BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 11:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Czujniki cofania PDC - gdzie znaleźć kostki?
PostNapisane: 12 stycznia 2011, 11:01 
Uzależniony od forum :)

Marky, za sztukę bo napisane ze występują 4szt. 240zł z Euro wychodzi... :zdegustowany:
______Description_________Part number____Quantity___Price
nr.2_Ultrasonic-sensor____66 21 6 902 180______4______€62.84 ($81.5)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 stycznia 2011, 11:18 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N
Garaż: www.sjnet.pl
http://allegro.pl/pdc-czujnik-cofania-bmw-3-e46-nowy-oryg-tanio-i1394854704.html

ja kupowałem z allegro mniej więcej taki
i działa

www.sjbud.pl Remonty domów mieszkań od A do Z
www.ania.sjnet.pl Biżuteria na każdą okazję
Mapy 2017, Softy do nawi , programy,
hasło: bmw
Obrazek

PostNapisane: 12 stycznia 2011, 11:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 LCI
Kod silnika: N47D20C
Ok ja też już zrobiłem test, nie cyka mi prawy środkowy... Pojawiło się już kilka pytań o demontaż, ale nie wiem czy było odnośnie Coupe przed liftem - tam są one w czarnej listwie. Zrobię to bez ściągania zderzaka? Tak jak serfer pisał trzeba ją jakoś wepchnąć czy to tylko w turasach?

PostNapisane: 12 stycznia 2011, 12:32 
Forumowicz

Moje BMW: 330i
Kod silnika: N53B30A
Jezeli masz listwe to sa 2 minuty roboty :P
Wypchnij poprostu listwe posrodku,od wewnetrznej strony zderzaka,
zatrzaski sa dosyc spore takze napewno je wyczujesz :D

Swojego czasu i ja przerabialem temat PDC w swoim smigielku ;)

wants to DIE...

PostNapisane: 3 lutego 2011, 23:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330CiA Cabrio
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=91115
no cóż, okazuje się że jak zrobiło się 'nieco cieplej' i spadła wilgotność na dworze, czujniki zaczęły na nowo działać... wskazywałoby to raczej na problem na stykach?

PostNapisane: 5 lutego 2011, 16:07 
Zacna persona forum

Adam093 napisał(a):
U mnie czujnik był dobry a kostka cała od błota, wyczyściłem wszystko dokładnie i działa jak powinno.

jak bedzie troche cieplej to postaram sie dobrac do tego i wyjac te wtyczki, moze rzeczywiscie przeczyszczenie pomoze - tym bardziej ze teraz juz przez caly czas dzialaja mi znowu wszystkie czujniki (juz chyba z 2 tygodnie nie slyszalem dzwieku ciaglego przy wrzuceniu wstecznego i bez problemu mi wylapuje przeszkody z tylu i bipczy)

PostNapisane: 17 lutego 2011, 19:26 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M57N
Niestety, moje też padł po wrzuceniu wsteka mam ciagly sygnał, ale co ciekawe po teście na pykanie okazało się,że wszystkie pykają... :zdegustowany:

Ktoś wie czego to może być wina ?

PostNapisane: 17 lutego 2011, 21:57 
Forumowicz

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: M47N
Gdzie znajduje sie sterownik pdc???

podłącze się do tematu, objawy jak u Superbman, autko x3, wszystkie cykaja, przy wł wstecznego dzwiek przez ok 3-5 sek i dupa, mryga przycisk dopóki się nie przyciśnie żeby zgasło.Dojście do czujników kiepskie

...?

PostNapisane: 28 marca 2011, 16:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: N42B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=88077
Panowie mam pytanie. Jak zdemontować listwę pod zderzakiem w E46 2002r. touring (zderzak standardowy), w której znajdują się czujniki PDC, żeby niczego nie połamać? Na kompie wyszło mi, że walnięty mam prawy czujnik.

PostNapisane: 28 marca 2011, 21:03 
Forumowicz

Moje BMW: E91 LCI
Listwa jest na zatrzaski, zdemontujesz bez połamania. pozdr

PostNapisane: 10 kwietnia 2011, 20:24 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330d ful
Kod silnika: M57
I jak koledzy uporaliście się z tymi czujnikami ? Jeśli tak to dajcie znać bo właśnie u mnie też się coś posypało :kwasny:

Oceń moją Bunie ;) KLIK

PostNapisane: 10 kwietnia 2011, 21:23 
Forumowicz

Moje BMW: E36/8
Kod silnika: M52b28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94843
Na 80% wiązka się już sypie. U mnie po wyjęciu wiązki okazało się, że trzeba zregenerować wiązkę, wszystkie przewody przy łączeniu z kostkami były zaśniedziałe i przestawały łączyć.

PostNapisane: 10 kwietnia 2011, 23:41 
Zacna persona forum

ja jeszcze sie nie zebralem do robienia PDC... w moim wypadku jako ze mam emkowy zderzak tylny, musze go zdemontowac zeby dostac sie do czujnikow i do kostek, a jako ze duzo z tym roboty to nie oplaca sie tego robic, nie majac pod reka zapasowego czujnika ktory moznaby podmienic... tym bardziej mi sie nie spieszy, ze przez okolo 75% czasu czujniki parkowania dzialaja... tylko przez około 25% czasu użytkowania jest błąd i piszczy przez chwile po wbiciu wstecznego, a później milczy...

jasiel napisał(a):
Na 80% wiązka się już sypie. U mnie po wyjęciu wiązki okazało się, że trzeba zregenerować wiązkę, wszystkie przewody przy łączeniu z kostkami były zaśniedziałe i przestawały łączyć.

mozliwe ze wystarczy wymienic wlasnie kostki - o to zeby wiazka Ci sie posypala to raczej ciezko, bo zazwyczaj na kablach samych nic sie nie dzieje - chyba ze masz je poprzecinane i porobione na sztuke... najczesciej nadpalają się złącza pomiędzy kostkami - tam piny są dość cienkie i dochodzi do przepalenia...

Jesli bedziesz szukal kostek, to koniecznie poszukaj numeru czesci na starej kostce, bo inaczej beda probowali Ci wcisnac cala wiazke... chociaz w przypadku PDC jest chyba osobna wiazka laczaca sterownik z czujnikami wiec nie powinna byc taka droga, nawet jesli nie dostaniesz samych kostek ;)

ja zabiore sie chyba za te czujniki u mnie w wakacje, bo ostatnio raz ze cierpie na brak czasu, a dwa ze cierpie na brak srodkow zeby kupic nowy czujnik bez ktorego poki co moge zyc, a najprawdopodobniej nie padl czujnik, tylko zasniedzialy styki, bo za czesto mi dzialaja PDC, wiec jakby padl czujnik to by w ogole nie dzialalo :D

PostNapisane: 26 kwietnia 2011, 13:31 
Forumowicz

Witam Panów tak czytam wszystko i zadam kilka pytań.... ponieważ od pewno czasu i ja mam problem z czujnikami które od około 2 mies nie działają w ogóle tylko po wrzuceniu wstecznego jest 2-3 sek sygnał przyznam, że ostatnio zdarzyło się kilka razy że go nie było :P ale to sporadycznie (wtedy czujniki też nie działały). Zacznę od początku. Jakieś 2-3 tyg temu zdjąłem tą listwę w Touringu okazało się że od strony wewnętrznej nagromadziły się ogromne ilości błota i brudu wszystko wyczyściłem wytarłem jak należy. Po tym zbiegu czujniki jak nie działały tak nie działają stąd moje pytanie czy kostki o których mowa w tym temacie to te przy wpięciu kostki do czujnika czy może są jeszcze jakieś inne, które warto przeczyścić mające wpływ na poprawne działanie PDC ?? Jeżeli tak to które i gdzie je szukać ?? Czujników jeszcze nie sprawdzałem także że wszystkie mam sprawne wykluczyć nie mogę.

PostNapisane: 27 kwietnia 2011, 11:01 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330d ful
Kod silnika: M57
Wczoraj wymontowałem całą listwę z czujnikami ( zderzak M pakiet 1 ) ale nie mogę ich z tej listwy wyciągnąć . Nie wiem czy są one w jakiś sposób wciśnięte czy wkręcone w każdym razie nie chcę na siłę ani młotkiem ich wybijać bo mogę coś uwalić . Z tąd moja prośba do kokoś kto demontował te czujniki o poradę jak je wymontować ?

Oceń moją Bunie ;) KLIK

PostNapisane: 14 września 2011, 11:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d 150KM
Ja po zakupie też miałem walnięty czujnik. Na kompie wyszło, że prawy skrajny, wymieniłem na używkę z allegro 120zł. Po wymianie (a wymieniałem z 1,5 miesiąca temu) raz system działa raz nie. Przyuważyłem, że zależy to od wilgotności na zewnątrz. Kostkę od tego walniętego dobrze przeczyściłem WD40. Mam wrażenie, że gdzieś robi się zwarcie, tylko gdzie ? Jeszcze raz sprawdzę na kompie który powoduje błędy.

U mnie w touringu e46 po lifcie (listwa) te czujniki dają się wduszać do środka i można je wyciągnąć od wewnątrz zderzaka. Wystarczy się położyć pod tyłem auta.

Co do sygnału dźwiękowego oznaczającego awarię PDC: ten sygnał dokładnie oznacza awarię w PDC trwa 3 sekundy i włącza się na wstecznym tylko za pierwszym razem po odpaleniu auta, później już nie.

PostNapisane: 14 września 2011, 12:31 
Zacna persona forum

serafin2001 napisał(a):
Ja po zakupie też miałem walnięty czujnik. Na kompie wyszło, że prawy skrajny, wymieniłem na używkę z allegro 120zł. Po wymianie (a wymieniałem z 1,5 miesiąca temu) raz system działa raz nie. Przyuważyłem, że zależy to od wilgotności na zewnątrz. Kostkę od tego walniętego dobrze przeczyściłem WD40. Mam wrażenie, że gdzieś robi się zwarcie, tylko gdzie ? Jeszcze raz sprawdzę na kompie który powoduje błędy.

Mam to samo... zima, wiosna - non-stop blad czujnika, czasem bez przerwy przez kilka tygodni, jak tylko sie ocieplilo to przestal mi sygnalizowac uszkodzenie czujnika - juz od kilku miesiecy dziala bez przerwy bez problemu. Jak znowu zaskoczy mi blad to wtedy sprawdze na DISie i zobaczymy co tam program pokaze w ramach czynnosci testowych czujnika ;)

PostNapisane: 9 lipca 2012, 11:04 
Pierwsze kroki

Tak mi jeszcze ostatnio przyszło do głowy czy by nie zamienić oryginalnych czujników na te z allegro po 60-200zł/kpl zależnie kto jaki chce. W ori sygnalizuje tylko dźwięk. Można kupić te czujniki tylko z buzerem, schować buzer gdzieś pod tapicerką żeby nie szpecił, kable pociągnąć osobno, i w miejsce oryginalnych czujników wstawić te z allegro. Wątpliwość mam tylko w średnicy czujników. Zmierzyłem, że w turasie z 2002r. mam średnicę 23mm i na końcu to co wystaje już na zewnątrz jest zwężenie do 22,5mm. Co o tym myślicie ? Robił już to ktoś ?
Miałem taki zestaw za 100zł zamontowany jeszcze w e36 i działało to lepiej od tych oryginalnych, przede wszystkim miało ze 2,5m zasięgu i było bezbłędne. Te oryginalne zaczynają pikać około 1m od przeszkody i jak się któryś zepsuje to 120zł.szt. :/

PostNapisane: 29 sierpnia 2012, 18:40 
Poszukaj zanim zapytasz

witam,
u mnie pdc nagle przestał działać-i w przeciwieństwie do opisywanych przypadków po wrzuceniu wstecznego nie wydaje żadnego dźwięku, który miałby sygnalizować awarię...
próbowałem osłuchać każdy czujnik z osobna i mam wrażenie, że w ogóle nie wydają żadnych dźwięków.
może ktoś mógłby mi pomóc zanim podepnę moją e46 pod kompa?

PostNapisane: 3 września 2012, 08:47 
Pierwsze kroki

serafin2001 napisał(a):
Tak mi jeszcze ostatnio przyszło do głowy czy by nie zamienić oryginalnych czujników na te z allegro po 60-200zł/kpl zależnie kto jaki chce. :/

Jak napisałem tak zrobiłem.
Kupiłem komplet czujek za około 120zł. Wybrałem takie o średnicy 22mm i weszły w oryginalne otwory idealnie. Oryginalne wtyczki zostawiłem na miejscu tylko podczepiłem tak żeby o nic nie haczyły. Nowe kable puściełem w przestrzeni zderzaka i wszedłem do środka w komorę koła zapasowego jednym z otworów technologicznych (był zaślepiony gumową zaślepką wielkości kapsla). Centralkę umieściłem obok oryginanej (jest taka prostokątna klapa przykręcana na 2 plastikowe nakrętki zaraz za płytą podłogową bagażnika w stronę siedzeń), w turingu jest tam sporo miejsca. Kabel do wyświetlacza i głośnika można puścić dalej w dowolne miejsce jak komu się podoba. Ja wybrałem wyświetlacz podczepiany do podsufitki i zamontowałm go przed tylną lampką kabinową, tak, że widzę go w lusterku wstecznym w czasie cofania. Było trochę zabawy w przeciągnięcia kabla od lampki do słupka i to był w sumie najtrudniejszy element.
Pojawiło się pytanie skąd wziąć sygnał włączający zamienne PDC w momencie wrzucenia wstecznego, a w turingu jest o tyle ciężko, że światła wsteczne są w klapie i ciężko poprowadzić kabelek do centralki. Ja wyczaiłem pin we wtyczce zasilającej oryginalną centralkę PDC. Jak znaleźć ? Miernik, plus do pinu, minus do masy i na wstecznym jest około 11-12V. Bez wstecznego jest 0V.
Problemem był włączający się sygnał ostrzegawczy o awarii oryginalnego PDC. Skończyło się na wyjęciu bezpiecznika od PDC.
System działa tożsamo do oryginalnego.
Zabawa na ~2h. Jak się robi drugi raz to znacznie krócej. POLECAM!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1