BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 11:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Kilka pytań, kontrolka pasów,wyłączenie asc, poduszki
PostNapisane: 15 marca 2011, 20:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
E46 328 przed lift
Sporo pytań ale nabyłem nową miłość ;). Chciałbym ją nieco lepiej poznać.

Kontrolka pasów przy włączaniu stacyjki świeci , czemu nic nie piszczy... i czemu gaśnie pomimo nie zapięcia przeze mnie i pasażera pasów ?.
Piszczy dopiero jak się ją tak zaprogramuje , automatycznie gaśnie po kilku sekundach czyli nie informuje cały czas o niezapiętych pasach - wyczytane z instrukcji ale u mnie chyba coś za wcześnie gaśnie mimo wszystko.

I strasznie mnie wkurza bo mam jasną skórę na siedzeniach ciut poniżej środka w stronę oparcja kilka cm w lewo od środka taki punkcik widać na skórze ciemniejszy jakby coś od środka chciało wyjść na zewnątrz na obu fotelach to jest jak się palcem dotyka jest małe zgrubienie nie wiem kurde tak jest jakiś cycek sprawdzający czy ktoś siedzi na fotelu ??? czy co to może być boje sie troszke by mi skóry nie przebiło dalej mnie to irytuje czy ktoś też tak ma?- około 10cm od oparcia kawałek w lewo od środka

Problem z ASC jest taki że jest fajny na trasie przy większej prędkości a przy ruszaniu poprostu przeszkadza , jak chce szybko ruszyć na skrzyżowaniu itp to mi zamula start. Da się zrobić tak by domyślnie był wyłączony a włączało się go z przycisku a nie tak jak jest teraz z automatu jest włączony.

Za szyberdachem mam kwadrat taki 7x7 cm z kratką jakby wlot powietrza co to ???
jeszcze nie doczytałem ale w temacie dostałem info że to czujnik ruchu

Z przodu mam 6 poduszek ponoć mam mieć 10 tak mówił sprzedawca gdzie powinny się znajdowac pozostałe 4 mniemam że z tyłu ale gdzie ?. Z przodu mam 2x drzwi , 2 x słupki , 2x front(kierownica i pasażer)
sprzedawca musiał mnie w błąd wprowadzić bo max w tym modelu zgodnie z instrukcją jest 8 poduszek więc u mnie brakuje 2 z tyłu ;) w drzwiach

No i coś mi puka przy wbijaniu biegów zwłaszcza jak auto się toczy i początek tak np na przestrzeni 1cm jak wrzucam bieg jest taki jakby luz na moście czy coś. Na wbitym sprzęgle powolutku wbijam jedynkę i puk cofam i jeszcze raz wbijam puk. 3 bieg jakoś tak dziwnie wchodzi tak jakby czasem ciężko było trafić i trzeba szukać ciut w lewo ciut w prawo by wszedł tak na przestrzeni np 3 mm .
Mocowanie dyferencjału oglądałem i wygląda dobrze nie widać rdzy ani pęknięć.
Zastanawia mnie jeszcze czy skrzynia powinna się nagrzewać mam zabezpieczenie skrzyni i np jak po 30 min wyciągne ten bolec to jest on ciepły , Czuć drgania jak się wbije 3 i trzyma na niej rękę zwłaszcza jak się lekko do przodu jeszcze dopcha, to normalne ?.
Dużo daje takie zabezpieczenie skrzyni czy jednak złodziej szybko to obchodzi ?

Uszczelki w tylnych drzwiach mam poodklejane troszke czy to oznacza że było coś kombinowane czy z czasem może do tego dojść ;>

ooo i czy da się jakoś ustawić na komputerze by okna się domykały po zmknięciu drzwi bo teraz musze trzymać cały czas wciśnięty pilot ... Da się to jakoś zaprogramować w kluczyku w instrukcji pisze że trzeba przez ASO - wie ktoś jaki koszt?

Jeśli są jakieś fajne myczki w tych autkach to napiszcie ;) . Wiem że w e36 było coś takiego że jak ustawiło się regulacje lusterka na lewe to przy wbijaniu wstecznego automatycznie lusterko się obniżało ( jakoś u mnie tego nie widze chyba że to prawe :D )
mój błąd bo ustawiłem lusterko na lewe ale obserwowałem też lewe przy wbijaniu ręcznego a to prawe się obniża

Po zgaszeniu auta słychać jakieś szmery dochodzące z wentylacji ... czy to normalne (klima?).
W poście uzyskałem info że to normalne zachowanie klimy 10-15 min daje o sobie znać- wie ktoś co ona wtedy robi ;>

Klimę da się wyłączyć tylko poprzez kliknięcie zmniejszenia nawiewu (rysunek mniejszego wiatraczka) ?
Da się zrobić tak by nie włączał się nawiew od razu po uruchomieniu zapłonu? Troszkę mnie irytuje ze ciągle się włącza.

Znalazłem instrukcje zaraz będę czytać ;)

Ostatnio edytowano 16 marca 2011, 11:25 przez Masters, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Kilka pytań, kontrolka pasów,wyłączenie asc, poduszki
PostNapisane: 15 marca 2011, 21:18 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Stukanie, ktore opisujesz to dyfer. Nie jest specjalnie drogi, ale niestety zdaza sie to glownie w zmeczonych egzemplarzach. Co do ASC to zadbaj zeby opony byly w dobrym stanie, rozmiarze i aby cisnienie bylo ok. Czesto wlaczajace sie ASC to moze byc problem z slizgajacymi sie oponami.
Uszczelki mozesz poprzyklejach np klejem montazowym. Trudno powiedziec, czy cos bylo kombinowane, ale teraz to troche za pozno sie nad tym zastanawiac.
Domykanie mozna ustawic inpa, ale byle elektryk tego nie ogarnie, udaj sie do kogos lepszego.
Patent z obnizanym lusterkiem dzialal w e39, ja w e36 nie mam czegos takiego.
Szmery z klimy ucichna po 5-10 min, nie pamietam. Jest to normalna sprawa. U mnie nawet jak wylacze nawie po uruchomieniu zaplonu wlacza sie na minimum- normalka.

PostNapisane: 15 marca 2011, 21:36 
Masters napisał(a):
Kontrolka pasów przy włączaniu stacyjki świeci , czemu nic nie piszczy... i czemu gaśnie pomimo nie zapięcia przeze mnie i pasażera pasów ?.
jest ok, u mnie jeśli dobrze pamiętam kiedyś coś pikało, ale później bawiłem się INPĄ i już nie pika, więc pewnie można ustawić

Masters napisał(a):
jest małe zgrubienie nie wiem kurde tak jest jakiś cycek sprawdzający czy ktoś siedzi na fotelu ???
od sprawdzania to raczej jest mata

Masters napisał(a):
Z przodu mam 6 poduszek ponoć mam mieć 10
mógł mieć jeszcze po poduszce w drzwiach z tyłu i wydaje mi się już wszystko

Masters napisał(a):
to przy wbijaniu wstecznego automatycznie lusterko się obniżało
musisz mieć elektryczne fotele z pamięcią do tego, jak masz i nie działa to pewnie trzeba aktywować (podłączenie komputera konieczne), ewentualnie przestawić ustawianie lusterek na drugą stronę

Masters napisał(a):
Da się zrobić tak by nie włączał się nawiew przy odrazu po uruchomieniu zapłonu bo troszke mnie irytuje ze ciągle się włącza.
chyba się da, ale to też trzeba ustawić poprzez podłączenie do komputera

PostNapisane: 15 marca 2011, 21:39 
Zacna persona forum

ded napisał(a):
Stukanie, ktore opisujesz to dyfer. Nie jest specjalnie drogi, ale niestety zdaza sie to glownie w zmeczonych egzemplarzach. Co do ASC to zadbaj zeby opony byly w dobrym stanie, rozmiarze i aby cisnienie bylo ok. Czesto wlaczajace sie ASC to moze byc problem z slizgajacymi sie oponami.
Uszczelki mozesz poprzyklejach np klejem montazowym. Trudno powiedziec, czy cos bylo kombinowane, ale teraz to troche za pozno sie nad tym zastanawiac.
Domykanie mozna ustawic inpa, ale byle elektryk tego nie ogarnie, udaj sie do kogos lepszego.
Patent z obnizanym lusterkiem dzialal w e39, ja w e36 nie mam czegos takiego.
Szmery z klimy ucichna po 5-10 min, nie pamietam. Jest to normalna sprawa. U mnie nawet jak wylacze nawie po uruchomieniu zaplonu wlacza sie na minimum- normalka.

Autko ogólnie mi się podoba w porównaniu z innymi wygląda naprawde dobrze lepiej niż inne "bezwypadkowe" czy za późno nie koniecznie nawet jakby była robiona to itak mi odpowiada (jedyne co to ciekawość chciałem zaspokoić ) jak to u innych wygląda czy uszczelki się trzymają solidnie czy też potrafią się odkleić ;).
ASC działa poprawnie opony ok poprostu czasem bardzo zrywnie ruszam bez asc lekko poślizga ale ladnie poleci a z asc problem , tak samo jak zawracanie o 180stopni jak zapomne wyłączyć asc to lipa bo mocno auto przymuli bez asc ładnie sie prześliźnie ;).

Czytam instrukcje jak znajde odpowiedzi na moje pytania to sam umieszcze odpowiedzi ;)

PostNapisane: 15 marca 2011, 22:03 

Nie mam ASC ale jak zmieniam oponki z 185 na 205 to trzymanie sie auta jest wyraznie lepsze. Mi uszczelki tez sie odklejaja, czy to normalne- nie wiem. A co do tego czy auto bylo robione, to w takim wieku znalezc bezwypadek to tak jak bys szostke w lotka trafil.

PostNapisane: 15 marca 2011, 22:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 316+
Kod silnika: M52TUB28
Masters napisał(a):

Czujnik ruchu od alarmu.

"Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego. Nic tak nie ogranicza prawdziwej wiedzy, jak przekonanie, że się wie to, czego się nie wie".

PostNapisane: 16 marca 2011, 02:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW E39 1999r. 523i
Kod silnika: M52TUB25
Cytuj:
Stukanie, ktore opisujesz to dyfer. Nie jest specjalnie drogi, ale niestety zdaza sie to glownie w zmeczonych egzemplarzach.

Może to też być gumowy łącznik między skrzynią a wałem, koledze w e36 wymieniałem i pomogło.

PostNapisane: 16 marca 2011, 05:26 
Zacna persona forum

Maverick:] napisał(a):
Masters napisał(a):

Czujnik ruchu od alarmu.

Wie ktoś jak taki alarm uruchomić ;] bo wczoraj go włączyłem i siedziałem w aucie i nic sie nie działo ;].

Co do opon mam 225 ;] są przyczepne. ALe czasem wlasnie chodzi o to że zerwanie przyczepności jest wskazane np przy obracaniu w ciasnej uliczce i dopiero na prostej odjęcie gazu by auto złapało na nowo przyczepność ;). Ale pewnie niebawem wejdzie mi w krew wyłączanie asc

PostNapisane: 16 marca 2011, 07:34 

Zapewne bezpiecznik najlatwiej wyjac:) ale jak Ci nie potrzebne to oddaj mi:P

PostNapisane: 16 marca 2011, 08:03 
Zacna persona forum

ded napisał(a):
Zapewne bezpiecznik najlatwiej wyjac:) ale jak Ci nie potrzebne to oddaj mi:P

Ale co bezpiecznik ;> ???

Edit :

Piszę tu by nie zaśmiecać ;] Nie chodzi o to by całkowicie ASC wyłączyć lecz by nie zamulało startu ;] hehe najlepiej jakby się włączał np od 70Km ;]

Ostatnio edytowano 16 marca 2011, 11:15 przez Masters, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 16 marca 2011, 10:08 

ASC jak kazdy system elektroniczny ma bezpiecznik, jak go wyjmiesz to przestanie dzialac. Moglbys wyjac bezpiecznik od ABSu, ale wtedy to troche kiszka bo to przydatny system.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1