BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 06:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E92] Kilka modyfikacji
PostNapisane: 24 marca 2011, 22:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E92
Witam wszystkich :) Moją Bunią śmigam już jakiś rok i stwierdziłem, że chyba czas na zmiany. Samochód jest w kolorze czarnym (sapphire black) z czarnymi listwami. Zastanawiam się nad czarną nerką od performace (jak się ją zakłada? jak kupie na allegro to sam sobie poradzę z montażem?) przemalować felgi na kolor czarny(zamieszczam filmik z wzorem felg ponieważ nie znam numeru http://www.youtube.com/watch?v=R0APdbT2 ... re=related ) jeśli malować to mat czy połysk? na razie jestem za połyskiem ponieważ listwy i nerka są właśnie z połyskiem i chyba by się fajnie komponowało:) polecacie zakład w markach na słonecznej? Ostatnią rzeczą którą chce zmienić to przyciemnienie tylnych i bocznych szyb z tyłu. Zastanawiam się czy przyciemnić maksymalnie? i czy może delikatnie przednie boczne też przyciemnić? Pozdrawiam :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E92] Kilka modyfikacji
PostNapisane: 24 marca 2011, 23:14 
Forumowy terrorysta

AZ napisał(a):
(jak się ją zakłada? jak kupie na allegro to sam sobie poradzę z montażem?)

Poradzisz :) http://www.bmwtips.com/tipsntricks/tips ... photos.htm

PostNapisane: 24 marca 2011, 23:22 
Pierwsze kroki

dzięki za linka :) a może jakiś rad udzielisz co do reszty pytań?

PostNapisane: 24 marca 2011, 23:23 
Przyjaciel forum

AZ napisał(a):
przemalować felgi na kolor czarny(zamieszczam filmik z wzorem felg ponieważ nie znam numeru http://www.youtube.com/watch?v=R0APdbT2 ... re=related ) jeśli malować to mat czy połysk? na razie jestem za połyskiem ponieważ listwy i nerka są właśnie z połyskiem i chyba by się fajnie komponowało:) polecacie zakład w markach na słonecznej?

Jezeli chcesz lakierowac proszkowo, to zrob to w takim zakladzie, ktory da Ci gwarancje, ze nie przegrzeja felg powyzej 210-220 stopni C (najlepiej znalezc taki, ktory utwardza lakier w jak najnizszej temperaturze), inaczej straca swoja wytrzymalosc i z czasem popekaja (co jest dosyc czeste w przypadku felg lakierowanych w ten sposob w Polsce). Dlatego tez lakierowanie na mokro jest na pewno bezpieczniejsza alternatywa. Felgi to styling 197.

PostNapisane: 24 marca 2011, 23:28 
Pierwsze kroki

super Vermilion dzięki za radę, a może znasz i możesz polecić taki zakład gdzie nie odwalą fuszerki?

PostNapisane: 24 marca 2011, 23:31 
Przyjaciel forum

AZ napisał(a):
super Vermilion dzięki za radę, a może znasz i możesz polecić taki zakład gdzie nie odwalą fuszerki?

Nie, dlatego napisalem, ze bezpieczniej dla Ciebie bedzie polakierowac je na mokro.

A jezeli nie chcesz ryzykowac z lakierowaniem, to mamy takie czarne 19" do Twojego samochodu

Obrazek

Ostatnio edytowano 24 marca 2011, 23:33 przez Vermilion, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 marca 2011, 23:32 
Pierwsze kroki

Ale z tego co patrzyłem to wszystkie zakłady mają w swojej ofercie tylko malowanie felg metodą proszkową :/

PostNapisane: 24 marca 2011, 23:33 
Forumowy terrorysta

AZ napisał(a):
dzięki za linka :) a może jakiś rad udzielisz co do reszty pytań?

Z polyskiem będzie to mniej więcej wyglądało tak http://www.bmw-syndikat.de/bmwsyndikatf ... pic_Cat=51 . Przednich szyb nie przyciemniaj, chodzi o % przepuszczalności światła, można stracić za to dowod rej.

PostNapisane: 24 marca 2011, 23:33 
Przyjaciel forum

AZ napisał(a):
Ale z tego co patrzyłem to wszystkie zakłady mają w swojej ofercie tylko malowanie felg metodą proszkową :/

To oddaj je do zwyklego lakiernika samochodowego.

PostNapisane: 24 marca 2011, 23:35 
Pierwsze kroki

Śliczne te felgi co wkleiłeś, ale kurde szkoda mi trochę tych felg co mam ponieważ są w super stanie , jeżdżone tylko rok i do tego zdaje się, że są robione przez bbsy.

PostNapisane: 24 marca 2011, 23:37 
Forumowy terrorysta

AZ, http://www.renowacjafelg.pl/ podjedź, zobaczysz na miejscu, pogadasz.

PostNapisane: 24 marca 2011, 23:40 
Przyjaciel forum

AZ napisał(a):
Śliczne te felgi co wkleiłeś, ale kurde szkoda mi trochę tych felg co mam ponieważ są w super stanie , jeżdżone tylko rok i do tego zdaje się, że są robione przez bbsy.

Przemysl sobie to spokojnie.

W miedzyczasie zobacz ten temat http://www.racingforum.pl/index.php?sho ... 5846&st=40 , zeby nikt nie zarzucal mi pozniej, ze w sprawie lakierowania proszkowego nie mam racji w tym co pisze. Problem jest znany :) Detale w tym temacie nie sa prawidlowe (jak np. zakres temperatur), ale ogolny sens jest zachowany.

PostNapisane: 25 marca 2011, 12:42 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Przednie boczne do ściemniania obowiązkowo :P Sam tył to nie wygląda :D

PostNapisane: 25 marca 2011, 13:42 
Forumowy terrorysta

Lakierowanie proszkowe samo w sobie nie szkodzi, chodzi głownie o temp. w piecu, dlatego tez malowac tak, ale w profesjonalnym zakładzie. Inny sposób na zmiane koloru to anodowanie. Także nie można popadać ze skrajności typu, ze tylko felgi 1 firmy są dobre, a reszta to tandeta, w skrajnosc,że lepiej kupić nowe niż naprawiac, prostować, malować. Felgi podobnie jak elementy blacharskie, oczywiście w zależności od uszkodzen, nadają się do naprawy i ponownego lakierowania.

PostNapisane: 25 marca 2011, 14:12 
Przyjaciel forum

renoraines napisał(a):
Lakierowanie proszkowe samo w sobie nie szkodzi, chodzi głownie o temp. w piecu, dlatego tez malowac tak, ale w profesjonalnym zakładzie.

Vermilion napisał(a):
Jezeli chcesz lakierowac proszkowo, to zrob to w takim zakladzie, ktory da Ci gwarancje, ze nie przegrzeja felg powyzej 210-220 stopni C (najlepiej znalezc taki, ktory utwardza lakier w jak najnizszej temperaturze), inaczej straca swoja wytrzymalosc i z czasem popekaja (co jest dosyc czeste w przypadku felg lakierowanych w ten sposob w Polsce).

Czy napisalem cos innego?

Nie znam w Wawie zakladu, ktory da gwarancje na to, ze nie przegrzeje felg, to kwestii profesjonalizmu :) Oczywiscie nie znam kazdego, ale tak jak napisalem problem dotyczy ogolu, poza tym wyciagneles adres strony z internetu, byles wogole w tym zakladzie, znasz go czy polecasz w ciemno? Moze zapoznasz sie z opiniami na temat zakladu, ktory polecasz http://www.racingforum.pl/index.php?sho ... 57308&st=0

Vermilion napisał(a):
Inny sposób na zmiane koloru to anodowanie.

A inny sposob to metalizacja prozniowa, ponownie, znajdz sprawdzona firme, ktora sie tego podejmie i da gwarancje na to, ze nie uszkodzi struktury felgi :ok: Ciekaw jestem czy zdajesz sobie sprawe z tego jak musi byc przygotowana powierzchnia felgi, aby ja anodowac :)

Vermilion napisał(a):
Także nie można popadać ze skrajności typu, ze tylko felgi 1 firmy są dobre, a reszta to tandeta, w skrajnosc,że lepiej kupić nowe niż naprawiac, prostować, malować. Felgi podobnie jak elementy blacharskie, oczywiście w zależności od uszkodzen, nadają się do naprawy i ponownego lakierowania.

Dlatego napisalem, ze w Polsce najbezpieczniejsze jest lakierowanie na mokro, bo nie da sie w ten sposob, posiadajac "profesjonalna" niewiedze uszkodzic felgi, ale widze, ze znow jako "ekspert" musisz miec swoje "ale".

PostNapisane: 25 marca 2011, 14:50 
Forumowy terrorysta

Vermilion napisał(a):
renoraines napisał(a):
Lakierowanie proszkowe samo w sobie nie szkodzi, chodzi głownie o temp. w piecu, dlatego tez malowac tak, ale w profesjonalnym zakładzie.

Vermilion napisał(a):
Jezeli chcesz lakierowac proszkowo, to zrob to w takim zakladzie, ktory da Ci gwarancje, ze nie przegrzeja felg powyzej 210-220 stopni C (najlepiej znalezc taki, ktory utwardza lakier w jak najnizszej temperaturze), inaczej straca swoja wytrzymalosc i z czasem popekaja (co jest dosyc czeste w przypadku felg lakierowanych w ten sposob w Polsce).

Czy napisalem cos innego?

Nie znam w Wawie zakladu, ktory da gwarancje na to, ze nie przegrzeje felg, to kwestii profesjonalizmu Oczywiscie nie znam kazdego, ale tak jak napisalem problem dotyczy ogolu, poza tym wyciagneles adres strony z internetu, byles wogole w tym zakladzie, znasz go czy polecasz w ciemno? Moze zapoznasz sie z opiniami na temat zakladu, ktory polecasz http://www.racingforum.pl/index.php?sho ... 57308&st=0

Lepszy taki zakład niż jak sugerujesz
Vermilion napisał(a):

Vermilion napisał(a):
Vermilion napisał(a):
Inny sposób na zmiane koloru to anodowanie.

A inny sposob to metalizacja prozniowa, ponownie, znajdz sprawdzona firme, ktora sie tego podejmie i da gwarancje na to, ze nie uszkodzi struktury felgi Ciekaw jestem czy zdajesz sobie sprawe z tego jak musi byc przygotowana powierzchnia felgi, aby ja anodowac

Vermilion napisał(a):
Także nie można popadać ze skrajności typu, ze tylko felgi 1 firmy są dobre, a reszta to tandeta, w skrajnosc,że lepiej kupić nowe niż naprawiac, prostować, malować. Felgi podobnie jak elementy blacharskie, oczywiście w zależności od uszkodzen, nadają się do naprawy i ponownego lakierowania.

Dlatego napisalem, ze w Polsce najbezpieczniejsze jest lakierowanie na mokro, bo nie da sie w ten sposob, posiadajac "profesjonalna" niewiedze uszkodzic felgi, ale widze, ze znow jako "ekspert" musisz miec swoje "ale".

Nudzi mnie dyskusja z ''ekspertem'', który nie potrafi nawet poprawnie zacytować.

PostNapisane: 25 marca 2011, 14:58 
Przyjaciel forum

renoraines napisał(a):
Vermilion napisał(a):

I ten blyskotliwy wniosek wyciagneles z.... ? :rotfl:

renoraines napisał(a):
Nudzi mnie dyskusja z ''ekspertem'', który nie potrafi nawet poprawnie zacytować.

Pewien madry czlowiek powiedzial kiedys

"Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

mysle, ze to dobrze podsumuje Twoja "wiedze" w temacie felg, ktora tak usilnie chcesz sie wykazac. A jak tam anodowanie, rozgryzles juz jak trzeba przygotowac uzywana felge do tego procesu i ile to kosztuje?

PostNapisane: 25 marca 2011, 15:07 
Forumowy terrorysta

Vermilion napisał(a):
renoraines napisał(a):
Vermilion napisał(a):

I ten blyskotliwy wniosek wyciagneles z.... ? :rotfl:

renoraines napisał(a):

Pewien madry czlowiek powiedzial kiedys

"Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

mysle, ze to dobrze podsumuje Twoja "wiedze" w temacie felg, ktora tak usilnie chcesz sie wykazac. A jak tam anodowanie, rozgryzles juz jak trzeba przygotowac uzywana felge do tego procesu i ile to kosztuje?

Hahah, nadal masz problem :rotfl: , tym razem z powodu, że napisałem, ze lepiej malowac i naprawiać niż kupić nowe. Tym bardziej, ze temat dotyczy malowania,a nie zakupu, a kolega pisze, ze jest zadowolony ze swoich dotychczasowych felg. Twoją ''wiedze'' podsumował inny mądry człowiek ,,Własną głupotę ludzie zwykli nazywac doswiadczeniem''.

PostNapisane: 25 marca 2011, 15:14 
Przyjaciel forum

renoraines napisał(a):
Hahah, nadal masz problem :rotfl: , tym razem z powodu, że napisałem, ze lepiej malowac i naprawiać niż kupić nowe. Tymb ardziej, ze temat dotyczy malowania i kolega pisze, ze jest zadowolony ze swoich dotychczasowych felg. Twoją ''wiedze'' podsumował inny mądry człowiek ,,Własną głupotę ludzie zwykli nazywac doswiadczeniem''.

Problem mam z tym, ze piszesz tu kompletne glupoty, o ktorych nie masz pojecia. Problem z lakierowaniem proszkowym w Polsce jest doskonale znany. Dalej wyjezdzasz z taka fantazja jak anodowanie, spoko, zgadzam sie rozwiazanie jest dobre, problem w tym, ze znowu calosc rozbija sie o wykonanie, w Polsce nikt tego nie zrobi. Spoko jezeli AZ chce lakierowac swoje felgi, to nie ma sprawy, napisalem w jaki sposob zrobic to bezpiecznie, ale Ty znow masz ale...i polecasz mu w tej kwestii najbardziej niepolecany zaklad w Wawie (juz duzo lepszy jest ten, o ktory pytal AZ)...bo znalazles go przez Google....nie ma jak specjalistyczna wiedza :rotfl:

Idz do dzialu CB, skoro Cie to interesuje i masz w tym temacie wiedze, mnie to kompletnie nie interesuje i nie mam zamiaru z punktu widzenia kompletnego ignoranta kwestionowac Twoja wiedze, tak jak masz to w zwyczaju.

Moje doswiadczenie w temacie felg wynika z praktyki, a Twoje?

PostNapisane: 25 marca 2011, 15:16 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Powtórka z rozrywki.

reno i vermilion, wrzućcie luz.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1