mroova81 napisał(a):
Właśnie dziś powtórnie zatankowałem vpower racing. Wnioski:
- Mniejsze spalanie. Nie powiem dokładnie o ile, bo akurat się dużo miasta trafiło, a z tym ciężko o powtarzalność. Ale jak sobie jeden ekonomizer kasowałem, to szacuje, że około 1,5-3L różnicy. Teraz mi spalił 15,5L, w większości miasto, na zwykłym spalał mi tyle przy 30-40% w mieście. Dodatkowo ekonomizer (consp2 którego zawsze kasuje na stacji) pomylił się tylko o 0.2L. Do tej pory na zwykłym Pb mylił (zaniżał) o 1L.
- Minimalnie ciszej chodzi motor na biegu jałowym, ale możliwe też, że to placebo, więc z przymróżeniem oka.
- Czas mierzony 0-100 w bardzo amatorski sposób (stoper w zegarku) wykazał pogorszenie czasu 0-100 o 0.2sek w stosunku do Pb95. Ale to też nie może być argumentem żelaznym, gdyż takie pomiary wykonywane bezpśrednio po sobie mają czasem większą odchyłkę.
Wnioski: jeżeli by przyjąć, że w trasie różnica m-dz Pb95 a 99 wyniesie >2L to Pb99 wychodzi taniej przy spalaniu 11@13L (5.17zł vs 5.85).
Wniosek 2 jeżeli jest taka różnica w spalaniu, a komp pokazuje dobre spalanie tylko na 99+, to czy 95 jest chrzczone? (95 kupowana tam gdzie 99 - wiadomo).
Wskazaniami komputera się nie sugeruj.
Jest on nauczony wyliczeń do konkretnych parametrów pracy,obciążenia i konkretnego paliwa.
U mnie w M3 zawsze oszukiwał o 0,7-0,8L sprawdzone dokładnie kilkunastokrotnie bo zawsze staram się tankować do pełna.
Po skasowaniu adaptacji INPĄ komputer pokazuje praktycznie idealnie tak jak pali rzeczywiście a maksymalne odchylenie to 0,2L za mało.
Rzecz zmienia się jak używam klimatyzacji na klimatyzacji oszukuje nawet do 0,8L jednak gdy skasuję adaptację i jeżdżę non stop na klimie również pokazuje prawie dobrze do 0,3L różnicy.
Komputer uczy się na bieżąco do tego jak używamy auta pod jakim obciążeniem i na jakim paliwie.
Co do odczuwalnej różnicy między zwykłymi paliwami a vervami itd to poprostu wrażenie na zasadzie "wydaje mi się" jak byś wlał zwykłej a był byś przekonany,że to super rokiet fjułel też byś odniósł takie wrażenie czysta psychologia.
Każdy robi jak uważa tankuje co chce ja poprostu wiem jak to wygląda od kuchni.
Co do Vpower racing jest to naprawdę dobre paliwo ale jak na swoim aucie nie odczuwam różnicy w spalaniu. Są auta którym nie będzie służyć tak mocne paliwo więc trzeba się zastanowić do czego warto tankować racinga. Jeżeli zamierzamy na stałe jeździć na tym paliwie warto skasować adaptację i nauczyć samochód nowego paliwa.
Ja zrezygnowałem z Racinga ze względu na ekonomie choć teraz różnica w cenie mocno zmalała więc warto się zastanowić.