:
więc na Twoim miesjcu poszukałbym kogoś, kto zajmuje się takimi rzeczami (albo ma doświadczenie)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 08:37 
Uzależniony od forum :)

Albo kupił ściągacz w norauto za 50zł - mam używam od dawna ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 09:21 
Pierwsze kroki

a jeśli bym miał taki ściągacz to jak sie do tego zabrać?

Tytuł: [e36] Sprężynki
PostNapisane: 22 maja 2007, 10:27 
Pierwsze kroki

Cze mam pytanko chciałem wymienic sobie spręzynki w swojej buni e36 QP bo natych strasznie tłucze zamuwiłem sobie standard czarne przód Jamex tył Magnum.rozmawiałem z mechanikiem powiedzial zebym sam nie zmnieniał bo moge odwrotnie pozakładac czy moze ktos cos doracić w skrucie jak to zrobic.

Ostatnio edytowano 22 maja 2007, 20:09 przez eric20, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 11:08 
Pierwsze kroki

rorafalki, cze ponoc cos wiesz na temam wymniant spręzyn mugłbys mi anpisac cos na temat jak załozyc spreżyny zeby nie były do go :) ry nogami mam bmw e36 qp.ERIC

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 12:05 

adrianku, eric20, napiszcie jakimi dysponujecie narzędziami i doświadczeniem to resztę powiem bo nie wiem od czego zacząć...

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 12:36 
Pierwsze kroki

narzedzie wszystkie jakie potrzebne napewno sa a do tego kanał (jakby była potrzeba). Doświadczenia niewielkie ale chęci duże :D

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 12:51 

Trzeba wyjąć kolumnę. Kolumna z samochodem jest połączona: U góry, wahaczami, drążkami, przeowdami hamulcowymi, przewodami czujników: klocka i abs.

Przed 1. Poluzuj główną śrubę na amortyzatorze od góry
1.Zdejmij koło
2.Odkręć zacisk hamulcowy i go podczep żeby nie wisiał na przewodzie
3. Odczep czujnik na błotniku, kabelek ma leżeć na tarczy hamulcowej.
4.Odkęć wahacze i drążek lub cały ten spód do którego są mocowane - nie wiem jak jest w E36
5. Okręć 3 nakrętki od góry na kielichu - pod maską. UWAGA po odkręceniu trzeciec spadnie Ci kolumna na nogę, mogą zejść paznokcie lub być zmiażdżone palce zależnie od farta. Więc zanim odkręcisz to trzymaj za sprężynę jedną reką. Waży to pewnie 20kg maks.

No to mamy goleń w ręku. Nakładasz dwa ściągacze nawięcej rozkręcone jak się da i równomiernie ściągasz. Potem odkręcasz amorek, wkładasz nową sprężynę i odwrotnie działasz...

Z tyłu nie wiem jak jest w E36. :cwaniak:

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 18:36 

Już sobie przypomniałem jak jest z tyłu.

Podnośnik, zrzucenie kół, jedna śruba na dole, dwie na górze, goleń w ręku rozkręcamy - troszke poduszka strzeli :D bierzemy nową ściagamy ją lub nie i zakłądamy poduszkę i mocujemy - tył banalny :oczami:

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2007, 09:45 
Pierwsze kroki

Wielkie dzieki za opis Radku,a co do sprzetu to mam wybijak do sworzni i scisagacz do sprężyn nio i rzecz jasna klucze.tylko jednego sie obawiam jak zalozyc spręzyne zeby nie była odwrotnie tzn.do gory nogami i czy nie trzeba nowych gum pod sprężyny.jak wymnienie to sie odezwe.thx

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2007, 09:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
eric20, dopiero dziś jestem na necie, ale widzę, że Radek (KotSylwester) opisał wszystko jak w książce :padam:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2007, 16:47 

Niee, gumy się nie niszczą, mają za zadanie tylko ułożyć sprężynę. Co do odrotności zakładani.. na zdrowy rozum to bez różnicy, a jak jest różnica to będzie to opisane w instrukcji, w koncu nie zakładasz serii, a seria jest symetryczna. Z drugiej strony jak by seria nie była symetryczna to zakładaj analogicznie :)

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2007, 12:33 
Pierwsze kroki

ja juz wymnieniałem sprężynki z przodu wystarczy odkrecic sam amorek,jest on na 3 srubach u dołu i na trzech u gory,a tył jest to jAKIES 15 min strona,amorek u dołu odkrecic kawałek breszki dobrze podwazyc wyjac sprezynkem i wstawic nowa.dzieki za wszystko Eric

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2007, 15:34 

E to jeszcze prostsze niż w E30, E24 ;)

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2007, 20:54 
Pierwsze kroki

KotSylwester napisał(a):
Trzeba wyjąć kolumnę. Kolumna z samochodem jest połączona: U góry, wahaczami, drążkami, przeowdami hamulcowymi, przewodami czujników: klocka i abs.

Przed 1. Poluzuj główną śrubę na amortyzatorze od góry
1.Zdejmij koło
2.Odkręć zacisk hamulcowy i go podczep żeby nie wisiał na przewodzie
3. Odczep czujnik na błotniku, kabelek ma leżeć na tarczy hamulcowej.
4.Odkęć wahacze i drążek lub cały ten spód do którego są mocowane - nie wiem jak jest w E36
5. Okręć 3 nakrętki od góry na kielichu - pod maską. UWAGA po odkręceniu trzeciec spadnie Ci kolumna na nogę, mogą zejść paznokcie lub być zmiażdżone palce zależnie od farta. Więc zanim odkręcisz to trzymaj za sprężynę jedną reką. Waży to pewnie 20kg maks.

No to mamy goleń w ręku. Nakładasz dwa ściągacze nawięcej rozkręcone jak się da i równomiernie ściągasz. Potem odkręcasz amorek, wkładasz nową sprężynę i odwrotnie działasz...

Z tyłu nie wiem jak jest w E36. :cwaniak:

Nie trzeba calej kolumny wyciagac, wystarczy odkrecic 3 sruby ktore lacza amortyzator z resztą. i potem u gory 3 sruby odkrecasz i wyciagasz :), po co sie bawic w wachacz itd jak mozna ulatwic sprawe, a jak dawno nie miales wymienianych sworzni to mozesz miec problem z wyjeciem :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2007, 05:23 

No to super, W e30 np. nie dawało się tak opuścić amorka żeby widać było górę poza błotnikiem. Pozatym , dobrze to oczyścić, przedmuchać - błoto się zbiera w talerzu często, woda nie ma odłpywu i ROST lubi się zalęgać. :dontgetit:

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2007, 19:34 
Pierwsze kroki

co do wybijania sworzni to kawałek breszki do podwarzenia i młotek.wystarczy włozyc breszke tak aby napierac na sworzen w kierunku wybicia go druga osoba bierze młotek raz a dobrze uderzy w obudowe montowanego sworznia i ma wyjsc jezeli nie czynnosc powtorzyc.

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2007, 21:30 
Pierwsze kroki

tylko nie bic po gwincie albo przez nakrecona nakretke. najlepiej to uzyc sciagacza do sworzni :) wybic to nie problem, gorzej odkrecic czasem zardzewiala nakretke, wtedy podstawiasz cos pod sworzen i opuszxczasz auto tak zeby ciezar na nim spoczywal, i krecisz :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2007, 23:20 
Forumowicz

witam
a mi sie udało zdjąć amor bez odkręcania końcówki wahacza ale teraz za cholerę nie mogę go włożyć
przykręciłem górę te 3 małe śrubki ale nie mogę trafić na ten bolec za tarcza hamulcowa ( bolec miedzy dwiema śrubkami od tego calego kielicha) musze teraz odkręcić zacisk końcówkę itd? bo coś sie blokuje na śrubie od wahacza i mam już dość

pomóżcie panowie jak najszybciej !!!
thx

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1