BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 12:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Zamiatanie tyłem
PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 19:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: 535i/330xd
Kod silnika: M57
Witam serdecznie.
Mam taki w miarę nietypowy problem.
Mam przedliftowego turasa z ogromną mocą 136 koni (znaczy było kiedyś, ile teraz, kto wie). Każde wyjście z zakrętu czy ronda powoduje, że aż chce stawać w poprzek. Może to wina laczków, bo mam 'lepsze' założone z przodu, a dziś się dowiedziałem, że powinny być z tyłu. Auto siedzi strasznie z tyłu, co wydaje mi się widać na zdjęciu:

Obrazek

Byłem na ścieżce i amortyzatory podobno 80 parę % z tylu i po 70% z przodu. Założone są Monroe (numer 23468), mam je nawet na gwarancji z tego co widzę, a lewy tył leje. Nie wiem, czy wymieniać na gwarancji, co potrwa dwa tygodnie minimum, czy można na takowych jeździć. Poza tym, gdy oddam na gwarancje z wydrukiem ze ścieżki, że mają po 80% - w ogóle mi uznają takie coś?

Druga sprawa apropos zdjęcia właśnie to to, że siedzi nisko i zastanawiam się, czym jest to spowodowane. Sprężyny do wymiany? Jeśli tak, to jakie byście polecili. Chciałbym standardowe, w rozsądnej cenie. Może ciut twardsze?
Czy wasze turasy siedzą niżej z tyłu, czy to wybryk mojego?

Pozdrawiam.

330xd
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Zamiatanie tyłem
PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 20:06 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
trzeba sprawdzić tuleje tylnego wahacza siedzą one w progu pod tylnymi drzwiami
jeżeli mają luzy to tył będzie uciekał
jeżeli amor jest mokry to nie ma co patrzeć na procenty tylko obydwa wymienić
Bilschteiny B4 są niezłe
sprawdż czy któraś sprężyna nie jest pęknięta

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 22:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Ogólnie monroe nie cieszy się jakimiś pochlebnymi opiniami...

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, 15:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
sprężyny to oczywiste...
jak zamiasta to tuleje ale to byś słuszał stuki na nierownościach z okolic kól, także możesz mieć opony do wymiany

reklamacja amorków to długi temat... żeby liczyć na zwrot kosztów, albo wymiane na nowe to musisz mieć karte gwarancyjną z amorków i to z podbitą pieczątką w warsztacie gdzie wymieniali to, wpisany przebieg i date...

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, 16:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: 535i/330xd
Kod silnika: M57
Tomek-E46 napisał(a):
reklamacja amorków to długi temat... żeby liczyć na zwrot kosztów, albo wymiane na nowe to musisz mieć karte gwarancyjną z amorków i to z podbitą pieczątką w warsztacie gdzie wymieniali to, wpisany przebieg i date...

piecząteczka, paragonik - są, data jest, przebiegu i nawet miejsca na takowy - brak.
jak mój mechanik będzie, to się za to zabiorę. dzięki za odpowiedzi. jeśli macie coś jeszcze, to dajcie znać.

330xd
Obrazek

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, 17:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320D
Miałem podobny problem z tym, że w sedanie. Miałem pęknięte obie sprężyny i auto strasznie nisko siedziało. Wymieniłem sprężyny i auto ładnie powędrowało do góry.

Zauważyłem za to, że podczas jazdy auto (np na łatach w asfalcie) tyłem ucieka mi na boki. Podczas zmiany opon zauważyłem, że amorek z tyłu jest mokry. Wymieniłem amorki i teraz jest bajka.

Jeśli masz pęknięte sprężyny to amorki dobijają do końca i niszczą się.

Ja bym na twoim miejscu sprawdził sprężyny.

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, 17:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Tomek-E46 napisał(a):
sprężyny to oczywiste...
jak zamiasta to tuleje ale to byś słuszał stuki na nierownościach z okolic kól, także możesz mieć opony do wymiany

Ja nie miałem stuków na samym początku pływania tyłu auta, potem się zaczęły. Wg. mnie jakieś tuleje na tyłach, prawdopodobnie "silentblocki", czyli te, które są za progiem. Odkręć koło i popatrz, to widać no oko :) Jak jest wszystko OK po obu stronach to popatrz na inne tyleje, np, na pływające.

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, 18:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
szwaglu napisał(a):
piecząteczka, paragonik - są, data jest, przebiegu i nawet miejsca na takowy - brak.
jak mój mechanik będzie, to się za to zabiorę. dzięki za odpowiedzi. jeśli macie coś jeszcze, to dajcie znać.

jak wymieniałem połowe zawiasu (amory, sprężyny, łączniki, oddbole, osłony) to mechanik mówił że warto wpisywać przebieg, bo spotkal się z przypadkami że reklamowano amortyzatory po przejechaniu 20 tys km. a producent odmówił zwrotu gotówki badz wymiany na nowy z powodu "normalnej eksploatacji samochodu", mimo iż była 2 letnia gwarancja

a powiedzcie mi ile jest tych tuleji do wymiany w tylnym zawieszeniu? myślałem że tylko 2... ( po jednej na strone) :szok:

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, 19:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Tomek-E46 napisał(a):
a powiedzcie mi ile jest tych tuleji do wymiany w tylnym zawieszeniu? myślałem że tylko 2... ( po jednej na strone) :szok:

Pięć na jedną stronę, czyli w sumie cały tył 10 tulei :P

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1