BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 22:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 15:09 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Szaman1990 napisał(a):
becek, spójrz najpierw ilu ludzi po studiach nie może znaleźć pracy, lub pracuje w mc'donaldzie itp ... Bo ja znam mnóstwo takich osób. Malo tego, jest sporo ludzi którzy pokończyli tylko "zetki" lub nawet nie, a mają własne warsztaty, firmy i do tego mnóstwo pieniędzy.

mature to ty chociaz masz?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 15:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116731
Mam, a dlaczego pytasz??

Może u Was w Warszawie się żyje inaczej, ale w innych, szczególnie mniejszych miejscowościach jest tak jak mówię :]

Byłe e46 320d - >>KLIK<<

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 15:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Szaman1990 napisał(a):
becek, spójrz najpierw ilu ludzi po studiach nie może znaleźć pracy, lub pracuje w mc'donaldzie itp ... Bo ja znam mnóstwo takich osób. Malo tego, jest sporo ludzi którzy pokończyli tylko "zetki" lub nawet nie, a mają własne warsztaty, firmy i do tego mnóstwo pieniędzy.

Bo się naprodukowało magistrów, teraz taka moda że każdy ma mieć wyższe. Rocznie takie jakieś politologie, socjologie, marketingi itp kończy w całym kraju z kilka tyś absolwentów. A jakie jest zapotrzebowanie na takich politologów? Nikłe.

Cytując Korwina "Idiota z dyplomem to taki sam idiota, jak przedtem – tylko z pretensjami" :hyhy:

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 15:43 
Forumowicz

Moje BMW: e90 335i
Kod silnika: N54B30
Nie urażając nikogo. Studia mają być przygotowaniem do zawodu, a nie celem samym w sobie. Oczywiście wiem, że jest presja babć, ciotek i rodziców, żeby zrobić studia. Są oni nawet skłonni utrzymywać przez 5 lat dziecko, aby tylko mogło się podpisać mgr..

Jest jeden plus z tego: jaka uczelnia by nie była, zawsze podnosi świadomość człowieka. Taki człowiek (obywatel) jest w stanie lepiej oceniać rzeczywistość, jest po prostu bardziej otwarty na świat.
Cena jednak jaką płacimy za uśmiech na twarzy matki, za pochwałę od babci jest ogromna. Tracimy 5 lat, podczas których człowiek jest nieproduktywny - nie zarabia, nie płaci podatków itp. Pretensje się pojawiają dopiero u magistrów. Ale. ... do kogo trzeba mieć pretensje ? Chyba tylko do siebie, że wybrało się "wygodny" kierunek studiów, a nie "potrzebny".

Skończyłem politechnikę - po niej nie ma problemów z pracą. Powiem więcej - pracodawcy sami wyszukują ludzi. Często odzywają się headhunterzy. Ale kto myśli w wieku 18 lat o tym, jak będzie zarabiał na życie? Najważniejsze jest, żeby nie uczyć się matematyki i fizyki - bo przecież one nikomu nie są potrzebne.

A co do ceny ropy (bo poszedł bardzo fajny O/T) - ile człowiek by nie zarabiał to się wk**wia. Mam wrażenie, że rząd się Cieszy, bo 70% z 5,50 to więcej niż 70% z 4,20. I na pewno nic nie zrobi, żeby te pieniądze ludziom oddać. Ot nasza platforma - ale przecież lepsze to niż "niemodny" PiS.

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 15:46 
Forumowy terrorysta

Naprodukowało się owszem, ale także dlatego, że coraz mniej jest szkół średnich technicznych i zawodówek, ktore kształcą fachowców/rzemieślników, bo kasy brak nawet na tą przyslowiową stówke z kawałkiem dla ucznia zawodówki za praktyki.

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 16:02 
Przyjaciel forum

Szaman1990 napisał(a):
becek, spójrz najpierw ilu ludzi po studiach nie może znaleźć pracy, lub pracuje w mc'donaldzie itp ... Bo ja znam mnóstwo takich osób.

Szaman1990 napisał(a):
Może u Was w Warszawie się żyje inaczej, ale w innych, szczególnie mniejszych miejscowościach jest tak jak mówię :]

W Wawie jest tak samo.

Szaman1990 napisał(a):
Malo tego, jest sporo ludzi którzy pokończyli tylko "zetki" lub nawet nie, a mają własne warsztaty, firmy i do tego mnóstwo pieniędzy.

Tutaj jest roznica, bo do jakiego specjalistycznego zakladu nie zajrze, to okazuje sie, ze jedyni fachowcy (a nie "fachowcy") tam pracujacy maja min. 30-35 lat, a wiek wiekszosci powoli zbliza sie do wieku emerytalnego. I nie wynika to z jakosci ksztalcenia, ale mentalnosci mlodszych ludzi, ktorym nie chce sie podjac wysilku nauczenia zawodu :/

duce74 napisał(a):
A co do ceny ropy (bo poszedł bardzo fajny O/T) - ile człowiek by nie zarabiał to się wk**wia. Mam wrażenie, że rząd się Cieszy, bo 70% z 5,50 to więcej niż 70% z 4,20. I na pewno nic nie zrobi, żeby te pieniądze ludziom oddać. Ot nasza platforma - ale przecież lepsze to niż "niemodny" PiS.

Jezeli sadzisz, ze zmieniajac partie rzadzaca cos zmienisz, to jestes w bledzie, nic sie nie zmieni, czy bedzie rzadzilo PO czy PiS, czy ktos zupelnie inny. Obecna sytuacja wynika w prostej linii z szeregu bledow popelnianych przez lata (przez kazdy rzad), a ktore do naprawy wymagaja calej masy niepolitycznych/niepopularnych decyzji.

Platforma jest lepsza niz "niemodny" PiS bo ma jeszcze jakis szczatkowy program, ktory jest lepszy niz wieczna zaloba i robienie zadym. Zakladajac, ze PO spelni chocby 1% swoich obietnic, jest lepsze niz wybor partii, ktora nie obiecuje zadnej poprawy gospodarczej. Oczywiscie ponownie jest to wybor mniejszego zla, a nie prawdziwe poparcie :/

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 16:04 
Forumowicz

Moje BMW: e90 335i
Kod silnika: N54B30
Bo to lepiej wygląda w statystykach. Za naszych rządów Twoje dziecko zamiast zawodówki skończyło studia :). Tylko ja uważam, że najpierw trzeba coś "umieć" potem iść do pracy. A szkoła ma nauczyć, nie dać tytuł.

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 16:28 
Forumowy terrorysta

duce74 napisał(a):
co do ceny ropy (bo poszedł bardzo fajny O/T) - ile człowiek by nie zarabiał to się wk**wia. Mam wrażenie, że rząd się Cieszy, bo 70% z 5,50 to więcej niż 70% z 4,20. I na pewno nic nie zrobi, żeby te pieniądze ludziom oddać. Ot nasza platforma - ale przecież lepsze to niż "niemodny" PiS.

Nic nie zrobi, bo zamiast skupić się na zagadnieniach ekonomicznych, odpowiedż ma zawsze taką samą - jest źle, bo to wina poprzedników. Zapominają jednak, że oni już wcześniej rządzili. Pierwszy przykład z brzegu. Ci sami ludzie, będąc w AWS i UW tworzyli OFE, a teraz będąc w PO rozłozyli OFE.

Kolejny przykład - zasłanianie się UE, że UE nakazuje ale...
Cytuj:
Premier Donald Tusk przekonywał na konferencji Grupy Lotos, że rząd ma niewielki wpływ na ceny paliw, bo zależą one od stosunku złotego do dolara – informuje „Gazeta Prawna”. Kategorycznie w tej sprawie wypowiedział się wiceminister finansów Jacek Kapica. – Akcyza na paliwa w Polsce znajduje się na minimach Unii, dlatego nie możemy jej obniżyć – stwierdził.
Rzeczywiście, stawki akcyzy ustalone są odgórnie przez Komisję Europejską. Dyrektywy Brukseli zakładają, że w przypadku benzyny stawka akcyzy (wliczając podatki pośrednie, jak opłata paliwowa) musi wynosić minimum 359 euro na tysiąc litrów paliwa. Jej wysokość w złotych oblicza się jednak na podstawie średniego kursu z 1 października poprzedniego roku. Sprawdziliśmy: 1 października 2010 roku euro warte było niecałe 3,98 zł, tymczasem akcyza z opłatą paliwową ustalone zostały na wysokości 1660,19 zł – czyli 420 euro. To o 61 euro więcej niż dopuszczalne minimum wymagane przez Brukselę.Gdyby obniżyć akcyzę do tego poziomu, dałoby to 23 gr oszczędności na każdym litrze benzyny. A gdy dodamy VAT, wyjdzie kwota 30 gr. Opodatkowany nieco innymi stawkami olej napędowy byłby tańszy o blisko 13 gr.

http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... paliw.html

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 19:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: W planach
Tak okiem 'świerzaka' kręci się w oku łezka jak kliknąłem pierwszą kartę w tym temacie a tu wielki smutek jak cena dobijała do 4zł, kto by pomyślał co będzie teraz. Ciekawi mnie kiedy naród 'pęknie' i wyjdzie na ulicę. Zaraz ten który leje benzynę do swojego samochodu będzie uznawany za biznesmena :P Oglądałem ciekawą debatę na temat paliwa i cukru, i wiele tego co miałem na myśli powiedział
renoraines w cytacie, niby unia blokuje pole do popisu rządu ale te kilka groszy już robiło by różnice ... Stacje na trasach jeszcze się trzymają ale te mniej nawiedzane przez samochody dowalają sobie cenę żeby odbić sobie utarg. IMO moim zdaniem w gesti rządu powinna być jakaś reakcja z tym paliwem, bo jak to idzie w góre - to praktycznie wszystko.

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 19:06 
Zacna persona forum

Ale nawet nie odczujecie jeśli rząd obetnie akcyzę ! Bo te kilka groszy NATYCHMIAST przywłaszczy sobie pośrednik. Już lepiej, żeby to poszło w budżet.

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 19:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
Dlatego cena powinna być urzędowa na każdej stacji taka sama.

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 19:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
JarekBDG napisał(a):
Dlatego cena powinna być urzędowa na każdej stacji taka sama.

W większych miastach zawsze paliwo będzie droższe.

W okolicach w których mieszkam w niewielkim mieście ceny pb i on są wyższe o ok 10-15gr niż na stacjach za miastem odległych o te 15-20km.

I raczej ceny paliwa będą wzrastać :kwasny: :kwasny: bo zbliżają się wakacje, wyjazdy itp.

Mam nadzieję, ze będziemy mogli jeszcze ponarzekać, ze pb jest aż po 4 zł :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 19:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
Cytuj:
W większych miastach zawsze paliwo będzie droższe.

Ja zaobserwowałem,że jest na odwrót.
U mnie w mieście jest taniej niż w miasteczku 10 000 - 15 000 mieszkańców.

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 19:40 
Forumowicz

Moje BMW: e39/e36
Kod silnika: M62B44/M42B18
szeryf napisał(a):
JarekBDG napisał(a):

Mam nadzieję, ze będziemy mogli jeszcze ponarzekać, ze pb jest aż po 4 zł :rotfl: :rotfl:

Tez bym chcial, ale realnie patrzac na sytuacje mysle ze juz czegos takiego nie zobaczymy. Jesli ceny utrzymaja sie w okolicy 5 zl to bedzie sukces. Oby tyko nie wymyslili czegos co podniesie ceny gazu bo wtedy to ja juz nie wiem co wtedy mozna bedize sobie kupic :/

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 19:57 
Forumowy terrorysta

bollo napisał(a):
Tak okiem 'świerzaka' kręci się w oku łezka jak kliknąłem pierwszą kartę w tym temacie a tu wielki smutek jak cena dobijała do 4zł, kto by pomyślał co będzie teraz. Ciekawi mnie kiedy naród 'pęknie' i wyjdzie na ulicę. Zaraz ten który leje benzynę do swojego samochodu będzie uznawany za biznesmena :P Oglądałem ciekawą debatę na temat paliwa i cukru, i wiele tego co miałem na myśli powiedział
renoraines w cytacie, niby unia blokuje pole do popisu rządu ale te kilka groszy już robiło by różnice ... Stacje na trasach jeszcze się trzymają ale te mniej nawiedzane przez samochody dowalają sobie cenę żeby odbić sobie utarg. IMO moim zdaniem w gesti rządu powinna być jakaś reakcja z tym paliwem, bo jak to idzie w góre - to praktycznie wszystko.

To dowód na to jak rząd realizując politykę unijną, mowiąc potocznie, przycina dodatkowo obywateli
Cytuj:
To o 61 euro więcej ( na tysiąc litrów) niż dopuszczalne minimum wymagane przez Brukselę.
W innych dziedzinach pod tym samym pretekstem, również to przycięcie występuje, nie uwierzę, że tylko przy paliwach.
Dokładnie, paliwo drożeje= rosną koszty prowadzenia dział. gosp = ceny w sklepach wzrastają.

Septua napisał(a):
Ale nawet nie odczujecie jeśli rząd obetnie akcyzę ! Bo te kilka groszy NATYCHMIAST przywłaszczy sobie pośrednik. Już lepiej, żeby to poszło w budżet.

W budżecie kasa się rozchodzi i to nie tylko na rozbudowaną administracje, ktora miała zgodnie z obietnicą wyborczą, być redukowana. Rozumiem, nowy rzad, dla swoich stołki chce zapewnić, ale po co mówi o redukcji zatrudnienia w adm. publicznej, odciązenia w ten spośb budzetu itd.
Jezeli rzad obniżyłby akcyze ( wtedy byłaby ta sprawa nagłośniona, PR musi być), cena za baryłke nie wzrasta, waluta również nie drożeje, paliwo byłoby tańsze.

Obym się mylil, ale sądzę, że wzrośnie akcyza na gaz. Kręci sie biznes montażu LPG, a ludzie będą tankowac gaz nawet wtedy, gdy litr gazu kosztowałby ponad 3 zł, bo to nadal taniej niż litr PB.

Równiez z tego linku,ktory wrzuciłem wyżej
Cytuj:
Ponadto już 30 kwietnia przestaje obowiązywać ulga akcyzowa na biokomponenty dodawane do paliw. To zdaniem samych przedstawicieli koncernów doprowadzi do kolejnych podwyżek cen paliw – nawet o 10 gr na litrze.
:dobani:

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 20:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Akcyza na lpg raczej się nie zwiększy, bo chyba jest uznawane za "czyste" paliwo w UE.

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 21:38 
Forumowicz

Moje BMW: e36 325 td
Kod silnika: M51D25
[cenzura] Verva ON - 5.32 :/:/;/. Czas zmienić 2.5 td na coś mniejszego.:/:(
Cytuj:
Ot nasza platforma - ale przecież lepsze to niż "niemodny" PiS.

To ja już wole PO niż PiS który tylko sieje zamęt, dzieli naród i wykorzystuje tragedie żeby dojść do władzy...
Prawda jest taka że nie ma realnej alternatywy a to jak się zachowuje Kaczyński to tylko zwiększa poparcie dla Tuska.

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 22:20 
GRL napisał(a):
a to jak się zachowuje Kaczyński

A zachowuję się jak wypuszczony prosto z psychiatryka.

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 22:30 
Zacna persona forum

Cytuj:
W budżecie kasa się rozchodzi i to nie tylko na rozbudowaną administracje, ktora miała zgodnie z obietnicą wyborczą, być redukowana. Rozumiem, nowy rzad, dla swoich stołki chce zapewnić, ale po co mówi o redukcji zatrudnienia w adm. publicznej, odciązenia w ten spośb budzetu itd.
Jezeli rzad obniżyłby akcyze ( wtedy byłaby ta sprawa nagłośniona, PR musi być), cena za baryłke nie wzrasta, waluta również nie drożeje, paliwo byłoby tańsze.

Jeśli cena nie będzie ustalona z urzędu*, to nikt nie zabroni ukraść tych kilku groszy pośrednikom bo niby jak ? Nagłośnie nic nie da.

*ale czy na pewno tego chcieliśmy, żeby państwo ustalało ceny ?

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, 08:53 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
5.09 :zdziwko: Dobrze że lato idzie, rower trzeba odkurzyć.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1