BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 14:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z klimą
PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 19:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: bmw e46
witmadzis napelnilem klime ale nie chodzi mi nadal. komputer wykryl ze nie dziala mi sprezarka I BEDE Musial ja wymienic. A pozniej zauwazylem sam ze nie chodzi mi wentylator chlodnicy i czy ten wentylator jest takze odpowiedzialny za uklad klimatyzacji ? czy tylko chlodzi auto ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Problem z klima
PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 19:50 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
U mnie (e90) jak tylko włącza się klimę to od razu włącza się i wentylator chłodnicy.

Jak nie włącza się i wentylator i sprzęgło sprężarki to pewnie coś ze sterowaniem.

Tytuł: Re: [E46] Problem z klimą
PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 20:28 
Pierwsze kroki

no wlasnie nie wlacza sie i to i to...bylrem na komputerze to koles mi powiedzial ze musze wymienic te 2 czesci. poza tym kiedys sie zakopalem i po prau minutach probywyjechania auto bardzo szybko sie zagrzalo a kiedys jak sie zakopalem e36 to wogole sie nie grzal wiec pewnie wentylator padniety. ALE jak podlaczyl pod ten komupter to 2 razy probowaal i nie zalaczal sie z komputera ale za 3 razem sie zalaczyl bo slyszalem ,wiec sam juz nie wiem. aaa napiecie jest na 100 procent i obroty ida prawidlowo w gore po nasisnieciu przyciku od klimy

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 20:45 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
kolego obroty po załączeniu klimy powinny minimalnie spaść a nie podnosić się

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 20:54 
Pierwsze kroki

jak spasc to logiczne ze powinny sie podniesc poniewaz auto z wlaczona klima wiecej spaala

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 20:59 
Forumowicz

A co ma spalanie do obrotów ?
Chodzi o to, że po załączeniu sprężarki klimy i wentylatora silnik spala więcej bo ma większe obciążenie, a spala minimalnie więcej bo obciążenie rośnie a nie obroty

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 21:14 
Pierwsze kroki

ok ok ale w e46 po wlaczaniu przyciku klimy obroty rosna i teog jestme w 100 procentach pewny.
co maja obroty do spalania to logiczne ze im wzysze obroty tym wyzsze spalanie. teog co mi wiadomo to takie rzeczy jak wentylator nie chodza na paliwo haha tylko na prad wiec raczej to ty jestes w bledzie. jak wlaczam swiatla,radio innne rzeczy to tez auto ma wyzsze obicazenier ale lpradu a nie paliwa totka na prosty rozum

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 21:19 
Forumowicz

Wentylator nie ale sprężarka.
Jak tak mówisz że jak spalanie większe to i obroty większe. To weź pod minimalne wzniesienie, 1% nawet, wjedź na 2 biegu bez gazu. Obroty malutkie a spalanie potężne (powyżej 10l).
Od tego jak obciążony jest silnik, a jak spala to jest taka sprytna rzecz jak wykres trakcyjny silnika. Nie zawsze spalanie idzie z obrotami. I tak jest w przypadku klimy.
mam dwie e46 i jedna e 39 i w każdym przypadku obroty silnika minimalnie spadają, a wszystko jest sprawne

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 21:22 
Pierwsze kroki

no ok masz racje ale nieraz widizlem na filmikach jak w e46 ludzia po wlaczniu klimy obroty sie zwiekszaly. poza tym ja mam obory rzedu 0.6 i ot jest w normie to jakbyt by mi maily spasc po wlaczaniu to by mi auta gaslo hehe

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 21:24 
Forumowicz

0.6 masz normę w dieslu ? to może coś sprawdź sobie bo to coś nie tak. Obroty powinny być ok 0.9 do 1.0, no może 1.0 to za dużo, ale gdzieś w tych granicach

Ostatnio edytowano 19 kwietnia 2011, 21:25 przez KANO, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 21:25 
Częsty bywalec

Witam,

napełniałeś klimatyzację, a czy został wybrany stary czynnik, aby zobaczyć ile było, wtłoczone tyle ile powinno być, sprawdzona szczelność? Bo popatrzeć na zegary od ciśnienia sobie można, gdzieś zrobił się mały zator i będzie wskazywane wyższe ciśnienie w układzie a czynnika nie będzie. Poza tym warsztat w którym to robiłeś powinien wskazać bezpośrednią przyczynę niesprawności układu klimatyzacji. Sprężarka się nie załączy, bo mógł równie dobrze nawalić czujnik ciśnienia, idąc dalej, jak nie załączy sprężarki to i wentylator nie będzie pracował. Mógł również skończyć swój żywot panel klimatyzacji. Udaj się do dobrego elektryka, powinien poradzić sobie z tą usterką.

To tak na szybko. Bez dobrej diagnozy nie wydawaj niepotrzebnie pieniędzy.

Pozdrawiam
Emcebre

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 21:32 
Pierwsze kroki

napleninilem bylo 0.5 a teraz jest 750.. szczelnosc byla sprawdzana calyten proces nabiajania sprawdzaniia trwal jakies lekko ponad godzine. bylem u elketryka podpiol pod komupter mi wmowi lzemam wymienic wentyaltor z modulem i sprezarke

kano ja mam benzyne

PostNapisane: 20 kwietnia 2011, 21:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Kolego jedziesz do mechanika co ma interface do bmw, prosisz zeby wszedl w modul klimy IHKA to sie nazywa chyba i niech sczyta bledy... Mocno wydaje mi sie, ze cos nie tego jest z czujnikiem cisnienia. Co do wentylatora to w benzynie sa chyba dwa... duzy na silnik i maly na klime... Podstawa to dobra diagnostyka, wiec szykaj kogos ze specjalizacja w bmw:).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1